Test: Mondraker Dune R - ví, co je super enduro

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 25.7.2018

Značku Mondraker netřeba představovat. A jejich model Dune vlastně asi taky ne. Pokud se v kolech trochu pohybujete, určitě jste někdy tohle enduro, které je dost snadné si na první pohled poplést se sjezďákem, potkali.

Enduro vlastně není úplně přesný název, podle Mondrakeru je Dune totiž „Super Enduro“. Dřív se teda kolům se 160 a 170mm zdvihu říkalo freeride. A já cítil potřebu zjitit, jestli se za ty roky něco zásadně změnilo v kolech, nebo je „super enduro“ jenom marketingové názvosloví.

Samozřejmě mě taky zajímalo, co je Dune zač.

Testované kolo je Dune Carbon R, kompletně karbonový rám osazený mixem jedenáctkového Sramu NX a GX s tlumením kompletně na Fox Performance, brzdí Guide R a zbytek, jak už je u Mondrakerů zvykem, je kromě plášťů Maxxis High Roller II provedeno pod značkou OnOff, což je víceméně „podznačka“ Mondrakeru. V rámci zvýhodněné ceny vyjde Dune Carbon R na 109 999 Kč. To není zlé.

Ale Dune není primárně o komponentech, hlavní roli má samozřejmě neobvyklá geometrie rámu. Mondraker je definovaný systémem „Forward Geometry“. dlouhé, nízké, položené.

No. Vzhledem k tomu, že celý svět v dnešní době následuje tenhle trend, není Mondraker zas tak extrémně low, long, slack, nicméně dlouhý je pořádně. Hlavový úhel je takřka tradičních 66°, sedlový úhel necelých 75°, střed šlapání je 5mm pod osami nábojů, délka zadní stavby 430mm. Zatím nic moc extrémního. Extrémní je totiž reach. 475mm v Mku je „malinko nadstandard“. Samozřejmě, 30mm představec posed trochu zkrátí, i tak je tohle kolo dlooouhý.

Jak se na něm jede. Vzhledem k nataženému posedu a spoustou zdvihu vepředu i vzadu bych Dune jako uphill kolo zrovna neoznačil. Samozřejmě, nahoru nějak vyjedete. Chce to sednout do sedla, šlapat a moc nepřemýšlet. Na rovině a do kopce ale legraci nečekejte. Pomalu začínám chápat, co znamená Super Enduro. Super Enduro není freeride, je to závodní kolo na SUPER těžké ENDURO. Kolo v podstatě postavené jenom na co nejrychlejší jízdu těžkým terénem z bodu A do bodu B, kdy první bod je vysoko na kopci a druhý bod hluboko v údolí. Ano, SUPER ENDURO víceméně znamená sjezďák s teleskopem. A přesně tak se Dune chová. Nekompromisní rychlý sjezďák, který se nejlépe cítí v co nejhorším terénu.

Čím hůř, tím líp.

Je poměrně ohromující jaká změna nastane, když kolo nasměřujete dolů z kopce. Z poměrně líného šplhače je najednou kolo, které vám pořád dodává pocit, že můžete, co můžete, že musíte zrychlovat. Ano, není to vyloženě zábavné kolo na hladkých trailech nebo rovinatých hopsacích úsecích. Ono totiž umí i z tě nejtěžší a nejrozbombardo­vanější DH trati udělat právě výše zmíněnou „family štreke“, jak by řekl Otta. Skvěle fungující odpružení a dlouhý rozvor vás naprosto odříznou od těch strašných věcí, co se pod vámi dějí. A díky tomu vám dají ohromný prostor na přemýšlení o ostatních věcech. Třeba jak MOC rychle se na tomhle kole dá ještě jet? Odpověď – strašně rychle.

Velký podíl na tomhle pocitu absolutní neomezené rychlosti má nejenom systém odpružení ZERO, ale taky výborný podvozek od Foxu. I když se jedná o nižší řady Performance, jak vidlice Float 36, tak skvělý X2 Performance fungují prostě fantasticky. A teď nemyslím citlivost, myslím tlumení a rozsah nastavení. Oukej, na vidlici toho moc nevymyslíte, tři polohy komprese jsou dobré spíš na výšlap, ovšem tlumič, to je jiná pohádka. Díky možnosti naladění pomalé komprese jde ze zadní stavby opravdu vyždímat maximum z hlediska pohupování a „žvýkání se“ (zkrátka můžete nastavit kdy a jak hluboko do zvihu má zadní stavba chodit) A to není vše, jelikož X2 je víceméně sjezdový tlumič, má v sobě dost oleje tím pádem ani u dlouhých sjezdů nemění nijak drasticky svoje vlastnosti (pokud někdo jel Enduroserii v Koutech na xc tlumiči typu Monarch, ví o čem mluvím – nahoře přetlumeno, v polovině trati kopající tlumič).

Teď přijda ta kritická část…jelikož kolo je postavené primárně do rychlosti, jsou jeho slabinou zatáčky. Minimálně prvních pár kilometrů z kopce, než si na rozměry stroje zvyknete. Při prvních jízdách testování se mi totiž daří v zatáčkách ztrácet nepoměrně víc vteřin, než ji dokážu získat na rovinkách. To se naštěstí s přibývající praxí mění, i tak ale není Dune zrovna vrchol obratnosti. Holt, sjezďák.

Pokud bych měl něco vytknout osazení, byly by to jenom dva, resp. čtyři komponenty. Pláště a brzdy. Za normálních podmínek u většiny testovacích kol prskám, jak by bylo super, mít na nich aspoň High Rollery. A tady jsou, takže co mám za problém?

Budu ilustrovat na příkladu – představte si, že máte závodní auto. V8, twin turbo, ALS a tak. Koupíte na tohle auto Pneu Kormoran? Asi spíš ne. Jasně, ona ta guma na osobáku funguje, stejně jako neoriginální brzdové desky pořízené za zlomek ceny kdoví kde. Ale asi bych se ně nechtěl spoléhat ve chvíli, kdy pojedu 230 km/h do vlásenky. Toliko k brzdám Guide R a pneu Maxxis High Roller II 2,3 Exo TR na Mondrakeru Dune.

Vzhledem ke svým sjezdovým ambicím a schopnostem, potřebuje tohle kolo dopředu i dozadu pořádně ostrou 2,4 – 2,5 gumu, vepředu maximální lepidlo a dozadu maximální brzdný účinek. S ním souvisí i volba brzd. Guidy tohle kolo prostě kompletně nestíhají.

Tím ale výčet neštěstí končí. Vše ostatní funguje jak má. Dobře, kolo by sneslo i 150mm sedlovku pro velikost M, dá se bez ni samozřejmě fungovat.

Říct, že Dune R mě překvapil asi není úplně přesné. Čekal jsem peklo z kopce a dostal jsem je. Teda vlastně nedostal, dostal jsem ohromnou porci neuvěřitelné rychlosti, která byla přitom neuvěřitelně pod kontrolou. Dostal jsem jedno z nejrychlejších endur, které jsem kdy sedlal. Pozor, jedno z nejrychlejších endur na opravdu těžké tratě. Pokud se budeme bavit o většině tratí českého endura, tam bych asi čas s Dunem úplně trávit nechtěl. Tohle kolo chce do světa. Chce Itálii, Francii, chce těžké sjezdové tratě na kterých vám může pomoct k výrazně lepším časům.

Velké červené blikající POZOR. Tenhle test platí, pokud následujete velikostní doporučení. Testovací jezdec má 174 cm a jezdil velikost M. Spousta lidí už ale prokoukla Mondraker a naschvál volí menší velikost, než jsou zvyklí. Proč? Dostanete se díky tomu na kolo s „tradičními“ rozměry, ale výhodami super odpružení. A oni to asi Španělé ví, proto musím ocenit minimálně rostoucí rozměr stack u různých velikostí, zkrátka výška kola se nijak drasticky nemění, proto by mělo jít i menší kolo bez problémů přizpůsobit větším jezdci za pomocí víc podložek pod představcem či vyššími řídítky. Navíc budete mít prostor na vyšší, 150mm a 170mm sedlovky. Samotnému mi vrtá hlavou, co jak bych se cítil na Dune v Sku, (reach 450mm), navíc pokud bych měl k dispozici volitelnou sadu na změnu geometrie, která dokáže prodloužit zadní stavbu na 440mm a položit hlavu o celý stupeň na 65° (U velikosti M na tyhle úpravy nemám odvahu, myslím, že bych nedokázal zatočit).

Diskuze

  • anonymní uživatel Obuk (oobukk (a) gmail.com) 25.7.2018 v 8:12

    Bude aj recenzia na foxyho? :D Mal som moznost vyskusat Dune v Lku az tak zle to nebolo pri mjeje vyske 178cm, ale je pravda ze som nesiel na nom zavrete switche.... :/

  • anonymní uživatel Mik 25.7.2018 v 9:57

    Po delší době slušnej test s docela dost informacema. Jen ty fotky z ježdění by to chtělo nějak poladit - u kol tohohle typu vždycky popisujete jízdní vlastnosti v těžkym terénu a jak nestačej brzdy/gumy/cokoliv, ale k tomu jsou ilustrační foto z TZ u přehrady, z nějaký hladký pěšinky nebo maximálně akce na pidiskoku. Mi neřikejte, že se v Mor. krasu nenajde nějakej pořádnej terén, kolmý skály a velký skoky. Si najděte nějaký spoty aspoň pro focení, bude to zajímavější a věrohodnější.

  • profilová fotka hopet 25.7.2018 v 10:24

    Ad závěr testu: kdo jiný než testeři profláknutých časopisů by si měli zkusit domluvit test velikosti S a zkusit provést navržené změny? Normální nakupující si těžko takovéhle privilegia dokáže domluvit na vyzkoušení, jestli to funguje nebo ne...

  • anonymní uživatel rado 25.7.2018 v 10:34

    pekne...akorat jeden detail..,nejednalo se nahodou o tlumic FOX X2?...dhx2 je fedra,ni?

  • anonymní uživatel rado 25.7.2018 v 10:36

    "fedra"=sprežyna= pružina ;)

  • profilová fotka Keli 25.7.2018 v 10:43

    Rado: diky za upozorneni, opraveno.
    Hopet: bohuzel, v CR nerealne. Vetsina znacek nema k dispozici test biky ve vsech velikostech, casto mame na vyber jen jednu velikost.
    Mik: Diky za tip.

  • anonymní uživatel Mikuláš 25.7.2018 v 11:44

    Já miluju Čerta v klopenkách. Mik: Čert větší terén nedává, je to obyčejný podprůměrný hobík, ovšem tlumiče má speciálně naladěné......

  • anonymní uživatel ... 25.7.2018 v 14:08

    rado a co dziepro sprynzina:D

  • anonymní uživatel rado 25.7.2018 v 14:49

    Karle, abo porzóndne péééro ;)

  • anonymní uživatel Spanhel 25.7.2018 v 17:34

    Geoška dobrá, ale Astro rámy nebrat!!

  • anonymní uživatel Die Kurve 25.7.2018 v 17:41

    "Teď přijda ta kritická část…jelikož kolo je postavené primárně do rychlosti, jsou jeho slabinou zatáčky." ... pravil Čert a.k.a. Majstr 300 - bitva u Hořic

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí