Report: PRULET se prohnal Prahou - finále downtownů

Autor: Vítězslav Stránský, kategorie: Report, vydáno: 25.9.2018

Utřeli jsme si pot z čela, dospali spánkové deficity, ale všechny emoce ještě zdaleka nevstřebali. Jedno je jisté. Je za námi bezesporu největší a na zážitky velmi bohatá akce. Jedno ale víme jistě. Za to neskutečný úsilí to stálo. Díky Praho!

Na místě stavíme trať od čtvrtka, spojujeme síly z předchozími pořadateli a během 50 hodin vyroste 9 překážek. Trať nemůžeme kvůli ochraně zeleně navézt ani trošku na trávník, na jezdce tedy čeká pouze tvrdá kombinace asfaltu či dlažebních kostek.

Startovní brána od partnera DOKA jezdce vysílá na první rovinku, kde čeká první z řady dvojáků. Je to čtyřmetrový skok, který je potřeba skočit hlavně rovně, odjezd je zúžen lavičkami. Následuje levotočivá zatáčka, další rovinka s prakticky totožným skokem. Ještě si dupneš a začíná se kopec konečně lámat. Následuje odpal do zatáčky, kde odstředivost fakt funguje, srovnáš se, točíš doleva na hlavní skok. Je to dvoják s metrovou záchranou. Šest metrů není moc pro nikoho, spíše mohl být dopad ještě dále. V závodě ho ale mají naskákaný prakticky všichni. Dosedneš na konec zdvihu a už to valíš do tááááhlé pravé, kde číhá opět nemalý dvoják. Srovnáš se a posíláš to na step up, step down. Pak už jen jeden odpal na placku a cílový dvoják. Nic jednoduchého pro nikoho. Minuta, kdy máš fakt hodně práce a plíce venku.

Je třeba říci to hlavní, o čem většina jezdců asi ani nevěděla. První ročník jsme zdaleka nemohli uskutečnit v rozsahu, jak jsme plánovali. Původním záměrem byla půlka tratě v parku, půlka v ulicích. Bohužel kvůli následně naplánované přeložce tramvajové zastávky nešla ani částečně uzavřít Italská ulice pod parkem. Stáli jsme před rozhodnutím, zda to celé neodložit o rok, či namotat trať jen zde. Nakonec jsme si řekli, že první ročník odjedeme pouze v Riegrových sadech a budeme mít alespoň cennou produkční zkušenost na příští léta.

Výsledkem byla, přiznáváme, ne moc jezdecky atraktivní trať. Na první pohled budily překážky respekt a dost lidí si na ní netrouflo. Pádů tak speciálně v tréninku nebylo málo. Příčinou byla povětšinou vyšší nájezdová rychlost. Navíc nám přes den dost foukalo. Pád Jonáše Stehlíka, kdy přelítl svůj první pokus na hlavním skoku až na placku, to opravdu nechceš vidět. Posíláme pozitivní vibrace, ať jseš ty i další borci co nejdříve zdraví!

„Kvalifikovali se ti nejlepší jezdci Série, proto jsme chtěli udělat trať náročnější. Skoky nebyly malý, všechny se ale daly objet. Nebyla to pravá závodní trať, tak jak bychom si představovali. Musel si korigovat rychlost před každou překážkou, jinak si i při slušných velikostech skoků byl prostě dlouhej. Pokud bychom dali dopady ale ještě dále, byla by to ještě větší trefovačka. Jednoznačně tak musíme do příštího roku překážky vyladit, trať zatraktivnit o další městské prvky, schody atp. Věříme, že si pak každý přijde na své,“ hodnotí po akci pořadatel Vítězslav Stráňa Stránský.

K organizaci samotného závodu jsme velké výhrady nezaregistrovali. Časový plán se plnit dařilo, celkově odhadujeme celkový průtok diváků ke dvěma tisícům. Atmosféra byla skvělá, počasí kromě toho větru naštěstí celkem vyšlo, lidi se závodem bavili a ta kulisa s výhledem na Pražský hrad je prostě bomba.

A když to tam pustil Dan Bařák, alias Pahýl? Týpek, který ve 2 letech přišel o nohu ukázal všem, že limity jsou jen v hlavě, rozhodně ne v počtu nohou. Co mu možnosti dovolovali, to naskákal. Velkej big up za tohodle ridera a jeho VZKAZ všem lidem! Na trať se vydal i Nikolas Reinl, 10letý týpek, který v pátek skočil s bráchou i hlavní skok.

Výsledky naleznete zde, v chlapech se jediný pod minutu dostal Kuba Říha, následovaný Petrem Malým a Milanem Myšíkem. V juniorech vyhrál Pavel Reinl, následovaný Tomášem Králem a Matějem Pospíchalem. Na trať se vydali i dvě ženy. Druhá zalítla Martyna Gruszka a první flek si vyjela Barča Tesařová. Každá dala jen jednu jízdu, ale velký respekt oběma dámám.

Ve Freestyle contestu to zabil nejvíc Dan Miller, frontflipem a cashrollem ho na dvojce doprovodil Vilibald Vítek a podium uzavřel Teo Kováč. I zbylých 9 riderů ale udělalo neskutečnou show. Tohle bylo vyvrcholení jak býk a moc díky kluci za to. Určitě v tomhle formátu spojení downtownu a freestylu chceme pokračovat.

Suma sumárum. Konstruktivní kritiku vítáme, protože jedině ta nás může posunout dále. „Celé partě chci hlavně z celého srdce poděkovat, nikoliv jmenovitě, protože na akci se podílelo velké množství lidí a nerad bych na někoho zapomněl. Diváci závod hodnotili skvěle a přijde mi, že jich chodí do měst čím dál tím více. Od jezdců slyšíme od vyloženě pozitivních hodnocení, tak i samozřejmě kritiku, která prostě oprávněná v některých bodech je. Vnímáme to a s pokorou a také k ní tak přistupujeme. Buď jak buď, každá mince má 2 strany, já osobně jsem pyšnej, že jsme to dokázali a v kvalitě, která snese přísnější měřítko, celé velice slušně odjet“, uzavírá Stráňa.

Těšte se na video od Fullface production, těšte se na reportáž na ČT sport ve čtvrtek 27.9. v 11:15, těšte se na další galerky od fotografů. Již nyní se pracuje na dalším ročníku Czech Downtown Series, nejenom PRULETu samotném. V říjnu jdeme ven s termíny a konkrétními lokacemi. Bude mezi nimi i nějaké zbrusu nové město? Nechte se překvapit?

Děkujeme ještě jednou všem za postřehy, podporu a vidíme se napřesrok opět v českých městech!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomáš 25.9.2018 v 16:40

    Byla to dobrá akce, Stráňo díky.

  • profilová fotka Andy 720.cz 26.9.2018 v 11:50

    Divácky akce určitě dobrá. Nicméně trochu jinej - jezdeckej pohled na akci je zde: 720.cz/...

  • profilová fotka Ádoš 26.9.2018 v 18:52

    Akce divácky super! ale docela jsme Vás (minimálně v horní pasáži) litovali, ty dopady byly strášně nahňácaný, většina rozjetejch borců přelítávala na placku. Chtěli jsme Vám to posunout :-D i ten "main jump" by snesl dopad o něco dál. Chlapi to tam valej a vy je tam takhle zapastíte. Pahejl je tradičně hovado! :pilapyčo:

  • profilová fotka Ádoš 26.9.2018 v 19:01

    aha....tak jsme neměli diváckou schýzu. Teď čtu Andyho report. S Blážou jsme na sebe koukali, nejdřív, že si jedeme rychle pro kola, že je to exhibice pro děti :-D pak to začlo.....placka, placka, placka, placka nebo nutnost brutálně zpomalit před odpalem. Přeju do Rakovníka rychlou rehabilitaci ať si borče brzo v cajku! na místě nikdo netušil, že minuty tikaly tak rychle :(

  • anonymní uživatel Jendas 28.9.2018 v 10:15

    Jak dopadl ten klucina ktery se rozbil v druhym kole na dvojaku pred stepem? Mel cervenyho Treka a nevypadalo to vubec dobre....

  • anonymní uživatel Strana (stransky.vitezslav (a) gmail.com) 28.9.2018 v 12:22

    Odvezla ho sanitka ve stabilizovanem stavu. Vic bohuzel nevime, dle slov zachranare, pry kdyby to bylo hodne spatny, poptavali by nas. Jestli nekdo z blizkych info ma, prosim dejte vedet sem. Diky moc.

  • anonymní uživatel Roman (romanovo (a) email.cz) 28.9.2018 v 23:58

    Že je nějakej skok k ničemu jenom proto "že na něj musíš brzdit" je vcelku imbecilní argument. Kam se vytratil odhad jezdce pro nájezdovou rychlost, případně korekce rychlosti potlumením/potažením při odrazu? Co přijde dál? "Tahle rock garden je moc kamenitá a kořenová pasáž moc kořenovitá"? Kyselo moc kyselý?

  • anonymní uživatel Tomáš P. (tpospich (a) seznam.cz) 29.9.2018 v 10:43

    Stráňa a Jendas. Jestli ten Trek nebyl Ghost. V tom případě jsem "v poho". Zlomený prst a kůstka v zápěstí. Něco málo s krkem. A pár šrámů a modřín. Jinak kolo vypadá ,že taky dobrý.

  • profilová fotka Ádoš 29.9.2018 v 14:23

    2 Roman

    já (a myslím že ani Andy ve svém reportu) nenapsal, že trať a skoky byly k ničemu. Je mi jasný, že když nejsou k dispozici dva odpaly,
    tak se ten jeden musí dát "aby to dali všichni". Na druhou stranu v sobotu tam bylo těch pádů nezdravě moc, což o něčem taky svědčí.
    Startující to měli paradoxně o to těžší, než kdyby dopady alespoň trochu ctili rádius odpalů a celkovej flow tratě.

    Jinak akce moc povedená. Příští ročník bude určitě ještě peckovější. Držim palec při jednáních s MČ Praha 2 a 3

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí