Doping v EWS: Graves a Rude pozitivně testováni

Autor: Keli, vydáno: 26.11.2018

Doping je a byl vždy velkým lákadlem všech sportovců. Pomocí zakázaných látek si zvýšit výkonnost je tak snadné a snad již od počátku se proti němu bojovalo. V dobách sportovního profesionalismu, kdy jsou v závodním sportu neobyčejně velké peníze se dá očekávat, že i v menších sportech se doping vyskytne. A nyní, zasáhl výrazně i do endura a zásah to byl do nejvyšších míst.

Dvě obrovské hvězdy světového endura mají veliký problém. Richie Rude a Jared Graves potvrdili, že měli pozitivní dopingovou zkoušku při letošním závodě EWS ve francouzském Olargues. Doping se v současné době v rámci EWS systematicky neměří, dopingovou kontrolu mají na starosti jednotlivé národní protidopingové kanceláře v místě konání daného kola EWS. Právě ta francouzská (AFLD) v rámci třetího letošního kola EWS vybrala náhodně devět jezdců a z nich jejich testy neprošli minimálně dva.

Oba jezdci měli pozitivní nález ve vzorku A na látky Higenamine (zakázaný v i mimo závody) a Oxilofrine (zakázaný při závodech). Sportovec může také požádat o analýzu i druhého vzorku (B). Oba jezdci toto ale odmítli a rozhodli přijmout výsledky testu vzorku A.
Látka Higenamine se používá k léčbě astmatu, Oxilofrin je stimulant a amfetamin, který zvyšuje pozornost a povzbuzuje tělo produkovat více adrenalinu. Obě látky patří mezi tzv. definované látky, což je podkategorie zakázaných látek, nicméně rozhodnutí o případném trestu může sportovec ovlivnit prostřednictvím věrohodného vysvětlení.

Uvidíme jakým směrem se bude případ obou jezdců vyvíjet, čeká se na oficiální stanovisko francouzské dopingové kanceláře AFLD, které bude obsahovat i sankční doporučení. Samozřejmě pozitivní vzorek neznamená, že jezdci vědomě dopovali, zmíněné látky se do jejich těla mohli dostat nedopatření. Nechejme se překvapit jaký bude výsledek.

A co u nás? Jsou všichni v enduru „čistí“?

Rozsáhlý rozbor na toto téma přináší Pinkbike.

Diskuze

  • anonymní uživatel Vladimír 26.11.2018 v 22:18

    Bude ti zle jak po Krušovicích. Nic dobrýho...

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 27.11.2018 v 10:21

    No co, tak mame dalsi 2 astmatiky v zavodnim poli... Kolik takovych uz v cyklistice nebo bezeckem lyzovani je? Akorat Jared a Ritchie to prokoucovali tim, ze si nepozadali o oficialni zdravotni vyjimku. A mohli mit klid. Kdo totiz veril, ze enduro na vrcholove urovni je ciste, tak byl naivni. Zadne svetove vrcholove provozovane sportovni odvetvi ciste neni. Bohuzel.

  • anonymní uživatel Vladimír 27.11.2018 v 12:06

    Pro mě je nesmyslnej i jen nárůst svalový hmoty některejch závodníků. Chápu, že to je čistou cestou a zvyšuje to odolnost před zraněnim, ale zase zhoršuje mrštnost apod. Závodníci jezdící top časy jsou pod velkym tlakem a opravdu bych něchtěl bejt mezi těma, co ty látky distribujou, ale proto by měly bejt ty antidoping kontroly častější, aby mohl každej vklidu říct "ne díky". Z pohledu hobíka je stejně lepší se inspirovat a poučit se z chyb těch co jim to tolik nejde nebo z jinejch odvětví sportu a ne od těch co jezděj bednu, protože to je vrchol často dosaženej s maximalnim vypětim po všech směrech.

  • anonymní uživatel gdokotok 27.11.2018 v 14:49

    ta druha nalezena latka ma stejne ucinky jako amphetamin.... za me dobry ... kdyz te to nebavi.. trochu motivace do toho vyhravani

  • anonymní uživatel Mára 27.11.2018 v 15:43

    Může mi někdo zasvěcený vysvětlit ten Vzorek A a Vzorek B? Důvod toho vzdání se druhého testu? Přiznali tím tedy, že vědí, že čistý nejsou a že souhlasí s výsledkem? Nerozumím tomu. Díky.

  • anonymní uživatel Mára 27.11.2018 v 15:45

    Vladimír: ..nárůst svalové hmoty konkrétně u koho? Rude byl "prasátko" vždycky, Jared naopak dost zhubnul, proti době BMX a 4X kdy byl osvalený sprinter.

  • anonymní uživatel Vladimír 27.11.2018 v 19:24

    Mára: Myslel jsem jezdce u nás. U top jezdců z EWS je mimo moje síly dlouhodobě sledovat kdo má jaký zájmový aktivity a proč jezdí jak jezdí. Co jsem pochopil ze sociálních sití u nás to je u endura většinou o tom natočit několik tisíc ročně na silničce, dvakrát za rok do Finále a příležitostně posilka. Tedy nic čim by se mohl rozumnej člověk inspirovat, ale pravda že sociální sítě hodně zkreslujou a najdou se i tací, který uměj dát najevo, že i profesionální sport může bejt i zábava a ne jen honba za tim nejrychlejšim.

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 27.11.2018 v 22:53

    to Mára: Odevzdas minimalne 90ml moci a toto mnozstvi je rozdeleno na 2 vzorky, zapeceteno. Ze zbytku, se jeste testuje hustota moci a pokud neodpovida tabulkam (hustsi nebo ridsi), tak musis odevzadat novy vyhovujici vzorek. Test A se dela v laboratori bez pritomnosti atletu a pokud jsi oznacen za dopujiciho, muzes pozadat o test kontrolniho vzorku B (ktery je ale ze stejneho odberu jako puvodni A) a to za Tvoji vlastni pritomnosti. Tedy pokud Jared a Ritchie odmitli kontrolni test a prijali vysledky testu vzorku A, tak vedeli, ze sypou. Protoze i za jejich pritomnosti by se ve vzorku B naslo to same a akorat by ze sebe udelali blbce na entou.

  • anonymní uživatel Mára 28.11.2018 v 16:16

    Kamil (holub.kamil [zavinac] centrum.cz): OK díky za osvětu. Jsem zvědav, jak to bude dál pokračovat a co z toho vyleze.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí