Výběr cyklistické přilby - co sledovat, na co se zaměřit

Autor: Keli, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 24.1.2020

Výběr přilby ovlivňuje velká škála parametrů a požadavků, v následujícím článku se na ty nejdůležitější podíváme. Cyklistická helma je nejdůležitějším ochranným prvkem cyklisty - to je zcela bez diskuze. Hlava a mozek je to nejcennější na lidském těle. Nic důležitější není. Jezdec bez přilby se skutečně stává "dárcem orgánů", protože mechanika pádu na kole mluví jasně. Na kole se v drtivé většině případů padá na hlavu. Důvodem je relativně velká hmotnost hlavy vůči celému tělu. Průměrná hmotnost hlavy je zhruba 8 kilogramů a tak si každý snadno spočítá jaký poměr ke zbytku hmotnosti těla naše mozkovna má.

Bezpečnost

Naprosto nejzásadnějším hlediskem při výběru přilby je bezpečnost. A to nemyslím bezpečnost v ohledu na použité technologie, ale bezpečnost v podobě toho jak helma na hlavě sedí. I sebelepší cyklistická přilba která na hlavě nesedí dobře anebo není dokonale upnutá neplní svoji funkci. Každý člověk je originál a stejně tak tvar lebky má každý originální. Výrobci mají omezenou nabídku tvaru přileb, mluvíme o vnitřním tvaru. Vždy se snaží najít tvar, který by pokryl pokud možno co největší část populace. Prostě a jednoznačně, pokud je přilba příliš mělká a jezdec disponuje vysokým čelem, ochrana nebude stoprocentní a opačně jezdec s nízkým čelem nebude optimálně chráněn v přilbě, která je příliš hluboká. Drobné tvarové niance lehce pomáhají vyrovnat výstelky, ale základní tvar je nejdůležitější. Stejně tak důležitá je i velikost, pokud helma na hlavě sedí příliš volně i při zcela dotaženém stahování a nebo tlačí je třeba volit jiný velikost, model či přilbu jiného výrobce.

Certifikace

Minimální bezpečnost helmy určují i nezbytné normy, která každá přílba musí splnit, aby mohla vstoupit na trh. Zásadní normou pro český trh je ČSN EN 1078, lze se setkat i dalšími mezinárodní atesty s označením CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS. U sjezdových přileb je důležitou normou ASTM F1952. I přesto, že by se helma bez certifikace neměla dostat na trh, je nezbytné toto zkontrolovat.

Materiál přilby

In-mold technologie výroby je alfou a omegou cyklo helem, jedná se o metodu, kdy se vstřikuje polystyrenová pěna do plastové skořepiny, pěna následně expanduje a vyplní celý prostor skořepiny. Pro snížení hmotnosti či navýšení bezpečnosti používají někteří výrobci kombinaci více druhů pěn s různou hustotou. Ty nejmodernější přilby pak tento systém vylepšují i vnitřní "nosnou" konstrukcí, zpravidla karbonovou, kevlarovou nebo hliníkovou pleteninou. Specifickým materiálem některých přileb je Coroyd, materiál vzhledem připomínající včelí plástve, který výtečně absorbuje sílu nárazu (až o 35% lépe než extrudovaný polystyren).

Upínací systém

K bezpečnosti se vztahuje i upínací systém na hlavě. Všechny přilby mají jistící pásky zapínatelné pod bradou. Zde toho není až tolik k výběru, rozdíly jsou především ve způsobu zapínání spony. Na výběr jsou jak klasické zacvakávací sponky, tak například magnetické řešení Fidlock, které usnadní zapínání a rozepínání přilby. Z pohledu bezpečnosti jsou si naprosto rovnocenné. Specialitou některých sjezdových přileb je zapínání na takzvané dvojité D kroužky, které jsou nejbezpečnější a při pádu se zatáhnou a helmu za žádnou cenu nepustí z hlavy.

Standardem posledních let je i upínací systém okolo obvodu hlavy. Řešení v drtivé většině případů využívá stahovacího kolečka na zátylku, ale i zde se najdou rozdíly. Záleží na tom, jakou část obvodu hlavy stahovací systém zmenšuje, ty nejlepší zmenšují obvod hlavy respektive upnutí po rovnoměrně po obvodu hlavy. Ke stahovacímu systému se vztahuje i možnost jeho výškového nastavení, díky jemuž jste schopni uchycení na hlavě doladit k dokonalosti, lepší přilby jej mají.

Rotační síly - ochrana proti nim

Dražší přilby posouvají bezpečnost ještě dále a snaží se uživatele chránit proti poškození mozku rotačními silami při pádu. V jednoduchosti lze tento systém popsat tak, že při pádu se helma na hlavě drobně pootočí a umožní tak rozložit nárazovou sílu do více směrů a ochránit tak mozek. Průkopníkem tohoto řešení byla švédská firma Mips, v současné chvíli je na trhu více řešení, ale všechny pracují na velmi podobném principu.

Druh přilby

Druhým velmi důležitým parametrem pro výběr přilby je její určení. Požadavky se liší dle jednotlivých disciplín, jiná přilba bude na dráhovou cyklistiku a zásadně jiná bude na trailové či Enduro použití. Když to vztáhnu konkrétně k výše zmíněným disciplínám tak u dráhové cyklistiky mimo bezpečnost bude kladen veliký důraz na aerodynamiku a výtečné obtékání vzduchu a naopak u trailových přileb bude kladen velký důraz na bezpečnost a ochranu před potenciálním pádem. Důvod je nasnadě, na silničním kole se padá výrazně méně než na kole které je určeno na pohyb v lese. Podobné to bude například i u odvětrání u drahové cyklistiky. Výkon netrvá až tak dlouho ve srovnání s dlouhou vyjížďkou na horském kole, takže požadavek na odvětrání jednoznačně mluví pro trailové přilby.

Barva nejezdí, ale...

Otřepaná fráze říká, že barva nejezdí, ale v současné době je i vzhled důležitý. Helma, kromě své základní ochranné funkce může být i slušivým doplňkem outfitu cyklisty. Na výběr je spousta barev a vzorů, jejich volba záleží na vkusu každého, ale je třeba myslet na to, že tmavší barvy pohlcují více slunečních paprsků a helma se více ohřívá, rozdíly za slunného letního dne můžou být až desítky stupňů na povrchu přilby. Ať má přilba sebelepší systém odvětrání, tak se nelze vyhnout pocení. Výstelky, které jsou v přímém kontaktu s hlavou, lze pořídit v rozličném provedení od klasického polyesteru až po antibakteriální materiály, které likvidují bakterie a zamezují tvorbě zápachu.

Pokud se pohybujete za snížené viditelnosti po silnicích, oceníte možnost uchycení blikačky na přilbu, i toto nabízí některé helmy na bika. Pokud používáš velké sjezdové brýle, tak možnost jejich uchycení pomocí klipsy na zadní straně a výškově nastavitelný kšilt může být důležitou vlastností. Stejně tak i možnost uchycení akční kamery.

Výše jsme se snažili nastínit nejdůležitější parametry, které ovlivňují správný výběr přilby. Volba správné helmy je zásadní, platí zde otřepané "Vybírej dvakrát nebo spíše třikrát. A nešetři". Vyplatí se připlatit, chráníš přeci to nejcennější co máš, mozek v hlavě!

Diskuze

  • anonymní uživatel mara 27.1.2020 v 11:10

    Podle te relativni hmotnosti bych mel ja osobne v drtive vetsine pripadu dopadat na bricho.

  • anonymní uživatel krabica 28.1.2020 v 2:25

    Chtěl bych mít takové starosti. Jsem rád, že najdu jednu helmu z 50, která mi sedí na kebuli...

  • profilová fotka brazajar 29.1.2020 v 14:51

    @krabica: joa když už konečně něco sedí, vždy je to s cenovkou, která je o kus nad limitem ... ať si stanovím jakejkoli ... :D

  • anonymní uživatel krabica 31.1.2020 v 1:23

    brazajar> bohužel... :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí