Test: Devonic tools Tatra - McLeod Fire Tool po slovensku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.5.2020

Americké hrábě, nástroj, který používají američtí nebo australští hasiči, se často používá jako nářadí vhodné pro kopání trailů. Právě jeden takový jsem dostal od slovenských Devonic tools, konkrétně model nazvaný po největším slovenském pohoří – Tatra. Platí, že Tatra nezná bratra?

Hardox dělá rozdíl

Na první pohled Devonic tools Tatra není v ničem zajímavý. Nástroj, kterých je spousta. Tvar je tradiční, násada je dřevěná, tedy nic extra unikátního.
Konkurenční výhodu najdeš v materiálu, Hardox je ocel používaná na vysoce namáhané nástroje, kde hrozí velké poškození nárazy. Jeden z výrobců tento materiál označuje takto: Hardox 600 je otěruvzdorná ocel s jmenovitou tvrdostí 600 HBW a výjimečně vysokou rázovou houževnatostí.

Materiál vhodný především pro extrémní opotřebení. Přesto jej lze řezat a svařovat, čímž představuje ideální řešení pro náročné úkoly.

Ano, materiál Hardox nevýhodu mění ve výhodu. Čím více nárazů schytá, tím více se zpevní a následně více výdrží. Právě proto se z něj vyrábí korby nákladních aut v dolech a nebo radlice bagrů. Zní to skoro jako scifi, ale i přes několik sekanců přímo do kamenů, je ostří bez poskvrny.

Zpracování

Výrobce si za nástroj žádá 63 Euro. Zdali cena odpovídá nedokáži posoudit. Nicméně je zde několik věcí, které bych rád vylepšil. První věc je uchycení násady do samotného nástroje. Dva samořezné šrouby se zápustnou hlavou. Kuželová plocha doléhající na rovnou plochu, tohle spojení nemůže fungovat. A taky že ne, protože šrouby se povoluji jelikož dostávají dost zabrat a povolují se.
Mnohem lepší by bylo použít šroub s plochou hlavou procházející naskrz zajištěný maticí.

Další výtku mám k rezonování. Po jakémkoliv úderu nástroj rezonuje a chová se jako ladička. Jestli je na vině tloušťka materiálu (jen 4 mm) nebo absence prolisu či prohnutí, nevím. Na funkci to sice vliv nemá, ale je to docela obtěžující.

V lese

Jak se s Tatrou pracuje? Je třeba si uvědomit, že tento typ nástroje je univerzální. To znamená, že zvládne drtivou většinu úkolů, ale nikde neexceluje. Pokud vezmeš do ruky hrábě, budeš se ti s nimi lépe hrabat, pokud vezmeš do rukou rýč, bude se ti lépe rýt. Tatra zvládneš všechno, ale je to jen jeden nástroj, takže do lesa táhneš pouze jednu věc.

Jak padne do ruky? Násada může být pro někoho příliš široká, mám docela velké ruce a klidně bych si dokázal představit užší. Délka násady ideální na všechny práce, ale na samotné hrabání by to chtělo delší. Ti samé platí i pro hmotnost. Díky kratší násadě a vyšší hmotnosti (1200 mm a 2500 g) je práce o fous náročnější než se samotnými hráběmi. A navíc je třeba být neustále v drobném předklonu, to se časem projeví vyšší únavou.

Výška zubů na zubaté hraně je 65 milimetrů, díky tomu, že nejsou zcela do špičky, tak se s nimi hrabe velmi příjemně a nezachytávají se o drobné vlásečnicové kořínky, které při hrabání klasickými hráběmi práci dost ztěžují. V tomto ohledu je na hrabání je Tatra skvělá.

Tatra je nástroj pádný a když k tomu přidáš tři nabroušené hrany, tak přeseknout kořen nebo odsekat pařez není problém. Jde to fakt snadno a jediné na co je potřeba si dávat pozor, aby ses náhodou nesekl do nohy. Je fajn, že není třeba dávat extra pozor na kameny, v podstatě žádné poškození nehrozí.

Kombinace velké plochy, jedné zubaté a druhé hladké hrany nabízí velkou variabilitu využití. V podstatě při stavění trailu nenajdeš místo, kde bys nemohl nástroj s úspěchem použít. Vlastně našel a tím je stavění skoků. Tam jednoznačně vládne rýč.
Hrabání, stahování, udusávání jde pěkně od ruky také díky rozměrům 24×28 cm.

Jeden nástroj na vše?

Ano i ne. Jestli jej vyměním za svoje natuněné hrábě nevím. Asi podle míst, kde budu kopat. Kdyby měla tatrovka skládací násadu, měl bych jasno. Každopádně mě překvapila rychlost s jakou se dá s Devonic tools Tatra pracovat. Líbí se mi o odolnost, opravdu zde platí slavné heslo: Tatra nezná bratra!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lope (Lope (a) seznam.cz) 13.5.2020 v 8:40

    Divny ze si toho Viktor při dlouhých letech testování a vývoje nevšiml. Rezonance násady může být dána druhem dřeva.

  • profilová fotka Vencik 13.5.2020 v 10:46

    bože ty vruty... zapuštěná hlava a takovej hnus :/// když si před barvou neudělali zapuštění tak tam mohli dát aspoň půlkulatou :(

  • anonymní uživatel 123 13.5.2020 v 12:15

    tohle vypadá jako hrábě z Wallmartu za 5 doláčů s vygravírovanym logem, který vůbec nepotřebuješ. Takže výsledná cena je naprosto mimo. Za takovou cenu člověk na poli pracovních nástrojů kupuje špičku na trhu (Fiskars apod.) a ne 4mm neprofilovaný plech. Malinko mě mrzí, že na rozdíl od USA se to tady nechytlo a dává to možnosti takovejm překupníkům. Ale až sem přijde amazon, tak se to změní..

  • anonymní uživatel Matthew 13.5.2020 v 13:21

    Tak to je fakt nářadí k smíchu. A nezachrání to ani super hyper hláška na násadě. Ty vruty nekomentuju, to nemůžou myslet ani ve srandě.

  • anonymní uživatel 123 13.5.2020 v 13:34

    já bych tam napsal: No hoe, no fun! To má alespoň dva významy a oba jsou pravdivý.

  • anonymní uživatel digger (fredy91 (a) centrum.sk) 13.5.2020 v 15:30

    toto si už len bežný biker čo stavia trate za domom v lese kúpi :D :D...to by tu bežný bikery museli stavať trate ako pre sveťák :D... zlatý Kinekus, OBI, Hornbach...

  • anonymní uživatel Roman 13.5.2020 v 19:32

    Tak samotný materiál jako je hardox, tenax a podobné nejsou zadarmo. Kdo někdy vyráběl nůž ví o čem mluvím. A taky to někdo musí vypálit. Cena mi přijde v pohodě, ale ty šroubky to trochu zabíjí, možná bych bral i trochu větší tloušťku kvůli pádnosti.

  • anonymní uživatel modryorangutan 13.5.2020 v 19:46

    cena se může zdát v pohodě, dokud nevíš o týhle alternativě, pak už to moc v pohodě neni:
    www.dolekop.com/...

  • anonymní uživatel bagr 13.5.2020 v 21:30

    takže pedály z garáže a teď hrábě..nejsou za tím stejný lidi?

  • anonymní uživatel Scart (Scart34 (a) centrum.sk) 14.5.2020 v 0:35

    Úmysel dobrý ale vyhotovenie je na cenu úbohé, freeride pico ma rovnaké hrable za 1200 a žiadne ogrcané zvary a samorezky

  • profilová fotka Vít 5.3.2024 - 18:15

    Kde se to dá v cz kopit

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí