Fantic aneb jak se Radim stal vyhradním distributorem značky v ČR

Autor: Fantic, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 18.12.2019

Italská značka Fantic Motor zřejmě bude známá všem vyznavačům sportovních a závodních motocyklů. V jejich produkci má více než padesátiletou tradici. Málokdo ovšem ví, že se firma již několik let věnuje také výrobě elektrokol. A to velmi úspěšně. Například v roce 2018 získala s modelem XF1 Integra enduro 180 prestižní ocenění Design and Innovation Award.

Na rozdíl od tradičních výrobců, neměla firma Fantic při vstupu do boomu elektrokol s výrobou klasických kol žádné zkušenosti. Ale jak se říká „všechno zlé je k něčemu dobré“ a chybějící praxe alespoň nesvazovala konstruktérům ruce. Rozhodli se v novém oboru uplatnit vlastní zázemí a stavět na zkušenostech z výroby terénních motocyklů. Výsledkem jsou od samého počátku elektrokola, která skutečně motocykly připomínají. Firma bez váhání převzala například osvědčené provedení s nestejně velkými koly, kdy je přední kolo větší a užší než kolo zadní. Podobně je to s geometrií rámu, která je koncipovaná pro vysokou stabilitu i při rychlé jízdě v obtížných podmínkách. Ve výsledku jezdí Fantic opravdu znatelně jinak než většinová produkce, a hodně spokojených uživatelů tento fakt oceňuje.

Za zjevením značky na českém trhu stojí Radim Cyprián. „Musím přiznat, že ani já jsem o kolech Fantic před pár lety vůbec nevěděl. Když jsem zvažoval pořízení horského elektrokola, měl jsem docela jasnou představu, co by mělo splňovat. Chtěl jsem především, aby se jízda na něm co nejvíce podobala enduro motocyklu, se kterým je čím dál obtížnější dostávat se do přírody,“ říká a dodává, že motocykly hrají v jeho rodině velkou roli, protože jeho bratr i synovec figurují v evropské špičce extrémního endura.

„Začal jsem hledat u našich prodejců, ale vzhledem k omezenému sortimentu to bylo beznadějné. Nezbylo tedy než se podívat za hranice. Bylo mi jasné, že kolo, obzvláště elektrokolo, si na dálku nevyberu, rozhodl jsem se proto navštívit některé významné veletrhy a výstavy. Kupodivu hned první výlet byl úspěšný. I když úplně jednoduché to taky nebylo. Na výstavě Eurobike 2017 jsem na stáncích různých výrobců strávil dva dny pečlivým zkoušením jednoho modelu za druhým. Ačkoliv se některé produkty mým představám blížily, stále to nebylo ono. Až mě na jednom stánku oslovil endurový model, který se hned při prvním svezení vymykal všemu, co jsem do té doby zkusil. Pocit z jízdy téměř jako na motorce a přitom je to ryzí elektrokolo, vzhledově i parametry. Do toho jsem chtěl jít. No jo, ale jak to udělat? Fantic. Vím že dělají motorky, ale jinak mi to nic neříká. Na otázku zda-li prodávají kola i v ČR, padlo rychlé ne. Takže co teď? Zajet pro kolo do Itálie a mít doma v podstatě jediný exotický exemplář? Co potom záruka, servis?“ líčí svoje první setkání se značkou Radim.

Nakonec se rozhodl jít úplně jinou cestou, mnohem velkorysejší. „Se zástupci Fanticu jsem se dohodl na zprostředkování prodeje v České republice. Byl to samozřejmě krok do neznáma. Netušil jsem vůbec, kolik lidí by mohlo mít o elektrokole podobnou představu jako já. Pár kusů jsem ale dovezl a s nabídkou oslovil své kamarády a známé.“ Po dovezených kusech se jen zaprášilo a především na základě pozitivních ohlasů prvních majitelů, se rychle začali hlásit další zájemci. „Souvisí to samozřejmě i s kvalitou, kterou Fantic nabízí. Tím nemyslím jen perfektní dílenské zpracování, ale i volbu jakostních komponentů, z nichž se kola v Itálii sestavují. Jen pro představu, do hliníkových nebo karbonových rámů se montují pohony Brose, včetně nejnovějšího S-MAG, již několik let se používají baterie s kapacitou 630 Wh, tedy hodnotou kterou konkurence dotahuje teprve dnes. Brzdy SRAM, Magura či Formula, odpružení RockShox včetně pružinových zadních jednotek apod.,“ popisuje Radim.

Rozhodující jsou ale především jízdní vlastnosti celku. Ve Fantic preferují stabilitu, klid a nezáludnost, čímž většině modelů vtiskují univerzální charakter. Takové kolo je vhodné pro adrenalinem našlapanou jízdu, stejně jako pro pohodovou cykloturistiku romantickou krajinou. „Zájem o Fantic mají fanoušci endura, ryzí cyklisté i méně zkušení jezdci. Kolo toho svými vlastnostmi hodně umožní a zároveň mnohé odpustí, dokáže tak zprostředkovat parádní zážitek opravdu každému,“ uzavírá Radim.

Kromě E-MTB v programu Fantic najdeme i pěkné portfolio městských kol a dokonce modely určené vyznavačům silniční cyklistiky. Ve všech případech se však jedná výhradně o elektrokola.

Značka samozřejmě své modely průběžně inovuje a přichází s novými. Přes vysoké prodejní úspěchy však v současné době neplánuje významnější navyšování produkce nad současných asi 20 tisíc kusů ročně, a soustřeďuje se především na prvotřídní kvalitu. To jí zároveň přináší i určitou exkluzivitu.

Jednotlivé modely je také možné po předchozí domluvě vyzkoušet. Nekupujte zajíce v pytli. Ozvěte se přes kontaktní formulář nebo přímo některému z dealerů.

Infobox

Diskuze

  • profilová fotka sqadra 18.12.2019 v 8:59

    Zajímavé ebiky, akorát při vypuštění obchodního sdělení s odkazy by asi bylo dobré mít v provozu webové stránky :)foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Lo stronzo 18.12.2019 v 9:45

    bella la vita Radim?

  • anonymní uživatel Lukáš 18.12.2019 v 11:52

    Njn elektro....stačí se podívat týpkovi na lýtka....:-D

  • anonymní uživatel Pačes 19.12.2019 v 17:37

    Asi jsem moc starej anebo moc mladej,ale Ebajky mně neberou.Prostě je nechápu.Raději se projedu na MX motorce než toto

  • anonymní uživatel Atrolabus (Astro (a) more.pl) 20.12.2019 v 14:10

    S těma elektrokolama od Kellysu se nějak roztrhl pytel, to tu budou jezdit jen Astor rámy?!

  • anonymní uživatel Mára 21.12.2019 v 19:02

    Ja ty baterky nemusím ale tohle je vcelku hezky tak nějak..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí