MojeKolo

Cestovní KUKBUK - Tomáš Zejda vydává kuchařku

Autor: Keli, vydáno: 28.11.2019

Vaříš? Bajkuješ? Baví tě roadtripy? Pokud je aspoň jedna z odpovědí ano, tak zbystři. Tomáš Zejda vydává kuchařku Cestovní KUKBUK. Čtyři tripy a padesát receptů, k tomu spousta fotek…

Není to trochu zvláštní, že biker se rozhodne napsat kuchařku?
Pravděpodobně jo, už dlouho jsem si chtěl splnit sen a napsat knihu, furt jsem si říkal o čem by to mělo být. Víceméně jsem strávil víc jak půlku života na cestách a moje stravování nebylo rozhodně správné, je jasný, že v mládí to má člověk nastavený všechno úplně jinak, nemá čas, nemá peníze, neřeší životosprávu hlavně když je jak v životě tak na kole Freestyle. Mám dobrého dlouholetého kamaráda, který je kuchař v anglické Oxfordu. Dlouho jsme se neviděli tak jsme si jen často volali, jednoho dne jsme si řekli proc ty naše životy nespojit a neudělat společně knížku. Pak už to bylo rychle zavolal jsem nejbližším a nejpovolanějším. Fotografovi Lukáši Neasi se nápad rozhodně líbil a bez váhání se k nám přidal.

Napsat a zrealizovat knihu není úplně lehka věc, jak to cele probíhalo?
Rozhodně to není jako dat tailwhip na jednu nohu v Saalbachu v roce 2011, byl to rozhodně krok do neznáma a velká výzva. Já to celé pojal jako 4 výlety během roku s přáteli, kde se dobře najíme, budeme něco tvořit a na konci to snad bude mít celé happyend. První výlet do Chorvatska a Slovinska byl spíš testovací, muselo se to všechno vyzkoušet, rozdat pozice, aby to vše fungovalo a hlavně jsme to vše časové stihli. Ono uvařit 50 receptů, nafotit to, do toho cestovat, řešit lokace a nakonec i sníst byl taky celkem problém :) Kdybych neměl okolo sebe tenhle tým lidí, nikdy bych to nezvládl, hlavně časově! Po posledním výletu a odevzdání fotek grafikovi jsem myslel, že si lehnu a počkám až dostanu celou hotovou knihu připravenou k tisku, ale opak byl pravdou. Komunikace a řešení vizuální stránky, plus mě každý den napadlo co by se dalo ještě změnit a vylepšit. Nakonec jsou všechny texty psané ručně, do toho ilustrační ručně malované obrázky.

Jak jsi spokojený s výsledkem?
Samotnou knihu budu mít v ruce až den před křtem, ale podle všech digitálních verzí, co jsem odesílal k tisku, jsem rozhodně spokojený s tím, co jsme vytvořili.
Jak říkám byla to velká neznámá a o to vím mě těší, že jsme to dotáhli úplně do konce. Hrozně se mi líbí všechny fotky, které neukazují jen finální kulinářské výtvory, ale i atmosféru celého projektu!

Máš v plánu udělat nějakou další knížku nebo se chceš soustředit opět na závody, show a vlastní projekty?
Pro tuhle chvíli mám splněno, mám spousty velkým cyklistických plánu na rok 2020. Po dlouhé době budu mít hodně aktivit i v ČR, obrovská vystoupení v hokejových arénách po velkých českých městech – už brzy! Mám teďka hodně nabídek na ježdění v Německu a právě řeším několik svých video projektů!

To jsou rozhodně dobré zprávy pro české fanoušky, kde se případně půjde dát koupit tvá kniha?
V první řadě 30/11/2019 v Klasick Wheels/Praha, kde proběhne oficiální křest pak samozřejmě na několika prodejních místech po celé ČR. Od pondělí v pražském bikeshopu Katmar, jak v kamenné prodejně tak online na jejích stránkách! Část peněz z výdělku jde na neziskovou organizaci Hornomlýnská o.p.s.

Foto: Lukáš Neasi
Video: Adam Kovář

Poděkování patří: KUDr., Lukáš NEASI, Michal Gross, Veronika Mazínová, Jitka Kračmanová, Helen Demidova

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí