Geometrie - co, jak, proč - základní pojmy

Autor: Keli, vydáno: 8.1.2021

Původní vydání: 7.2.2017

S časovým odstupem se opět vracíme v článku zabývajícím geometrií horských kol. Ačkoliv se kola v čase proměňují, geometrie se mění, tak základní pojmy a definice zůstávají. V tomto článku vám vysvětlíme důležité a zásadní prvky na které se zaměřit při studiu geometrií.

Geometrie - co, jak, proč - základní pojmy

Jízdní kolo ač se na první pohled může zdát jako relativně jednoduchý mechanizmus, tak na pohled druhý, důkladnější, se jedná o velice složitý systém, jehož vlastnosti ovlivňují i drobné detaily. V následujícím článku se pokusíme nastínit základní pojmy, které se geometrie týkají.

Geometrie, tedy jednotlivé míry a úhly rámu kola nám i bez jeho projetí dokáží napovědět jak se dané kolo bude chovat a jaké budou jeho vlastnosti. Porozumění základním termínům a hodnotám geometrie rámů vám může hodně napovědět jaké kolo nejlépe odpovídá vašim požadavkům. Nicméně je třeba mít na paměti, že každý člověk je unikátní, jeho somatotyp se liší od jiných a tak to, co může vyhovovat jednomu, nemusí vyhovovat druhému. To samé platí i o rámech, stejné modely rámů v různých velikostech se liší, nejedná se o pouhé zvětšeniny či zmenšeniny. Často na papíře dle čísel z geometrie kolo vypadá, že je to doslova paskvil a po nasednutí zjistíte, že se jedná o skvělé kolo, takže čísla mohou hodně napovědět, ale také hodně mást. Platí to především u celoodpružených kol, protože do vlastností rámu vstupují další proměnné, ale základní pojmy, které si dnes představíme platí jak u hardtailu, tak u fullu.

Hlavový úhel

Hlavový úhel (head angle, HA), tedy úhel vidlice svírající s vodorovnou rovinou bere spousta lidí jako zásadní hodnotu, která ovlivňuje jízdní vlastnosti. Ano, s tím se dá částečně souhlasit, vzpřímená vidlice (větší hodnota hlavového úhlu) zajistí, že kolo snadněji zatáčí a naopak, položenější vidlice zajistí, že kolo lépe drží vodorovný směr a méně ochotně zatáčí. V průběhu let se hodnoty hlavového úhlu neustále zmenšují a to napříč všemi kategoriemi horských kol. K hlavovému úhlu se vztahují i dva poměrně důležité pojmy, krásné české výrazy, které by měl znát každý - vidlice může být předkoplá nebo podkoplá.

Offset

Offset (rake) - předsazení - je kolmá vzdálenost osy středu předního kola a od osy sloupku vidlice. Offset se liší dle průměru kola pro které je vidlice určena, například RockShox Pike se 160mm zdvihu nabývá hodnot 40mm pro 26", 42mm pro 650b a 46mm nebo 51mm pro 29". Dva milimetry mezi šestdvácou a sedmadvácou se zdají být zanedbatelné, ale milimetry v celé geometrii kola hrají velkou roli. Extrémní hodnotu offsetu 55mm najdeme například u jednonohých 29" vidlic Cannondale Lefty, kde v kombinaci s rámem Scalpel Si a na XC kategorii menším hlavovým úhlem (69,5 st.) zajistí, že kolo je stabilní v rychlosti a přitom velmi dobře zatáčí i v pomalé rychlosti. K čemu offset slouží? Hodnotou předsazení se dá ovlivnit velikosti stopy, v praxi, v MTB, se s offsetem hýbe minimálně, protože nabídka výrobců je víceméně standardizovaná. U jednokorunkových vidlice se jedná v podstatě neřešitelný problém a u dvojkorunkových sjezdových vidlic je nejschůdnějším řešením použití speciálních korunek na míru.

Stopa

Stopa (trail) je velikost, kterou na podkladové podložce vytíná hlavový úhel a svislá osa procházející středem náboje. Tedy větší offset, menší stopa a opačně. Větší stopa - větší stabilita v rychlosti a menší ochota kola zatáčet, menší stopa - nižší stabilita a větší ochota zatáčet.

Průměr kola, offset a stopa

I průměr kola promlouvá do velikosti stopy, při stejném hlavovém úhlu vidlice platí, že čím větší průměr kola, tím je větší stopa. Proto mohou mít stejnou hodnotu stopy devětacítky s výrazně strmějších hlavovým úhlem jako šestadvacítky s položenou vidlicí.

Na obrázku je důvod použití většího offsetu u větších průměrů kol, pro zachování stejné hodnoty stopy a zároveň i hlavového úhlu je třeba zvýšit hodnotu offsetu, modré křížky ukazují optimalizovaný offset jak pro 650b kola (šedé kolo), tedy větší offset u 29" kola (zelené kolo), fialový křížek ukazuje, co by se stalo, kdyby zůstal offset ve stejné hodnotě jako u menšího průměru, stopa by se zvětšila.

Délka zadní stavby

Délkou zadní (chainstay length) stavby se označuje délka řetězových vzpěr, jedná se o velmi důležitý rozměr, který ovlivňuje celkový rozvor kola, ale samozřejmě také i jeho jízdní vlastnosti. Krátká zadní stavba, zmenšuje rozvor, usnadňuje zatáčení, kolo lépe skáče a lépe se staví na zadní. Obráceně, dlouhá zadní stavba prodlužuje rozvor, kolo se stává stabilnější v rychlosti a ochota zatáčet klesá. Mnohé kola mají patky umožnující změnu délky zadní stavby a tím je možno snadno změnit jízdní projev kola.

Rozvor

Vodorovná vzdálenost os středů kol je rozvor (wheelbase), velikost rozvoru ovlivňuje drtivá většina rozměrů jízdního kola. Kolo s krátkým rozvorem je hravější, agilnější, v rychlosti méně stabilní a obráceně. Nicméně může nastat situace, že kolo s větším rozvorem je ovladatelnější než kolo s menším, například velikost M jednoho modelu je v celkovém rozvoru větší (delší) než velikost XL modelu jiného, stačí delší zadní stavba, více položená vidlice (menší hlavový úhel)...

Bottom Bracket Drop

BB Drop je svislá vzdálenost osy šlapacího středu od přímky spojující osy nábojů kol. Čím větší BB drop je, tím je osa šlapacího středu níže, čím níže šlapací střed je tím více je kolo stabilní, průchodnost terénem klesá a počet škrtnutí klikou o kameny se zvyšuje. Čím níž je střed, tím kratší kliky potřebujeme pro stejnou průchodnost.

Sedlový úhel

Hodnota sedlového úhlu (seat tube angle, STA) ovlivňuje účinnost šlapání, resp. přenos síly jezdce do klik, čím vyšší hodnota tím je přenos účinnější a opačně. Obecně platí, čím více se na kole šlape, tím je sedlový úhel větší.
Efektivní sedlový úhel, hodnota, která je taktéž důležitá. Ukazuje jaký úhel svírá osa šlapacího středu a místa namontování sedla. Především na kolech, které mají sedlovou trubku zahnutou se hodnota efektivního sedlového úhlu od sedlového úhlu dost různí.

Stack a Reach - výška a dosah

Stack a Reach jsou dvě naprosto zásadní veličiny v geometrii jízdního kola, obě jsou vztaženy ke ose šlapacího středu a pro výběr velikosti jsou rozhodující. Stack je svislá vzdálenost mezi osou šlapacího středu a průsečíkem osy hlavové trubky s vodorovnou rovinou - Stack, to je výška rámu. Reach, dosah - vodorovná vzdálenost osy šlapacího středu a průsečíkem osy hlavové trubky s vodorovnou rovinou - ukazuje jak je rám dlouhý. Naprosto reálná situace je, že dva výrobci mají kola označena stejnou velikostí např. M, ale hodnota Reach se může lišit i o několik centimetrů, tedy kolo může být výrazně delší či kratší.

Efektivní délka horní rámové trubky

Efektivní délka horní rámové trubky je definována jako vodorovná vzdálenost na přímce mezi průsečíkem osy hlavové trubky u vrcholu hlavové trubky a průsečíkem prodloužení osy sedlové trubky. Porovnáním délky horní rámovky patří k nejjednodušší metodě zjištění velikosti rámu, nicméně dva rámy se stejnou délkou horní rámové trubky nemusí mít stejný reach. Zjednodušeně, efektivní délka horní rámové trubky je ukazatelem jak daleko je to od sedla k řídítkům.

Délka sedlové a hlavové trubky

Délka sedlové trubky nepatří k zásadním parametrům ovlivňující geometrii horských kol, nicméně určuje hodnotu stand over neboli jaký slopping rám má (jak skloněná je horní rámová trubka). Stand over určuje kolik prostoru budete mít nad rámem, jak snadno se na kolo bude nastupovat, hodně důležitá hodnota pro jezdce s menším vzrůstem. Ani délka hlavové trubky není nejdůležitější položkou v geometrii, její hodnota ovlivňuje velikost Stacku a tím pádem i výšky rámu.

Proč?

Teď přijde to nejdůležitější, otázka Proč? Proč bych měl vědět k čemu sou tyhle čísla, když nevyrábím kola ani o nich nemusím psát? Protože právě díky alespoň základnímu porozumění těmhle čísílkům se máte od čeho se odpíchnout při výběru kola. Víceméně každá značka která vyrábí rámy má nějakou vizi a podle toho právě geometrie ladí. V oblasti horských kol jdou všechny geometrie rozdělit do tří kategorií, "moderní geometrie", "klasická geometrie" a samozřejmě nesmí chybět "extrémní" geo, tady jsme v kol jako je třeba Nicolai Geometron nebo Pole Evolink ("Test: Pole EVOLINK 176 - hodně, ale hodně dlouhé sjezdové kolo":[http://dolekop.com/clanek/6303-test-pole-evolink-176-hodne-ale-hodne-dlouhe-sjezdove-kolo]) atd. No a o moderních i jiných geometriích si povíme zase příště.

Diskuze

  • anonymní uživatel shimpanz 7.2.2017 v 8:24

    Zajímavý, díky za to.

  • anonymní uživatel dotazovac 8.2.2017 v 0:16

    dik, respekt.... konecne maji lidi v cestine dulezite informace pro vyber kola.....

  • anonymní uživatel loda 8.2.2017 v 10:36

    good job Keli, jinak by to mohla být příloha ke spoustě manuálů různých značek, kde se vůbec neuráčí některé hodnoty uvádět.

  • anonymní uživatel Vacan (Vacan222 (a) gmail.com) 12.2.2017 v 8:42

    Mě tyhle technikálie nechávají vcelku chladným, nicméně, poznáte co je to za kolo v nákresu ?

    • anonymní uživatel Miloš Zeman (saadman (a) seznam.cz) 3.8.2022 - 19:03

      Ano.

  • anonymní uživatel Pipi 13.2.2017 v 19:00

    Vacan : Ze by Canyon Spectral?

  • anonymní uživatel novas (ondranovak752 (a) gmail.com) 13.2.2017 v 19:33

    Pipi: Ne ne, podle mě je to Strive. Jasně tam je vidět Shapeshifter.

  • anonymní uživatel Vacan (Vacan222 (a) gmail.com) 15.2.2017 v 14:24

    Ondra má bod

  • profilová fotka Vencik 8.1.2021 000 7:45

    Keli, nejlepší článek, to dej nějak do záložek prostě todhle je to co halda lidí podceňuje...

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 8.1.2021 000 8:02

    TOP! Díky za to. Perfektní článek.

  • anonymní uživatel Petr 8.1.2021 000 9:10

    Super článek, možná to někomu pomůže.

    Pro mě je zásadní věc, že poslední dobou se "staví" úhle sedlové trubky, tím se zkracuje "efektivní délka horní rámové trubky" a u některých kol člověk musí sáhnout po o číslo větším rámu aby se na kolo vůbec vešel a přitom se musí popasovat s třeba o 2-3 cm delším Reatchem a rozvorem. Příklad Priveteer Bikes - cca 182 cm výšku doporučují spíše velikost SIZE 3 (efektivní délka rámu 603 = relativně krátké kolo, nicméně 490 REACH je obří délka. O rozvoru 1279 mm ani nemluvě = dlouhé jak autobus. Co so myslíte o tomto trendu? Zkracování a přitom prodlužování kol?

  • anonymní uživatel Robert Studeny (robert-studeny (a) hotmail.com) 8.1.2021 000 9:24

    Uhol sedlovej trubky sa nemeria nahodou od stredu?

  • profilová fotka Keli 8.1.2021 000 11:23

    Robert Studeny efektivni ano. Vysvetleni rozdilu doplneno do clanku.

  • anonymní uživatel mara 8.1.2021 000 11:45

    Nadsenym hobby geometroteoretikum aspon trochu znatnym v anglictine bych si dovolil doporucit serii The Grim Donut od Pinkbiku.

  • anonymní uživatel MichalT 8.1.2021 000 12:31

    A ještě detail. Sedlový úhel je Seat tube angle - ne seat stay. Seat stay jsou sedlové vzpěry zadní stavby.

  • anonymní uživatel Kuna 8.1.2021 000 15:12

    A jak se měří BB drop u “mullet” biku, kde středy kol nejsou v rovině? Díky

  • anonymní uživatel Roman 8.1.2021 000 19:35

    Kuna: Tak změříš BB high od země:)

  • anonymní uživatel Kuna 11.1.2021 000 3:44

    Roman: Máš recht, ale když výrobce uvádí hodnotu BB klasicky, př. -15mm co pak? :D

  • anonymní uživatel Shu Lin 11.1.2021 000 13:13

    za mě by se měl BB drop měřit od zadního kola... už jen vzhledem k tomu že vzadu nikdy nebude menší kolo než vepředu. Ale výrobce nejsem.

    • profilová fotka Keli 14.1.2021 000 15:49

      A nemá mullet vzadu menší kolo?

      • anonymní uživatel Shu Lin 14.1.2021 000 19:06

        Nikdy nebude větší samozřejmě

  • anonymní uživatel wilda 11.1.2021 000 13:14

    Kuna: osvěž si matematiku ze základní školy

  • anonymní uživatel Kuna 11.1.2021 000 18:29

    Wilda: šlo jen o to jak píše Shu Lin, od jakýho kola to vlastně berou popř. Zda li neberou nějakej střed, mezi rozdílnýma výškama středu... ale určitě bys nám to zvládl dopočítat ne?

  • anonymní uživatel Shu Lin 11.1.2021 000 19:16

    Kuna: jednoduše lze odvodit délku kolmice průsečíku obou středů kol ke středu klik

  • anonymní uživatel Kovval (Petrkovalovsky (a) seznam.cz) 10.9.2022 - 14:21

    Hoj, zajímalo by mě co s kolem udělá BB drop v záporných hodnotách? Čiže střed je výš než spojnice nábojů... Dík

    • profilová fotka Keli 12.9.2022 000 8:45

      Pokud zůstanou ostatní hodnoty nezměněny, tak kolo bude mít lepší prostupnost terénem, pedály výše nad zemí. Kolo bude trochu může být méně stabilní kvůli výše umístěnému těžišti, ale nejde to globalizovat, protože např. sjezdová kola mají střed obvykle výše než třeba endura...

      • anonymní uživatel smartfish (smartfish (a) seznam.cz) 12.9.2022 - 9:50

        musíš to posuzovat v sagu, pak obecně DH maj střed určitě níž než endura

        • profilová fotka Keli 12.9.2022 000 14:09

          Jj, přesně tak jsem to myslel. Na papíře může být číslo vyšší, ale v reálné aplikaci je nižší.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí