Mavic Deemax: nejen pro sjezdaře a taky jako boty

Autor: Čert, vydáno: 21.7.2017

Kdo někdy okolo roku 2005 neslintal nad žlutými DH výplety od Mavicu, protože New World Disorder 7, snad jako by ani nejezdil na kole. V Mavicu asi moc dobře ví, co značka Deemax pro spoustu lidí znamená, proto se k ní v sezóně 2018 vrátí. Ale Deemax už teď nejsou jenom sjezdové kola, ale i výplety na enduro. Jo a DH boty. Tak postupně.

Mavic Deemax DH

Mavic Deemax DH, jsou nová sjezdová kola, výrazně žlutý design zůstává, ovšem ráfky jsou černé, žlutý je polep. Každopádně zůstává materiál ráfků Maxtal (slitina hliníku),ráfky jsou UST kompatibilní, tzn. není potřeba používat při jejich bezdušovém použití pásku protože nemají díry na niple. Ty se totiž šroubují z vnější strany ráfku. Specifické jsou samozřejmě i dráty, dvakrát zeslabované rovné ocelové dráty, těch je 28 v předním a 32 v zadním kole.

Ráfky jsou asymetricky vrtané, aby se lépe rozložilo napnutí výpletu a mají 28mm vnitřní šířky.
Zajímavostí je, že Mavic se snažil, aby kola byla tuhá laterálně, ale pružná vertikálně. To znamená, že by se neměla kroutit do boku, ale přitom jsou pružná, v případě že trefíte hranu, tzn. hliníkový ráfek, by mělo být opravdu těžké zničit, stejně jako by se měla snížit možnost proražení.

Kola Deemax DH jsou dostupná pouze ve verzi 27,5 s vahou 1950g za pár a cena je předběžně stanovena na 899 Euro.

Deemax Pro

Deemax ale nebude chybět ani v enduru, konkrétně s modelem Deemax Pro. Tady už se samozřejmě primárně hrálo na co nejlepší poměr váhy, tuhosti, rychlosti a výdrže. Protože enduro, disciplína, ve které se jezdí stejné tratě jako v DH, jenom musí ráfek vydržet 4 až 8 sjezdů za den a je nasazený na kole s nižším zdvihem.

Deemax Pro proto nabízí ty největší vychytávky na trhu, když začneme od ráfků, ty jsou samozřejmě taky UST a Maxtalové, taky asymetrické a dokonce s rozdílnou šířkou. Přední má stejně jako DH verze 28mm, zadní je ovšem „jen“ 25mm, kvůli lepšímu odvalování pláště a vyšší rychlosti.

 

Dráty jsou tentokrát Zicralové (hliníkové) a proto jich může být použito jenom 24. Změnil se ale způsob jejich uchycení, oproti starším modelům, takže by mělo být daleko obtížnější drát prasknout. Ale i tak bych si těchdle atypů koupil pár do zásoby.

Váha páru je 1700g, zatím je model Pro dostupný pouze ve 27,5, náboje ale seženete jak Boost, tak klasické. Předběžná cena je 999 Euro.

Mavic Deemax tretry

V rámci prezentací řady Deemax se objevily i SPD boty stejného jména. Ty jsou určeny nejenom na sjezd, ale i enduro, výrobce slibuje že nabídnou jak vysoký komfort, tak přenos síly a ochranu. O té vypovídá i zvýšená vnitřní strana u kotníku nebo oplastování špičky. Boty budou ve dvou variantách, Pro a Elite, s cenami 180 respektive 140 Euro za pár. Více informací se dozvíte brzy.



A tohoto pána znáte?

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka PetrYork 21.7.2017 v 19:22

    U Deemaxu PRO sou povolený skoky do 122cm :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí