Novinka: Quai přichází s unikátními karbonovými ráfky a výplety

Autor: Čert, vydáno: 19.3.2018

Za exotickým názvem se skrývají neméně exotické ráfky, potažmo zapletená kola. Na český trail až enduro trh vstupuje nový hráč, firma Quai. (Quai samozřejmě nabízí i cyklokrosové nebo silniční výplety, ale o těch se asi zatím vyloženě rozepisovat nebudeme).

Na kola Quai jsme se byli před nějakou dobou kouknout v Blansku, kde sídlí evropský a potažmo i český distributor. Karbonové ráfky napletené povětšinou na DT Swiss nábách.

Na první pohled je jasné, že tady nejde o žádné čínské ráfky z Ali opatřené nálepkou. Quai má vlastní ráfkovou technologii, které říká Box Section. Co to, mimo hustýho designu, umí?

Podle slov dovozce: „Tuhost kol závisí na úhlu a vzdálenosti špic od náboje k ráfku. Výrobci kol se pokoušejí vytvořit rovnoměrný trojúhelník (nebo dva rovnoběžné pravoúhlé trojúhelníky), pokud je na každé straně stejný počet paprsků. Snaží se tak vyrovnat napětí paprsků a určují vlastnosti kola. Kvůli omezení šířky náboje a faktu, že v tomto prostoru musíte mít 8, 9, 10, 11 a teď i 12 rychlostních stupňů, brzdový kotouč a ještě nějaký prostor navíc, je velmi obtížné výplety na nábojích optimalizovat a tím pádem správně vyztuží. A Quai na to jde z opačné strany. Vytvoření vysoké a nízké příruby na ráfku umožnilo dosáhnout změny úhlu paprsku vedeného od náboje k ráfku, a tak celkově zvýšit tuhost kol.“

„Zároveň samotný ráfek díky technologii BOX SECTION (profilování ráfku) získal výrazně vyšší odolnost a torzní tuhost oproti standardnímu tvaru ráfku. Díky všem těmto faktorům je ráfek super lehký (410g pro 27,5“ kola) a přitom dostatečně tuhý pro trailové a enduro ježdění jak pro profesionály, tak i zapálené hobby jezdce."

A samozřejmě Box Section dodává navíc výše zmíněný „hustý design“. Mimo tuhle fičuru má Quai i zajímavý reklamační manévr. Věří ráfkům natolik, že poskytují jednoletý program Crash replacement.
„V případě, že ráfek poškodíte vlastním přičiněním a budete potřebovat výměnu, kontaktujte nás. Oproti poškozenému ráfku dostanete nový ráfek za 50% prodejní ceny včetně montáže. Crash replacement se nevztahuje na poškození výpletu nebo nábojů kol.“
Docela fér.

V nabídce jsou prozatím dva modely zapletených trailových kol, Isos 29 a Isos 27,5 – číslo značí jeho průměr, logické. Vnitřní šířka ráfku je v obou případech 25mm, váha lehce přes 400 gramů za ráfek.
Do budoucna se má ale samozřejmě objevit i širší verze ať už pro DH, či použití s pluskovými pneumatikami. Co se týče čísel, proslýchá se až 33mm vnitřní šířky.

A zajímavé pro vás jsou hned dvě informace. Ta první: díky zaváděcím cenám, lze záplety na nábách DT Swiss 350 pořídit za necelých 28 tisíc Kč (lehce přes 28 pokud jde o verzi s Boost náboji).
Ta druhá: Čert má jedny tyhle výplety nasazené na kole a čeká ho týden testování ve Finale Ligure. Takže už brzo se dozvíte, co všechno tyhle karbony vydrží!

Víc se to těchto kolech dozvíte na webu quai-wheels.eu a facebookové stránce Quai Wheels Europe.
A pokud byste chtěli vidět a vyzkoušet kola naživo, tak můžete vyrazit přímo Blanska, což doporučujeme, protože hned za rohem od sídla firmy sídlí nejlepší cukrárna v širokém okolí. Pokud je to pro vás do Blanska daleko, tak Quai ráfky budou k vidění na závodech Endurosérie, na veletrhu ForBikes a nebo třeba na Velo test festech, kompletní seznam najdeš zde.

Diskuze

  • anonymní uživatel ss (ss) 19.3.2018 v 10:10

    HNUS

  • anonymní uživatel Martin (speedylt (a) seznam.cz) 19.3.2018 v 10:23

    No vypadají pěkně, Crash replacement taky dobrý a cena není špatná

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí