Czech Downtown Series v době pokoronavirové

Autor: Vítězslav Stránský, vydáno: 12.5.2020

Dlouhé čekání, jak to bude letos se závody v městech se rozhodly organizátoři rázně ukončit a představují upravenou termínovku pro rok 2020.

Prvním závodem bude UL-LET – 27.6., které se zároveň pojede jako MČR. „Dlouho jsem řešil, jestli závod uspořádat. Kdyby to nebyl 10.ročník v režimu MČR s domluveným Tomášem Slavíkem na startovce, asi bych zvolil válení u českých rybníků. Před pár dny jsem se ale definitivně rozhodl, že do toho jdu. Obvolal jsem klíčový lidi a shodli jsme se na tom, že v mírně upraveném režimu to půjde,“ přiblížil rozhodovací proces Vítězslav „Stráňa“ Stránský.

Dalším závodem v pořadí měl být Downtown Rakovník. Nejdéle bez přestávky pořádaný downtown v historii ČR se poprvé dočká roční odmlky. „Čau kluci. Měli jsme schůzi ohledně Rakovnického cyklovaní a došli jsme k závěru, že za situace které teď je a jak se vyvíjí, nebudeme pořádat Cyklování v plné verzi. To znamená bez downtownu. Za nás je to finální rozhodnutí,“ informoval v chatu pořadatelů downtownu Dan Kolář.

Druhým závodem bude tedy nováček na downtownové scéně – Horní Planá – ta drží svůj termín 8.8. a slibuje dlouhou a z velké části přírodou vedenou trať s kašnou na náměstí jako cílovým skokem. Holt Jižní Čechy jsou Jižní Čechy, a tak po Dačicích budeme omývat pláště i v Horní Plané. Víkend u Lipna slibuje kvalitně strávený čas nejen pro jezdce, ale i jejich doprovody.

Závěrečným podnikem bude Svatohorský downtown, který přesunul svůj termín ze 13.6 na 19.9. Září bude nabité akcemi, ale na tento závod si jistě mnoho riderů v kalendáři svůj čas vyčlení. Vyhraje tentokrát někdo jiný, anebo Kuba Říha po završení loňského zlatého hattricku přemožitele opět nenajde?

Připomínáme, že pro sezonu 2020 se team pořadatelů rozhodl pro užší spolupráci s Českým svazem cyklistiky. Licence vydávaná Svazem nebude povinná jen pro zájemce v boji o mistrovské tituly, ale bude vyžadována pro tři hlavní kategorie – Junioři (do 18 let včetně), Elite (19 – 29 let) a Masters (30+) na každém závodě CDS. Zůstane i kategorie Open pro nelicencované bez rozdílu věku, v podstatě příchozí závodníky, kteří se zúčastňují zpravidla svého lokálního závodu. "Tato kategorie obdobně jako třeba v bikrosu má sloužit jako náborová. Je otevřena všem novým závodníkům, aby si tuto krásnou disciplínu vyzkoušeli. Ty, kteří jezdí downtowny pravidelně, budeme chtít motivovat, aby si licenci pořídili a jezdili ve své kategorii, " doplňuje Vítězslav Stráňa Stránský.

Zařazení downtownu pod hlavičku Svazu může do budoucna přinést vyšší úspěšnost při podání žádostí o dotace z veřejných zdrojů. Disciplína bude vnímána posuzovateli při jejich schvalování více seriózně. Městské části a Kraje jsou důležitou součástí závodů ve městě. Další důvodem je obnovení Českého poháru ve sjezdu, kde je situace podobná jako v CDS. Licence je totiž na závodech ČPDH vyjma jedné kategorie povinná i zde. Závodníci si tak nebudou pořizovat licenci jen pro jeden či dva mistrovské závody v roce, ale využijí ji v průběhu celé sezony či na jakémkoliv dow­ntownu v zahraničí.

Druhou změnou je systém závodu, kdy se sice opět pojedou jen 2 soutěžní jízdy, ale letos bude rozhodovat lepší čas s obou jízd, nikoliv čas z finále. První jízda se pojede podle startovních čísel, ve druhé se jezdci srovnají podle času, aby se zachovala gradace závodu pro diváky.

V sezoně 2020 se pojedou 3 zastávky Czech Downtown Series:
UL-LET 2020 – 27.června (MČR)
Downtown Horní Planá – 8. srpna
Svatohorský downtown – 19.září

Informace o novinkách v CDS sledujte na webu www.czechdt.cz a FB stránkách Czech Downtown Series. UL-LET 2020 otevírá registraci o půlnoci z neděle na pondělí – tedy 18.5. Limit bude stanoven na 150 jezdců. Vzhledem k tomu, že půjde o ročník jubilejní a zároveň poslední, bychom s registrací na webu czechdt.cz neotáleli.

Diskuze

  • anonymní uživatel daruj krev 12.5.2020 v 11:01

    podmínky vs. motivace pro získání licence?

  • anonymní uživatel Vezmi krev 12.5.2020 v 20:56

    Koukám ze se nikdo nežene s odpovědi, tak se zeptám dodatečně - co je motivaci si dělat licenci kvůli 3 závodům? Nevztahují se náhodou k licenci nějaké povinnosti?

  • anonymní uživatel kopi 13.5.2020 v 7:11

    jéé, takže jen s licencí? Ahá, a já se tak těšil.

  • anonymní uživatel Vítězslav Stránský 13.5.2020 v 9:28

    Nikdo nikoho nenutí, kategorie Open bez rozdílu věku, pohlaví a rasy je zachována. Podmínky vs. motivaci zformulujeme a vydáme v samostaném článku. Buď zde, nebo na našem webu www.czechdt.cz. Chápeme, že to je téma, které si zaslouží více rozvést, abyste pochopili proč jsme se tak rozhodli a co nás k tomu vedlo. Díky všem za trpělivost a omlouvám se za pozdější reakci, momentálně v souvislosti s nakopnutím UL-LETu řeším tisíc a jednu věc.

  • anonymní uživatel Krev 13.5.2020 v 9:59

    Děkuji za odpověď a organizaci pane Stránský. Budu sledovat. Bohužel se objevují obavy, aby nebyla účast v kategorii Open po prvním startu zamítnuta odůvodněním, že se v případě druhého startu už nebude jednat o nahodilou účast lokálního hobíka, ale o pokus obejít sytém startu s licencí.

  • anonymní uživatel Vítězslav "Stráňa" Stránský 13.5.2020 v 10:13

    to Krev: nebude, nikoho nutit jezdit mimo kategorii Open nebudeme a zakazovat už vůbec ne. Světu vládne paranoia koukám :)

  • anonymní uživatel Krev 13.5.2020 v 12:22

    to Stráňa: říká se "že jsem paranoidní neznamená, že po mně nejdou" ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí