Czech Downtown Series odhaluje novinky na 2020

Autor: Vítězslav Stránský, vydáno: 2.3.2020

Organizátoři seriálu městských sjezdů přes zimu nezaháleli. Downtown má ambice stát se svébytnou disciplínou. Nejen v očích pořadatelů, jezdců a diváků, ale zejména sponzorů a poskytovatelů grantů a dotací. Na jaké novinky v Czech Downtown Series (CDS) se tak můžeme těšit 2020?

Poslední roky v CDS probíhaly ve znamení rozšiřování kategorií. V roce 2018 přibyli Junioři a v loňském roce Masters. Kategorie Open i nadále sdružovala závodníky mezi roky 19 – 29 let. Z show pro diváky se postupně vyvinula samostatná cyklistická disciplína, která má již slušnou tradici i oficiální MČR.

Pro sezonu 2020 se team pořadatelů rozhodl pro další krok. Licence vydávaná Českým svazem cyklistiky nebude povinná jen pro zájemce v boji o mistrovské tituly, ale bude vyžadována pro tři hlavní kategorie – Junioři (do 18 let včetně), Elite (19 – 29 let) a Masters (30+) na každém závodě CDS. Zůstane i kategorie Open pro nelicencované bez rozdílu věku, v podstatě příchozí závodníky, kteří se zúčastňují zpravidla svého lokálního závodu. "Tato kategorie obdobně jako třeba v bikrosu má sloužit jako náborová. Je otevřena všem novým závodníkům, aby si tuto krásnou disciplínu vyzkoušeli. Ty, kteří jezdí downtowny pravidelně, budeme chtít motivovat, aby si licenci pořídili a jezdili ve své kategorii, " doplňuje Vítězslav Stráňa Stránský.

Zařazení downtownu pod hlavičku Svazu může do budoucna přinést vyšší úspěšnost při podání žádostí o dotace z veřejných zdrojů. Disciplína bude vnímána posuzovateli při jejich schvalování více seriózně. Městské části a Kraje jsou důležitou součástí závodů ve městě. Další důvodem je obnovení Českého poháru ve sjezdu, kde je situace podobná jako v CDS. Licence je totiž na závodech ČPDH vyjma jedné kategorie povinná i zde. Závodníci si tak nebudou pořizovat licenci jen pro jeden či dva mistrovské závody v roce, ale využijí ji v průběhu celé sezony či na jakémkoliv dow­ntownu v zahraničí.

Druhou změnou je systém závodu, kdy se sice opět pojedou jen 2 soutěžní jízdy, ale letos bude rozhodovat lepší čas s obou jízd, nikoliv čas z finále. První jízda se pojede podle startovních čísel, ve druhé se jezdci srovnají podle času, aby se zachovala gradace závodu pro diváky.

„Praxe je taková, že ve druhé jízdě se časy povětšinou zlepšují. Divák bude mít lepší přehled o výkonnosti jezdců. Na riderech ale zároveň nebude takový tlak jako loni, zajet pouze ve finálové jízdě. V případě defektu či jiného problému tak mají stále šanci opravy a eliminuje se faktor smůly v jedné jízdě, která může zkazit závod každému bez rozdílu výkonnosti. Zároveň se prodlouží doba tréninku ve všech závodech na minimálně 3 hodiny. Během závodního dne se tak každý sveze dostečně“, dodává Stráňa.

Jak již bylo zmíněno, downtown má své MČR. Historicky třetí v pořadí přivítá jubilejní 10. ročník UL-LETu. Další novinkou je nový projekt European Downtown Cup, který má za sebou loňský pilotní ročník. Více informací o tomto mezinárodním seriálu se brzy dozvíte v samostatném článku. Jisté je, že česká zastávka připadla na Svatohorský downtown v Příbrami. Kromě českých jezdců se tak můžeme těšit i na ridery z dalších evropských zemí.

V sezoně 2020 se pojedou 4 zastávky Czech Downtown Series

Svatohorský downtown 13.6. (European Downtown Cup #2)
UL-LET 2020 27.6. (MČR)
Downtown Rakovník 25.7.
Downtown Horní Planá 8.8.

Radost mají organizátoři i z nového závodu na české scéně. Matěj Pospíchal z Tábora se rozhodl po letech do toho praštit a uspořádat downtown právě ve městě, které proslavil slavný husita. Na bezmála kilometrové trati se můžeme těšit na průjezd historickými uličkami i lesoparku. Atmosféru tento podnik bude mít určitě úžasnou – ostatně ověřit si to můžete na vlastní pláště 16. května. Pokud se závod osvědčí a bude trvat zájem obou stran, Tábor se jistojistě v CDS napřesrok objeví.

Informace o novinkách v CDS sledujte na webu www.czechdt.cz a FB stránkách Czech Downtown Series. V tomto týdnu se postupně spustí události jednotlivých závodů v rámci tzv. downtownového týdne. Registrace se otevře vždy 2 měsíce před termínem konkrétního závodu.

„Věříme, že novinky jezdci přijmou pozitivně a zejména spolupráce se Svazem se bude do budoucna prohlubovat. V plánu je toho hodně, včetně například ustanovení české reprezentace, která bude bojovat na zahraničních závodech, které se po Evropě každoročně pořádají“, poodhaluje plány na další rozvoj disciplíny Stráňa.

Diskuze

  • anonymní uživatel Tylos (tylos (a) volny.cz) 2.3.2020 v 12:54

    Konecne zase normalni format zavodu dve jizdy lepsi se pocita.

  • profilová fotka Zdeněk 2.3.2020 v 15:03

    téměř samé pozitivní zprávy....jen ten formát lepší se počítá ??? pokud po obědě zaprší a trať se výrazně změní k horšímu, tak je otázka, jestli někdo nastoupí na start té druhé jízdy.

  • anonymní uživatel Stráňa 2.3.2020 v 17:12

    Každý systém má své. Tohle co popisujes se stalo v Polsku. Jeli druhe kolo vsichni opatrne. A ted si predstav, ze by pulce zaprselo a pulka jela na suchym..takhlw by mel vyhrat, vzdy ten nejlepsi. Samozrejme, ze jedna jizda ma vetsi narok na hlavu a je to z meho pohledu tezsi vyhrat. Na druhou stranu kvalifikace kdy postupuji vsichni, coz u nas bylo, trochu pak postrada smysl. Takhle se zavodi v kazde jizde. Jak rikam, oboje ma sve..

  • anonymní uživatel Péler 2.3.2020 v 17:42

    "licence bude, vyjma jedné kategorie, povinná" - vyjma které kategorie? Bude to klasická Open?

  • anonymní uživatel Stráňa 2.3.2020 v 19:42

    Já myslím, že to je napsané jasně. Hlavní 3 kategorie jsou junioři, elite, masters. Pro ty je licence povinná. Open je určená pro "příchozí", kteří si chtějí závod vyzkoušet. Ty co chtějí závodit pravidelně budeme motivovat, aby si licenci pořídili. Jak, to budeme dál představovat v rámci komunikace jednotlivých závodů.

  • anonymní uživatel Beneš (benny89 (a) seznam.cz) 3.3.2020 v 11:57

    A co koronavirus? Pojede se i přes toto nebezpečí? Nebo bude povinná rouška?

  • anonymní uživatel Péler 3.3.2020 v 17:07

    Stráňa: omlouvám se, text jsem projel v rychlosti a nevšiml jsem si odstavce o kategoriích... nicméně motivován k vytvoření licence se necítím a to nemyslím nijak špatně, jen z pohledu hobíka, pro které doufám tyto závody stále jsou

  • anonymní uživatel Stráňa 3.3.2020 v 18:54

    to Pelér: jasný, hobíky pořád berem, proto tato kategorie zůstala
    to Beny: rouška je na nic, chce to pořádný respirátory. Kdo nesežene, budeme prodávat na místě. Zrovna dneska jsem vyjednával z firmou 3M o produktové podpoře. Jo a samozřejmě jedeme bez diváků, to je snad všem už jasný.

  • anonymní uživatel Andy (david.and (a) post.cz) 4.3.2020 v 16:27

    A co kategorie "rakev 40+" ta nebude? :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí