Test: Sens vyrábí proteinové a energy tyčinky z cvrčků

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.2.2019

Hmyz jako součást potravy je u nás věc poměrně nezvyklá, ale v jiných částech světa se jedná záležitost naprosto normální. Holt jiný kraj, jiný mrav. Pro mnohé je jídlo z hmyzu poměrně „eklhaft“. Jedná se o něco, co by do úst nedali. Já nejsem tak rigidní, takže ochutnat tyčinku z cvrčků mě zajímalo. Navíc, pokud jídlo není ve tvaru hmyzu, ale je zpracováno na produkt tradičního vzhledu a tvaru, pak by s tím nikdo nemusel mít problém. A právě takovým produktem jsou tyčinky Sens ty jsou vyrobeny z cvrččí mouky.

Co je cvrččí mouka? Mouka, jednoduše vyrobená z cvrčků (Cvrček domácí – Acheta Domestica). Výrobní proces je ve zkratce následující. Cvrčci jsou vypěstováni nebo vychováni (jaký termín je správný u hmyzu netuším) na farmě, posléze mrazem uvedeni do stavu hibernace a následně rozemleti na mouku. Ta je zpracována do tyčinek a dalších produktů.
Představa takového usmrcení brouka je poměrně drastická, ale pokud jste viděli záběry z běžných jatek či drůbežích farem, tak je to relativně docela pohoda, aspoň pro ty cvrčky. Ti navíc necítí bolest.

Proč zrovna cvrčci? Protože hmyz obecně je velmi dobrým zdrojem bílkovin a pro vytvoření jednoho kilogramu bílkovin je potřeba nesrovnatelně menší množství zdrojů, ať už je to voda, potrava nebo prostor než u jiných tradičních zdrojů bílkovin, ať je to klasické zvířecí maso nebo rostlinných bílkovin. V číslech je to dost zajímavé: 12× méně potravy, 15× méně úrodné půdy, 2000× méně vody a 100× méně skleníkových plynů. Živočišná bílkovina je nezastupitelná, proti tomuto klišé bojují vegani, ale je to tak. Cvrččí bílkovina se vyrovná drůbeží či vepřové, ale přitom je mnohem více výživná, navíc obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vápník, zinek a železo.

A jak se pěstují cvrčci do tyčinek? Takto!

Česká firma Sens z cvrččí mouky vyrábí kromě tyčinek například i mouku ze které se dá péct chleba a jiné pečivo. Mne ale zaujaly energetické a proteinové tyčinky. V energetické tyčince je cca 55 cvrčků a v proteinovce asi 132. A první věc, která mne zajímala, jak to vypadá, budou tam vidět nožičky? No, nejsou. Na první pohled se jedná o klasickou tyčku, jako každá jiná.

Proteinové tyčinky

V čem je výhoda proteinové tyčinky? Především v tom, že zažene hlad, jen jedna tyčinka nasytí skoro jako hlavní jídlo u oběda, ale není vám po ní „těžko“. Pokračovat v jízdě po guláši se šesti je náročné, po proteinovce úplně v klidu.

Sens aktuálně nabízí proteinové tyčinky ve dvou příchutích Tmavá čokoláda & Sezam a Arašídové máslo & Skořice. Obě dvě mají shodné parametry, tedy 20 g proteinů.
A pokud si pozorně neprohlédneš obal, tak si místo proteinovky otevřeš energy tyčku, rozdíl je pouze v malém nápisu Protein power a Balanced energy.

Obě příchuti jsou chuťově velmi dobré, čokoládová je opravdu výrazně hořko čokoládová a ta s arašídovým máslem chutná hodně arašídově. Chuť druhé složky, tedy sezamu resp. skořice moje chuťové buňky nerozpoznaly.
Složením jsou obě příchuti je spíše sušší, ani jedna z nich není nepříliš sladká. Výrobce se chlubí, že použil minimální množství agávového sirupu pro zajištění konzistence. Já bych ocenil použití množství o fous většího, měl jsem při konzumaci pocit, že jsou tyčky trochu moučné. Sníst tyčinku bez zapití téměř nejde.

Energetické tyčinky

Zajímavé na energetických tyčinkách Sens je to, že mají méně energie než ty proteinové – 850 vs. 1300 kJ. Pokud však rychle dodat energii, díky většímu obsahu cukrů ti z nich energie „najede“ rychleji, to jde samozřejmě ruku v ruce s tím, že proteinovka tě nasytí „později“, ale na déle. Chuťově jsou opět velmi dobré, nepříliš sladké a chutnající po ovoci. Vyzkoušel jsem všechny příchuti (Ananas & Kokos, Tmavá čokoláda & Pomeranč a Tmavá čokoláda & Višně) a musím pochválit kombinace. Zajímavé a přitom velmi příjemně se doplňující. Kdybych měl vybrat favorita, tak volím Ananas & Kokos.

Nelze se nezmínit o ceně, proteinové a energetické tyčinky Sens na první pohled nejsou levné, dát 75 korun za proteinovou a cca 55 korun za energetickou tyčinku je hodně. Obecně, nebavíme se ale o běžné müsli tyčce, tyto jedou na vyšším levelu. A konkrétně, při bližším pohledu na Sens, pokud srovnáváte tyčinky bez přidaných éček, aromat a podobných dobrot, se však cenově příliš nevzdalují konkurenci.

Srovnávat výkon tyčinek s konkurencí je obtížné, závisí na mnoha faktorech, ale Sens rozhodně nezklamaly. Zasytily a energii dodaly. Jestli více nebo méně než tyčinky z tradičních ingrediencí nedokáži posoudit, vyjde to tak asi na stejno. Každopádně, cvrčci jako součást potravy? Za mne ano.

A jako největší nevýhodu tyčinek Sens vidím to, že když ji vytáhneš v partě a řekneš, že je z cvrčků, tak bude chtít každý ochutnat.

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 13.2.2019 v 7:57

    Zajímavé, netušiš jak je to s obsahem aminokyselin oproti syrovátku? Dík

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.2.2019 v 15:10

    tohle může bejt pro sportovce slušnej doplňek stravy, palec hore za článek. Po přečtení jsem si vzpomněl, že pár lidí v mém
    okolí pěje chválu na tzv. "konopný protein" - vodáci z Dukly. Koupil jsem to matce a tátovi k vánocům a potvrzují pozitivní
    účinky na tělo - nebolí je tolik klouby, mají víc energie. A to na stará kolena vyzkoušeli už dost produktů.

    Nechci nikomu dělat reklamu, klikl jsem na jeden z prvních odkazů, pro ilustraci zde:

    www.drmax.cz/...

  • profilová fotka Lettak 14.2.2019 v 17:51

    Úplně stejný první pocit, když jsem to rozbaloval... "A bude tam nějaká nožička?"

  • anonymní uživatel Dankin 14.2.2019 v 22:05

    Já měl smažený cvrčky v celku a byli fajn k pivku. Noha nenoha. Je to dobrý!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí