Test: Cat S61 - odolný a laserem vybavený telefon

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 26.11.2018

Někdo má telefon Jabko, někdo zase androida. A víte, že můžete mít i bagr/smartphone?

Firmu Catterpillar netřeba představovat. A tihle bagraři vyrábějí i telefony. Ne, samozřejmě že se nejedná o jednu firmu, Cat zkrátka prodal práva na svůj brand značce, která se rozhodla vyrábět odolné telefony, které budou tak nějak korespondovat s filosofií těžké stavební techniky.

A díky jejímu českému zastoupení, vám můžeme přinést uživatelský test nejnovějšího a nejdražšího člena Catové rodiny, telefonu S61.

O telefonech toho nějak extra nevím, prostě věc co je v kapse a po každém pádu musím kontrolovat, jestli je vcelku. Což, pokud bych tuhle logiku vztáhl na nový Cat, by neměl být problém. Největší devízou tohohle telefonu je samozřejmě odolnost a výdrž. Prostě telefon na práci. To mi sedí.

Splňuje několik odolnostních parametrů, mimo jiné i IP68 a IP69K kdy musí telefon dokázat absolutní prachotěsnost a odolnost vůči parnímu tlakovému čištění. Voděodolný je do hloubky tří metrů po dobu 60 minut, snese pád z 1,8 metrů na beton a plní i limity pro MIL SPEC 810G pro použití v armádě. Je logické, že pokud musí tohle všechno splnit, snese toho moc. Navíc si armáda potrpí i na výdrž baterky, S61 má proto 4500mAh baterku která slibuje až 35 hodin hovoru.

Mimo tohle má i fičury v podobě Flir termálního fotoaparátu, měření a upozornění na kvalitu vzduchu nebo dokonce laserový měřič vzdálenosti až do 8 metrů. A pak má taky nějaký, asi lepší, operační systém Android Oreo a 2,2 GHz processor. A když jsme u čísel, ještě 4 giga Ramky a 64 giga paměti.

S61 je se svými 250 gramy a 5,2 palcovým displejem na dnešní poměry docela macek, ne z hlediska úhlopříčky, ale spíš výšky a váhy. Prostě víte, že něco držíte v ruce. Telefon je ale celý pogumovaný, takže se na první „chycení“ parádně drží.

Toliko k prvnímu seznámení. Jakmile ho zapnu, cítím, kam se svět (za tu dobu co používám nejlevnější staré telefony „na zničení“) posunul. S61 je neuvěřitelně rychlá, žádné čekání, žádné prodlevy, příkazy plní okamžitě a možná ještě rychleji. Jako povrchního uživatele / novináře mě samozřejmě zajímají základní funkce: GPSka skrz navigaci a Stravu, foťák skrz intagrámek a fejsíček, rychlost všech aplikací, odolnost a pak výdrž baterky. A to je asi všechno.

Projdeme si to po bodech. Odolnost nemá cenu řešit. Tenhle telefon je něco mezi cihlou a kladivem. Zatloukat hřebík jsem s ním sice nezkoušel, otevřít pivo ovšem dovede, nebyl problém. Spadl xkrát, projevilo se to na něm pouze odřeninami v „anténce“ nahoře… a když o tom tak přemýšlím, to je možná od toho otvírání piva…

GPSka byla… asi přesná. Navigace mě vždycky dovedla do cíle, mapy se chytají velice rychle (tady je potřeba opět pochválit maximální rychlost telefonu, ona i samotná appka se prostě načítá mega rychle a jenom tak se nic nekousne). A na Stravě mi to vždycky segmenty chytlo moc pěkně.

Foťák byl vždycky trošku bolístka Catů. Holt, když má telefon vydržet pěchotní minu, někde se to musí projevit. Proto mě S61 maximálně příjemně překvapila výrazným posunem. Zadní 16 MP foťák na běžné „momentky“ funguje skvěle v horším osvětlení a hlavně konečně v Catu vyřešili neexistující ostřící algoritmus. Ostří rychle, ostří rád. Přední 8 MP foťák a kamera na selfíčko postačí, doporučuji ale užívat v lepších světelných podmínkách.

Baterka. Ta je, mimo odolnosti, největší síla Catterpillarů. I u S61 to není jinak. I při hodně aktivním užívání s GPSkou, pořád na internetu a pořád focení, vydrží telefon pohodlně minimálně dva dny. A nesmrtelná baterka je jenom polovina úspěchu. Hodně mě bavila vysokorychlostní 4.0 nabíječka, díky které jsme mohli okem sledovat jak vám naskakují procenta (a jak se protáčí hodiny na elektroměru!)

Jo, všechny ostatní funkce má tenhle telefon taky. Termo kameru s rozsahem až 400°C jsem použil několikrát, ale zpravidla vždycky na pivu, kdy jsem A) kontroloval teplotu piva (zhruba 8 stupňů), B) kontroloval jak horká je černá přilba ponechaná na sluníčku v těch největších parnech (až 70°C).

Laserový měřič je cool, hlavně si můžete třeba změřit délku skoku hrana-hrana. Což jsem nikdy neudělal a díky tomu můžu tvrdit, že ten skok měl skoro 10 metrů a drop minimálně 15…

Ačkoli nejsem úplně cílová skupina pracovního telefonu Cat S61, rozhodně na mě udělal dojem. Ano, na jednu stranu by telefon, jehož aktuální cena je přes 20 tisíc korun, měl leccos umět. Je otázkou, kolik peněz jste ochotní za telefon utratit. Osobně mi ale přijde Cat rozhodně výrazně lepší varianta, než top modely od konkurenčních značek, které stojí stejně. Jasně, pokud sedíte v kanclu, na kolo jdete pouze v posilovně, asi vám běžný telefon stačí. Pokud ale, jako já, občas taháte v rukavicích od bláta telefon z batohu ze změti nářadí a náhradního oblečení, abyste jsi po neuvěřitelné smotce vyfotili díru v ruce, jste sakra rádi, že těch dvacet-plus jste utratili za kus pogumovaného hliníkového ingotu, který funguje stejně skvěle jako všechno ostatní, ale přežije pád pod kola autobusu. Zatímco konkurence nepřežije pád ani na lino.



A Cat jde s odolností ještě dál, níže jejich poměrně atraktivní záruční akce.

Rozbil se displej? Opravíme ho zdarma! Vztahuje se na modely Cat Rugged Phones S31, S41 a S61 v záruční lhůtě 24 měsíců, zakoupené v České republice. Je nezbytný doklad o koupi. Podrobnosti o záruce najdete v odkazu níže.

Více o této akci najdeš třeba na Facebooku nebo na webu.

Diskuze

  • anonymní uživatel Jakub (Hisa23 (a) seznam.cz) 26.11.2018 v 17:19

    Co to psalo za troubu.. Jak sám píše mobilům moc nerozumí.. Tak proč píše recenze??

  • anonymní uživatel Mike 27.11.2018 v 7:59

    Ty jejich telefony jsou odolny asi jako jabko

  • anonymní uživatel Mike 27.11.2018 v 8:01

    Ty vole ze ja vubec chci neco psat sem do p..e. Oprav si ty poj.ban.e stranky.

  • anonymní uživatel Radim 27.11.2018 v 9:20

    Já si zase myslím, že je to naprosto dostatečná recenze pro nejčastější čtenáře Dolekopcom. Já jsem zřejmě stejný "hovado" jak autor a zajímá mě u telefonu přesně to, co popsal. :) Fakt ale je, že raději rozmlátím 4 telefony ročně za 3.000Kč, než si koupit tohle za dvacet.

  • anonymní uživatel pps 27.11.2018 v 11:21

    A je potreba na strance o kolech delat test mobilu? Vazne nejsou k mani na test vhodnejsi cyklodoplnky, nez zrovna mobil?

  • profilová fotka Keli 27.11.2018 v 12:05

    pps: opět po x-té. Pokud nám někdo nabídne produkt, který minimálně okrajově souvisí s koly, tak jej rádi otestujeme.
    Osobně používám starší model S60 a jako telefon na kolo je to geniální produkt, neřeším padání, vodu, prach...

  • anonymní uživatel pps 27.11.2018 v 14:08

    2 Keli: No hlavně že netestujete silničky, HT kola, XC biky, gravel biky, protože do vašeho zaměření nespadají, ale telefon, jooo panečku, ten s kolem souvisí jako málo co. BTW mám doma dobrou peněženku a zánovní kroužek na klíče, s kolem to souvisí minimálně, ale na vyjížďky je mám pokaždé s sebou, nechcete udělat test?

  • anonymní uživatel Radim 27.11.2018 v 16:37

    Kroužek na klíče, peněženka,.. ? To jsou argumenty teda. Spoustu lidí na enduro závodech (a nejen tam) řeší kam s mobilem (používají se kdejaké šprcky a mobil balí do hadry), protože téměř vždy se nevyhneš pádu a vodu máš i pod plínkou, takže věřím, že tohle někoho zajímat může. A koho to nezajímá, tak si může přečíst čerstvej "Test: Transition Smuggler" a hloupě nerejpe.

  • anonymní uživatel Adam 28.11.2018 v 7:10

    Náhodou super článek. Vůbec mi nevadí si jednou za čas přečíst třeba o phonu, o který bych se nemusel bát na trailu.

  • profilová fotka Ádoš 28.11.2018 v 21:33

    Dobrá recenze, palec hore redakce :-) a tu tu standartně hejtim čínský produkty, e- biky, teploušky v pyžamkách....
    20 000kč za placičku na telefonování je pro mě osobně však moc - tudíž jsem si doposud vystačil s "bikovym telefonem"
    za pár šlupek. Opruz je ale přehazování simek, takže to už dvakrát dopadlo tak, že jsem spadnul na "primární/civilní"
    telefon, kterej pokaždý udělal papá :-) CATy jsou dle mého sexy a když je to vcelku All-in-one - za mě lepší než ja(p)ko,
    z kterého udělali herní nerdi a rádoby snobové, (co přitom jezděj v Ochcávce a usínaj v králíkárně) placičku
    pro sráče - i když, takhle bych o svém strýčkovi mluvit neměl, vymyká se mému popisu standartních jablíčkářů )))

  • anonymní uživatel Maroslaw (nemam (a) centrum.cz) 29.11.2018 v 16:43

    Somrácká varianta je Dodgee s60 lite. Nemůžu si stěžovat. A to mi vypadl z kapsy na motorce na nájezdu na dálnici. Funguje dál...

  • anonymní uživatel Venca (b5533497 (a) nwytg.net) 30.11.2018 v 9:59

    Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli budete dělat recenzi na novou pračku Philco PS685B? Ta s koly souvisí poměrně hodně, po každé špinavé vyjížďce si peru oblečení. A nový tlakový hrnec od Ety budete dělat kdy? Ten s bikováním souvisí také velmi, vaří se v něm jídlo a jídlo je potřeba na bikování.

  • anonymní uživatel Ivoš 30.11.2018 v 23:22

    Přijde mi mnohem menší zlo tady recenzovat telefon, jehož vlastnosti a funkce dokáže každej posoudit sám a za 20 tis. o něm stejně nejspíš nebude nikdo přemejšlet. Než u recenzí kol oblíbenym dost neprůhlednym epickym stylem hodnotit nějaký horský kolo, který by si mohl někdo omylem koupit a že má nevyhovující geometrii, zdvihy nebo velikost zjistí až když ho po několika letech vymění za nový.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí