Na prezentaci u CTM: je zde nový Scroll na 29 palcích

Autor: Keli, vydáno: 27.9.2018

Letošní sezóna se pomalu blíží ke svému konci a výrobci prezentují své nové modely na sezónu příští. Ani slovenské CTM není výjimkou. Pojďme si projít jejich kolekci na rok 2019 především s ohledem na kola určená na jízdu zkopce dolů.

Když to řeknu na plná ústa, tak žádné zásadní změny oproti letošnímu roku nenastaly. Oba nejvíce sjezdově zaměřené modely, tedy sjezďák Mons a enduro Scroll, prošly pro modelový rok 2018 úpravou geometrie a nebyl důvod do ní zasahovat. Takže změny jsou pouze v osazení. Jedinou novinkou, absolutní novinkou je enduro Scroll postavené na 29" kolech. Takže v roce 2019 budeš moct sáhnout jak po sedmadvacítkovém Scrollu, tak po devatadváce.

CTM Mons

Sjezdové kolo Mons je v repertoáru CTM již pěkně dlouho, loňský facelift se podařil a i proto je to stále velmi oblíbený model. Mimochodem, týmovým jezdcům CTM se letos na Monsech dařilo, Kissák, Ondřej Štěpánek je Mistr České republiky a Adam Rojček je zase Mistrem Slovenska.

Jak již bylo napsáno výše, geometricky nedoznaly sjezďáky změnu, ty jsou osazení. V roce 2019 budou k dispozici dva modely, top model Mons Pro a základní Mons. Mons Pro je postaven na kompletním Saintu, odpružení Rock Shox a tlumiči CaneCreek – worldcupový Boxxer je sázka na jistotu, zaujme použití tlumiče CaneCreek DB Coil, tento model většinou na produkčních kolech často nepotkáte.
Základní Mons má stejný tlumič, ale nižší vidlici RS Boxxer RC. Pohon má pod kontrolou SRAM v podobě sjezdové řady GX DH. Jediné slabší místo na nižším modelu jsou brzdy, Sram Guide R těžším jezdcům na sjezdování zařučeně stačit nebudou. Jinak asi není co měnit. Určitě vás zajímají ceny, takže: Mons Pro 95.999,– a Mons 69.999,–.

CTM Scroll

Scroll pro rok 2019 je velmi podobný tomu letošnímu, rozdíly jsou v osazení. Velmi dobrým krokem bylo osazení teleskopické sedlovky i na nejlevnější model. Za necelých 47 tisíc dostanete kompletní kolo kategorie entry level, včetně nové vidlice SR Suntour Aion35.
Kromě základního modelu se bude také lišit zdvih teleskopických sedlovek (všude značka Kind Shock), velikosti L a XL budou mít 150mm zdvihu, M pak 125mm.

Sedmadvacítkové modely jsou opět tři:

  • nejvyšší Pro (vidlice RS Lyrik RC, tlumič RS Super Deluxe RC3, Shimano XT) – cena 74.999Kč
  • model Xpert (vidlice RS Yari RC, tlumič RS Deluxe RT3, Shimano SLX) – cena 56.999Kč
  • základní Scroll (vidlice SR Suntour Aion35, tlumič RS Deluxe RT3, Shimano XT) – cena 46.999Kč

Absolutní novinkou je devětadváca Scroll 29, ta se svými bratry sdílí rámovou platformu, takže i zde je klasický virtuál známý z kol CTM. 29" model disponuje 150mm zdvihu a poměrně tradiční geometrií, ta je v klíčových hodnotách shodná s 27,5" modely: hlavový úhel 66 st., sedlový úhel 75 st. Osazení je vzhledem k ceně 66.999 Kč velmi slušné, odpružení od RockShoxu – Lyrik RC vepředu, Deluxe RC3 vzadu, pohon Shimano, čtyřpístové brzdy stejné značky, doplňky RaceFace.

Mimochodem, obě kola jak, jak 29", tak 27,5" verzi jsme měli možnost si krátce vyzkoušet. Devětadvacítku si dokonce z prezentace odvezli na delší test a sedmadváca k nám přijede co nevidět.

Dirtový DirtKing

CTM má silnou sestavu i v kolech určených pro skákání. Nás nejvíce zaujal model DirtKing Pro, který je osazen špičkovou dirtovou vidlicí Rock Shox Pike DJ. A to při celkové cena kola 25.999 Kč. Hustě! A to nemluvíme o jeho super chytlavém designu, nápaditá barevná kombinace rámu se skinwall plášti. Tohle kolo se nám prostě líbí.

Trailový Ridge

Poslední kategorií, kterou si představíme je trail. V ní sice opět nedošlo k zásadním změnám, jen jiné barvy a osazení. Co ovšem kvitujeme s povděkem je použití jednopřevodníku na nejvyšším modelu. Letos byl ještě dvoupřevodník, ale jezdci chtějí jednopilu, pochopitelně. Takže Ridge Pro pro rok 2019 nabízí 11 převodů na Shimano XT, vidlici Rock Shox Relevation RC, tlumič RS Monarch RT3, vypletená kola DT Swiss E1900 a zbytek je v režii RaceFace a WTB – cena kola 66.999 Kč.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí