MojeKolo

Sprindex - umožní ti nastavit tuhost pružiny. Ocelové pružiny!

Autor: Keli, vydáno: 8.1.2020

Klasické vinuté pružiny zažívají doslova renesanci, především v kategorii enduro kol. Před pár lety abys pohledal kolo s pérem vzadu, . Nyní je situace zcela jiná, na trhu jsou desítky modelů kol, která mají továrně osazeny pružinové tlumiče. Co však dělat, když ti nabízená tuhost či výběr pružiny nevyhovuje? Řešení se jmenuje Sprindex.

Za novou značkou Sprindex stojí zakladatelé Crankbrothers (Carl Winefordner, Frank Hermansen a Andrew Herrick) a také živoucí freeride legenda Richie Schley.

Jaká je největší výhoda tlumičem s vinutou pružinou? Zajisté je to velmi lineární chod a díky tomu skvělá citlivost i na nejmenší nerovnosti. Další výhodou je téměř minimální ovlivnění chodu vnějšími podmínkami. Pružina se chová stále stejně – ať je zima 10 pod nulou nebo vedro 30 stupňů nad nulou.
Nicméně má své stinné stránky, zásadní nevýhodou je hmotnost. Oproti vzduchovému tlumiči je nárůst skoro půl kilový.
Váhu nějak přežiješ, ale individuální jemné nastavení přesně na váhu jezdce nebo dle specifických požadavků už moc ne. Drtivá většina výrobců nabízí pružiny odstupňované po 50lbs, jen menší část nabízí odstupování po 25lbs skocích. Pokud se nacházíš v rozmezí máš smůlu. To platilo doteď, nyní je na trhu nový produkt nazvaný Sprindex, který umožňuje změnu tuhosti pružiny doslova za chodu.

Nastavení tuhosti pružiny Sprindex je snadné, jednou rukou držíš pružinu a druhou otáčíš válečkem a opačně. Pružina Sprindex pracuje obousměrně a nezáleží na směru její montáže.

Jak Sprindex funguje? Tuhost pružiny je určena čtyřmi faktory: průměrem drátu ze kterého je pružina navinuta, průměrem pružiny, použitým materiálem a počtem aktivních závitů. Je logické, že první tři parametry jsou konstantní a neměnné. Takže z principu věci jasně vyplývá, že Sprindex ovlivňuje poslední parametr a sice počet aktivních závitů. Když to řekneme jednoduše, tak méně aktivních závitů „dělá“ pružinu tvrdší a naopak více aktivních závitů „dělá“ pružinu měkčí.

Šedý adaptér s logem Sprintex funguje tak, že se posouvá po jednotlivých závitech a tvoří pevnou překážku proti stlačení pružiny. Při zcela zašroubovaném, zasunutém, adaptéru není ovlivněn ani kousek závitu a pružina může pracovat v celé své délce. Naopak při maximálním vyšroubování adaptéru je znefunkčnělá část pružiny a ta může pracovat pouze v části, která není zasažena adaptérem. Pozice označující aktuální tuhost pružiny jsou indexovány a výřez na prstenci ukáže kolik lbs pružina v daném nastavení má.

Zde je zásadní rozdíl mezi předpětím pružiny a změnou počtu aktivních závitů. Při předpětí nedochází ke změně tuhosti pružiny, protože počet činných závitů zůstává stejný, jen se posouvá hranice od které dochází k další deformaci, stlačení.

Pružina Sprindex umožňující nastavení tuhosti je vyrobena z oceli a měla by být lehčí než klasická pružina. K dispozici bude ve třech různých délkách – 55, 65 a 75 mm, tedy nejkratší pro xc/trail tlumiče, střední délka pro enduro tlumiče a nejdelší pro sjezdové tlumiče. Cena pružiny vychází na 140 dolarů a je kompatibilní s většinou tlumičů. Kompatibilita je zajištěna pomocí plastových vymezovací podložek.

Říká se, že nejlepší řešení bývá to nejjednodušší. Myslím si, že v případě Sprindex pružin to platí jednoznačně. Nyní má každý možnost si snadno vyladit pružinový tlumič k obrazu svému, podle svých potřeb, hmotnosti či dle požadavků terénu. Nastavitnost skoro jako u vzduchové tlumení.

Diskuze

  • profilová fotka Vencik 8.1.2020 v 7:58

    max 490 lb u DH verze je málo :(

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí