MojeKolo

Polis XIII: Fourcross & Bicross Capital

Autor: Shotek Tiskarz, vydáno: 18.11.2005

Tisková zpráva ze dne 10.11. 2005

Praha 13 se stává hlavním městem cyklistických disciplin, které Českou republiku proslavily po celém světě a nejvýraznější osobnosti moderních forem cyklistiky jsou u toho.

Magistrát hlavního města Prahy v úzké spolupráci s Úřadem městské části Praha 13 vyslyšely výzvy občanského sdružení Polis Racing a vytvořily vynikající podmínky pro vznik sportovního areálu, jež nemá obdoby na území republiky, ani Evropy. Někdejší nevzhlednou a donedávna nevyužitou haldu v brzké době nahradí areál obsahující foucrossovou a bikrosovou trať, dirtovou zónu a následně také sekci pro vyznavače lávek a dropů. Výsledkem postupného rozvoje areálu nazvaného Polis XIII by měl být kvalitní komplex splňující všechna kritéria pro pořádání regulérních 4X a BMX závodů nejvyšší úrovně, včetně odpovídajícího zázemí. Obě závodní trati jsou navrženy tak, aby při zachování značné náročnosti umožňovaly příjemné vyžití pro bikery všech úrovní zdatnosti a napomáhaly rozvoji jejich dovedností.

„Vznik bikeparku od počátku podporuji, protože řádění na kole je pro děti skvělý způsob využití volného času,“ říká starosta Prahy 13 David Vodrážka. „Nabídka atraktivního sportovního vyžití je také účinnou prevencí drogových závislostí a kriminality. Prostor haldy je pro vznik sportoviště ideálním místem, protože bezprostředně nesousedí s obytnými domy a nebude nikomu vadit.“

Iniciátory projektu jsou Jiří Juřík a Zdeněk Pól z občanského sdružení Polis Racing, které se bude také starat o provoz a údržbu areálu na základě smluvního vztahu s Úřadem městské části Praha 13. Spoluautorem projektu a garantem nejvyšší kvality tratí je mistr světa ve fourcrossu a vicemistr světa v bikrosu, Michal Prokop z Prahy. Projekt je dílem spolupráce Polis Racing s Ing. Radimem Kvačkem. Na odborném dohledu nad stavbou a konzultacích se podílí také jezdci Lukáš Tamme, Božan Mitkov a další.

Polis XIII roste na východním svahu a jeho úpatí nad ulicí Pod Hranicí, v bezprostřední blízkosti stanice Hůrka trasy metra B. „Třináctka“ tak bude dostupná bikerům z kterékoli stanice pražského metra do 45 minut, aniž by za přepravu kol museli platit! Také pro mimopražské si lze jen stěží představit jednodušší dostupnost automobilem, od západu a jihu po Rozvadovské spojce končící zhruba kilometr od Polis XIII, či z východu a severu po Jižní spojce a Radlické ulici.

Ačkoli budou fourcrossová a bikrosová trať při dobrém počasí dokončeny do konce tohoto roku, oficiální otevření Polis XIII je plánováno na květen 2006 při příležitosti připravovaného mezinárodního 4X závodu, jehož detaily budou zveřejněny později. Do té doby žádáme všechny, aby do prostoru staveniště nevstupovali a rozhodně nejezdili na kolech. Po dokončení povrchů tratí a přilehlých ploch bude ještě nějakou dobu trvat, než dostatečně „vyzrají“ a budou připraveny na plánované zatížení, zvláště po zimě.

Vstup do areálu bude samozřejmě zcela zdarma pro všechny zájemce vybavené přilbou, za podmínky dodržování pravidel uvedených na informačních tabulích. Polis Racing plánuje také pravidelné oficiální tréninky pro členy klubu, závody a akce pro veřejnost. Podmínky pro přijetí do klubu s možností vydání licence Českého svazu cyklistiky budou zveřejněny později.

Dokumentaci stavby, plány tratí, informace a průběžně doplňované novinky budou v dohledné době umístěny na speciálně připravené stránce cyklistického serveru www.MTBS.cz, dostupné též z adresy www.POLIS.cz.

Zdeněk Pól

Diskuze

  • anonymní uživatel Radek Broz 19.11.2005 v 0:32

    Pokud vas zajimaji i starsi fotky, mame jich par zde: etbikez.com/... pod clankem.

  • anonymní uživatel Kostěj 19.11.2005 v 10:49

    No je to krasne... Jak se ty trate upravujou aby se neborily?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí