Aplikace Záchranka - za pět sekund si zavoláš pomoc

Autor: Keli, vydáno: 5.12.2017

Smartphone, chytrý telefon, má dnes asi každý, každý z nás na něm má spoustu aplikací, některé jsou užitečnější více, jiné méně, některé jsou potřebnější a jiné v podstatě jen zabírají místo. Některé aplikace by ale měly být, pro svou užitečnost, instalovány již od výroby a jednou takovou je i aplikace Záchranka.

Osobně jsem se o aplikaci dozvěděl zcela náhodou a zrovna při příležitosti, kdy bychom ji potřebovali. Tak jak to už tak bývá. Při našem kurzu správného ježdění jsme potkali anglicky mluvícího cizince se kterým jsme prohodili pár slov a rozloučili se. Nicholas šel sám jezdit a my se věnovali učení. Po čase potkáváme paní, která hledá manžela, anglicky mluvícího… „tý jo, to je Nicholas, že?“ „Ano, volal mi, že spadl a zlomil si nohu. Poslal mi GPS souřadnice, kde leží.“ Uff! Spěcháme za ním a už u něj jsou dvě běžkyně, které mu zavolaly záchranku. Ale narazily na problém, jak popsat místo, kde se zraněný nachází. Poslaly záchranku na blízkou cyklostezku, která byla sice vzdušnou čarou blízko, ale v reálu je cesta k ní velmi neschůdná. Takže další hovor na 155 a přesměrovat vůz záchranky na druhou stranu kopce. Zde by pomohla a ušetřila důležitý čas právě aplikace Záchranka. Jak? Jedním zmáčknutím na displej.

Záchranka totiž umí poslat GPS souřadnice na dispečink Záchranné služby a zároveň i vytočit číslo na záchranku. V klidu číslo každý zná, ve stresu, když jde o sekundy se ty čísla hrozně pletou, ale když stačí zmáčknout jedno tlačítko, tak je to mega easy. Popravdě, je jedno jestli vytočíš Policii, Hasiče, Záchranku nebo 112, pomoc si přivoláš stejně. Kam si pomoc přivolat? Jsem v lese, za třetím kamenem vlevo, vedle břízy… podle tohoto asi nikoho záchranka nenajde, ale když mají na dispečinku přesné souřadnice místa volajícího, tak možnost zabloudění při hledání je minimální. Souřadnice jsou posílány přes SMS, takže nepotřebuješ připojení k internetu, stačí ti mobilní signál.

K zavolání a poslání souřadnic stačí podržet velké červené tlačítko na úvodní stránce aplikace, tři sekundy a už to volá… tedy, aplikace ti dává ještě pět sekund na zrušení poplachu, náhodné zmáčknutí a zavolání je v podstatě nemožné. A pokud si chceš aplikaci vyzkoušet nanečisto, není problém, Záchranka nabízí i testovací řežim.
Abychom byli přesní, k poslání souřadnic je potřeba si aplikaci zaregistrovat a svoje telefonní číslo ověřit, bez ověření aplikace sms se souřadnicemi neposílá a pouze vytáčí číslo 155.

Kromě této stěžejní funkce nabízí Záchranka i další, například návody jak poskytnou první pomoc, jak rozpoznat druh zranění a další. Nicméně, to jsou věci, které asi při ostrém použití, při zranění, potřebovat nebudeš. Spíše si je projdeš v klidu a rozšíříš si obzory. Praktické jsou i informace o nejbližších nemocnicích, lékárnách, pohotovostech.

Aplikace Záchranka je k dispozici jak pro operační systém Android a Windows, tak pro iOS na iPhone. Stáhnout můžeš v iStore nebo Google Play a nebo Windows Phones, připoj se k více jak půl milionu uživatelů a nahrej si do mobilu aplikaci, která má opravdu význam.

Kompletní informace najdeš na webu zachrankaapp.cz

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 5.12.2017 v 7:44

    tyhle "emergency" aplikace by měli mít jako zálohu mechanický tlačítko, jinak jsou v "emergency" situacích úplně k hovnu. Teď nemám na mysli
    zvrtlej kotník. Když je pak člověk sotva při vědomí bolestí, tak asi nebude prstem scrollovat v aplikacích a hledat záchranku, často se pak dělá i tma před očima, takže soustředění na display je obtížné.

    To samý u aut - jedeš po dálnici 160km/h, chceš přeladit rádio nebo změnit zdroj zvuku...... a jak ko*ot musíš čumět na displey na středovym panelu a přesně se prstem trefit na ikonku o velikosti 1x1cm - to je jako bezpečné jo? :-) v některých situacích jsou mechanická tlačítka nenahraditelná a jejich funkce by měla zůstat zachovaná

  • profilová fotka Lettak 5.12.2017 v 8:29

    Ádoš: musíš to stihnou ještě když si v šoku a napumpovaný adrenalinem tak, že bolest necítíš :pila:

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 5.12.2017 v 9:13

    2 Lettak

    :-DDDD!!! good point!!

  • anonymní uživatel GABOSH 5.12.2017 v 12:03

    Jdu aplikovat aplikaci :). Dobré totok, když jsi v lese sám, skvělý to nástroj, pevně věřím, že adroš v pudu sebezáchovy ti dovolí alespoň zmáčknout to tlačítko ! (Bratránek (doktor 37 let) měl takovou migrénu po operaci, že to vypadalo jako mozková příhoda.....po dlouhé době dokázal vytočit číslo manželky, mozek absolutně nespolupracoval s rukou, neurony nepremávaly..., souvisle mluvit nedokázal .....ona jakožto Dr ihned tušila a volala záchranku......) Takže asi fajn, taková aplikace:).

  • anonymní uživatel Momo 5.12.2017 v 16:13

    O tejto appke viem už dlhšie, ale ani po pol roku čo padla otázka kedy bude pokrytie aj pre SR to ešte stále nie je, tak to je podľa mňa trošku škoda :/

  • anonymní uživatel blbanek 5.12.2017 v 17:47

    pry to jde sparovat s Bluetooth hodinkama...

  • anonymní uživatel Webonaut (webonaut (a) gmail.com) 6.12.2017 v 12:51

    Ádoš: dobrá poznámka. iPhone s iOS11 přesně tuto funkci podporuje. Několikeré zmáčknutí on/off hw tlačítka spustí emergency mode a volá pomoc.

  • anonymní uživatel Pól300 (pavel.tion (a) centrum.cz) 6.12.2017 v 16:45

    Jo! Věc to je užitečná. Nicméně velký kámen úrazu u této aplikace je nutnost zůstat při vědomí! Kamarád ve sjezdu v plné rychlosti naráží do stromu a okamžitě přichází vlivem otřesu mozku o vědomí. Já čekám v polovině kopce (mimo jiné přesně z těchto důvodů) a než mi začne být divné jak to že nejede, než mi začne být divné, že nebere telefon (taky za jízdy neberu telefon) a než se vyškrábu zpět nahoru, běží v těchto případech velice cenné minuty! Z mého pohledu je geniální ICE crash sensor, který detekuje otřesy na helmě a v případě velké rány automaticky spustí na telefonu odpočet, který máte šanci do vámi nastaveného limitu zrušit. Pokud tak neučiníte, automaticky odesílá na zadané telefonní kontakty vaší přesnou polohu a žádost o pomoc. Škoda jen že je to náročné na energii telefonu a zpoplatněné. www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel Roman 6.12.2017 v 18:20

    HW tlačítko by mělo jít v klidu nahradit xiaomi Mi Key

  • anonymní uživatel a 7.12.2017 v 12:40

    měl jsem tu smutnou čest aplikaci použít....a nic se nestalo,sms odešla,spojení na 155 nic
    přijezdivší pán od záchranky mi potvrdil,že aplikace moc nechodí
    tak raději na ni příliš nespoléhejte

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 7.12.2017 v 12:47

    Osobně tuto aplikaci v telefonu nemám, nicméně jsem se o ní nedávno bavil s profesionálním zdravotníkem a ten mi bohužel potvrdil, že funkčnost aplikace není úplně ideální. Apka sice nahlásila problém, ale místo přímo k postiženému poslala záchranáře o cca 500 metrů jinam. Takže radši moc nespoléhat.

  • anonymní uživatel michal 8.12.2017 v 21:09

    tak ona citlivost/přesnost GPS v telefonu uprostřed lesa nemusí bejt bůhvíjaká... navíc to chvilku trvá, než si gps čip najde všechny družice a maximálně zpřesní polohu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí