reklama

Test: BikeWorkX Chain Star Max Wax - maže řetěz vodou! Nebo ne?

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.4.2020

Voda je naprosto zásadní látka pro život. Samozřejmě je důležitá také v průmyslu, ale použít vodu jako součást maziva? To se nejeví jako úplně ideální nápad. Voda je korozivní látka, která způsobuje korozi kovových materiálů. To si zřejmě nemyslí u českého výrobce maziv a kosmetických prostředků na kola BikeworkX. Vyzkoušel jsem jejich mazivo Chain Star Max Wax založené na vodě. Funguje?

BikeworkX má v nabídce mnoho různých typů maziv, ať již to jsou maziva založené na olejích nebo voscích. Právě do druhé kategorie patří i Chain Star Max Wax. Čím je ale Chain Star Max Wax specifický? Je to transportní látka v níž je vosk rozpuštěn, jedná se totiž o klasickou vodu – H2O. V jiných mazivech je transportním prostředkem těkavá látka, která po dopravení vosku na místo určení vyprchá a díky tomu mazivo drží na řetězu. U vody je samozřejmě funkce zcela obdobná. Výhodou použití vody je samozřejmě ekologie, voda přírodu neničí!

A samozřejmě i použití maziva založeného na vodní bázi je stejné, tedy důkladně protřepat a nanášet. Výrobce doporučuje nanášet na čistý řetěz umytý odmašťovadlem. Poté již kapátkem nakapat na jednotlivé články řetězu, protočit, dát čas vodě na odpaření a může se vyrazit. Čas vyschnutí vody dost závisí na teplotě, pokud máš ale kolo zaparkované ve vytápěných prostorách je to otázkou maximálně deseti minut. V podstatě žádný rozdíl oproti jiným mazivům.

Pokud použijete tento doporučený postup, mazivo vydrží na řetězu velmi slušnou dobu a to i v klimaticky horších podmínkách. Nicméně já jsem člověk dost líný a často řetěz před mazáním neumývám, protože prostě není špinavý a jen jej trochu přimáznu. U klasického maziva založeného na těkavé látce většinou není žádný problém a mazivo funguje bezvadněna dostane se všude. U Chain Star Max Waxu jsem zjistil, že pokud řetěz není kvalitně odmaštěn, mazivo se nedostane dostatečně hluboko a řetěz nevydrží namazán tak dlouho. Poznáš to snadno, zvuky z řetězu se začnou ozývat až nečekaně brzy. U BikeworkX Chain Star Max Wax je nutno pro optimální funkci řetěz opravdu odmastit. S odmaštěním souvisí i špinění, pokud jen přimazáváš, na řetěz se trochu lepí nečistoty, ale množství je za mne úplně v normě.

BikeworkX Chain Star Max Wax je určen do různých klimatických podmínek a je poměrně univerzální. Já jsem ho používal jak za sucha, tak za mokra a v blátě a svoji funkci splnil velmi dobře. Nebál bych se tvrdit, že vydrží naprosto srovnatelně dlouho jako ostatní vosková maziva od BikeworkX. Pokud chceš trochu pomoct přírodě, Chain Star Max Wax může být řešení.

Diskuze

  • anonymní uživatel Standa Michal (stan.mi (a) centrum.cz) 2.4.2020 v 9:26

    S tím neodmaštěním před aplikací je to docela logický. Má to co dočinění s polaritou tekutin. Mastnej povrch je hydrofobní, takže voda udělá kuličky a odkutálí se pryč. Až když je něco odmaštěný, tak se voda rozlije rovnoměrně. Tady to bude stejný. JInak jakejsi vosk na řetěz pamatuju, že se prodával už asi před dvaceti lety. Když jsme to ale dávali na řetězy, co neměly články z nerezu, tak to během vysychání stihlo začít lehce reznout. Poznalo se to tak, že ten vosk na řetězu změnil barvu z bílé na hnědou :-)

  • anonymní uživatel držprc 2.4.2020 v 12:23

    e-bike ready? vždyť voda může elektrický motor vážně poškodit.... nedoporučoval bych ani na elektrický řazení Di2

  • anonymní uživatel Zbyněk 2.4.2020 v 15:45

    Mazat řetěz nějakým voskovým sráčem je největší píčovona všech dob! Moje zkušenost je, jako se všema zázračnýma přípravkama, že to spolehlivě funguje jenom v reklamě!

  • anonymní uživatel Vik (olo89 (a) seznam.cz) 4.4.2020 v 0:44

    Squirtím a jsem vpoho.

  • anonymní uživatel Luboš 6.4.2020 v 9:08

    Nápad dobrý, jen si nejsem jistý, jak moc pomůžu přírodě mazadlem na vodní bázi, když budu řetěz před každým mazáním dokonale odmašťovat, jelikož vodou to asi nebude...

  • profilová fotka sqadra 1.10.2020 v 9:20

    Luboš: Dokonale odmastit je potřeba jen před prvním použitím, potom už se domazává rovnou. Používám přes rok Squirt, který je na stejném principu, jezdím za různých podmínek a skvělý je, že na rozdíl od oleje se na to téměř vůbec nelepí bordel. Zatím jsem nemusel řetěz jedinkrát čistit, maximálně jsem ho opláchl hadicí, nechal uschnout a pak jsem rovnou domazal. Je to absolutně nejlepší mazivo, co jsem kdy měl...

  • anonymní uživatel jarobell (jaroslavzvoncek6 (a) gmail.com) 30.5.2022 - 9:13

    zatím jsem neměl lepší... výborně se aplikuje

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí