Cannondale představuje nový Jekyll a Trigger

Autor: Čert, vydáno: 5.4.2017

Asi nemá úplně cenu řešit kdo je Jeromé Clementz a na jakém kole jezdí. A pokud vám tohle nic neříká, měli bychom tady asi naši práci odvádět o něco líp. Každopádně Jeromé má nové kolo. A opět je to Cannondale Jekyll. A zase má spoustu vychytávek. Tím ale podobnost končí.

Starý Jekyll se vyznačoval tlumičem Fox Dyad, který šel přepínat z řídítek mezi 95 a 160mm zdvihu, tím pádem máte jakože dvě kola v jednom. Nicméně Geometrie byla už v době, kdy přešel Jekyll na 27,5 kola mírně zastaralá. Funkční, ale jde to líp. No a právě proto je zde nový Jekyll.

Cannondale Jekyll – závodní enduro raketa

Nový Jekyll má 165mm zdvihu. A taky 130. Tentokrát ale nabídne možnost přepínání mezi dvěma módy (Cannondale jim říká Hustle – 130 a Flow – 165) i u „obyčejného“ tlumiče. Samozřejmě zas tak obyč není, jedná se o tlumící jednotky od Foxu (Float X u dražších a Float u levnějších modelů), které mají jakýsi „rukáv“ navlečený na horní části tlumiče, s přepínáním módů. Jak to funguje vevnitř zatím nevíme, zjistíme! Jinak ale přepínáte dva zdvihy z řídítek, Cannondale navíc slibuje, že tlumič bude stále stejně aktivní i v nižší poloze.

Co ale dělá Jekyll tím pravým geniálním závodním nástrojem, je jeho geometrie. Pokud celý rok střídáte ty nejmodernější kola jako my v redakci DK, stanou se vám dvě věci:
1) získáte naprosto přesnou představu o tom, co chcete jezdit
2) nic z běžné produkce vám není dost dobré.

Proč? Ono je to „kdyby to mělo o půl stupně položenější hlavu“, „o cenťák delší Reach“, „o tři milimetry níž střed“. Jasně, hovadiny rozmazlenců. Jenže nový Jekyll je přesně. PŘESNĚ! to, co od kola chceme. Co se týče geometrie, mám pocit, že mi někdo z Cdale napíchnul osobní maily a messenger.

Hlavový úhel je 65°. Sedlovka je 75°. Reach v Mku je 447mm. Hlavovka v M je vysoký 115 mm. Rozvor M je 1187 mm. BB drop je 8mm. Zatím naprosto ideální čísla, všechno přesně „ani málo, ani moc“. Jenže pak přijde řeč na délku zadní stavby. Cannondale dělá věc, které se říká Asymetrická Integrace. Ačkoli to zní trochu jako Převaděč Spojitosti, zjednodušeně to znamená, že zadní stavba je pokroucená a nesymetrická, aby byla velice krátká a přitom se do ní vešlo kolo s velkou rezervou pro bahno a pneumatiku. A délka zadní stavby nového Jekkylu je rovných 420mm!

Jo, je to momentálně nejkratší zadní stavba ze všech kol. A v kombinaci s položenou a akorát nízkou hlavou, nízkým středem, dlouhým předkem a dvěma módy tlumiče, to z Jekyllu dělá jasnou volbu celé DK redakce. Minimálně na papíře.

Ceny Cannondale Jekyll

Co ale dělá z Jekyllu opravdovou bombu, je český ceník a nabídka modelů. V portfoliu jsou celkem čtyři modely, 3 karbony a jeden hliník. Cannondale nikdy nebyla vyloženě levná značka. Spíš naopak. Spíš hodně naopak, Canecy byly spíš dycky pekelně drahý. Al za to mohlo i to, že tihle Američani v zásadě nedělají špatný kola. I proto je pekelně zajímavé, že nejnižší hliníkový model, Jekyll 4 na 11 SLXku, Fox vidlicí i tlumičem, koly WTB, plášti Maxxis a teleskopem, vyjde na 84 999 Kč. Kolo připravené na závodění, se všemi srandami karbonového rámu, to se u Cdale pod sto tisíc dřív nevídalo.

Prvním karbonem (ale pozor, zadní stavba je stále hliník) je Jekyll 3, víceméně podobné osazení s pár vylepšeními, jako jsou širší ráfky, XT řazení (ano, asi poprvé v historii vesmíru dal někdo lepší řazení než přehazku, protože chod ovlivňuje řazení, ne přehazka. Obří palec nahoru Cannonu!!!), lepší brzdy a další srandy. I tak ale „trojka“ vyjde na 112 999 Kč. Za top karbonový rám s dobrým osazením velice příjemná cena.

Samozřejmě, u Jekyllu 2 už stoupáme cenou i výbavou výš. Dvanáctirychlostní Sram Eagle, karbonové kliky Descendant, Brzdy Guide RS, sedlovka RaceFace, karbonový kokpit, ale hlavně tlumič Float X Evol. Druhý nejdražší kus stojí 169 999 Kč, stále ale zůstává hliníková zadní stavba.

pod číslem 1 se samozřejmě skrývá to nejlepší co se dá na enduro použít. Kompletně karbonový rám, Fox Factory tlumič i vidlice v Kashimě, Eagle, Guide RSC, a karbon kam jenom okolo dohlédne, včetně ráfků. Nikdy bych nečekal že to řeknu zrovna o téhle značce, ale za necelých 210 tisíc není top model Jekyllu jenom konkurence schopný. Ono je to asi nejlevnější TOP karbonové kolo, co lze sehnat.

Kompletní informace o Cannondale Jekyll najdeš na českém webu www.cannondalebikes.cz.



Trigger – ostrý all-mountain

Samozřejmě, ruku v ruce s představením Jekkyla je i prezentace jeho menšího brášky, all-mountain kola Trigger.

S letošním rokem se ale slovo „all-mountain“ sluší dát do úvozovek, ačkoli má Trigger jenom zdvihy 145 a 115mm, vhledem ke geometrii je to pořád kolo velice použitelné na enduro závody, minimálně u nás. Tenhle živější Jekyll má všechny jeho vychytávky, ale hlavový úhel je 66°, sedlový se položil na 74,5°a hlavně se zkrátil reach na 437mm v Mku. Zadní stavba zůstává na 420, rozvor Mka je 1158mm. Je docela zábavné sledovat, že málokteré „top enduro kolo“ od jiných značek, dosahuje tak sjezdové geometrie, jako Trigger.

V nabídce jsou ale už jenom karbonové rámy, dva levnější s hliníkovou zadní stavbou, nejdražší samozřejmě celokarbon.

Nejlevnější Trigger 3 nabídne za 112 999 Kč dvoupřevodník 2×11 SLX a velice podobné osazení jako nejlevnější karbon Jekyll, vidlici Fox 34 Performance, tlumič Float Evol.

Trigger 2 už je ale výrazně dospělejší skoro-závodní náčiní, s Eaglem, Float X tlumičem s expanzkou a Fox 34 Elite vidlicí, opět karbon kliky i kokpit. Opět za 169 999.

Trigger 1 – u nejvyššího modelu se cena a vybavení od Jekyllu neliší. Eagle, karbon všude i na kolech a nejvyšší Fox Factory tlumení. Opět 209 999 Kč.

Kompletní informace o Cannondale Trigger najdeš na českém webu www.cannondalebikes.cz.



Vyzkoušíme, týden v Itálii již v dubnu

Nové Cannondaly toho hodně slibují, ale my jim jejich slávu rozhodně nedáme zadarmo. Už za pár dní se chystáme odjet pořádně otestovat jak Jekkyla, tak Triggera do oblasti Massa Marittima a Punta Ala v Itálii. A o všem vás budeme samozřejmě ihned informovat!

Diskuze

  • anonymní uživatel mike 5.4.2017 v 18:02

    "Z běžné produkce vám není nic dobré" :-D to není ani mě a to nes

  • anonymní uživatel mike 5.4.2017 v 18:03

    A to nestřídám pomalu žádné biky :-

  • profilová fotka Balanc 5.4.2017 v 21:39

    A jaké jezdíš miky?

  • anonymní uživatel Pipi 6.4.2017 v 0:09

    No tvle, to je aspon bajk s odpovidajici cenou na odpovidajici urovni(mirim tim na Jekylla v nejvyssi vybave). Nejvyssi TOP model Jekylla v karbonu za ani ne 210k, zatimco nakej ten tamten Rock Machine Blitsrac AKA Made in Czech v hliniku za 250k ??? Uplne totozne komponenty az na tlumeni FOX s Kashimou Factory verze vs Ohlins tlumeni.........

  • profilová fotka Roman 6.4.2017 v 8:42

    Jen je jakejsi nesoulad v popisku a realitě u verze Jekyll 3 u toho řazení a přehazovačky, ve skutečnosti se asi zázrak nekoná a je tam řazení SLX a přehazovačka XT...

  • profilová fotka FK 6.4.2017 v 11:17

    Hezky kola. Design paradni. Ceny nekomentovat. Jen nemam osobne dobrou zkusenost s kolama, kde je tlumic tak moc nahore a jeste k tomu vepredu. Zajimalo by me teziste a jak to pak pocitove funguje.

  • anonymní uživatel Petr (alibeerone (a) gmail.com) 6.4.2017 v 13:20

    Sorry tohle opravdu neni kolo s nejkratsi zadni stavbou, akorat se tak pridalo k dalsimu . Bohuzel moc me nebavi jak vsichni papouskuji clanky od odstatnich asi 4 clanek, kde o tom pisete jak je to ultranejktratsi stavba na trhu a kdo vi co , v podstate tim lzete potencionalnim zakaznikum a je jedno o jakou jde znacku www.pinkbike.com/...

  • profilová fotka ZR 6.4.2017 v 13:29

    to Petr: Pokud není na trhu kolo v dané kategorii s kratší zadní stavbou, tak to opravdu znamená, že je to nejkratší zadní stavba, nezáleží jestli ji má více kol...

  • anonymní uživatel michal 6.4.2017 v 20:47

    věta ?...momentálně nejkratší zadní stavba ZE VŠECH KOL? se opravdu nedá vyložit jinak, než ?žádný jiný kolo takhle krátkou stavbu nemá?... to už fakt dneska neumí nikdo česky? nebo proč pořád někdo vymejšlí a obhajuje takový bláboly?

  • anonymní uživatel michal 6.4.2017 v 20:47

    no vida, a dokonce DK neumí ani správný český uvozovky

  • anonymní uživatel PPS 7.4.2017 v 7:29

    2 michal: Divím se, že se nad tou jejich gramatikou vůbec pozastavuješ, DK s ní má problém už docela dlouho :-D

  • anonymní uživatel Mára 8.4.2017 v 7:38

    Na papire BOMBA - poradna to otestujte. Hlavne Triggera, ktery zatim vypada jako ideal kolo pro nase konciny. A doufam ve srovnani se Stumpem a Trancem.
    PS: gramatyckejch chyb tam klidne udelejte bambilion, hlavne kdyz se neco dozvime ;-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí