Gaspi v době kamenné - 162km dlouhý okruh Stoneman Miriquidi

Autor: Adam Maršál, vydáno: 8.11.2016

V Krušných horách žije Stoneman. Není to člověk, ale 162 km dlouhá trasa pro horská kola, která vede po německém a českém území. S plnou náloží věcí jsme se na ní vydali se čtyřnásobným veteránem Red Bull Rampage Richardem Gaspi Gasperottim.

Už jsi někdy viděli Gaspiho na cestovním kole? Tím spíš s batohy narvanými spacáky a dalšími krámy na přežití v divočině? Nebyl by to Gaspi, kdyby celou věc nepojal po svém. S největší pravděpodobností se tak můžeš poprvé podívat na fotky, na nichž se na kole ověšeném bágly skáče na skocích a jezdí wallridy ve staré bobové dráze.

Do Krušných hor jsme se vydali letos na podzim ve čtyřčlenné crew Gaspi, bikový instruktor Petr Vondruška, majitel agentury Biko Filippo Mari a já (Adam Maršál, pozn. red.).

Oficiální „Stoneman Miriquidi“ je natažený po lesních cestách, částečně po singltrecích a po upravených obcích podél velmi dobře označené trasy přes devět nejvyšších vrcholů německé a české části Krušných hor. Startovat se dá z jakéhokoli bodu ležícího na okruhu. Pokud to chceš brát po německu vážně, můžeš si u turistické centrály Erzgebirge objednat tzv. startovací balíček za 110 eur, díky němuž se po absolvování dostaneš na oficiální web. Jeho součástí je kromě karty k označení projetých checkpointů také batoh, mapa, náramek, pomoc v případě poruchy kola a voucher na nákup ofiko dresu.

Na každém z devíti vrcholu si můžeš nechat orazit kartu jako doklad, že jsi celou trasu zdolal poctivě a bez ulevování, což je přesně to, co my neudělali. Protože jsme neustále někde zastavovali na focení nebo jiné srandy, museli jsme z celkové porce pár desítek kilometrů něco osekat. Ne, že bychom už nemohli, ale měli jsme na to jenom dva dny. Někteří borci přitom celých 162 km zvládnou za jeden jediný den. Ale na to je ideální mít docela našlapáno a vyrazit ještě za tmy uprostřed léta, kdy jsou dlouhé dny. Většina normálních lidí si cestu rozdělí na dva nebo na tři dny. Jestli máš rád adventure na kole, je to dobrý tip na výlet.

Myšlenka Stonemana pochází z italských Dolomit, kde stejnojmenný okruh vznikl jako první. Do Krušných hor ho přivezl otec celého konceptu, německý biker Roland Stauder, který dovršil svou kariéru profesionálního mountainbikingu vítězstvím v mistrovství světa MTB Maratonu, TransAlpu a Crocodile Trophy. „Stoneman je zkouškou vaší kondice, přeshraniční zkušeností, ale také ohromným přírodním zážitkem plným emocí,“ říká Roland. My jeho koncept doplňujeme ještě o další aspekt: bikepacking.

Takže bikepacking – co to je? To je tak, když chcete vyrazit někam na kole na víc dní, ale nechce se vám zůstávat ve městech a už vůbec ne v hotelech nebo penzionech. Nová myšlenka to vůbec není, protože dávno před bikepackingem tu byly obří nosiče, na které se přidělaly objemné batohy. Ovšem jízda s takovým proviantem přitahovala spíš staré báby anebo totální šílence. Lehká varianta, kdy kolo ověsíte batohy bez těžkých, kovový nosičů, totálně změnila možnost cestovat. Světem teď křižují stovky cyklistů, kteří plní web blogy o svých cestovatelských zážitcích, a největší událostí je každý rok na jaře závod Great Divide, během nějž si bikeři vezou všechno vybavení ze severní Kanady až k Mexickým hranicím. Závod měří 4418 km a vítěz ho letos zdolal za necelých 14 dní!

Nám s výbavou pomohla česká outdoorová značka AcePack, s níž teď na řadách tašek na kola spolupracuje několik světových výrobců kol. Na cestě se nám hodilo ledacos: testovací spacáky a karimatky od kamaráda Lukáše Soumara z Pinguinu, nářadí, pumpička, několik vrstev oblečení, nejrůznější tyčinky, oříšky, láhev slivovice a já ještě navrch úplně nová zrcadlovku Canon DX Mark II., díky níž vznikla část fotek v téhle story. Zbytek Gaspi nastřílel na svoje nové GoPro.

Jako jasně, pořád je fajn hustit to dolů z kopce v bike parku nebo si zaskákat na dirtech. Ale není někdy lepší zmizet někam daleko od lidí a nechat to na přírodě?

Diskuze

  • anonymní uživatel Janek 8.11.2016 v 9:09

    Tohle mi přijde prostě SUPER, jako bych tam byl, dobře vy, jen se mi nelíbí označení pro Gaspiho....veterán? Myslim, že tady tomu mladýmu publiku by natrh prdel všem:)

  • anonymní uživatel Petr (petrsvo6 (a) gmail.com) 8.11.2016 v 9:52

    Mě by zajímalo kolik psů narval do toho tlumáku aby to kolo vše uvezlo :-D

  • profilová fotka ozz 8.11.2016 v 22:00

    Cestovní kolo Mondraker Dune Carbon :-P

  • anonymní uživatel he he 9.11.2016 v 20:32

    parada :) len neviem pochopit ten biely dolekop...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí