Cannondale Scalpel SE 1 - XC DNA přetavená do trailového podání

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.6.2020

Není tomu ani tak dávno, kdy Cannondale představil nový model své XC rakety nazvané Scalpel. A zároveň s ní spatřil světlo světa i model s označením SE, který je určen více na traily. Ano, jedná se zástupce nové kategorie kol tzv. „down country“. Kola, která disponují nižším zdvihem, takže stále hodně jedou a přitom se úspěšně popasují i s těžším terénem. A já měl možnost Scalpela SE projet!

Když budeme mluvit konkrétně o Cannondale Scalpel SE, rozdíl jsou 2cm ve zdvihu a více agresivnější geometrie oproti modelu bez přídomku SE. Takže 120mm zdvihu vepředu i vzadu, 67 stupňů na hlavovce. Prostě zástupce trailové kategorie jak se patří. Jak se bude chovat? Bude to jen XC kolo s nafouklým zdvihem nebo plnohodnotný trail bike? Pokusím se odpovědět níže.

Horst Link bez čepu

V čem je nový Scalpel specifický? Především použitím čtyřčepového zavěšení zadní stavby. Systému odpružení využívající čep na zadní řetězové vzpěře obecně se tento systém vžil pod názvem Horst Link, pojmenovaném po jeho vynálezci Horstu Leitnerovi. Systém známý hlavně z kol s větším zdvihem. Proč? Protože jeho základní nevýhoda je zhruba o 200g vyšší hmotnost než u jiných systémů. Je to jednoduché – více čepů, více hmotnosti. U Cannondale tuto nevýhodu vyřešili po svém. Tak, že čep na zadní řetězovou vzpěru nedali. Ano, nedali, ale je tam.

Ve skutečnosti zde žádný čep v klasickém slova smyslu nenajdeme. Zato zde najdeme velmi patrné zploštění, které tento čep nahrazuje. Díky tvaru a konstrukci karbonového materiálu toto místo umožňuje výrazný ohyb, takže klasický čep s ložiskem není třeba, nahradí jej ohyb v materiálu. Pokud hledáš podrobnosti, nalistuj tento článek.
Funguje to? Musím říct že jsem za jízdy rozhodně netrpěl pocitem, že by zadní stavba nebyla aktivní. Rozhodně nepoznáš, že vzadu vlastně čep chybí. Cannondale má s podobným „ohýbáním“ v materiálu bohaté zkušenosti, na mysl se mi dere vzpomínka na staršího Habita.

Tuhost, to je jiný level

Kromě hmotnosti je další výhodou použitého řešení i tuhost. Když to zjednoduším, tak plochá trubka je v bočním směru mnohonásobně tužší než klasický čep. A protože Scalpel byl primárně vyvíjen jako XC kolo, tak tuhost je zde klíčovou vlastností. Tento cíl byl jednoznačně splněn. Doposavad jsem nejel na žádném srovnatelně tuhém trailovém kole. Jestli existuje etalon pro bajk, který do kopce hrozně letí, tak je to právě Scalpel SE. Tuhost rámu a nejen v okolí šlapacího středu je neuvěřitelná.

Každým šlápnutím šíleně zrychluje a na každém jiném kole již budu mít pocit, že do kopce skoro stojím. Jo a ze Scalpelu hrozně bolí nohy, proč? Protože i do kopce si hrozně dáváš, furt bomby na těžký převody, dát tam lehčí mně přišlo až nepatřičné.

Vychytávky? Nechybí!

Cannondale je znám tím, že často přichází s neotřelými řešeními a vychytávkami. Něco podobného nechybí ani na Scalpelovi, integrované nářadíčko do spodní rámové trubky je zajímavé, přidej k tomu držáček na bombičku či pumpičku (škoda, že ji ke kolu nedostaneš), za to ale dostaneš sadu DYNAPLUG knotů na prořízlé pláště a nebo malý blatníček nad spodním čepem zadní stavby, který brání zachytávání nečistot a kamínků v náchylném prostoru rámu. A nesmím zapomenout ani na naprosto minimalistické vodítko řetězu.

Kokpit? XC kořeny nezapře.

Do kopce jsou XC geny velmi patrné, ale není to jen zde. Ona XC DNA jde jasně vidět například i na velikosti rámu či kokpitu. Ve srovnání s trail biky XC kolo bývá většinou kratší v předním rámovém trojúhelníku a sedlová trubka není tolik postavená. Je to z důvodu ergonomie. Vzdálenost řídítka-sedlo se v cross-country segmentu většinou dohání delším představcem. A zde je to podobné. Pokud očekáváš agresivnější pozici jako na pravověrném trailové kole budeš zklamán. Představec je příliš dlouhý a řídítka s velmi XC střihem.

Stačí pár změn a …

Nicméně změna není nemožná. Osobně by se mi líbilo změnit tvar řidítek a stejně tak i dát výrazně kratší představec. Ruku v ruce s tím by muselo dojít i k změně velikosti kola. Testoval jsem velikost L (jezdec s výškou 185cm), která disponuje hodnotou Reach 450mm, větší velikost XL má již 470mm. Dva centimetry prodloužíme na rámu, další centimetry zkrátíme na představci a máme na světě ostrou down country verzi Scalpel SE.
Výhodou by byla i teleskopická sedlovka s vyšším zdvihem u XL modelu, ten disponuje zdvihem 150mm vs. 125mm u velikosti L, ale prostoru najdeš i u eLka dost, stopadesátka by se v pohodě vešla.
Samozřejmě další změny by to chtělo i na pláštích, které jsou velmi jezdivé a příliš tě v ostřejším terénu nepodrží a ani příliš dobře nebrzdí, nedokáží přenést brzdnou sílu na podklad.
Tohle jsou však relativně malé investice a proměna kola by byla neuvěřitelná.

Do terénu. Do lehčího terénu!

Nicméně testoval jsem tovární osazení, takže delší představec, pláště Maxxis Ardent Race a Recon Race a tvrdší rovné sedlo Fabric Scoop Flat Elite. Jak kolo neskutečně letí do kopce jsem již zmiňoval, ono ale stejným způsobem letí i z kopce dolů. Dokud se pohybuješ na hladších trailech, jsi králem situace. V rozbitějším terénu ti kolo jasně dá najevo, že má jenom 12 cáků zdvihu a tohle „prasení“ se mu úplně nelíbí. A pokud máš v sobe „kouska citu“, tak ničit kolo v takovém terénu nechceš.

Na „normálních“ tratích mi převažovaly dva pocity – tuhost a hmotnost. Kolo neskutečně zrychluje, na každé bouli každým propumpováním získáš šílenou rychlost navíc. Vliv na to má jak menší zdvih, tak naladění odpružení spíše do tvrda, do jezdiva. Nebál bych se Scalpela v těchto situacích přirovnat k pevnému kolu, slovní spojení „ztráta energie“ Scalpel nezná. To samé platí, když si chceš přišlápnout. Něco neuvěřitelného, na trailbika.
A s výše zmíněným souvisí i ona hmotnost. Ta je neustále cítit nebo lépe – není cítit. Kolo prostě „nic“ neváží, takže se akceleruje i manévruje velmi lehce.

Mám 90 kilogramů, jak si lehoučké odpružení poradilo se skoro metrákem váhy. Docela hrdě. Vidlice RockShox SID a tlumič SIDlux jsou XC pružící jednotky, ale překvapivě funkční. Ano, na velké dropy či skoky na placku to není, ale obojí disponuje příjemným, tvrdším laděním. Mám to tak rád, drobné nerovnosti odpružení „ignoruje“ a soustředí se na to podstatné.

Pro koho?

Pro koho Cannondale Scalpel SE 1 je? Čistokrevný hltač tisíců kilometrů spokojen nebude, na něj je kolo málo „ostrá žiletka“. To samé platí i pro endurového ostřáka. Já bych po lehce změněným setupu viděl Scalpela jako ideálního adepta na traily v okolí městských aglomerací, většinou více jezdivých. Kolo, které zvládne hrdě objet XC výlet atakující stovku kilometrů, ale zároveň na něm naskáčeš i tvůj oblíbený spot. Stačí mít jen dvě kola. Cannondale Scalpel a k tomu vysokozdvihové enduro, to se jeví jako optimální kombinace na vše.

Infobox

Cannondale Scalpel SE 1
Cena: 144.999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza (jmeno (a) prijmeni.cz) 22.6.2020 v 13:04

    Keli: Dá se to porovnat s Mondrakerem F-Podium DC R, na který jste psali recenzi taky relativně nedávno?

  • anonymní uživatel Shu Lin 22.6.2020 v 15:29

    terén na 2. fotce odspoda vypadá fantasticky!

  • anonymní uživatel pps 22.6.2020 v 16:49

    Dobře napsaná recenze a hezký fotky.
    Za mě dobrá práce!

  • profilová fotka Keli 23.6.2020 v 20:30

    Honza: ano, srovnat lze, ve zkratce Mondraker je víc sjezdový, Cdale víc XC.

  • anonymní uživatel Honza (jmeno (a) prijmeni.cz) 23.6.2020 v 21:54

    OK, díky, Keli.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí