EWS Giant Toa Enduro: Domácí - Hosté 3:0, Bláha v Top Ten

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 27.3.2017

První kolo nového ročníku Enduro World Series je za námi. V rámci závodu Giant Toa Enduro na Novém Zélandu se domácí v elitní mužské kategorii nezachovali moc sportovně, když na první tři fleky nepustili nikoho mezi sebe. Z našich si nejlépe vedl Vojta Bláha, který si připsal sedmé místo ve své kategorii.

Závod hodně poznamenalo počasí brutální déšť nejvíce odnesla elitní kategorie mužů, už v trénincích dost vlhká trať se proměnila v něco, co možná v dosavadní hostorii EWS zatím ještě nebylo. Ale ani šílené podmínky nezpomalily Cecile Ravanel a Wyn Masters, kteří vyhráli svoje kategorie.

Novozélanďané v elitních mužích brali první tři fleky, vítěze Wyna Masterse (GT Factory Racing) by asi před závodem na vítěze tipoval jen málokdo a to, že nebude na bedně jediný z rodiny Mastersů muselo překvapit i jeho samotného, Wynův brácha Eddie se dostal na třetí flek. Mezi ně se vklínil Matt Walker. Závodu se zúčastnil i třeba Josh Bryceland, osmé místo ukazuje, že Ratboy to na kole umí bez ohledu na disciplínu.

Wyn po závodě říkal: „Některé RZ byly tak těžké, že jsem to nezažil, byl to boj. Vyjeté koleje, co ti vzaly snad celý kolo. Měl jsem sice několik pádů , ale dokázal jsem to pořád držet, nějak vyhrál a udělal čest svémů jménu, jel jsem jako Master (pán pozn. red.).“

V závodě, v elitě jeli i dva naši zástupci, Milan Myšík zase bojoval s technickými problémy a nakonec končí na 66. místě, o tři místa před ním dojíždí Honza Vaner, které si asi v blátě libuje.

Myšák viděl svůj závod takto: „6 ze 7 RZ jsem musel běhat, komponenty (přehazovačka a vodítko) nevydržely nápor bahna a hned v 1 RZ se mi zasekl řetěz při šlapání a problémy pokračovaly… Po 3, respektive 4 jsem chtěl vzdát, když jsem na rovinách pouštěl závodníky, když to prostě nešlo. Nakonec po problémech 66. místo, traily byly šlapavý i za sucha, tak to beru všema deseti, ale bylo to velké utrpení a frustrace.“

Ženský závod byl poměrně jednoznačný, Cecile Ravanel (Commencal Vallnord Enduro Team) byla nezastavitelná, sice bydlí na jihu Francie, ale v blátě se cítí jako ryba ve vodě. Vyhrála šest ze sedmi RZ a pouze Katy Winton (Trek Factory Racing) jí ukořistila jednu RZ, svoji první v rámci EWS. Ines Thoma (Canyon Factory Enduro Team) jela jistotu, ale rychlou jistotu a dalo to na druhé místo celkově. Další Němka byla na bedně Anita Gehrig (Ibis Cycles Enduro Race Team) jela stejně jako Ines, jen o fous pomaleji.

V kategorii pod 21 let vyhrává Čilan Pedro Burns před Killian Callaghan a domácím Lucas Cole na třetím fleku. Náš Vojta Bláha jel fantasticky, jednu RZ zajíždí třetí a celkově si připisuje sedmé místo, bohužel v páté a sedmé RZ laboroval s teleskopickou sedlovkou, která mu vyjížděla. Škoda, příště to bude lepší.

Nesmíme zapomenout ani na kategorii Masters, tam vyhrává Karim Amour a sedmý je Čech Milan Čižinský. Ten k závodu dodává: „Náš týdenní pobyt na Novém Zélandu vyvrcholil prvním závodem EWS. Prvních 5 dní jsem bojoval s jetlagem, ale na závod už jsem se cítil docela v pohodě a když hlásili, že bude celou noc před závodem pršet, tak jsem si říkal, že by to mohla být docela zábava a to taky byla… Déšť a bláto. Bohužel hned po startu v džungli tma jak blázen… 3× crash na RZ1 s vykloubením malíčku, ten jsem rychlým chvatem po dojetí stage opravil… pak už to bylo trochu lepší, ale na víc než 7. místo to nedalo. Tratě nebyly moc z kopce ani za sucha a v blátě to byla docela šlapavá záležitost, jediný, co bylo fakt v pohodě byla volba gum, jen ten řidič nebyl ve formě… trochu mi asi chyběly závodní kilometry, snad za 14 dni na Tasmánii to bude lepší.“

Závodní kolotoč se nyní přesune do Austrálie, do Derby, kde se 9. dubna pojede druhé kolo seriálu.

Kompletní výsledky zde.

Foto: Enduro World Series

Diskuze

  • anonymní uživatel stofan 27.3.2017 v 12:15

    smaria josef, ja sa cudujem Milanovi Myšíkikovi, ze stale jazdi, sak ked to tak sledujem tak kde jazdi tam bud nieco rozseka, alebo seba rozseka, alebo zliha technika :D ten musi mat ale pevne nervy :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí