Michal Červenka (Cyklo Jiřička České Budějovice)

Autor: Martina Slachová, vydáno: 20.7.2005

Obrázek k článku - m1_r1_05.jpg

Ahoj Michale! Gratuluji k titulu mistra republiky. Jaké byly tvoje první pocity, když jsi dojel do cíle a zjistil jsi, že ses právě stal mistrem republiky v DH?

Dík za gratulaci. Už jak jsem najížděl do posledního úseku, tak jsem cítil, že by to mohlo vyjít, protože jsem měl dodrou jízdu, ale taky jsem věděl, že Vrbič(Martin Vrba) určitě zatáhl, a když jsem od spíkra uslyšel, že vede, tak i když jsem to čekal, tak mě to leklo. No a když jsem projel cílem a spíkr řekl, že jsem se stal mistrem tak radost byla taková, že jsem vjel do reklam, za kterýma stál můj velký kamarád a soupeř z minulého roku Tom Musil a začali se radovat spolu, takže pocit super.


Jelo se ti dobře, sedla ti trať? Jaká byla atmosféra během závodu?

Jelo se mi perfektně, protože trať se mi hodně líbila a tím pádem mi i seděla. Nejtěžší byl asi prostředek tratě, kde se jelo z jedné strany na druhou a to trvalo tak kilák a za tu dobu na Hardtailu nebyl čas ani na chvíli pustit brzdu, takže se mi tam hrozně rychle unavovala pravá ruka. Atmosféra byla super, na těžkých místech bylo dost lidí, kteří řvali, no a před cílem byli zas kamarádi. Třeba pan Kotrla, který mě filmoval a já mu za jízdy zamával, nebo Hanz, který vedle mě běžel a řval, že na to mám že je titul doma a v posledním úseku byl takový řev známých lidí, že ani nevím, kdo tam vše byl.

Bylo těžké získat titul? Věřil sis? Kdo pro Tebe byl největší soupeř? 

Tak těžké to je vždy protože trať je dlouhá a na Hardtailu se dá spadnout na každém metru. Věřil jsem si celkem dost, protože mi to letos jde a také jsem poslední závod ve Špindlu vyhrál o 16 sekund. Největší soupeř byl určitě Vrbič,který jede fakt dobře a v tom Špindlu nedojel do cíle, takže jsem nevěděl co přesně od něho čekat.

Obrázek k článku - kalnica2.jpg

Proběhly nějaké oslavy, nebo se teprve chystáš vítězství nějak oslavit?
Kluci ze Želechovic Haf a Křovák to zapíjeli hned od té doby, jak se to dozvěděli, jelikož já řídil po těžkém závodě 500 km domů a dojeli jsme v 1 ráno, tak jsem byl celkem mrtvý na nějaké oslavy. Měli bychom to asi oslavit tento pátek u Toma Musila na obchodě Jokar ve Fryštáku.

Dobře. Přejdeme teď k Tvým začátkům. Kdy jsi poprvé sedl na kolo?

Tak na horské jsem sedl asi tak v 16cti, český pohár ve sjezdu jsem začal jezdit minulý rok.

V kolika letech jsi poprvé závodil?

Hned týden na to co jsem dostal kolo, takže v 16cti.

Co všechno děláš pro to, abys byl tak dobrý? Kolikrát týdně trénuješ a jak dlouho?

Během týdne na kole nesedím, možná jen tehdy, když jedu do dědiny a zpět a nebo když potřebuju vyzkoušet kolo před závodem, jestli funguje. Jedeme skoro každý víkend závody, takže jsem rád po víkendu, že se dám dohromady do toho dalšího.

Obrázek k článku - 165_6575.jpg

Nestalo se ti někdy, že jsi chtěl se závoděním skončit? Třeba když se ti nedařilo tak, jak jsi chtěl.

Ne,to se mi ještě nestalo, ještě jsem neměl období, že by se mi nějak moc nedařilo.Třeba pokazím jeden závod, ale v dalším je to už zase OK.

Co zranění? Býváš pořád na jedné hromadě nebo se Ti zdravotní problémy vyhýbají? Který byl tvůj nejhorší úraz?

Tak na tuto otázku se mi vždy odpovídá blbě, protože jsem měl tolik zranění, že si to ani nepamatuju. Nejhorší bylo asi, když jsem byl bez vědomí se zapadlým jazykem a zlomenýma žebrama a prý mě zachraňovali asi minutu a půl, než jsem začal dýchat, já se probral až v nemocnici, a nemohl jsem 3 dny hýbat nohama.

Na hodně závodů musíš dojíždět, některé nejsou zrovna nejblíže,jako třeba teď Boží Dar. Máš nějakého sponzora?

Něco málo mám, ale aby to zaplatilo sezónu mě a mému týmu, tak to nestačí. Ale jsem rád aspoň za to, děkuju tedy sponzorům Cyklo Jiřička, Coss,Sokol Želechovice, Envy extreme team, Jokar Fryšták.

Obrázek k článku - 168_6807.jpg

Kolu hodně obětuješ, stojí tě hodně času. Myslíš, že se ti to všechno vyplatilo? Nemrzí Tě, že nemáš třeba více času na ostatní věci?

No hlavně o těch víkendech jsem pořád pryč, určitě se to nevyplatí, to by člověk musel jezdit jako profík a nedělat nic jiného. Sem tam zamrzí, že bych chtěl být někde jinde, ale na závodech mě to baví a člověk se tam i někdy zasměje. Třeba slovenské poháry jsou taková pohodka, tratě nejsou moc těžké,takže ježdění je takové uvolňující, no a taky tam vždy zakalíme. Naposled co se jela Kalnice+Myjava, tak jsme byli snad celé tři dny v lihu.

Nemůžeš pořád jezdit na kole, co další sporty? Co děláš třeba v zimě, když zrovna není sezona?

No zároveň jezdím závody v automobilovém slalomu, kde se účastním mistrovství republiky a sem tam nějaká Evropa, pokud se to teda nektryje s kolama. No a v zimě mě baví jezdit ve sněhu, takže zas sedím na kole, proto se možná držím tam, kde jsem, ostatní raději chodí do posilovny. Taky jezdím na lyže což je super, a když jsou peníze, tak zkouším i nějaký skicross.

Obrázek k článku - 164.jpg

A kromě sportů máš ještě nějaké záliby? Čtení, hudba,zvířata, holky, kultura…?

Možná ty zvířata a hudba, na nic jiného není čas.

Chtěl bys někomu poděkovat? Nebo někomu něco vzkázat?

No asi jen těm sponzorům a lidem kolem mě. Vzkázal bych lidem ať se sem tam podívají na mé stránky www.majklcervenka.wz.cz pokud je zajímá dění kolem mě. 

Obrázek k článku - kalnica_stupne.jpg

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů ve Tvé kariéře a osobním životě.

Martina Slachová

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel benybiker 20.7.2005 v 15:26

    hezke! je to machr fakt! nastesti sem tam u toho byl! a videl jeho triumf!

  • anonymní uživatel deathdog (check http://sweb.cz/bo-riders/ a drz (a) hubu) 20.7.2005 v 15:54

    jeee, martina...jinac cervas je bozi

  • anonymní uživatel Hajes (hajek (a) sniper-lab.net) 20.7.2005 v 16:14

    dobrej borec, znam osobne.Ale bohuzel rozbite kolo ukoncilo moje jezdeni a odjezd pryc z republiky...hodne uspechu Majkle

  • anonymní uživatel nologo 20.7.2005 v 16:36

    ten kluk se už asi nikdy nenaučí brzdit:-)

  • anonymní uživatel ueeeeee (porno (a) drzak.org) 20.7.2005 v 17:06

    dobre tyy

  • anonymní uživatel Čárys (seven20 (a) volny.cz) 21.7.2005 v 12:16

    HT motocrossař. Čas na Božáku 5:09 je totální respect. Jen tak dál a eště dál.

  • anonymní uživatel lplp 30.7.2005 v 10:51

    jsi borec majkle

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí