Bike Connection Winter v Massa Marittima - novinky a zajímavosti

Autor: Keli, vydáno: 13.2.2018

První ročník Bike Connection Winter si pro místo svého konání vybral oblast Massa Marittima v Itálii. Zde je krátká ochutnávka jak oblasti, tak informace o akci samotné. Představeno bylo několik novinek, několik prototypů a spousta zajímavého. A došlo i na ježdění.

Massa Marittima – lokalita

Oblast Massa Marittima je mezi českými jezdci možná trochu méně známá a populární jako provařená místa typu Lago di Garda nebo Finale Ligure, ale je to škoda, toto místo má rozhodně co nabídnout.

Oficiální start stavění trailů v této oblasti začal teprve před třemi roky, ale neoficiálně se zde traily kopou od nepaměti. Massa je mezi Italy velmi známé a populární turistické místo, je cca dvě hodiny cesty od Říma a cca hodinu od Pisa, to je to město se slavnou šikmou věží. Hlavně jsme na dohled moře, ubytovacích kapacit jsou zde kvanta, nové bungalovy, hotely, v létě je zde turistů více než dost. Nicméně, pro nás bike, jsou zde nejzajímavější především jarní a podzimní období, to je zde bajkerů také nejvíce.

Organizace, která se o místní traily a vše okolo stará se jmenuje Trail Brothers, zaměřená kromě kopání trailů také průvodcování, shuttlování, poskytování ubytování . Nicméně prvotní důvod vzniku, byla snaha ukázat ostatním, že traily nevznikají sami od sebe, někdo je musí vykopat, někdo se o ně musí starat. Možná je to s podivem, ale spousta jezdců na toto slyší a to i ze zahraničí, právě v této chvíli probíhají v Masse dva týdenní kurzy trailbuildingu, kam přijedou lidé převážně z Německa – mají hrazené náklady na pobyt plus stravu a za to platí vlastním potem – prací na trailech.

Místa na kopání trailů v Masse je spousta, Trail Brothers mají k dispozici 900 hektarů, kde můžou kopat naprosto dle libosti. Jejich limitem (byrokratickým) je nemožnost použití mechanizace, takže všechny traily jsou ručně vykopané a mají velmi přírodní charakter. Další menší překážkou je zákaz jakéhokoliv kácení stromů, ale jinak mají zcela volné ruce.
Stávající síť trailů nabízí v několika lokatitách v okolí Massa celkem 600 kilometrů trailů, různé obtížnosti, různé délky i povrchu. Kopce zde nejsou nijak ohromujícně veliké, jejich převýšení je do 300 metrů, nic není extra prudké, spíše pozvolnější, dráhy jsou zde maximálně endurové, nic vyloženě sjezdového zde nenajdeš. Drah a trailů je zde opravdu hodně, Trailový bráchové mají v nabídce balíček šestidenní tripů s průvodcem, přičemž žádný z trailů nejedeš dvakrát. Takže Massa Maretima ber jako tip na lokalitu na předsezónní či posezónní ježdění. Podle místních je zde většinou velký nedostatek vody, což se během naší návštěvy úplně úplně nepotvrdilo, tři dny deště v kuse, to zde běžně nepamatují.

Bike Connection Winter

Ale proč o tomto středisku píši, v minulém týdnu, ti co sledují naše sociální sítě asi ví, ti ostatní se dozví v tomto okamžiku, důvodem je Bike Connection Winter – setkání novinářů a výrobců pořádané dvojicí Simon Cittati a Guilio Neri, tihle dva pracovali v bikebyznyse spoustu let a nakonec se rozhodli udělat si vlastní agenturu a připravit toto setkání. První ročník, devět firem a 16 novinářů z celého světa. Takže takový malý veletrh, plný osobních setkání a testování. A co jsme mohli vyzkoušet? Zde je malá ochutnávka a podrobněji se ke každému výrobci dostaneme v následujících dnech a týdnech.

FSA
Prezentovali nové modulární kliky, třídílné, které umí být jednopřevodníkové nebo i dvoupřevodníkové, s pavoukem i bez – to vše umí jedny univerzální kliky. Zajímavá je i nově přepracovaná teleskopická sedlovka Flowtron a nebo nové zadní náboje s šestipraporkovým ořechem.

e.13
U e.13 ukázali teleskopickou sedlovku, upravenou kazetu, nová vypletená kola a skvělé gumy.

Fox Head
U Foxu byla největší hvězdou přilba Flux a samozřejmě i vychytávkami nabité oblečení,

Smith
Koroyd je unikátní technologie, kterou naleznete pouze u helem Smith. Novinka na rok 2018 je přilba Session. Ale ani na brýle nesmím zapomenout.

BMC
Elektrokola mají silný nástup, ale zde na Bike Connection Winter to tak nevypadalo, pouze u BMC byly ebiky. Vyzkoušel jsem.

Nukeproof
Nová hliníková kola, krásné a přitom velmi decentní trailové oblečení, SPD pedály Horizon – zajímavosti u Nukeproof. A vyzkoušel jsem i kolo Nukeproof Mega.

Formula
Dva prototypy upravená vidlice Selva a čtyřpístové brzdy Cura.

SKF
Ložiska, to je to, co se ti vybaví při slově SKF. Ale kromě toho jsou to nově i těsnění vidlice, nejen vnitřní, tak u gufera u kluzáků.



Foto: Ruperf Fowler, Luigi Sestili – Bike Connection Agency

Diskuze

  • profilová fotka SandWolf 13.2.2018 v 11:24

    by mě zajímalo jak na to jsou ty Cury od Formule docela mě zaujaly a přemýšlel že bych si je pořídil na bike a te´d když vidím že budou i čtyrpísty tak mě lákají ještě víc

  • anonymní uživatel tcq 13.2.2018 v 11:59

    Jen tak dotaz bokem, daji se nekde sehnat v CR ty e13 plaste?

  • profilová fotka Keli 13.2.2018 v 12:27

    SandWolf: zítra zde na webu podrobnější pohled na Formula

    Tcq: Bikestrike dováží

  • anonymní uživatel tcq 13.2.2018 v 13:04

    Keli: dik za info, samozrejme ji tam nemaji :-) Jinak jakej z te gumy mate pocit?

  • profilová fotka Keli 13.2.2018 v 13:38

    tcq: napisu o tom v clanku o e13, ale byl jsem doslova nadseny, predevsim na mistnich blativych trailech jsem ocenil genialni grip

  • profilová fotka SandWolf 13.2.2018 v 18:25

    a náhodou na 26tky jí dělat nebudou že?

  • profilová fotka Keli 13.2.2018 v 21:03

    Popravdě řečeno, 26palců jsem nezjišťoval, ale obávám se, že nikoliv.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí