Video: jak se stavěl Singletrail Moravský kras v Mariánském údolí

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 10.1.2018

Na východním kraji Brna v rekreační oblasti v okolí Mariánského údolí bude letos otevřena síť singletracků zapojených do projektu Singletrail Moravský kras. Ten tvoří traily v Jedovnicích a ty nyní rozšíří i tři nové okruhy o celkové délce cca 22 km. Jak se stavěly? Podívej se na video jednoho z builderů, Miry Kopeckého.

Upozornění pro všechny jízdychtivé zájemce, traily v Mariánském údolí budou oficiálně otevřeny až na jaře letošního roku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel DD 10.1.2018 v 10:57

    ten bagr chci :)

  • anonymní uživatel Richard 10.1.2018 v 11:35

    Už nech je jar.

  • profilová fotka SandWolf 10.1.2018 v 14:21

    už by mohli postavit nějakou pro line :D Aha já zopoměl kde žijem :D tak někdy přístě

  • anonymní uživatel David 10.1.2018 v 18:24

    Pěkný. Jen mi ty okraje přijdou dost příkrý na to, že se to dělalo bagrem a trochu to zužuje jetelnou stopu. O to někdo zavadí pedálem nebo do něj najede a odrazí ho to ven dolu z cesty.

  • anonymní uživatel Matt 10.1.2018 v 20:22

    Pekne dalnice pro rodiny s detma..

  • anonymní uživatel jura 11.1.2018 v 8:47

    To tě nemůže bavit ani cestou z hospody. Hlavně bych si na to koupil enduro za 200tě a pak udělal recenzi že to jede doleKOPCOM mega kudlu co fak chceš :-D

  • profilová fotka Vít Majer 11.1.2018 v 11:42

    Ještě to nikdo nejel a uz to remca.Chtěl bych vás vidět vy dh hvězdy,jak slapete i z kopce na dh trati.Beztak v jinem clanku brecite,jak vam vadnou brzdy

  • anonymní uživatel Tomáš (pesoun25 (a) gmail.com) 11.1.2018 v 19:08

    to jura: Ty budeš nejspíš jeden z těch, co jsou oblečení ve sjezdovém dresu, páteřáku, integrálce, s sebou vláčí kolo nahoru v Rychlebech, aby pak mohl sjet super flow. To dá 2x za den a pak chlastá na základně s borcema a baví se, jaký to byl nehorázný nářez. To fakt nechceš

  • anonymní uživatel Knedlik (Xefta (a) seznam.cz) 11.1.2018 v 22:17

    Tomas to Jura,velmi přesně a věcne.Palec nahoru kamo, chytrákům je třeba říct.Mohl by nám poslat video jakou kudlu dává

  • anonymní uživatel Pospi 12.1.2018 v 3:23

    Další pumptrack? Podle mě se s tím zbytečně shapeujete kořeny a šutry to chce

  • anonymní uživatel jura 12.1.2018 v 12:00

    Knedlik tady je www.youtube.com/...
    Tomasi ano máš pravdu mám dres, páteřák, integrálku ale v Rychlebech jsem ještě nikdy nebyl ;-)
    Vít Majer já opravdu nebrečím užívám si každou jízdu dolů. Vadnou mi jen někdy ruce.

  • profilová fotka Vít Majer 12.1.2018 v 12:49

    Jura,to co litas prece nemuze byt v kazdem bajkparku,ci kopci. By se ti tam vsichni pozabijeli. Srovnani tedy o nicem

  • anonymní uživatel jura 12.1.2018 v 14:10

    Vít Majer vůbec nic nesrovnávám. Spiš si dělám srandu že se staví hodně tratí pro ,,matky s dětma" a chlapi tam blbnou na drahých enduro kolech.

  • profilová fotka Vít Majer 12.1.2018 v 20:59

    Jura v poho. Aspoň nebude tlacenka na technickych trailech a tim i snad odezni tobě vadnouci ruce ;-)

  • anonymní uživatel crazy 14.1.2018 v 9:08

    Jura vam dobre utrel hubu :D

  • anonymní uživatel pps 15.1.2018 v 12:47

    2 crazy: Utřel hubu? Neřekl bych.
    2 Jura: Zeptám se tě, co ti na tom vadí, že to tak hejtuješ?! To že se nestaví centra/parky vhodný pro tvůj skil, kde by si 80% aktivně jezdících cyklistů ani neškrtlo a i zbylých 20% by s poletama delších jak 3m mělo problém, takže by tam ve výsledku jezdila jen hrstka lidí z okolí? Ale jdi, to muselo být jasný i tobě, pak by to nebylo trail centrum vhodné pro širokou veřejnost, ale normální bikepark pro úzkou skupinu nadšenců a i takový tady už máme, viz zamilec, nebo BAN. Takže si nemyslím, že by bylo potřeba stavět další. Nebo tě sere to, že se z evropských lovů vybuduje něco, co přitáhne širokou cyklistickou veřejnost, která se tam pobaví a utratí nějaký peníze? Chápu že při cestě z hospody by ti tam při tvým skilu 90% enduristů zavazelo a zpomalovalo by tě, ale nohama na zem, zisk plyne z těch "matek s dětma" a z nadšených hobíků pro který se to staví, ne pro to 1% rajdrů co umí vzduchem lítat jako pták. A co se týče toho, kdo na čem jezdí, po tom je myslím každýmu hov.o. Buď tě sere, že na takový kolo nemáš, pak je to tvoje chyba, nebo na takový kolo finance máš a pak teda nevím, proč tě to teda sere. Někdo si splní sen koupí silné mašiny a nemusí být závodník, někdo si koupí Ferrari a taky nemusí mít skil profi řidiče a někdo si koupí kolo jaký se mu líbí (třeba i za enduro za 200K) a rovněž nemusí svým skilem aspirovat na horní příčky EWS. Buď rád, že se lidi kolem tebe hýbou a že se v okolí najdou nadšenci, kteří se hecnou za podpory kraje něco takovýho vybudvat a neřeš na čem kdo jezdí.

  • anonymní uživatel jura 15.1.2018 v 14:15

    to pps: asi to nepochopíš ale vadí mi že se tento sport neposunuje v ČR dopředu. Zasekali jsme se někde na úrovní KOZZY STYLE a Dolní Moravy(tyhle legendární parky neexistují). Zamilec a BAN jsou parky nakopané ručně bandou nadšenců v dnešní době jezdítelné i na enduru. Kola se posunuli mega dopředu. DH kolům z roku 2000 se dnes s přehledem vyrovnají endura. A ty DH jsou zase úplně někde jinde. Parky degradují staví se samé flow areny a chybí tady nějaké pořádné tratě ze skoky 10-15m. Ano je tady parta z LOOSE SESSION kteří se to snaží posunout a pak asi 5zajímavých DH tratí které tady jsou už asi 10-15let v celé ČR. Za mě vítězí kvalita před kvantitou přeber si to jak chceš. PS: O cenovku kola tady vůbec nejde od 70ti nahoru už je to jen o barvě a koulich. ;-)

  • anonymní uživatel pps 15.1.2018 v 17:22

    2 jura: Myslím, že chápu co myslíš, ale ze státního/evropskýho se nikdy nebude platit-stavět to, o čem ty píšeš, že tady chybí. To je věc čistě privátního (komerčního) sektoru a i tak je to (minimálně ze začátku) většinou o těch nadšencích co si vezmou náčiní a jdou si to nakopat, protože je jen hrstka lidí, co na to má koule. Myslím, že je blbost plivat na podobný projekty. Je dobře že se staví aspoň tohle, jinak by nebylo vůbec nic. Jak píšeš, kola se posunula, ale nejsem si jistý, jestli veřejnost ten posun využije. Kolik lidí kolem sebe, co jezdí jak ty, máš? Většině asi "stačí" lítat to co zvládne "jen" na enduro kole a nepotřebuje k tomu DH bike, tak na co stavět tratě (z daní), kde zvládne jezdit 1 ze 100? z 1000? Napřed musí být po něčem takovým adekvátní poptávka, což jak vypadá asi není.

  • profilová fotka Vít Majer 15.1.2018 v 19:51

    Crazy,ver,ze neutrel.
    Pps. Absolut souhlas. Trend jde jinde a abych pravdu řekl,tak i DH World cup,kde se snaží pro zdraví jezdců odstranit nebezpečné překážky,jde tímto směrem a to chcou jezdci opak,respektive pořád hard core.Trochu soudnosti Jura,padz si myslím,ze si po prvni jizde na Jaworu nejel skakat totok z Gutu,ci z kere dupy to je. Treba ten jouda,co vypada jak papoušek a neumi jezdit,tak za par let bude dychat na zada staremu Jurovi. A nebo po par nezdarech vse proda dalsimu nadsenci... kolo...běh

  • anonymní uživatel Honza (kolo.bazar (a) email.cz) 16.1.2018 v 10:30

    Vít Majer: zrovna u toho, co píše kolem svěťáků bych si tak jistý nebyl. Tratě dnes vypadají jak vypadají (rychlé vypalovačky a velké skoky, menší procento technických pasáží) hlavně proto, že to tak chce RedBull kvůli přenosům, o zdraví jezdců jde až na dalších místech, sledovanost je hlavní. Diváky u televize nebaví šutry, je baví velké skoky a velká rychlost, ideálně když u toho někdo spadne. Např. na SP v Mont Sainte Anne 2016 byla v podstatě rovina po louce dolů, kde se dalo letět kolem 80 km/h, když se koukneš na video od Syndicate, tak Bryceland s Minnaarem se na to zrovna moc netvářili, protože to už bylo hodně nebezpečné.

  • anonymní uživatel jura 16.1.2018 v 11:55

    Honza: tady je vidět kdo má přehled.
    Vít Majer: odstraňuji se max. pařezy/kameny které nejsou vidět a kde můžeš chytnou pedál. Jinak se ty tratě přizpůsobuju kolům aby se na to dalo koukat.
    pps: jasně že se dnes řeší jen dotace, masy lidí a návratnost investic. Bikeři se musí vyjezdit a já si nemyslím že se vyjezdí v těch flow parcich. Prostě tady chybí těžké tratě velké skoky pro tu jak říkáš menšinu(menšina jen proto že se není kde vyjezdit). A argument že si to lidi nakopou někde v lese je mimo. Je rozdíl nakopat 4-6m skok ručně tak aby pasoval do daného prostředí a nebo kopat 10-15m to už potřebuješ bagr abys stvořil nějakou dobrou lajnu(vlastní zkušenost kopu už 17let :-) bez bagru :-(. Jestli někdo posila 4m skok tak je to jen o vyježdění a pošle klidně i těch 10m.

  • anonymní uživatel Eda 16.1.2018 v 14:45

    Juro, nikdo ti nebrání založit občanské sdružení, vymyslet si projekt na HC bikeparkovy lajny, požádat o dotace, natočit video ze stavby a pořádně to roztočit :) a budeš pak král internetů!

  • anonymní uživatel pps 16.1.2018 v 15:08

    2 jura: Já nějak nechápu ten tvůj názor: "Bikeři se musí vyjezdit a já si nemyslím že se vyjezdí v těch flow parcich".
    V prvé řadě si myslím, že nikdo vůbec nic nemusí. Lidi jezdí pro zábavu, ne pro to že musí. Tyto trail centra navštěvují většinou nadšení hobíci různých úrovní pro to, že je to tam baví. Občas se i méně zdatným povede se někde odlepit od země, ale vše je tam postaveno relativně bezpečně, proto je o to takový zájem u široké veřejnosti všech kategorií. Jakmile někdo začne mít pocit, že je mu to tam "málo" tak si troufnu tvrdit, že rozumný člověk si najde terén podle svého skilu, tak že ho to bude bavit zase tam. Prostě si najdu terén podle svého gusta a pokud ho nemám za barákem, tak se k němu hold budu muset přiblížit (třeba do nějakého BP kde takový polety jsou a kde je k tomu odpovídající zázemí) ale nebude proto přece hejtovat něco s lehčí obtížností a jiným zaměřením, ne?
    A k tomu kopání ... ano představu co to obnáší nějakou mám a ano, na takový polety to už chce mít trochu rychlost, tzn dostatečně velkej pozemek, jeden skok tam asi nebude. Hele a to jako čekáš, že ti dá někdo k dispozici pozemek v Brně, nebo jeho okolí (nebo klidně i kdekoliv jinde) aby sis tam nakopal takový polety, na který si většina cyklistů ani netroufne a ještě ti to bude financovat? Ale notak...

  • anonymní uživatel Tylos (tylos (a) volny.cz) 16.1.2018 v 16:00

    Zdar hosi. Nejdriv se tam vypravte a pak neco posuzujte. Je to od Brna 20 km ani snad ne. A nikdo neda prachy na 15 m polety. Furt vsichni brecite. A stejne nikam nejezdite.

  • anonymní uživatel Jerome (Romanbmx (a) volny.cz) 16.1.2018 v 20:35

    Nevim v cem tady nekdo hleda problem, muzem byt snad jedine radi, ze se neco buduje a je kde jezdit. Aby se ten sport posouval, tak potrebuje zakladnu a kde jinde nez na singletrailu nebo pumpe by se meli decka s rodicema, ktery je k tomu povedou svezt a zacit? Ve svete je pumptrack na kazdym druhym sidlaku a podle toho to taky vypada. U nas se jen remca v diskuzi s kecama mistra sveta, ze je to dalnice pro deti. Neco odjezdenyho, odzavodeno a odkopano mam a stejne se na tom singletrailu rad svezu. Bavi me to tam, ikdyz to clovek projede s prstem v nose. Kdyz si chci zaskakat, tak proste zvednu prdel a jedu tam kde si zaskacu ne?

  • profilová fotka Vít Majer 16.1.2018 v 22:28

    Jerome:přesně tak.Základ je možnost volby.
    Dalším: to ze je zdraví jezdců az na dalším místě,je pravy opak. Proto jsou bikeparky vcelku cim dal vice jednoduchsi. Což v porovnani s nize zminenym MSA nechapu,padz tam tech sutru a Cesko div se, neobalenych stromu matracema je milion.
    Jinak by mne zajimala informace,jak tedy ovlivňuje Red Bull vedení závodní tratě

  • anonymní uživatel Honza (kolo.bazar (a) email.cz) 17.1.2018 v 9:17

    Vít Majer: Asi úplně nevím, jestli se bavíme o stejné věci. Bikepark a svěťáková trať je (alespoň pro mě) diametrálně odlišná věc. Nevím, jak moc se na závodech světového poháru pohybuješ nebo ne, ale já jich za poslední dva roky objel docela hodně a slyšel hodně jezdců mluvit o tom, že ty tratě jsou nebezpečné proto, že se dosahuje obrovských rychlostí. I na pár videích ze svěťáků o tom ti kluci mluví. Obalit všechny stromy matracema nejde, protože tím zase ovlivníš tu možnost korekce chyby při jízdě, jelikož si zúžíš trať. Co se ovlivňování RedBullem týká, tak je to jasné - RedBull do toho leje obrovské peníze, které se mu samozřejmě nějakým způsobem musí vracet a v tomto případě je to live přenos ze závodů. A znovu opakuju, že divák (laik, který není core fanoušek) nechce vidět techniku v kamení a pomalou jízdu v technických pasážích. Chce vidět rychlost, velké skoky a pokud možno i pády. Nikde se o tom nemluví nahlas, ale zkus někdy jít kolem trati a poslouchat, o čem se organizáři, zástupci UCI a zástupci vysílání baví a budeš hodně překvapený, jak do toho ti poslední kecají.

  • profilová fotka Vít Majer 17.1.2018 v 13:53

    Honza:Hardcorem nemyslím rychlostní dalnice,ale techniku,které je stále méně.Ve Schladmingu pri IXS Cupu jsme dostali za úkol skoro srovnat jednu kaskadu,protože to je slozite. Jezdci nadavali,ze to je nuda.Loni v Leogangu debata s Davidem Vazquezem,jak zpomalit poslední pasáž pred tunelem a posledním skokem,aby se neprelitaval dopad a nikdo se tam nezrakvil. I pote to pro jednoho z Commencalu nedopadlo dobře...Ještě dávno pred zavodem přišel Pekoll s tim.,ze rockgardeny musi pryc a nakonec trat stejne vedla jinudy. Jo a matrace tam,tam a i tam...Val di Sole loni na cumendu a trať jako ze snu.Top! Nicméně skoro žádné matrace a vystupujich sutru tolik,ze by je musel headshaper Pippo zalit betonem.Vzhledem k tomu,ze trat delal vlastnima rukama a ne bagrem,tak by si raději vzal zivot;-). Ja ti nevim,mozna je to o tom,kdo si obhaji svou postavenou trat,ktera ma tradici 20 ci vice let a u novacku se bude experimentovat.Treba tim redbullem

  • anonymní uživatel jura 17.1.2018 v 14:25

    Eda: dík za radu. Určitě se ti ozvu musíš mít bohaté zkušenosti. ;-)
    pps: myslím že to chápeš moc dobře. Rostou tady mraky jednoduchých center pro začátečníky a na pokročilé se sere. Pozemek v Brně :-D ale notak tady se bavíme o ježděni z kopce dolu a ne po rovině na to jsou jiné servery/kola.
    Tylos: Větší parky co za něco stojí v ČR mám sježděné z 90% nemám potřebu brečet.

  • anonymní uživatel pps 17.1.2018 v 16:19

    2 jura: Ono pozemek nemusí být rovina, může vést i z kopce dolů, víme? ;-)
    Z těch tvých příspěvků mám pocit, že si asi trochu pleteš pojem trail-centrum a regulérní BP. Jestli si přeješ, aby do Jedovnic, nebo do Mariánskýho (nebo kamkoliv jinam, kde se o něco podobného snaží) narvali nějaký prvky pro ty "pokročilejší" jak píšeš, napadají mě třeba nějaký rockgardeny, nechali tam kořeny, přidali dropy a pořádný odpaly a lávky, tak si pleteš jablka a hrušky a nemá dál smysl se ti snažit něco vysvětlit. Jak vidím, my dva se na tomto tématu neshodneme. Ale poradím ti, zkus to venku, tebe bude v ČR škoda... ;-)

  • anonymní uživatel Jerome 18.1.2018 v 10:53

    Souhlas s PPS, clanek o voze a Jura mele o koze. Ale ma sjezdenych 90% parku v CR, takze respekt...podle reci jsem cekal, ze by brzo mohl dat i Rampage, tak uvidime :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí