Orbea má nového distributora v ČR

Autor: Keli, vydáno: 17.1.2018

Španělská značka Orbea má v ČR nového silného distributora. Firma Vavrys je na trhu již spousty let a známá je především díky distribuci sportovního oblečení Craft.

Na prezentaci představili kola Orbea, nás zajímaly především ty s vyšším zdvihem, především All-Mountain model OCCAM stojí za povšimnutí.

Na českém trhu není značka Orbea příliš známá, možná v jiných oblastech cyklistiky než ve směru, kterým kráčí náš dolekop.com, nicméně Španělé mají co nabídnout. Historie této značky se píše od roku 1840, kdy se zaměřili na výrobu revolverů, pušek a nábojů, o necelých sto let výrobu střelných zbraní opustili a již od té doby se věnují výhradně cyklistice. V nabídce nalezneme kola všech kategorií, od nejlevnějších až po ty extra drahé, od dětských až po silničky.

Já se trochu blíže podíval na modely řady trail a enduro. V kategorii trail nalezneme v nabídce dvě celoopružená a jedno pevné.

Orbea OCCAM

Modely OCCAM jsou postaveny na rámu s jednočepovým zavěšením zadní stavby s přepákou. Rámy Orbea nabízí jak v karbonovém monokokovém, tak v hliníkovém provedení. Pozorný čtenář z fotek postřehl odlišnost zadní stavby, přestože systém je přepákovaný jednočep, tak na horní trubce zadní stavby chybí čep, ano, systém využívá pružení materiálu a čep absentuje, podobně jako např. u Kona Hei Hei – Orbea tento systém nazývá UFO a ušetří jim 140 gramů na rámu. U hliníkového modelu čep také není patrný, ale je tam, je umístěn koncentricky s osou zadního náboje.

Model OCCAM AM je 150 milimetry nazdvihovaný allmountain postavených na sedmadvaceti palcových kolech, které začíná na poměrně zajímavé cenovce 52999 Kč. Geometrie je moderní trailová, taková, aby kolo dobře jelo a přitom zůstalo zábavné, výtah z geometrických dat to jen potvrzuje: hlavový úhel 66,5 stupně, krátká zadní stavba (425mm), reach v L 450mm a sedlová trubka skloněná pod úhlem 45,5 stupně.

V nabídce je mnoho modelů, zajímavý je především entry level model AM H50 za 53 tisíc, také lépe osazený model AM H30, ale pro mne osobně je bomba karbonový AM M30. Celokarbonové kolo postavené na Foxu za kilo, to je super, ne?

Dalším členem rodiny OCCAM je model OCCAM TR – 29" nebo plusková varianta OCCAMu, disponuje menším zdvihem (120mm) a tím se míří spíše do kategorie trail.

Orbea RALLON

Kategorii enduro u Orbea zastupuje model RALLON, devětadvaceti palcová nekompromistní závodní raketa disponující 15 cm zdvihu. Systém řešení čepu zadní stavby je stejný jako u hliníkového modelu OCCAM, tedy koncentrický čep okolo osy náboje. Co rozhodně upoutá, tak netradiční asymetrické řešení rámu u úchytu tlumiče. Zde startuje cena na 110 tisících.

Customizace

Poslední zajímavostí, kterou bych zmínil je snaha značky Orbea se odlišit resp. odlišit kola pro jednotlivé zákazníky, jím nabízí customizaci polepů, barev, ale i komponentů, takže každý ze zákazníků může mít kolo originální. MyO – úprava barev a polepů je navíc zdarma, dodávka kola se kvůli tomu protáhne jen o týden (bohužel tato nabídka není dostupná pro vše modely). Potěší i doživotní záruka na rám.

Musím říct, že jsem na kola zvědavý, protože po vizuální stránce jim nelze nic moc vytknout, uvidíme, jaké to bude v terénu. Snad již brzy.

Diskuze

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 18.1.2018 v 6:23

    Tak mizerné internetové stránky jako má zmiňovaný distributor si už dneska může dovolit málokdo...

  • profilová fotka David 18.1.2018 v 15:38

    no stránky jedna radost k pohledání , Viděl jsem hada chcát, koně blejt, letadlo couvat, cikána zadarmo dělat, ale taketo stránky distributora , to jsem ještě neviděl.

  • anonymní uživatel Michal 18.1.2018 v 16:26

    Na oficiálních stránkách www.orbea.com/... jsou ceny v CZK, takže to trochu supluje český web.

  • anonymní uživatel jaryn (jarr344 (a) gmail.com) 27.6.2018 v 11:49

    Vavrys má fakt předpotopní stránky :D
    Ale bajkeři ze Zlína mají štěstí, zrovna tam jeden frajer otvírá prodejnu Orbea i s kavárnou... celkem útulné to tam je -> www.bajkavarna.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí