Etiketa chování na neoficiálních trailech - víš jak se chovat, co dělat, co nedělat?

Autor: Keli, Eda, vydáno: 25.6.2020

Letošní, poměrně nestandardní situace vyhnala do lesů spousty lidí a také cyklistů. Uzavřené bikeparky a trailcentra, které většinou pojmou masy lidí najednou zely prázdnotou. Zato provoz na příměstských trailech se zvýšil násobně a to především na těch neoficiálních a také na těch, které jsou v dojezdové vzdálenosti větších aglomerací.

V drtivé většině případů na větší nápor traily nebyly připraveny. Výsledkem byla větší eroze a opotřebení, než když na nich jezdí jen hrstka lidí. Samozřejmě vliv mělo i velmi suché jarní počasí. Příroda bez vody nevzkvétá a totéž platí i pro tratě pro horská kola.

Dalším významným činitelem většího zničení byla kvanta lidí, která se na trailech pohybovalo a přitom neznalo a nezná základní trailovou etiketu. A tím nemyslím chování se k dalším účastníkům v lese či na trailu. Tuto základní etiketu šíří Čemba, ale my se podíváme na jinou etiketu, kterou tento spolek příliš nezveřejňuje. Na etiketu chování se na neoficiálním trailu. Tento přístup ale platí v podstatě všude.

Co je neoficiální, ilegální trail?

Většina neoficiálních – ilegálních – trailů existuje jen s tichým souhlasem vlastníka pozemku či dokonce bez jeho souhlasu. Jejich vznik je živelný, bez projektové dokumentace a podobných byrokratických „nesmyslů“. Stačí hrábě, rýč, elán stavitelů a trail roste jako houby po dešti. A ani se na něj nemusí vybírat statisíce na Hithitu.
Často (v drtivé většině případů) jsou takové traily bez povolení a protože v lese v podstatě nikomu nevadí, tak mohou žít svým vlastním životem. Je to velmi křehká koexistence, která bude fungovat jen za udržení určitých, nepsaných pravidel.
Aby neofiko traily i dále existovaly a vzkvétaly, pokusili jsme se v následujícím článku zahrnout základní chování na trailech. Nejsou to pravidla pro trailbuildery, ale především pro uživatele. Věříme, že správný trailbuilder ví, co je trvale udržitelný rozvoj a v jeho smyslu traily tvoří a kope.

Neponičím, opravím

Každý trail, ať je postavený sebe líp, se ježděním ničí. Každý průjezd z něj odebere malinkou vrstvičku. Je to téměř nic, ale tisíckrát nic umořilo osla. Bez pravidelné údržby bude každá trať erodovat jak sjezdová trať na Klínovci. Drtivá většina příměstských neoficiálních trailů žádnou oficiální údržbu nemá. Když je trail neofiko, vše okolo něj je neofiko taky, to dá rozum. Všechno dělají stavitelé ve svém volném čase a cílem nás, jezdců, je nepřidávat jim práci. Ba naopak, je dobré jim pomoci. Například spadlý strom, pokud jej zvládneš odtáhnout, odtáhni ho. Tobě to zabere pár sekund a uděláš radost další spoustě lidí. Nedoskočit skok není problém, to se prostě stává. Pokud dopad po tvém odjezdu nevypadá tak, jak před ním, je dobré jej opravit, stačí dohodit pár hrstí hlíny, udusat a uhladit jen botou, i toto pomůže. A dalších příkladů může být velká řada.

O brzdění smykem, přejíždění klopenek, skoků se asi nemá smysl bavit, to doufáme, že chápe každý. Postavit trail je totiž časově velmi náročné. Neustálé procházení lesa, hledání správných nerovností, zajímavých úseků. Poté najíždění, úprava stopy a znovu zkoušení. Zničit trail je mnohem jednodušší a zkazím tak velmi snadno hrstce stavitelů nemalé snažení i finanční náklady. Je snazší bořit, těžší je tvořit!

Neměním, neupravuji

Tento odstavec je pro drtivou většinu stavitelů zásadní. Každý trail je vymyšlen s nějakým smyslem, tak, aby na sebe navazovaly jednotlivé úseky. Stejně tak i každý trail má svojí obtížnost. Traily, stejně jako například lezecké cesty, se většinou hodnotí podle svého nejtěžšího místa, nejtěžšího kroku. Pokud tento nejtěžší krok nejsem schopen zdolat, rozhodně nevyjíždím objížďku, nepřestavuji daný prvek na lehčí. Budu muset prostě víc trénovat a nebo část trailu snést. Pokud na to nemám, tak zde nejezdím! Objížděním se nikam dál jezdecky neposunu.

Dalším nešvarem je také vyjíždění kratších stop, zkratky vnitřkem zatáčky a podobně, chceš-li jezdit jen rovně, jezdi, ale ne na zatáčkovitém trailu.
Objíždění a upravování tratí také způsobí, že z jinak úzkého trailu se místy stává široké oraniště, které začíná přitahovat nevítanou pozornost ostatních návštěvníků lesa i jeho správce. I pro samotné stavitele trailů není nic horšího, než když přijedou na vlastnoručně postavený trail a zjistí, že ty nejtěžší-nejzábavnější úseky někdo upravil tak, aby byly jednodušší.
Postavit dlouhý trail je totiž moc práce. Ale upravit krátký zlehčující úsek už tolik práce není.

Traily a tratě nerostou v lesích sami, vždy je někdo postavil a pokud chci trail upravit je elementární slušností zeptat se stavitele. Že jej neznáš? Sonduj v okolí, někdo ho znát bude. Ač je trail nelegální, nové prvky se na něm bez předchozí konzultace s autorem nestaví, je to jako v bikeparku, tam by jsi si skok postavit nestavěl bez svolení. Prostě platí, trail, který jsem nepostavil, neupravuji!

Kontaktuji stavitele

Pokud jedeš do nějaké uzavřenější lokality, menší město, vesnice atp. je dobré vždy se pokusit kontaktovat někoho místního a zeptat se na ježdění. Pokud jsi se trailech dozvěděl, většinou se dopídíš i po staviteli. O ujištění se zda-li můžu, zda-li se teď může jezdit všechno atd. Někdy bývají některé traily „Uzavřeny“, protože vznikla nějaká dohoda či situace a nechtěné průjezdy mohou udělat zle v jinak křehké harmonii.

Uklidím (nejen) po sobě

Stejně jako na horách, tak i v lese platí základní pravidlo, co si do lesa donesu, to si taky odnesu! Když mám v batohu místo na plnou pet láhev vody, prázdná se mi tam musí vejít mnohem lépe. Znamená to žádné odhazování papírků, plechovek, lahví a podobně. A pokud chci, aby daný neofiko trail existoval dále, uklízím i po ostatních, po těch čuňatech, které se podobným pravidlem neřídí. Čistota je půl zdraví a čistota okolo trailu je základem dlouhodobé existence trailu. Pokud majitel lesa zjistí, že trail na jeho pozemku existuje, což velmi snadno zjistí a zjisti to velmi rychle, tak pokud je v jeho okolí čisto, většinou existenci neřeší. V opačném případě přichází reakce velmi rychle a nebývá taková, jakou by sis přál.

Nezveřejňuji, nešířím

S příchodem moderních technologií si spousta lidí nedokáže představit, že by na kole jela bez využití různých aplikacích, které mapují kudy jedou. Desátý místo na stometrovém segmentu, to se musíš hned kámošům pochlubit! Strava, Endomondo a mnohé další jsou morem pro všechny nelegální traily. Proč? Odpověď je snadná. Díky zveřejnění na těchto sociálních sítích se na trail dostane velká spousta lidí, především jezdců, kteří daný trail většinou nejsou schopni obstojně sjet. V podstatě by se dalo říct, nepostavil jsem daný trail, tak na něm nedělám segment!

Stejnou medvědí službu ti udělají i videa na Youtubu, stačí označit jedno místo a to i jen velmi obecně a vše je v háji. To samé platí i o posílání souřadnic trailů. Pošleš to jednomu kámošovi, kterej to přece nikomu nepošle. A on to taky pošle jen tomu kámošovi, kterej to přece nikam dál nedá. Nikdy nevíš, kam až se tady to šíření odkazů může dostat. Není to o tom, že bys měl mít souhlas stavitele, na souhlas kašli (tady si trochu odporujeme, ale pokud dodržuješ ostatní pravidla, tak stavitel s tím určitě mít problém nebude), opravdu stačí jen trasy nešířit. Na neofiko trailu ti stejně stavitel dát souhlas k věci, která mu nepatří, nemůže.

Jsem slušný

Slušnost by měla být základní vlastností každého člověka. Leč bohužel tomu tak často není. Pokud na trailech potkáš spolujezdce, chodce, turistu, pejskaře, ale klidně i prudiče, buď k němu slušný a ohleduplný, pozdrav, usměj se, kolem všech projížděj pomalu. Ostatní neví, že máš svojí jízdu pod kontrolou, a zbytečně je akorát vystrašíš a rozzlobíš. I přesto, že se někomu třeba ježdění na trailech nelíbí, zůstaň asertivní a nenech se vytočit. Ničemu to nepomůže. Pokud to nezvládneš, odnese to většinou trail nějakou destrukcí.

Nehlučím

V lese má být ticho. V lese žijí zvířátka, zvířátka mají ráda ticho. Takže i přesto, že jedu s partičkou, snažím se chovat tiše, neřvu, nehýkám na skoku jak Trailhunter v každém videu. Prostě jedu tak, aby o mě nikdo, ani ta nejzvídavější veverka, nevěděla. Průjezd kola je v podstatě neslyšitelný a co není slyšet většinou nevadí.

Co si myslí stavitelé

Na téma chování na neoficiálních trailech by se dalo povídat hodiny. Snažili jsme se vypíchnou základní věci, které pokud budou všichni jezdci respektovat bude na světě veseleji. A protože každý ze stavitelů má věc jiný názor, oslovili jsme pár z nich. Snažili jsme o průřez republikou, takže máme zástupce ze západu, středu i východu.

Vít Stoklasa

Vít Stoklasa staví na západě Čech.

Z postoje „vítáme všechny, kdo si chce zajezdit a drží se ‚kodexu‘“, se pomalu dostáváme do stavu, kdy bychom chtěli aby tu jezdilo méně lidí. Začíná to být neúnosné. Opravy trailů a úklid zabírají víc a víc času. V podstatě bych dnes už chtěl stavět traily jenom pro sebe a své známé.

Jirka Smejkal

Jirka Smejkal, Kafíčko, staví traily uprostřed republiky.

Tak ani moc nevím, jak se k tomuhle tématu „ilegálos“ nebo spíš „neofiko“ vyjádřit. Vono totiž pokud to ví dva, tak ten druhej má taky druhýho a za chvilku vo tom mluví půl republiky.
Jezdil sem, a moc rád, na různý akce kluků, co se tomuhle u sebe věnují a nikdy mě nenapadlo tam valit a lítat v jejich revíru bez předchozího jejich vědomí. Myslím si totiž, že tyhle komunity se do tohodle pustily páč chtěli pokořit výzvy, která jim jejich lokalita nabídla. Chtěli svůj jezdeckej um posunout dál a hlavně, když mám vyšetřený 3 hoďky času, tak do vzdálenýho bikeparku nemá cenu jezdit – takhle su za 10 min na značkách. A přesně tak je to v mým případě.

A co se toho trailkutání týče, tak sem vždycky chtěl co nejmíň zasahovat do stávajícího profilu terénu – maximálně něco lehce přihrnout, max udělat lávku ve vzduchu mezi dvouma šutrama. Vono mít celou lajnu vyhrabanou, klopky jak debil, tak to se na to můžu vyprdnout a můžu už radši valit do toho bikeparku. Za mě by to měl bejt spíš takovej freeride. Tímhle stylem sice ztratím spoustu času hledáním, ale zase ušetřím kopáním a sámo zdaleka ten výsledek není žádný flowčko – ale já se chcu zlepšit i když to bolí – ale hlavně nenasrat toho, komu to patří. Prostě šutr-placka-šutr-díra atd. Ale je tady jedna zásadní věc – vždycky to na čem jedem zvládne vo 100% víc než ten, kdo je mezi sedlem a rodlama.

A chovat se tam tak jak na návštěvě v kostele – s úctou. A hlavně to není moje, je to pána lesa, su tam prostě ilegálně, na černo a ofiko tam nemám co dělat. Nepoužívám žádný Endomondo, Strava atd. – už je dost na tom, že na FB fláknu fotky kamarádů, páč mám radost, že se jim tahle výzva povedla a mají rohlík na xichtě. Takže ani netuším, kdy nějakej debil v těhle apkách zveřejnil lajnu kluků, co ju našli a základ bikingu zvlášť v těhle lokalitách by mělo bejt o přátelství kamarádů. A tenhle debil si tímhle akorát na sebe vytvořil názor ostatních – debil. Přitom máme messenger, mobil, žéé. Howgh!

Jara Sijka

Jara Sijka staví traily na severovýchodě republiky a také staví tratě závodů Endurosérie.

Do téhle diskuze zabrušuju docela často, protože stavím svoje illegal traily jak v horách, tak v okolí města a zároveň stavím i oficiální tratě pro Enduroserii.

Troufám si říct, že moje traily můžou patřit k těm nejtěžším a nejhezčím, co v Česku máme. Mám to štěstí a projel jsem hodně těžkých a hezkých trailů, které u nás kluci postavili a toho si opravdu velice vážím. Myslím si, že 90% lidí nikdy na takových místech jezdit nebude, protože je není lehké najít a to zároveň funguje jako ochrana, která tyhle traily chrání před nezkušeností lidí, co na kole jezdí. Postavit tři traily mi zabralo dva roky a spoustu volného času. O to pak víc přemýšlím, koho vzít ke mě domů… a to bude už jen opravdu pár lidí, protože nechci, aby se to rozkřiklo a bylo tam plno lidí, co na kole neumí. Často se totiž stává, že ti lidi vyjíždí objezdy vedle, protože nemají zkušenosti a to mě dokáže fakt nasrat… následné opravy místo toho, aby jsi mohl jezdit. Nepochopím, že na tohle má někdo morál trail měnit, objíždět a nebo dokonce ničit.

Mám skvělé srovnání při stavěním RZ pro Českou enduroserii, kde slyším, jak se lidi o jejich ježdění baví a pak je vidím na nenáročných trailech, jak neumí projet odkloněnou zatáčku nebo sjet lehčí sjezdík. To, že mají peníze na drahé kola z nich lepší jezdce nikdy neudělá. Stavění závodních tratí je totiž z 95% bezpečná trať, která má i možnost lehčího, ale pomalejšího objezdu. Na objetí totiž není nic špatného. Ale ne na ilegálním trailu, který je postavený tak, aby dával smysl v náročném terénu – to, že sneseš je úplně v pořádku, je super si posouvat hranice a mít i resty. Zároveň však musíme mít respekt ke stavitelovi a neobjíždět, nevymýšlet jiné varianty jak se dostat dolů.

A nejvíc mě sere, že v dnešní době lidi na Youtube a sociálních sítích mimo jiné točí videa a zveřejňují tyhle traily. Jako opravdu?!

Zapomněli jsme na něco?

Zapomněli jsme na něco? Na nějaké důležité pravidlo? Diskuze je otevřena a těšíme se na tvůj názor.



Za fotky (jsou to všechny ty pěkný) děkujeme Jarovi Sijkovi!

Diskuze

  • anonymní uživatel CERW 25.6.2020 v 7:32

    Tesat do kamene

  • anonymní uživatel Duris 25.6.2020 v 8:30

    Mohli byste prosím tento článek zveřejňovat dokola každý měsíc? Díky :)

  • anonymní uživatel Honza (jmeno (a) prijmeni.cz) 25.6.2020 v 8:39

    Naprostý souhlas. Bohužel základní problém vidím v tom, že slušní jezdci si to přečtou, souhlasí s tím a i tak se tím řídili už před tímhle článkem, zatím co hovada, kterým je ten článek adresován, si ho nikdy nepřečtou, nezamyslí se nad sebou, natož aby se tím začali řídit. Prostě buď někdo v sobě tu slušnost má nebo ne. Rád bych se pletl, ale vycházím ze svých zkušeností...

  • anonymní uživatel niboR 25.6.2020 v 9:11

    Chlapci, ačkoliv Vás chápu, tak už to trošku začíná hraničit s schizofrenii, jezdit na kole má bejt zábava a ne horovej vejlet, jestli náhodou nejedu po něčem co jsem nepostavil, jsem za to, že toto povídání dělá bikery uzavřené, pak pomale ani nepozdravěj když někoho potkám v lese!

  • anonymní uživatel @niboR 25.6.2020 v 9:18

    hej vole...podivej se na tohle video...zluta turisticka znacka...uhykanej dement ma namotano pres pulsta...to se mi nezda prilis bezpecne..
    www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel pavel (ahoj (a) ahoj.cz) 25.6.2020 v 9:24

    Předpokládám, že článek je částečně reakcí na situaci okolo nejmenovaného města na jižní Moravě - zveřejnění videí ve fb skupinách Trail bike/crew a co já vím všechno a vytvoření segmenů na trailech.
    Nicméně jsem se chtěl zeptat autorů jestli jsou známy nějaké konkrétní konflikty ohledně těchto trailů - ozvání se majitelů pozemků, konflikty s pěšákama. Když jsem v zimě pomáhal se stavbou jednoho, tak jsem si říkal co by lidem s hráběma v lese řekl takovej lesák. Dostali ste se někdy do diskuze s lesapánem?
    Nevím jestli se mi to jen zdá, ale letos vypadají fakt nějak víc vyježděně, takže provoz se opravdu zvýšil. Není to taky tím, že tomuto druhu zábavy prostě holduje čím dál víc lidí a situace v takové koncetreci většího města bude rok od roku "horší a horší"? Má to řešení?

  • anonymní uživatel Oncek 25.6.2020 v 9:29

    Prej: "Neřvu jak Trailhunter na každym videu." To mě zabilo. :D :D :D

  • anonymní uživatel Shu Lin 25.6.2020 v 9:41

    no ta Strava je slušný zvěrstvo... nainstaloval jsem a zjistil, že na našem domácím trailu je taky segment, jenže GPS nějakejch 5m sem nebo tam úplně nevnímá, takže když to ten chrt nahrával tak všechny skoky a klopenky objel rovně po cestě a já mám na svým domácím trailu kterej mám nalítanej do poslední šišky ztrátu 20s! :D ...jinak cenim článek reagující na nedávnou diskuzi, jen ať se sdílí ;)

  • anonymní uživatel Jakub Vencl 25.6.2020 v 10:17

    víceméně souhlas se vším co se v článku píše. Stačí trochu ohleduplnosti a zamyslet se nad celým tématem. To ježdění na kole si přece chceme všichni dál užívat...

  • anonymní uživatel zajac 25.6.2020 v 10:35

    Pridal bych jen par slov ke Strave. Prijde mi hloupy nechat se dobrovolne sledovat u nelegalni cinnosti a je podle me uplne jedno o co se jedna. Nechat se sledovat na trailu v CHKO tim tuplem. Najit si te podle profilu je to nejmensi a cisla mluvi za vse :).

    to Keli: Resite nejak problematiku pohybu po ilegalech v ramci svych kurzu?

  • anonymní uživatel Shu Lin 25.6.2020 v 11:15

    zajac: najít dle profilu je jedna věc, ale lapit a dokázat druhá... tím se Stravy nezastávám, v principu s tebou souhlasím, jen pochybuju o možnosti brát přenosné zařízení a profil bez nutnosti ověřování totožnosti za nástroj pro relevantní míru průkaznosti

  • anonymní uživatel zajac 25.6.2020 v 11:23

    šulin: myslim, ze kdyby se tim chtel skutecne nekdo zabyvat, coz nepovazuju za realne, tak to takovy problem nebude. Chytry telefon mame vsichni, sparovany s googlem, platebni kartou, sockama..

  • anonymní uživatel kopyto 25.6.2020 v 11:46

    myslim, že lidi vyhledávaj a jedzděj víc na ilegály, protože v bikeparcích to je samý hladký flow a mizej ty techniky a lidi to už prostě taky nebaví...

  • anonymní uživatel Shu Lin 25.6.2020 v 12:13

    zajac: telefon sice všichni, ale spárovaný s kartou už určitě ne všichni a účet na googlu nebo socce je opět otázka založení na ničem závislého mailu. To mi spíš přijde reálnější, že na tebe pod trailem budou čekat měšťáci, než že ti přijde obálka s modrým pruhem a výpisem pohybu na stravě :D

  • anonymní uživatel Andrex (andrex (a) atlas.cz) 25.6.2020 v 12:20

    Během posledních 5ti let těch lidí hrozně přibylo, MTB je prostě momentálně v kurzu. A bude hůř až během příštích 10ti let přesedlá 50% těch lidí na elektriku. Intenzita destrukce se ještě znásobí. Už teď se mi stává, že potkám skupinku mladší o 10 a víc let, která do kopce tlačí.
    Je důležité psát podobné články a doufat, že se něco z toho dostane i k těm nejbezohlednějším.

  • anonymní uživatel Jójó!! 25.6.2020 v 12:28

    Ano ,,, ani jsem to nedočetl celé, ale jakožto stavitel ilegálů už teď se vším souhlasím!!! A myslím, že pokud někdo obětuje trailům třeba rok práce (1-2krát týdně), tak bude souhlasit taktéž.

  • anonymní uživatel Čárys (Seven20 (a) volny.cz) 25.6.2020 v 12:56

    Ano. Zapoměli jste na to, co na to říkají ti majitele lesa.
    Já jsem apriori proti tomu, aby někdo stavěl traily bez vědomí vlastníka lesa.
    Veškerá debata o zveřejněných segmentech je pak jaksi mimo mísu.

    Takže, ilegalni tratě jsou podle mě ilegální.
    To píšu jakožto biker, stavitel, a vlastník.

    Cus bus a ps: vás naroz na můj názor je mi jedno..
    Pa

  • anonymní uživatel Marian Lelkes (marianlelkes99 (a) gmail.com) 25.6.2020 v 12:57

    Perfektně napsané, 100% souhlas, stavím na severu Čech už 4roky, jeto šichta, a to cojetu popsané se mně vše stalo, překopávání, objížďky,, atd.... Hrůza.... Ale jelikož jeto ilegál tak si nemohu moc vyskakovat, jezdím tam sám a sem spokojen, snažím se všechny stavby zakomponovat do přírody, ůklid pi stavění samozřejmost atd.... Díkes autoroj za článek.... Mario

  • anonymní uživatel T (t (a) t) 25.6.2020 v 13:00

    Souhlas se vsim, je treba u toho jezdeni premyslet...
    Mimochodem, jak to resite s jizdou na ilegalech u svych kurzu? Prijde mi, ze komercni akce jsou uz trochu za hranou na tehle spotech a bylo by vhodne mit souhlas vlastnika a stavecu....Ale je to jen muj nazor, zajimal by me pohled z druhe strany.

  • anonymní uživatel vrabco (a.vrabec (a) gmail.com) 25.6.2020 v 13:42

    Absolutny suhlas. Plno bodov plati i na jazdenie po oficial trailoch. Naviac by som pridal este jeden bod ktory sice bol okrajovo spomenuty ale zasluzi si zvlast odsek. A to pridavanie segmentov/trailov na stravu, trailforks, osm a podobne by mali riesit len stavitelia trailu, ci uz legal alebo nelegal. Aktulne mame problemik ze sa jeden nelegalny trail ktory sam o sebe nasiera ludi dostal cez osm ako znacena cyklotrasa do mapy.cz

  • anonymní uživatel PTBack 25.6.2020 v 13:50

    Čárys a vážená redakce@ Hele, jasný, myslím, že většina rozumnejch lidí chápe, že bez douhlasu vlastníka lesa v první řadě můžou být stavitelé rádi, že jsou vůbec rádi. Proto by možná nebylo špatný tohle téma ještě rozvést třeba rozhovorem s někým, kdo staví "ilegály" legálně, tedy, že se nejdřív zeptal. Jak zjistit, komu to patří, jak je dobrý na to jít. Možná budu v podezření ze ztráty známky punku ale když vidím, kolik lidí jezdí, kolik toho aktuálně kolem mne zaniká (někým rozbitá nejhezčí část trailu co stavím, jinde zase konec skvělýho spotu pro přelidněnost a ztrátu trpělivosti majitele, atd), třeba by to nebylo od věci. Jako hrát si naschovávanou a "chodí pešek okolo" s hráběma v lese, furt dokola vymejšlet kudy to ZNOVA vést, třeba by si člověk ušetřil dost práce. Jen zamyšlení.

  • anonymní uživatel Eda 25.6.2020 v 14:01

    T a další:
    V rámci našich kurzů jezdíme pouze po trailech a v lokalitách, které udržujeme sjízdné a kde jsme vydali nemalé úsilí při jejich vzniku. Obě lokality jsou veřejně známé, navštěvují je stovky bajkerů a jednu z nich používají k tréninku i malé děti z XC kroužků. Na cizích trailech a lokalitách bez souhlasu majitele nebo stavitele neučíme.

  • anonymní uživatel Shu Lin 25.6.2020 v 14:09

    Andrex: tlačit do kopce je přece ale úplně normální záležitost. Baví mě jezdit rychle... dolu... nahoru odpočívám při chůzi a i na to mám tak uzpůsobené převody.

  • anonymní uživatel Starty (Starty (a) centrum.cz) 25.6.2020 v 14:17

    Bych asi jen doplnil, že jsou oblasti, kde ty traily nemaj co dělat. NP, NPR, kde bych byl rád, že nás trpí na turistických značkách a nedráždil bych ještě ježděním po lese samotném.

  • anonymní uživatel Zorgi 25.6.2020 v 14:26

    Mám tady z toho článku a z těch komentářů takovej pocit, že pokud je člověk začínající biker a nezná žádnýho stavitele, tak ani nemá co dělat na nějakým ilegálu, když se o něm teda vůbec dozví. Podle vás si jako má každej biker postavit vlastní trail a jezdit jen na něm? Já sem osobně rád, když někdo dá nějakej trail na net, protože nemám jinej zdroj odkud se o těch trailech dozvědět. Nejradši byste byly, kdyby nikdo jinej než vy na tom kole nejezdil a měli byste celej les jen pro sebe...

  • anonymní uživatel Andrex (andrex (a) atlas.cz) 25.6.2020 v 14:53

    Zorgi - ne, stačí když se budeš chovat tak, jak se v článku píše. Každý je samozřejmě rád, když se mu cokoliv naservíruje až pod nos a on se nemusí o nic starat. Taková je holt dnešní "instatní" doba. Můžeš si je sám najít, ale na to je třeba vyvinout nějaké úsilí, že..

  • anonymní uživatel Julie (julie.laskova (a) gmail.com) 25.6.2020 v 14:58

    No pěkný....zapomněli jste ale přidat názor pár vlastníků pozemků. Upřímně si myslím, že ilegální traily by se stavět neměly vůbec, na to nikdo z Vás nemá právo a pokud už něco takového postavíte, nejen že nemáte právo si na takový trail jakékoliv právo vyhrazovat vůči ostatním, ale také nesete odpovědnost za veškeré následky. Ofiko trailů je více než dost. A různých přírodních stezek od zvěre mimo traily je také dost. Není třeba přírodu jakkoliv dále upravovat.
    čus!

    • anonymní uživatel DankoPankoLanko (zoxu126 (a) email.cz) 23.9.2021 000 14:43

      Tady někdo nejezdí na mtb

  • anonymní uživatel Martin Pajma 25.6.2020 v 15:06

    Zorgi: Uchopil jsi celý článek z opačné strany, není to o tom mít les pouze pro sebe, to rozhodně ne. Je to o tom mít k trailu a jeho staviteli respekt a úctu. Respektovat to, jak trail postavil, kudy ho namotal, přes kterou skalku a kámen vede... Nezkracovat, neobjíždět, nezlehčovat si těžký místa který neprojedu, protože nemám skills. Když toto budeš respektovat, tak si myslím, že staviteli asi vadit nebude, že se po trailu občas proženeš, protože to ani nepozná. Když se ale po trailu každý víkend prožene 10-15 lidí, který "na to nemaj" a hledají si lehčí varianty, vyjedou si objížďku atd. tak to na trailu poznat je a je s tím dost práce zkratky "schovat" aby se nevyjížděly víc.

  • anonymní uživatel T (t (a) t) 25.6.2020 v 15:08

    Eda: Ja ale vubec nezpochybnuju, ze byste svoje komercni aktivity nevykoupili praci/prispevky/udrzbou. Treba Zamilec, ktery je dostatecne proflakly, je ale porad ilegal, ne? Nebo tam ty traily jsou s povolenim majitele a mate od nej souhlas k tomu, ze tam budete jezdit s kurzama? Nerypu, fakt me zajima, jaky je treba konkretne na tomhle trailu stav. To, ze o nem vi a pouziva tisice lidi z nej nutne nemusi delat legalni trail, ktereho se tento clanek netyka...
    BTW. nevim, jestli jste se podileli/nepodileli na stavbe treba Komarky a nevim, jak se k trailum tam stavi majitel lesa (vi/nevi/je mu to zatim jedno) a ani jsem nekoukal do katastru, komu to vlastne patri...

  • anonymní uživatel PTBack 25.6.2020 v 15:15

    Julie @ Nojo ale oficiální traily jsou spíš pro rodiny s dětmi (sám mám a jsem za to rád). Hardkórek postavenej v lese s tím nemůžeš srovnávat a reálně nikoho nedonutis aby jezdil do trail centra. Jinak jde o přístup. Třeba jeden jmenovaný stavitel v tomhle článku to prostě natrasuje přes kameny co tam jsou a jak tam jsou apod. A pak je to v podstatě ježdění po lese mimo vyznačenou cestu. Těžko se na tom dá i něco zrušit. S výjimkou kácení teda. Oficiálnost zabíjí všecko. Teď tu sousedovy děti v lese udělaly během korony schody z lesního dřeva v místě, kam chodíme běhat a za mokra je to na zabití. Aktivistka z vesnice ty schody rozebrala a ještě se pochlubila na fcb, že to odporovalo tomu a tomu zákonu. Tak dobrý no. Jde o symbiózu, jak tu bylo napsáno a v ideálním světě se zkusit zeptat.

  • anonymní uživatel Martin (Martin222 (a) gmail.com) 25.6.2020 v 15:18

    Přátelé, kamarádi,

    Až na jeden bod, souhlasím a podepisuji!

    Pokud někdo postaví veřejně přístupný trail, například v blízkosti města (třeba Krkavec u nás u Plzně), dá se jen těžko očekávat, že bude jen pro něj a jeho "partičku". Nemám problém s tím, že si tam postaví 2m drop, pokud na to nemám, tak tam prostě nenajedu a nekurvím to! Stejně je to se skoky, zejména s dvojáky. Ale nepranýřujte mne prosím za to, že to objedu… Analogie k lezení mi přijde také dost mimo. Kolik lezeckých cest má své lehčí/težší varianty. A jak asi vznikly? Prostě to někdo přelezl jinudy, případně dojistil a zapsal to na lezce…

    Trailům zdar!

    Martin

  • anonymní uživatel Zorgi 25.6.2020 v 15:30

    Martin Pajma: Sem jedinej, kdo ten článek četl celej? Vždyť v části o nešíření se píše, že nemůžu ani kámošovi poslat GPS souřadnice, aby to náhodou neřekl dalším lidem... To že trail nesmím ničit a že na něj nemám jezdit, když na něj nemám je asi většině lidí jasný.

  • anonymní uživatel PTBack 25.6.2020 v 15:47

    Zorgi @ Fakt Jsi to asi nepochopil. Po pár letech ježdění se prostě k těmhle trailum projezdíš. Nehledě, že můžeš sám vyrazit s hráběma a lopatou do lesa a dle nejlepšího svědomí si tam sám pro sebe něco postavit. Tak to prostě je.

  • anonymní uživatel Martin 25.6.2020 v 15:56

    Zorgi: Za mne, není problém ve sdílení "one to one", ale ve veřejném sdílení na soc. sítích... Ale na tom se tady asi neshodneme :-(

    Protože jestli si "zakážeme" i tohle, tak to nevede jinam, než co partička to trail v lese.. a na to v ČR opravdu nemáme prostorové kapacity. Viz nedávný ČEMBA sloupek.

    M.

  • anonymní uživatel Kubánec 25.6.2020 v 15:58

    Bohužel se v článku stavitelé nezmiňují, jak řeší domluvu s vlatníkem oni. Celkem by mě to zajímalo...

  • anonymní uživatel Tomáš Gayer (gayer (a) email.cz) 25.6.2020 v 16:01

    Zorgi: Každýmu to jasný bohužel není. Proto není dobrý šířit informace NEKONTROLOVATELNĚ (Strava, Youtube, Traiforks). To co vím, říkám jen lidem, který znám a o kterých vím, že se umí chovat, že ten trail vůbec ocení a třeba jim k tomu i připomenu, že ani oni to nemají šířit dál bez uvážení. I tak se to časem rozjede dost a dost. A když začínáš, tak stačí jet někam na Rychlebky, na ofiko závod, nebo něco podobnýho a tam poznáš dost lidí, kteří tě navedou.

  • anonymní uživatel Gabosh 25.6.2020 v 16:03

    Mě teď vytočilo, že protože už nesmím do lesa s lopatou a hráběmi :( velké problémy s vlastníkem, tu nebudu rozebírat ....... tak jsem musela podotýkám holýma rukama po deštích opravit skočky jako když dítě ve školce staví blátivé bábovičky :). A on tam nějaký DEBIL, když to krásně schne a vypadá to skvostně vyšejpované klopenky, skočky rovné jako beton - projede a úplně to tím do*j*be ! A pak zas ti tam nepřející magoři co nenávidí bikery vykopou jámu zahrabanou listím nebo nastraží pod listí uražené sklenice ...…. Tak pak je to těžká věc...… Když se staví s rozumem, přírodě to fakt zas až tak neublíží. Nesmíš rozrýt celý les...Ale boj je a bude s lidmi i vlastníky neustále. A LIDI nedávejte veřejně na odiv traily, když to nestavíte a ještě víte, že je to ilegál, to by pak mohl být obrovský problém. Vím o čem mluvím !!!!

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 25.6.2020 v 16:33

    Celé to dom*daly sociální sítě. Bez nich byl víceméně klid. Ko*oti se tam předhání, kdo bude v jejich nezajímavých životech bezvýznamně zajímavější. Hlavně lajk a shlédnutí žejo....bez toho by jejich životy neměly smysl

  • anonymní uživatel Good night... 25.6.2020 v 17:02

    #mytrails #praguetrails #family #nejezdisám #mtblife
    #pridejseknám #followme

  • anonymní uživatel Mára 25.6.2020 v 17:24

    S článkem vice méně souhlasím ale je potřeba vám nastavit zrcadlo, přijde mi že jste sami pokrytci, vaše rychlokurzy jízdy jenom produkuji více a více nezkušených lidí který se na ty traily na severu Brna (kvůli kterým pravděpodobně vznikl tenhle článek) dřív nebo později stejně dostanou a pak vyjíždí vámi tak nenáviděné objížďky.
    A to že se občas o ty traily postaráte neospravedlňuje, že jste si z okolí Adamova udělali bikepark a vyděláváte na půjčování vozíku pro kola díky kterým si některý líní dementi vyvážejí zadky do kopce minivanem s vozíkem pro 10 kol a ty traily to schytaji o to víc když nemusí šlapat žejo :), lidi v okolí to nasere o to víc, už je to moc vidět jak dole u piva sedí skupinky v integrálách, to už musí vidět každý a divím se že tam ještě nikdo nenatahuje dráty mezi stromy a nesype sklo a hřebíky, jezdí nás tam už fakt moc.

  • anonymní uživatel Čárys (seven20 (a) volny.cz) 25.6.2020 v 19:26

    Prblack : přesně.

    1. Nejsem 100picus, a proto když někdo přijde, že by přes mě pozemky a lesy rád vedl traily, tak nemám NEJMENŠÍ PROBLÉM MU TO POVOLIT.

    Děsně mě ale mrda tahle teze TICHÉHO SOUHLASU majitele, která v překladu znamená že je takové ticho, že majitel nic neví.

    Prostě všem doporučuji. Běžte nejdřív za majitelem lesa. Pokud ne, tak se tu nerozhorcujte nad segmenty na Strava, neboť tam stejně nemáte co dělat.

    Fakt mi občas přijde, že lidi nejsou normální. Jenže se prostě všichni bojí zeptat, aby náhodou nebyli odmítnutý. A tak vzniká ta mrdka, jež ilegálem se zove.

    Howg.
    Preberte si to jak chcete.

    A příště se běžte zeptat. Já vám to idbe u mě povolím.
    Lidi, mějte trochu slušnosti...

    Martin, aka čárys, 720.cz

    Jo a ano, v minulosti jsme taky stavěli všude. A od té doby jsem se poučil. Nemám problém přiznat, že jsme dělali chyby.
    Ma

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 25.6.2020 v 20:00

    youtu.be/... tohle za barákem před sto lety. Skoro jsem nepoužil verkcajk. Ne postavit, ale vymyslet trail je těžké. Ti chytráci,co přijdou potom a snaží se přestavět fungující, by měli hned dostat lopatou po pysku. Taky je blbost, aby se už jebnuty přes hlavu snažil dokázat postavit lepší trail o sto metrů vedle, protože nám z toho klidu a přírody moc krás nezbude.
    Běžte na street pilovat Bunny hop, protože to je základ všeho. No a než se to všechny ty rychlokvašky naučí, tak snad bude na chvíli v lese klid. Nicméně...i na těch ilegálech vzešlo pár jmen ČR Downhillu (ne endura!) , protože kámoš kámoše vzal kámoše do lesa. Rico, Leo Mácha, Petr Matula, Kuba Matera...no a pokud si dočetl až tu, tak teď vymaž všechny appky na ty kktiny

  • anonymní uživatel 123 25.6.2020 v 20:10

    to Carys: souhlas nejni nic jednoduššího než na CUZK.cz najít kdo je majitel a slušně se ho zeptat. Věci se mírně komplikujou ve chvíli, kdy les patří třeba Lesům ČR nebo církvi, tam to potom záleží na tichém souhlasu správce daného úseku, co se ale stane, když přijde na jeho místo nový správce? Taky je třeba konstatovat, že i soukromý vlastník lesa v čase mění své názory a může se mu to znelíbit. Jo a vůbec nemám problém se stavěním trailů bez vědomí majitele, spousta spotů takto funguje a fakt dlouho, tak jakýpak copak..problém je to hlavně u větších měst, jinde cajk. Pokud se budou lidi chovat jako je napsáno v článku, tak ilegály můžou dál vesele fungovat a majitel je bude rád tiše tolerovat..

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 25.6.2020 v 20:17

    Jo a ilegál je ilegál, takže držet hubu a krok. Ufňukánci

  • anonymní uživatel Gabosh 25.6.2020 v 21:22

    Adame, Ádoši: víš třeba u mě to nero* m* ly sociální sítě, ale staré nepřející ženské, bohužel....zásada: nestavěj na malém kopci v blízkosti obydlí:) ( chceš vědět podrobnosti, víš kam napsat:).....) G.

  • anonymní uživatel Ondra 25.6.2020 v 21:26

    Jak píše Kafíčko, "stavět jen s hráběma" a pak nikdo nemá s ničím problém :-) Kopání malých věcí nemá smysl a velký patří do bikeparku. Správný trail stačí najít a vyjezdit. Případně umělý prvky to stejně nezachrání.

  • anonymní uživatel PTBack 25.6.2020 v 22:13

    Určitě je ideální stavět hráběma. Kafec to má suprový a i odpustíš ty dropy na placku, protože tak to prostě je a je to i techničtější. Co na to kolo... :D Jenže Kafíčko má nějakou lokalitu a někdo zase má u baráku rovnej kopec, kde nic, tu nic. Takže prostě si tam stejně musíš něco nakopat, abys tomu dodal skill. Když to neudělaš, budeš muset zase jet ke Kafíčkovi a jinam a nebude k hnutí zase tam. Hrábě jo ale nejde to všude.

  • anonymní uživatel Chrys 25.6.2020 v 22:27

    Článek super, ohleduplnost a slušnost - to jsem si odnesla jako hlavní myšlenku. Pokud se to dodrží, myslím, že není problém. Přijde mi trochu legrační názor, že proto, že někdo dělá kurzy na jízdu na kole, povede to k tomu, že budou traily zahlcený lidma. Kdo chce jezdit, bude jezdit i bez toho. Naopak si třeba takovej účastník kurzu odnese pár dobrejch zásad a bude se chovat víc v souladu s nějakou tou "etiketou".

  • anonymní uživatel Trail Hunter (david (a) trailhunter.cz) 25.6.2020 v 23:13

    Jsem potěšený, že koukáte na moje videa :-) Jen pro upřesnění doplním, že když se jedu jen tak projet na neofiko stezky, ať už své nebo cizí, tak bez kamery, gps a potichu. Komentáře a jiné zvukové projevy při jízdě dělám jenom do videí, aby ta videa byla zábavnější. A videa jsou to z oficiálních trailů z trailcenter a bikeparků, kde to snad žádné veverce až tak nevadí.

    (Kdo by mě chtěl chytat třeba za minulost, tak ano, na začátku jsem točil i přírodní cesty v lese, ale výhradně legální dle pravidel Čemby. A zpočátku to byla videa němá. Blekotat jsem do toho začal až později a dělat z toho trochu "show" jsem začal až na oficiálních trailech.)

  • anonymní uživatel Ledovej 25.6.2020 v 23:32

    Trochu mě zaráží to stavitelovo “nárokování” trailu, jak kdyby to ve většině případů bylo s vědomím (natož souhlasem) majitele pozemku.
    Taky mi přijde divný, že tady píšete o nešíření ilegálních lokalit a sami na ně taháte učit svoje kurzy. To, že sami přispíváte svojí prací ještě není důvod tu lokalitu šířit mezi masy.

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 26.6.2020 v 7:45

    To levičácké myšlení, že si něco nelegálně postavím na cizím pozemku a ještě si to budu nárokovat a vztekat se, že mi tam jezdí někdo jiný, odráží mentalitu dnešní doby. :-D Opravdu k smíchu...

  • anonymní uživatel Hanis 26.6.2020 v 8:05

    Jj jak se píše níže, za mě není problém, že se informace šíří mezi více lidí ústní tradicí, pokud se pak lidi řídí pravidlama slušnýho chování a zásadama, co tenhle článek dobře vystih. Respektovat, že postavení a udržování toho trailu někoho stálo bezpočet hodin mi přijde fér -nepřijdu tam pak se záměrem to předělávat a ničit. Pokud to chci jinak, obětuju svůj čas a začnu stavět něco podle svojí vize (ale pěkně od začátku).

  • anonymní uživatel Mattehw 26.6.2020 v 8:07

    Vnímám to tak, že s nástupem pojmu "Enduro" a " Illegal trail" se celé ježdění posunulo totálně do haj*zlu.

  • anonymní uživatel Meyla (mejzla (a) seznam.cz) 26.6.2020 v 12:57

    Nemůžu si pomoct, ale nějak mi nejdou dohromady slova ilegál a etiketa. Todle obecně by měly být pravidla slušného chování v lese a ne jen na nějakých trailech. Co tím chci říct? Nestavějte to KU*VA!! z 99,9% vám ten pozemek neříká pane:) všecko ostatní je irelevantní... a pokud? tak držím hubu a krok! Některým by se opravdu hodilo nasypat hřebíky do klopenky:)

  • anonymní uživatel Honza 26.6.2020 v 13:29

    Respekt, co napsal Carys ze 720. Pod to bych se podepsal.

  • anonymní uživatel PTBack 26.6.2020 v 14:16

    Hele ale na druhou stranu, nevím co je zase za tak velkej problém, že lesem vede vyježděná pěšina, obvykle v místech kde nikdo nechodí a nezavítá. Jestli je tam z klád stlučenejch pár skoků a zaházenejch hlínou... Komu a čemu to vlastně může vadit? Jediný co tak nějak beru v potaz jsou zvířata, který to nějak může rušit a s ohledem na to se snažím volit lokalitu. Obecně ale u nás vždycky bylo docela bohatství v tom, že vstup do přírody, do lesa, je volný a je samozřejmě zároveň právem vlastníka si tam dělat co potřebuje, s ohledem na legislativu. Jako kdybysme si tam dovalili míchačku a stavěli bůhvíco ale takhle... Prostě symbióza, slušný chování a ideálně se zeptat.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.6.2020 v 14:41

    2 PTBack

    ono jde spíše o ty následné oplejtačky. Mezi lidma se vždycky našlo dost pitomců, ale v dnešní době fejsbůčků jsou ti pitomci víc na očích.
    Pak si tam jeden z těhle Játrošů rozbije tlamu a místo aby si zbalil svejch 5 švestek a odkulhal se domů, tak majitele pozemku ještě zažaluje, že tam nebylo co každých 50 metrů výstražná cedule, soukromý pozemek zákaz vstupu pěším a cyklistům.

    Je to na hlavu? ano je, ale těmhle potížistům bohužel přeje doba. Trochu odbočím, ale nás třeba velmi často žalují
    maminky, když nechají po muzeu běhat svoje ratolesti, které si potom bez dozoru nabijou pusinky, skřípnou
    prstík do šuplíku, do dveří. Všechno si to napíšou, nafotí, bombardují pojišťovnu, PČR, tapetují stránky na FB,
    jak je pohyb v muzeích pro děti nebezpečný.

    Ne, těmhle vagínám prostě nevysvětlíš, že se mají řídit provozním řádem, který pamatuje na to, že za svoje
    děti po celou dobu pobytu zodpovídá RODIČ. Jedna vele aktivní pipinka už na nás za stinku na prstě vysoudila 20.000kč.
    A ty přirození si to mezi sebou řeknou.... to se nebojte.

    Odbočil jsem stranou, ale bohužel i tohle může být pro majitele pozemku následně problém. Bezpáteřní občan znající svoje "práva" a ochoten
    pustit se do předem prohraného, časově náročného a zcela zbytečného šetření.

    Vemte si třeba tu situaci s cyklistou, který zažaloval majitele pozemku, protože přehlédl na soukromé cestě drát přes cestu
    a ošklivě se poranil. Byl vytrvalej a dosáhl myslím svého....vyčůránek vyčůranej.

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 26.6.2020 v 14:42

    Zásadní rozdíl je mezi vyježděnou pěšinou a stezkou s uměle vytvořenými překážkami. Evidentně by asi bylo dobré pro řadu lidí nastudovat si co je to soukromé vlastnictví a další legislativu. Pokud mi něco nepatří, tak zkrátka nemám právo s tím nákladat, přes to nejede vlak. Jinak to celkově zde článkem a komentáři smrdí elitářstvím na sto honů, viz. něco o učení bunny hopu a nebo i posměšky v článku na Trailhuntera, takové narážky bych pochopil, kdyby článek psal 12-letý puberťák...

  • anonymní uživatel Horác 26.6.2020 v 15:20

    Ten článek je strašně ubulenej a plnej sebelítosti, ale taky sem se v něm našel :-) ( s*re mě taky, že na trať o kterou se 5 let starám a lezu tam jak horská koza a tahám šutry, najíždějí lidi a kolem překážek na který nemají vyjíždějí 2m koridory jako objezdy). Je to daný prostě dobou kdy jezdí každej kdo má v prdeli díru a neni to už o lokálních partách kdy o víkendu na laně stálo max 20 lidí a přes tejden se tlačilo za barákem do kopců a chodilo se brigádničit na lajny. Hlavně všichni měli sjezďáka nebo FR kolo. Když začla enduroserie a já viděl ty tratě a následně četl na FB ty reporty od 14ti denních riderů co měli kolo za 150 ká a na sobě všechno od foxu nebo POC a pochvalovali si jak si nacpali pupek frgálama na valašsku v občerstvovačce a sjeli nějakou tu lesní pěšinu a skočili 20 cm muldu, ale popis to byl jak kdyby jeli Rampage tak sem z toho byl taky znechucenej, ale časem sem nad tim mávl rukou a smířil se s tim, no a od loňskýho Hardcoredura se bavim :-) pořadatelé konečně začli stavět tratě, kam tyhle lidi prostě nepatří a letošní Klínovec to jen potvrdil. Prostě je taková doba, takže neříkat svoje tréningový traily neznámým lidem a jezdit jako dřív se 3 - 5ti kámošema co znám.

  • anonymní uživatel Gabosh 26.6.2020 v 15:31

    Ano, je to tak. Jak jsem se bavila s panem Kvasničkou, který s partou v Pošembeří dokázal zlegalizovat stezky a starosta to od prvního okamžiku velice kvitoval. Když je trail oficiální, zásadním faktem je, že se tam může dát cedule: TRAIL NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ, tím je majitel pozemku z obliga. Kdežto když stavím skočky nelegálně a vjede mi tam děcko a rozseká se a zažaluje město jako majitele pozemku, je průšvih, protože to není ofiko trail a město tu zodpovědnost má. Dále dle odboru životního prostředí se tím, že udělám trail odplavují živiny při deštích a vzniká eroze.... Jako jo, ale říkám, zásahy musí být mírné a když to jde na Šemberských stezkách, Rychlebech a v bikeparcích mega traily v lese ?….A jak tu taky někdo psal. Když to zkusím zlegalizovat, nikdo mi nedovolí skočky, i když nejsou nikterak velké, ale sklill tam zapotřebí už přeci jen je. Musela bych budovat podobné stezky jako v Pošembeří, kde jediné úskalí je na černém trailu a poskočit se nedá skoro nikde, bohužel...zakázali jim to....Je to flow je to fajn, je to pro rodiny, ale skákat se zde nenaučíte..... A je to neustálá práce kolem trailů a jak pan Kvasnička říkal, není to bez podnikatelského záměru trvale udržitelné. Tzn... budou kurzy, hospoda atd.. aby byly finance na provoz. Když máš svůj neofiko trail nejlépe dále od obydlí zapadlý v lese, tak většinou ti tam toliko lidí nejezdí a neničí se to tak rychle.

  • anonymní uživatel Meyla (mejzla (a) seznam.cz) 26.6.2020 v 16:06

    to Horác: Tady ty názory ala totál underground, ty tu opravdu chyběly... jak boží to bylo před časem, když se old school tlačilo za barákem... bla bla bla. Já jezdím cca 2 roky, mám kolo za kilodvacet a jsem oblečenej celej ve foxu... a jezdím si co uznám za vhodné a bavím se tím... jsem něco míň než ty?:) nebo jsem se měl někde zeptat a vyžádat si povolení co vlastně můžu jezdit?

  • anonymní uživatel Shu Lin 26.6.2020 v 16:31

    Gabosh
    "dle odboru životního prostředí se tím, že udělám trail odplavují živiny při deštích a vzniká eroze....""

    Máme jednu nádhernou obrovskou klopenku vybudovanou jako příkop, kde nebylo nic víc, než listí a lesní tráva. Jak krásně zadržuje vodu, tak je najednou obrostlá vegetací, která tam nikde jinde neroste... každoročně. Ale to jen tak pro zajímavost, ne že by OŽP neměl ve větší části případů pravdu.

    Meyla: myslím že ses nezeptal, protože dobře víš že bys ho ani nedostal

  • anonymní uživatel Meyla 26.6.2020 v 17:28

    Ptal jsem se své maminky, to je tak jediný člověk co mi to může zakázat:)

  • profilová fotka esmo 26.6.2020 v 18:07

    Meyla: +1, tady tohle taky miluju, to elitářství. Nejezdil jsem před dvaceti lety, nejezdil jsem když to tady začínalo, neznám ty český persony...jezdím zhruba 5 let, můj skill stojí za pikaču, ale jezdím protože mě to baví a chtěl bych se zlepšit...pak si přečtu takovej článek a připadám si jak pejča, protože mám na triku fox, drahý kolo a někdy jsem něco objel, ale vlastně bych neměl jezdit kopec, kterej je nad moje schopnosti, abych to někomu omylem nerozbil, kde se mám ale posouvat? :)...ale to že to ježdění má být vlastně o ty zábavě a kamarádství mezi bikerama se nějak zapomíná. Pak na kopci potkáš borca co se tváří jak naprcanej a je mu za těžko mě pozdravit, protože jsem zrovna neposlal lavici ve whipu....občas je to dost tragédie tady ty mezibikerský vztahy ^_^

  • anonymní uživatel Horác 26.6.2020 v 19:32

    to Meyla / esmo: pánové to vůbec neni o elitářství : ANO byl to underground ANO bylo nás pár a tratě sme si kopali a posouvali se v tý daný partě a překážky tomu v současný době odpovídají ANO stala se z toho masovka a ANO plno z nás co stavíme štve, že se na trati vyjíždí objezdový stopy (ať je to pěkně jak v bikeparku) a že je tam najednou 15 lidí, který ti strhnou skok s kterym ses 4 hodiny dělal a pak ještě tu zábavu nacpou na soc sítě na stravu a čert ví kam ještě, ale to se tady opakuju co už bylo vlastně řečeno v článku. Z toho vlastně vychází, že neni nic jednoduššího, než si najít lokalitu tam si postavit jednodušší lajnu a tam trénovat skill, cpát to na soc sítě, pozvat si tam co nejvíc lidí a pak se radovat z toho jak je to rozjebaný nebo že to lesáci "omylem" přejeli v dýlce 300 metrů Lakatošem

  • anonymní uživatel Martin Pajma 26.6.2020 v 20:20

    Hm, tak dle nekterych komentu mi prijde ze dost lidi si z toho clanku nic nevezala... skoda.

  • anonymní uživatel Meyla 26.6.2020 v 20:45

    to Horác: Kdepak, je to dost o elitářství, protože se tady hromadně kamenují lidi co neprasí 20 let a nedejbože objedou překážku na nějakým ilegálním trailu. Vždyť dle tvých slov teď přeci jezdí "každý, kdo má díru v zadku". Přijde mi, že zde nabývá slovo ilegální naprosto jiných významů. Ten trail prostě tvůj není a dokud si jej nezlegalizuješ, tak nikdy nebude. Pro mě je třeba naprosto nepředstavitelné, že bych si vzal lopatu a šel někomu rozrýt kus lesa, byť x-km od civilizace. Když to někdo to dělá, okej, ale přijde mi přinejmenším úsměvné se pak domáhat nějaké etikety. Můžete o tom vést spory, můžete s tím nesouhlasit, můžete si o tom pobrečet tady na fóru, jak vám nějaká průměrná lůza jezdí na lajny, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete udělat.

    O sociálních sítích se vůbec nemusíme bavit, s tím s tebou souhlasím že to je zlo.

  • anonymní uživatel PTBack 26.6.2020 v 21:12

    No,co si představit pod pojmem "etiketa " zjistí každý, kdo se vydal do lesa kde nebylo nic a natrasoval tam lajnu. Jinak mi teda ale taky přijde blbost jakési elitářské pravidlo, které bylo v článku, že trail na který nemám, nejezdím. Překážku kterou nezdolám, neobjíždím ale snesu a už tam příště nejedu. To jako vážně? Na svým trailu si věci stavím tak, abych opravdu odradil a nejezdila mi tam tuna lidí ale jako jestli to někdo chce zkusit a nedá to, tak ať to klidně objede. Sice se vždycky ušklíbnu když vidím ty oblouky okolo ale každej přece nějak začínal. Když si vzpomenu na sebe... Ale zase prostě kluk nebo holka co si koupí kolo fakt nemůže čekat, že mu všechno spadne pod nos, to není jako koupit si permanentku do fitka. Což je právě na tomhle sportu parádní.

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) Lenny) 26.6.2020 v 21:32

    Meyla: Krása, přesně ty jsi typ cykloturisty o kterém se píše výše. Těžko říct jestli jsem jediný kdo v tvém posledním příspěvku čte mezi řádky.
    Tak nějak mi z toho vyplynulo toto: postavil jsi ilegálně trail, takže neni tvůj, neplatí tu etiketa, takže když ti ho rozjezdim tak nemůžeš nic. No, a to je oč tu celou dobu běží. Že přesně takhle si to rychlokvašky vysvětlují. Jenže každá mince má dvě strany. Jedna je že on postavil ilegál, druhá jak se můžeš takto obhajovat, když na ten ilegál jedeš a tedy i ty jsi na soukromém pozemku? Jsi lepší protože tam nekopeš jenom jedeš? Vlezl jsi na soukromí, jsi stejně špatný jako tek kdo stavěl. Nekázej tu vodu když piješ víno. A underground...tak to prostě je. Když budeš jezdit dost dlouho, stavět ještě dýl, sám poznáš o čem se tu lidi baví.
    A ač se to mnoha zastánců správnosti nelíbí, tak to že je to načerno, nelegálně udělaný, už jen to zavaní dobrodružstvím a nebezpečím, a je to jedna z hlavních věcí který na tomhle koníčku jsou hnacím motorem. Každej z nás to dělá pro adrenalin, radost, dobrodružství. A kdo se neschovával nebo nezdrhal před hajnym, kdo se nehádal s majitelem, ten pak se nad tim nesmál s kámošema u piva, nemá tušení že tohle je prostě dobrodružstvý...prostě je. Tečka. Protože kdo chce jen a pouze bezpečnou zabavu, trochu adrenalinu a pohodlí, chodí do parků a center. My ostatní, kteří se chcem posunout, mít historku k pivu, oddychnout si a v dospělosti dělat klukoviny, my budem dál stavět ilegáli, i když každý bude remcat na rychlokvašky a ebike, stejně půjde a bude stavět daší, ukrytější a těžší trail a bude tam zase začínat partou věrných než se tam opět nasypou rychlokvašky. A pořád dokola.
    A ke komunitě...to je mýtus vytvořený různými časopisy a trailovýmiguidy, aby to vypadalo krásně a vznešeně že budeš patřit do velké rodiny. Komunita neexistuje, existují skupinky, kámoši, ale ne jednotná komunita. Je to moc kohoutů na jednom smetišti.
    Tak prosím, nebuď hrdina že tu mezi řádky přiznáš že jsi jeden z těch co vyjíždí jiné stopy a hází špínu na diggery že staví nelegálně tak že maj držet hubu, protože jsi i ty vlezl na soukromí pozemek a jsi teda stejný jako oni.
    Jen s tím rozdílem že oni se k tomu nepřuznaj a raději odejdou kopat jinam, ale ty ještě křičíš že jsi tam vlezl a fakticky se přiznáváš k přestupku...a to je na hlavu ne?

  • profilová fotka esmo 26.6.2020 v 21:59

    Lenny: Můžeš mi definovat jezdce "cykloturistu" a "rychlokvašku" ať se vím do jaký skupiny se zařadit?

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 26.6.2020 v 22:16

    Lenny: Kde prosím Tě bydlíš? Že bych došel do tvého obydlí, vyžral ledničku, poválel se na pohovce, osprchoval se... Abych si pak mohl vyprávět s kámošema u piva, jaký je to adrenalin narušovat něčí soukromý majetek. :-)

  • anonymní uživatel Straw 26.6.2020 v 22:18

    Spousta věcí (nenechávat bordel, nehlučet, nejenom užívat, ale občas taky tu odtáhnout strom, tu oddělat ostružinu přes cestu atd.) je v tom článku dobrejch.

    Je tam ale taky stejná, ne-li větší míra nesmyslů. To meziřádkový elitářství už tu zaznělo, tak bych přidal:
    nesmyslnost nárokování si “takhle je to správně” na základě toho, že si myslím, že “já jsem tam kopl první”. Nebo dokonce, že tohle je “můj rajón” - neplatí pro kopáče na skutečně vlastním pozemku samozřejmě
    naprosto chybí kritika kopáčství v PR, PP, CHKO apod. a chybí kritika kopání trailů po spádnici, kde to vůbec není vhodný. Výsledek - odvodňování lesa, protože z enduro járku je prostě při dešti strouha kolmo na vrstevnice. A ty krutopřísný ilegály kolmo dolů jsou v módě nejvíc
    že na mnoha trailech udělaly největší paseku ilegal enduro závody, to v článku taky chybí. O shuttlování radši taky nic. O nesmyslnejch úpravách starejch stezek nebo turistickejch značek o víc a víc frírajdpyčo prvky taky radši nic. Hlavně, když se tam pak někdo nechce zrakvit, tak ho ukřižovat za chicken line

    Docela mě překvapuje reakce Kafíčka, kterej tam nechá natočit video Vaška Koláře, podle něhož jeho traily najde už úplně každej, a pak se tam čílí nad existencí soc. sítí a ježděním po trailech bez vědomí jejich stavitele. Jeho poslední odstavec je pak asi v řeči úplně jinýho kmene. Sdělení lze jen odhadovat.

    Možná by bylo lepší, když budou všici vědět o všem a nějak se to rozptýlí. Ono ti, co je pro ně nějakej trail hodně přes čáru, tam nebudou jezdit bůhvíjak pravidelně. Čekat, že se poblíž měst něco utají dýl než pár dní, je naivní. A co je odlehlý a těžký, tak nikdy úplná masovka nebude.

    Článek bych teda osobně zredukoval tak na polovinu a rozšířil o pořádnej kus kopáčské etikety. Pak je nějaká větší šance, že tu jednou nedopadneme ježděním výlučně v trail centrech, cyklostezkách a po silnicích.

  • anonymní uživatel Straw 26.6.2020 v 22:30

    A ještě jsem zapomněl - ne každej může bejt v nějaké té enduro, freeride či DH komunitě. A to, že sdílí svoje trasy (i přes ilegální traily) s kámošema někde na Stravě a zase vidí inspiraci u nich, je v podstatě jediná šance, jak se o trailech dozvědět. Teda kromě pročesávání lesa, což je málokdy možný, že. A má takovej člověk mít menší právo si na trailu zajezdit, než ten, kdo zajde s kopáčovým kámošem do hospody?

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) Lenny) 26.6.2020 v 23:01

    Esmo: rychlokvaška- koupí kolo, oblečení nejspíš dá nějakej kemp či guidovaní a hned dělá chytrýho na kopci, něco jako pražák když se přistěhuje na ves. Cyklosturista-výletník, nenaročný cesty, ale občas zabloudí na trail a je vyjevenej co to je.
    No, ale diskuze hezká, plodná, říště bych navrhoval toho 4% ,ehm, 10% sportovce na ilegálním trailu na elektrokole :D
    Ale nějak se tu motáme v kruhu. Jedni tvrdí že je fajn ilegál, druzí že nic takového by nemělo být neb je to na cizím.
    Tak kde je teda pravda? Legalně něco udělat je velice obtížné. Když už je něco legální, musí to splňovat taková pravidla aby tam mohl jezdit i už řečený cykloturista. Jenže taková trať nikoho jezdecky neposune. Ani bikeparková dh trať, protože i ta je dělána s nějakými pravidly bezpečnosti. Tak co teda?
    A druhý kruh je etiketa na trailu. Má platit na ilegálu nebo ne? Použiju nepřiměřené přirovnání, ale i válka má svá pravidla která se musí dodržovat. Například nestřílet na nemocnice. Proč by tedy nemohl mít i ilegál svá pravidla? Říkejme tomu spíš slušnýho chování než etikety.
    Nějak v tom spíš vidim čistě lidskou nepřejícnost, zavist, takové to když to nemam já tak nikdo a podobně...
    O obsahu článku se bavit netřeba, myslim si že zasvěcení pochopili jádro pudla které chtěl básník vyjádřit, tak proč chytat za slovíčka?

  • anonymní uživatel 123 26.6.2020 v 23:30

    ukřižování zaslouží:
    kdokoliv kdo Ti - nejsvětějšímu staviteli trailů - ubere mimimetr hlíny z klopenky svým průjezdem
    kdokoliv kdo Ti - nejmoudřejšímu staviteli trailů - hýká v haždý klopce a objíždí to, na čem by si jinak hubu rozbil
    kdokoliv kdo Ti - nejúžasnějšímu staviteli trailů - narušuje Tvůj revír, Tvoje dílo, Tvůj trail na cizím pozemku, z kradeného dřeva, z kradené hlíny, postavený bez posouzení vlivu na les (eroze, přesekávání kořenů atd..), postavený bez souhlasu majitele pozemku a dotčených orgánů
    trest rozčtvrcením zaslouží:
    Kdokoliv kdo má drahé kolo a neumí jezdit stejně dobře jako ty, protože Ty - nejlepší staviteli trailů - můžeš vznášet soudy nad tím kdo jak jezdí, protože ty to víš nejlépe
    Kdokoliv kdo používá moderní technologie, protože tím přiměje víc lidí s drahými koly, aby vyjeli na Tvůj nejúžasnější trail

    Článek dobře poukazuje na etiketu chování se celkově v lese, kterou snad všichni dodržujeme a určitě je dobré šířit takové zprávy mezi lidi. Ale sorry, posmívání se někomu, že je v něčem horší a že má něco drahého, nebo že dělá celkově něco co se mi nelíbí, to jsem zažil naposled na základce. A kor v týhle době...to už jste tam rovnou mohli napsat, že ženský to na kole neuměj a vyjížděj víc chicken line a že černoši ubíraj o 20%m víc hlíny při průjezdu....každej si jede to svoje a vůbec nemáte právo se mu za to posmívat, nebo mu něco přikazovat. Jediný co můžete je ho takto přivzdělávat (což článek myslím docela splňuje) ...hodně jsem si upravil svoje mínění o lidech co se k článku vyjádřili.

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) lenny) 27.6.2020 v 9:18

    Pořád vidim jen pokrytce. Pouštět se do těch co staví. A ti kdo po tom jen jezdí jsou ti dobří? A nechtějte mi namluvit že ti kdo zde kritizují diggery za ilegál, sami po nich NIKDY nejeli?
    Pokrytectví a rádoby komunita v pravém světle :D
    Holt kdo nikdy nekopal, smysl článku nepochopí, a to je celé oč tu běží...

  • anonymní uživatel 123 27.6.2020 v 9:32

    to lenny: no začalo to tak, že se ty co staví pouštěli do těch co nestaví..
    Jo taky jsem byl mladej a zryl jsem sobecky půlku lesa (cizího) jen proto, abych si zajezdil, to mě díkybohu rychle přešlo. Však když člověk hledá, tak zjistí, že to příroda postavila tak, že v tom neni třeba nic upravovat... s krumpáčem do lesa už bych nejel..

  • anonymní uživatel Meyla 27.6.2020 v 9:59

    to Lenny: Jenom abych uvedl věci na pravou míru. Mám povědomí opravdu o pramálo neofiko trailech v mém okolí a jezdím je opravdu jen minimálně (ano, jsem z Brna), takže já opravdu nejsem ten kdo vám rozjíždí překážky jako cykloturista a rychlokvaška:) Ale do lesa jezdím a pokud na nějaký narazím, tak poslední věc, která by mě napadla je udělat si na mapě černej křížek a otočit to protože jsem to nestavil. Mám naprosto průměrný skill a věřím tomu že se může stát, že najdu překážku na kterou bych si rozbil držku, takto prostě objedu, snesu či přeskáču po svých a budu při tom dodržovat etiketu LESA, nikoliv neoficiálního trailu. A takhle to dělá třeba vícero lidí.
    Vidím, že k elitářství se tu přidalo i škatulkování na to, kdo je cykloturista či rychlokvaška. Můžeš prosím přesněji zařadit i mě? Dle tvého se jako cykloturista úplně necítím. Jezdím si prostě les, nějaký traily a občas bikepark, nikomu to necpu na sociálních sítích, nikde neříkám jak jezdím Rampage, prostě si jen jezdím na kole. Ale vybavení mám kvalitní, takže chápu že jsem pro Vás old school jak červený hadr na býka. Takže budiž.
    Říkáš že kážu vodu a piju víno. Pokud jedu na soukromém pozemku, tak jsem si toho naprosto vědom a taky se podle toho chovám. Pokud mě seřve majitel pozemku, sklopím uši, omluvím se mu a pozvu ho na pivko. Pokud mě seřve stavitel neofiko trailu, s nadsázkou se mu vysměju. A ještě jednou dodávám, že já vám ty překážky opravdu neku*vím.
    Když píšeš o dobrodružství a adrenalinu při stavění, tak mi to trošku připomíná ilegal graffiti scénu. Ti to dělají taky z těchto důvodů. Ty budeš taky obhajovat? (Ano, je to přehnané přirovnání, ale některé věci se dají najít společné, viz ničení majetku)

  • anonymní uživatel Trautenberk 27.6.2020 v 10:00

    Chtěl jsem jít na kolo do lesa. Raději budu dnes v diskuzi

  • anonymní uživatel PTBack 27.6.2020 v 10:43

    No nevím, vidím tu spoustu ukřivděnejch uplakánkú, který se potřebujou vypsat z toho, že maj pocit, že nejezděj jak ta "elita ", která jim hází klacky pod nohy. Vys... se na Ně (na Nás se skromností nepíšu:D ) a jezděte si, jak se Vám líbí. Ilegaly asi radši nestavěte, jak Vás některý čtu. Já byl třeba noční můra pořadatelů dualů, byl jsem za totálního dementa, slyšel jsem-ale spíš v dobrým-hele už by ses to taky mohl ničit, páč při každý my jízdě záchranka radši rovnou na telefonu ale nenapadlo by mně si stěžovat jak to mám těžký a prostě jsem roky dál jezdil abych to jednou možná jak Ti dávači vepředu. Jinak jsem si fakt nevšiml, že by tu padlo slovo posměchu, jen tu prostě párkrát padla realita, která je ne každýmu po chuti.

  • anonymní uživatel Gabosh 27.6.2020 v 11:57

    Hej: stavím a stavím tak, že se skočky dají objet a stejně nejsou velké, taková chicken lajna pro holky, ženské :) ... Vše je však o lidech.... Jsou novodobé rychlokvašky s kolem za 120 táců a oblečky FOX a neskočí ani metr..znám osobně......Jsou novodobé rychlokvašky, co dáváj pěkně .....znám osobně..... Jsou "staří DH punkeři" co to dávají i dnes znám osobně....a jsou tací, co se na to vykašlali...znám osobně ...... TAKŽE SE NA VŠE VY*ER A DĚLEJ PROSTĚ, CO TĚ BAVÍ A NESUĎ! Ale opravdu i když je to ilegal - si uvědom, že to není lusknutím prstu postavit klopky, skočky, trail, není lusknutím prstu vyplít trail od náletovin a opravit skočky, kór když tam lidí jezdí za mokra..... Takže tak. VŠE JE O LIDECH !!! Ale za mě srdcovka je a bude: "Punk is not dead" .... seru na oblečky FOX, POC - ale ty dnešní kola jsou fakt jakože SUPER :) - proto najednou tolik "rychlokvašek" včetně mě nakonec vlastně, no :):).

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 27.6.2020 v 12:25

    Jediný, kdo zde od začátku soudí jsou "elitáři", kteří sebe považují za jakousi smetánku cyklistiky. A opravdu nechci jezdit jako Vy (i když otázka jak ve skutečnosti tato rádoby elita jezdí), raději pojedu chicken line na kole za 120 tisíc v oblečení Fox a dole si dám pivo, než abych nechápal princip soukromého vlastnictví v souvislosti s ilegálním stavěním na cizím pozemku a měl potřebu se o někoho otírat, že má kolo za 120 tisíc, kterým byste zcela určitě ani vy nepohrdli.:-)

  • anonymní uživatel Drsňák 27.6.2020 v 22:05

    Jezdím už dlouho, asi sice docela už průměrně vzhledem k věku a strachu... Stavím asi stejně dlouho .. většinou teda ilegály... kdyby se to sečetlo tak to budou tisíce hodin. Myslím si , že kdo ilegály a jejich stavní odsuzuje, fakta tam nemá co dělat. Kdo je jezdí , neodsuzuje ale nestaví je,,, mohl by se zamyslet...mohl by přispět a čím víc tím líp. Ono ani turisticé trasy, ani čistě vyjeté přírodní traily ani pěšinky od zvířat nevznikly samy.
    Jako Meylo nezlob se , ale bud v tom jedeš s náma... a nebo si jezdi čistý freeride ustlaný hlubokou trávou , kapradím, klacky a bahnem na lesáckých cestách. A ani to není legální, takže illegal forever. Samozřejmě všechno má své meze.

  • anonymní uživatel mazy (citropunk (a) seznam.cz) 27.6.2020 v 22:18

    Lidi toho moc nakecaj ... :D www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel Roman 29.6.2020 v 8:52

    Ato: Takže ty jsi lama co ví o čem je soukromé vlastnictví, ale stejně tam jezdíš a všichni ostatní jsou jelita, protože jezdi dobře a to ty nechceš. Tak tebe bych chtěl potkat na trailu.

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 29.6.2020 v 9:01

    Roman: Kde prosím Tě píšu, že tam jezdím? :-)

  • anonymní uživatel Kalvoďak (kalvodak (a) volny.cz) 29.6.2020 v 11:37

    Mě se ten článek líbil,když pominu že si nejmenovaný stavitel trailu pochválí že dělá nejhezčí traily v ČR tak fakt super. A pokud se povede i to že s požehnáním od majitelů a nebo správců lesa můžete stavět dál,jedině dobře. Když jsem cca. před 21 lety stavěl svůj (náš) první ilegál u nás na severu Čech, tak jediná výtka od hajnýho byla "Debilové hlavně nekopejte do hloubky" a " Opovažte se tu něco kácet" myslím že to u nás funguje dodnes. Takže ilegál dělaný s citem,proč ne. Trasování? To fakt ne.Za mě se to vše dohodlo v hospodě den předem. Myslím že kámošů kdo něco ví o trailech kolem měst a vesnic je dost,tak proč to házet na web.

  • anonymní uživatel Stará škola (*) 29.6.2020 v 14:49

    Taky přidám pár válů do diskuze:

    Patřím ještě do té staré školy, takový to klasický svezení s kamošama na sjezďáku co ještě kupodivu drží, žádný hrocení. Sem tam vyšejpovat skoky, klopky, posekat trávu, olámat větve. Tu a tam postavit velký skoky už s plánovanou lehčí variantou nebo objížďkou. Myslíme i na ty ostatní co to tolik nehrotí.

    Mám najetý všechny psycha v místím ilegálu. Takže ježdění na pohodu.

    Když chci postavit novou lajnu, pobavím se s ostatníma kamošema co se tu o to staraj. Jestli to nevadí, co udělat jinak, atd..

    Zásada nestavět na staré lajně, vždy kousek vedle i když ti co to původně stavěli už ani jezdit nemusí, ale zvyk je zvyk. Oživovat ty zapomenutý traily, u kterejch si člověk uvědomí jaký to bylo flow a psycho zárověň :)

    Když vidím ty začátečníky co sem zabloudili, vždycky jim poradím co se dá jak najet nebo, kde je nejlepší skok, klopka na začátek.
    Upřímě mě se.e, když vidím jak někdo dobrzdí skoro až na hranu skoku a tím se to začně ničit. Samo, že to dotyčnýmu hned řeknu.
    V duchu si hned řeknu no co zase se bude šejpovat.

    Co nás tu ale nejvíc čílí je jeden týpek co zásadně přestavuje úseky starých tratí na nesmyslné psycha bez dopadu, do vývrtek, atd..
    Nejhorší je, že když to člověk opraví, tak to ten vocas zase předělá :DD

    No ale nikdy není nic zadarmo, nic nikomu neříká pane a týpek se postupem zlepšuje.

    Tímto chci všem nastínit to, že i když se Vám něco nelíbí a rvete se sebe víc o to, aby to přestalo, tak holt jste na cizím a chce to nekonečnou trpělivost.............(kéž by si vzal život :D :D)

  • anonymní uživatel Shu Lin 29.6.2020 v 15:35

    co to znamená "do vývrtky"? :D

  • anonymní uživatel Pavel Zak 29.6.2020 v 17:53

    Smazal bych celý text a nechal jen nadpisy :-D

  • profilová fotka jf 29.6.2020 v 19:28

    první

  • anonymní uživatel CanaLL 30.6.2020 v 5:06

    to sme to dopracovali... Všem moralistům tady bych přál vidět jak to u nás (Český les) vloni zdevastovali těžaři pod záminkou kůrovcový kalamity... Všechno na sra*ky - kilometry porostu, všude půlmetrový koleje, bordel že neprojdeš, spoustu turistických značených cest vymazáno z povrchu včetně mýho ilegálu... Když tady čtu ty kecy jek trailem zničíš přírodu, tak se musím fakt smát :) ...ledaže bys tam udělal 4proudou dálnici i s nákupákem a benzínkou...

  • anonymní uživatel Mira (Stavbymiroslav (a) gmail.com) 30.6.2020 v 6:35

    Haha elitářství.... Mě se zase všichni smějou za voprejskaný kolo a obyčejné hadry. Tedy dokud to nerozjedu pak ťem voňafkám většinou sklapne D
    K lesakum.. prý kolem vytvořím erozní rýhu ( tady je po x letech cca deset široká a 5 hluboká) no a oni během dne metrové koleje rovně nahoru teď se tím vyplachuje půlka lesa tak nevím no je to o respektu

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 30.6.2020 v 8:36

    To Mira... Co je špatného na tom, když chce někdo do svého koníčku investovat a pořídí si to nejlepší co na trhu najde? Tady spíše pracuje klasická česká závist. S těma lesákama to musím potvrdit . Naprosto stejná zkušenost z Beskyd...tak rozmrdané lesní cesty a to včetně označených turistických chodníků to se jen tak nevidí....nemám bohužel pro takové hospodáře, kteří jen rabují dřevo , pěkných slov.

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 8:38

    Stále nepochopeno, až Vám ten les bude patřit, tak si tam dělejte, co chcete. To opravdu nikomu zde nepřijde absurdní prohlášení posledního dotazovaného v článku: ,,O to pak víc přemýšlím, koho vzít ke mě domů…" ??? Označovat něco co mi nepatří za "domov" a ještě se vztekat, když tam jede někdo jiný?

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 8:47

    A pořád čekám na nějaký logický argument pro zpochybnění práva soukromého vlastnictví, což je v demokratickém světě jeden z pilířů. Zatím zde vidím buď nesmysly (že Romane? Pořad jsi mi dole neodpověděl :-) ) a nebo urážky. Nebo zase obchazí strašidlo komunismu Evropu? :-)

  • anonymní uživatel modryorangutan 30.6.2020 v 9:03

    u nás na jihu lesáci v poho (ale je to fakt výjmka máme skvělýho hospodáře obecních lesů), krásně se staraj, když se těží, tak nejdřív cestu vysypou makadamem, žadný rozježděný cesty. Opravujou starý lesní traily a studánky ze svý iniciativy..ale zase když jim tam začneš rejt svojí DH lajnu, tak to se s tebou moc nemažou...chce to aby se všichni chovali citlivě k lesu.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2020 v 9:48

    2 mates 2502

    v zásadě na tom špatného není nic, ale pokud pak člověk jede jak zdechlá p*ča, tak se mu všichni vysmějou.
    Prostě - nosit pyžamko a mít kolo za 100 000kč + víceméně vyžaduje, že na tom kole taky pojedeš a ne se
    povezeš. Ať pak člověk není za "Adama Bělíka".

    Proto je lepší, když začátečník nejezdí na high- endu v TLD pyžamku. Okolí čeká kudlu a voňavka jede tužku...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2020 v 9:50

    začátečníkovi high-end kolo s top komponentama nepomůže v ničem. Když to neumí, tak nevyužije potenciál.
    Drtivá většina začátečníků může (měla by) s čistym svědomim začít na pevňasu

  • anonymní uživatel modryorangutan 30.6.2020 v 10:20

    vy jako někdo někde stojíte a čumíte na ostatní lidi co maj na sobě za oblečení, co maj za kolo a jak jezděj? Já když jsem na kole tak se soustředim teda na docela jiný věci a když se míjim s dalšim cyklistou, tak si maximálně všimnu jestli je to kluk nebo holka, a to někdy ani ne, jestli někdo čumí co má týpek za vidlici, tlumák, výplety, značku kola, jestli má SRAM nebo Shimano atd..tak jste fakt divný!!!. Jako jestli takle hodnotíte všechny tak je to dost úchylný, je to jako rybář kterej ti bude říkat: na co máš ten drahej prut na ryby? Já začínal na bambusovym klacku s provázkem a ohlym hřebíkem místo háčku..a chytil jsem na něj velrybu..vole jako vo co komu jde? Já si jen přišel zachytat ryby a vzal jsem první prut co ležel v obchodě, je mi úplně fuk co je to za prut! Stejně tak je naprosto fuk kdo má co za kolo, a vůbec se nedivim, že když někdo má na drahý kolo, tak si ho taky koupí, proč by jezdil na starym pevňáku doprčic? Jinak argument že okolí něco očekává je naprosto mimo...dneska je každýmu dost u pi*i co od něj okolí očekává, nebo jakej má na něj okolí názor. To taky potvrzuje fakt, že ty tu brečíš na dolekop diskuzi (existuje nějakej zoufalejší způsob prezentace svých názorů, než pod článekm v diskuzi?), zatimco lidi co jedou tužku na svejch drahejch kolech makaj a jsou úspěšní v životě, v práci, spokojení a vyrovnaní a párkrát do tejdne si jedou užít svý drahý kolo a strašně si to užívaj i bez skillu, zatimco zpoza stromu na ně závistivě a nenávistně čumí oldschool punk undergeroud trailbuilder co má svýho ocelovýho pevňáka už 20 let a může nosit pyžámko od TLD protože má skill..prostě Ádoši, pro někoho je kolo jen způsob jak vypadnout ven a užívat si přírodu, zatimco pro tebe je to evidentě hlavní způsob sebeprezentace a seberealizace. Sorry pro mě je auto jen kus železa co mě dopraví z A do B a v tom Bmístě si užiju pak tu srandu, a asi existujou lidi jako ty, co na mě čuměj ze svýho Subaru Impreza a pí*ujou, že jim zabírám silnici, že jezdim pomalu apod..a víš co? Je mi to úplně fuk....

  • anonymní uživatel OfficeRat 30.6.2020 v 10:59

    Ádoši, kamaráde, já jezdím na bajku za 100+, nosím pyžámka, prostě si dopřeju. Dobře jsem se učil, poctivě pracuju, starám se o rodinu. Aj kdybych ty svoje golden kashimy akorát vodil vedle sebe po lese, tak nějaký vocasí pesudopravidla "okolí vyžaduje, pojedeš ne povezeš, jede jak zdechlá p*ča" jsou mi úplně u řitě. Je to akorát fňuky fňuky srandovní. Už tu, prosim tě, nebul! Tož tak.

  • anonymní uživatel Honza 30.6.2020 v 11:06

    @modryorangutan: +1 diky ze jsi to napsal, usetril jsi mi praci!:) Vidim to uplne presne stejne. Je mi lito Adose a podobnych elitru, ze tohle ve svym zivote resej. Vzdyt je to kua jedno, v cem, jak a na cem kdo jezdi, ne?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2020 v 11:33

    2 OfficeRat

    já nebulim - já vám chtěl pomoct :-) tak to prostě je a nic s tim neuděláš. Bylo to míněno jako přátelská rada, někdo si to vezme k srdci, někdo se časem vyjezdí a někdo holt začne vřískat a kopat kolem sebe :-D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2020 v 11:35

    2 modryorangutan

    teď jsem dočetl tu tvojí změť sraček :-) jseš úplně mimo, nic si nepochopil. Já se do diskuze prakticky nezapojil a když, tak jsem zmínil to, co se v diskuzi neřešilo (nebezpečí udání v případě zranění).

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2020 v 11:37

    já byl mimochodem od začátku čůrák, co si koupil drahý kolo, drahý komponenty, drahý hadry, protože jsem byl svině kapitalistická, buržous! měl jsem na to. Ale styl ježdění tomu odpovídal - 10 let jsem předtím drtil XC

  • anonymní uživatel Honza 30.6.2020 v 11:39

    @Ados: jenze ty pises jak to vidis TY a kazdej si o tobe diky tomu udelal obrazek ;)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2020 v 11:47

    takhle to vidí skoro každej, kdo dlouho jezdí....úplně každej chlape. Stejně jako se otočíš za pěknou kočkou, stejně jako se otočíš za pěknym autem. To nemá nic společného se závistí (když to mám taky), nemá to nic společného s nepřejícností (proč budu závidět druhému to samé, co
    sám mám neli o dva levely vejš) Skutečně to bylo míněno jako přátelská rada. Někdo tu začal vyvozovat, že brečím a závidím......prej jezdim na oslu a bydlim v maringotce, jsem na sociálních dávkách, ty vole DK rullezz :-DDDD

  • anonymní uživatel Honza 30.6.2020 v 11:56

    Ok, tak jo, muze byt, ze to tak treba je... ale zaplatpanbuh, ze jsou i taci, kteri tohle neresej.... a prijde mi to jako zdravejsi pristup k jezdeni a vsemu okolo toho, k zivotu vubec... :-)

  • anonymní uživatel OfficeRat 30.6.2020 v 12:18

    Ádoši, já to myslel taky jako přátelskou radu. Já vim, že když se na svejch kašimkách projedu nějakej úsek jak jelito, tak si ostatní řikaj "kua to je jeliman na drahym kole, chacháá" a sám si řikám "jeeej ty si kámo jeliman, to ses předved". A víš co, mi si občas s borcama taky o někom řeknem "viděls toho kobliha na santovi, ten se bál aj seskočit z lanovky" a smějem se jak vocasi. A to k tomu patří. Ale víš co je rozdíl? Že je to p-r-d-e-l, nic to neznamená, je to jen takový prázdný pohonění si. Není vůbec důvod se tím nějak zatěžovat a přemejšlet nad takovejma situacema když sním o novým bajku, helmě, pyžámku. Je to prostě jen sranda. Životně důležitý věci mám jinde.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2020 v 12:36

    pokud si z mého textu nabyl dojmu, že si kvůli jezdcům, kteří neumí jezdit a přitom jsou navlečeni jako Danny Hard na MS ve sjezdu,
    trhám žíly, tak ne.....je mi to srdečně u zadnice. Proběhne mi hlavou to samé co tobě, dotyčného pozdravím, usměju se a jdu si
    po svém. Někdo z mých slov pochopil na co narážím. Pár jitrnic to vzalo jako útok na svou osobu. Pánové, to bylo myšleno pro vaše
    dobro. Občas se stává, že tě v lese potěší kluk na pevňasu ve flanelový košily, kterej si mě namaže na chleba jak margarin
    a já jen koukám. No a bohužel se velmi často stává, že v parku vjedeš do vláčku 8 Helmutkům, kteří mají sice Santy, ale zaflekují
    ti to bez předchozího znamení na odrazu a ty se kvůli nim přizabiješ, zastaví se v klopce, aby udělali Dietmarovi fotku,
    jak "klopí". Vůbec je nezajímá, že mohou někoho ohrozit. Tito cyklisté jsou skutečně pro kopce pohromou.

    Nemá to nic společného se závistí a nepřejícností.
    Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

  • anonymní uživatel Karel 30.6.2020 v 12:47

    to Ato: koukni do minulosti, který sport vzniknul legálně hokej, fotbal, atletika nebo lyže??? Co bylo dříve stadiony, sport centra, ski areály atd? Lidi hráli na rybníce, lyžovali někde v horách nebo běhali po lese a to někomu snad patřilo!!!! Myslíš, že měli povolení od majitelů zeměkoule??? S tebe mam pocit že bych měl vyhodit brusle a hokejku protože jsem začínal hrát hokej na rybníce a neměl jsem povoleni od majitele. Běž si vyvětrat hlavu na kole a netlač nám tady sračky demokratického státu.

  • anonymní uživatel OfficeRat 30.6.2020 v 12:51

    Tak za takovejma 8 helmutkama se nehonim, nejezdim s nima ve vláčku, to je tvoje volba. Já se nehodlám přizabit proto že zazmatkujou na odrazu nebo se zastaví v klopce, stejně jako se nehonim po dálnici v levym s vystersovanejma obchoďákama a vůbec si věci zařizuju sic defenzivnějc, ale k vlastní radosti. Radši se budu půl minuty drápat v zadku nebo lovit holuby z nosa, než si zkracovat život nervama či nehodama.

    A ano, všechny ty zlozvyky co popisuješ jsou k na*rání a na ho*no. Občas jdu i do dialogu s dotyčnejma, pokud mně ohrozí. Čemuž se ale snažím aktivně předcházet, viz předchozí odstavec. Jenže to už není o skills, tedy o tom jak kdo umí, to je o základním chování při jízdě na bajku. Jako když nedodržíš něco z FIS desatera na sjezdovce. To je přece pra*árna, nikoli nedostatek jezdeckého umu.

  • anonymní uživatel Mára 30.6.2020 v 12:55

    OfficeRat + Ádoš (raziel87 [zavinac] seznam.cz): Hele chytáte už jeden druhýho za slovo a nevede to asi nikam. Dejte si telefon, zavolejte si a proberte si to spolu :D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2020 v 13:00

    Já jsem v klidu, nemůžu za to, že si někteří moje slova v hlavě přehrají v té nejútočnější podobě a ještě tomu přiřknou statut "elitářského, ješitného zm*da". To je problém internetových diskuzí, psal jsem to v klidu, bez afektu, dokonce jsem ani v ruce nežmoulal žiletku, že se podřežu...Už abych měl padla, dneska je tu kureffská nuda :(

    Mír a láska

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 13:02

    to Karel: Taky jsem ale nikde nečetl, že by si rybníkáři nebo běžci nárokovali cizí pozemky a majetky jako místní ilegální stavitelé. Krásně zvýrazněno ve vedlejším článku, cituji: ,,Ilegální traily, kterých je tu nespočet, si stavitelé bedlivě střeží a pouze pár jejich přátel má právo je pojezdit." Jaké právo sakra? Vysvětli mi to prosím Karle.

  • anonymní uživatel Meyla 30.6.2020 v 13:32

    Karle, tvoje přirovnání kulhá na obě nohy, protože nějaký čutání na zmrzlém rybníku má každý v paži, věřím že i jeho majitel (stejně tak neškodné ježdení po lese). Problém začíná tehdy, když si ten rybník začneš bagrovat a přerovnávat k obrazu svému. A pak ještě začneš hlásat, že je to tvá práce a pustíš bruslit jen lidi co umí bruslit. Ale zároveň nesmí mít brusle bauer, protože ty už jsou moc profláklé:) (hergot já mám fantazii)

  • anonymní uživatel Honza 30.6.2020 v 13:51

    Souhlas s Karlem . Muzete tady sahodlouho diskutovat jak chcete , ale tento sport ma koreny v ilegalu . Bez nej by nevzniklo MTB -> freeride - > bikeparks -> trail centra . Diskuze k nicemu ... kupte si zpet silnicky a jezdete po asfaltu at mate klid v dusi .

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 13:54

    Nesouhlas s Honzou. Lidstvo má své kořeny v jeskyni. Vem si do ruky zpět klacek, prodej telefon, auto, tv atd. a běž zpátky do jeskyně...

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 13:59

    To Honza a Karel: Stále jste nepochopili oč zde kráčí a to je naprosto nulová sebereflexe od stavitelů ilegálů. Místo pokory a uznání, že lesy nejsou jejich, tak se zde objevují velkohubá prohlášení ve stylu: ,,zvání k sobě domů, není to pro všechny, hajzlové majitelé mi to ničí, jen vyvolení mají právo je jezdit atd."

  • anonymní uživatel Honza 30.6.2020 v 14:11

    Ato ... tys to nepochopil . Kdyby nebylo ilegalu , tak bys nejezdil na svym kole a necetl tuhle diskuzi . Takze trosku respektu a sebereflexe by to chtelo i od tebe.

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 14:18

    To Honza: Pochybuji, že za vývoj cyklistiky mám být vděčný místní komunitě. Dej mi jeden alespoň jeden důvod proč respektovat aktuální kopáče, kteří se chovají tak jak se chovají? Budu teď spekulovat, ale troufám si říct, že když se začaly historicky kopat ilegály, tak si je nikdo nenárokoval a nechoval se tak povýšeně a elitářsky.:-)

  • anonymní uživatel Meyla 30.6.2020 v 14:21

    Honzo respektovat ilegální věc? Vážně? Víš co znamená slovo nelegální?

  • anonymní uživatel Honza 30.6.2020 v 14:26

    Ato a Meyla , vy jste ukazkovy pripad internetovych trollu a ja jsem vam spadl do pasti . Dneska uz nic nelegalniho delat nebudu . Nasadim si rousku a pak vyjedu autem domu . Pozor abych ale neprekrocil 50 km/hod v obci ... to by bylo nelegalni ! Timto se vam omlouvam a jdu se projet na kole po silinici .

  • anonymní uživatel Meyla 30.6.2020 v 14:37

    Honzo, než někoho označíš za trolla, měl by sis přečíst celou diskusi, jeho názory a potom mu je třeba RACIONÁLNĚ vyvrátit. Mír s tebou:)

  • anonymní uživatel Karel 30.6.2020 v 14:38

    to ato: takže musíš uznat že bez toho kopaní v lese které tady funguje cca 25let by jsi dnes jezdil na kole leda tak fotrovi pro pivo. To že si to střeží u nás v Beskydech znamená, že když něco nového kopneš tak to řekneš u piva jen kámošům kteří taky kopou nic víc za tím nehledej. Pokud si ten trail najdeš tak ti asi těžko někdo zakáže tu samotou jízdu.
    to Meyla: pokud to chceš řešit legislativně tak žádné neškodné ježdění v lese neexistuje. Bud pravidle dodržuješ nebo ne. Jak můžeš vědět že se majiteli pozemku líbí tvoje ježděni v lese. V tom lese teda nelegálně jezdíš ale nechceš si přiznat že něco poručuješ. Ale plivat po těch co ti tu trasu před tebou trošku šejpli no dobře někdy trosku vic…

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 14:48

    to Karle: V určitý věcech s tebou souhlasím. Pokusím se Ti to shrnout. Nepopírám, že určitý vliv mělo nelegální kopání na vývoj mtb cyklistiky v dnešní podobě, ale máš pocit, že tak jak je článek postavený navazuje "přátelskou" atmosféru v bike komunitě bez zbytečného kastování? Já sám jezdím pouze bikeparky, trailcentra a turistické trasy, nehrnu se nikam na nevyznačená místa. Nikde nic nekopu, nic nelegálně nestavím a hlavně si nic neoprávněně nenárokuji. Raději kromě nelegálního kopání půjdu vypomoci do bikeparku. Rozumím touze jezdit na nelegální trailech místních diskutujících, ale nezlob se, ale jak jsem psal již dříve: Místo pokory a uznání, že lesy nejsou jejich, tak se zde objevují velkohubá prohlášení ve stylu: ,,zvání k sobě domů, není to pro všechny, hajzlové majitelé mi to ničí, jen vyvolení mají právo je jezdit atd." Ať si každý staví kde chce co chce, ale zákon akce a reakce je nekompromisní. Pokud něco postavíš nekdě, kde Ti to nepatří, tak se smiř s tím, že na rozhodování kdo to bude užívat a jak, prostě nemáš žádný vliv a hlavně žádné právo.

  • anonymní uživatel Shu Lin 30.6.2020 v 14:53

    Zákon č. 289/95 Sb. o lesích § 20, bod j) říká: „V lesich je zakázáno mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních.“
    Lesními cestami se v této souvislosti rozumí všechny lesní cesty, tedy lesní cesty katastrované i nekatastrované, zpevněné i nezpevněné, ale i svážnice, zřetelné približovací linky apod.

    Jak je tam linka tak to šredim vy srabi!
    Shu Lin

  • anonymní uživatel Stará škola (*) 30.6.2020 v 15:21

    Konečně to tu vypadá jako za starých časů :D :D :D

  • anonymní uživatel Roman 30.6.2020 v 15:24

    Ato: Je moc dobře, že jezdíš jenom do parků. Stejně by tě na trailech nikdo nevítal:)

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 15:30

    To Roman: A to je přesně ono, urážení, rýpačky, nadřazovaní. Místo racionální debaty. Tvůj věk odhaduji kolem 15 let. :-)

  • anonymní uživatel Roman 30.6.2020 v 15:34

    To ty se tady nadřazuješ! Děláš tady ze sebe strážce zákona a při tom jsi neudělal pro mtb scénu nic. A tvůj odhad je stejně mimo jako tvoje názory.

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 15:38

    To Roman: Ukaž mi větu, kde se nadřazuji prosím Tě. Ja si užívám jízdu na kole a k tomu se snažím motivovat i své okolí, což tento článek a diskuze dělají pravý opak a určitě je to víc než někde nakopat nelegální trail, nasrat tím majitele pozemků a poštvat okolí proti ostatním bikerům. A pokud je můj odhad tvého věku mimo a je ti víc než 15 let, tak se Ti omlouvám a je mi Tě líto. :-)

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 30.6.2020 v 15:40

    Já bych jenom rád sdělil, že souhlasím tady se vším a se všema :D

  • anonymní uživatel Roman 30.6.2020 v 15:46

    To mám kopírovat všechny tvoje příspěvky? I v tom posledním se povyšuje a urážíš. Takový člověk bez sebereflexe je mi k smíchu, navíc schovaný za klávesnicí.

  • anonymní uživatel Ato (ato26ato (a) gmail.com) 30.6.2020 v 16:38

    To Roman: Na to asi nemá cenu Ti odpovídat. Přeji Ti pěkný zbytek dne a krasné bikování. :-)

  • anonymní uživatel Pavel Zak 30.6.2020 v 16:49

    Našel jsem v lese pěkný plácek a postavil tam ohniště. Les nebyl můj, ale správce to tiše toleroval, chodili jsme tam s kámošema opíkat. Bohužel ale plácek objevili i další lidi, měli drahý opíkací pruty a oheň zakládali PePem. Vadilo mi to, byl to přece "můj spot". Dokonce si tam bez zeptání postavili lavičku. Tak jsem napsal stížnost do časopisu Prut a kotlík, protože se v okolí začaly válet PET flašky. Bohužel se to článkem moc nezlepšilo. Možná proto, že Prut a kotlík čtou lidi podobnýho ražení, kteří mají respekt k přírodě a ten bordel není po nich. Bordeláře se mi adresovat nepovedlo, ale mezi prutokotlíkáři se strhla parádní bitka a na plácku je teď trochu volněji, protože všichni doma buší do klávesnic.

  • anonymní uživatel Mira (Mira (a) gmail.com) 30.6.2020 v 19:58

    Borec nakonec

  • anonymní uživatel čusík 30.6.2020 v 20:28

    No dig no ride ! Ještě jednou potkám na illegálu jezdit někoho, kdo to neuznává , tak mu teda natluču :-) aaa nebo ho za trest donutím kopat... a možná tomu příjde nachuť... je to prostě paráda tak si chodit po lese a sem tam si kopnout a pak si v tom sklouznot.
    Schválně by mne zajímalo, jaký je poměr legálních a ilegálních trailů u nás a k tomu adekvátní počet jezdců:-).

  • anonymní uživatel čusík (čusík) 30.6.2020 v 20:39

    Jo a navrhuji všem bikerů natisknout místo TLD trička s nápisem:
    A/nejezdím a nestavím illegaly.
    B/jezdím a nestavím illegaly.
    C/ jezdím a stavím illegaly.

  • anonymní uživatel Jenda 30.6.2020 v 20:58

    ...a ja navrhuju vubec nepsat takovyhle clanky a nepsat ruzny reporty z ilegalu - nevim k cemu jsou a k cemu je dobry ukazovat, kde se jezdi, zvlast, kdyz je to v chko (lesak, ochranar, hajnej to podle fotek klidne pozna). Pak bude pokoj a bude mir. :)

  • anonymní uživatel Luke 30.6.2020 v 22:07

    Asi tak. Čím víc do hovna rýpeš, tím víc smrdí :-).

  • profilová fotka Vrana 30.6.2020 v 22:27

    Těžký téma, jednoznačně by to uživilo minimálně jeden díl u Honzy Musila na Barandově

    Jinak objednávám triko s nápisem C/

    Jinak jak všichni víme, vše je o lidech, a ne o tom jestli kopou nebo nekopou, kopou legálně vs ilegálně
    Střízlivej pohled na věc a selskej rozum

    Když se trochu snažíš a nehledáš jenom od klavesnice tak ilegály přirozeně objevíš, nebo se o některej doslechneš. Když je sám objevíš nebo tě tam někdo veme, a nejseš dement jako někteří jedinci, tak žádný "nepsany pravidla na ilegalech" jak zmiňuje článek nepotřebuješ, protože ti je všechno dávno jasný a chápeš o co jde, a podle toho se taky chováš. Peace

  • anonymní uživatel slope 1.7.2020 v 8:03

    a nejsou to pak ty chemtrails?

  • anonymní uživatel krabica 1.7.2020 v 11:44

    Líbí se mi přístup uživatele Stará škola. Myslím, že to stavitelé moc hrotí a měli by být víc nad věcí... Holt dělají ilegály, takže by měli být už předem smíření s tím, že jim to může kdokoliv zničit (majitel, správce, objížděč, jiný stavitel...) a jejich práce půjde k čertu... Jinak souhlasím s tím, že sdílení trailů přes Stravu a pod, je blé. To, že tu někdo řeší matroš, je už takový místní kolorit některých nevyrovnaných uživatelů. :-)

  • anonymní uživatel Koli 1.7.2020 v 13:31

    V zásadě má každý z vás v něčem pravdu. Ato rozhodně má pravdu v tom, že kopat na cizím a brát to za svoje je blbost, ale je taky rozdíl v kopání na okraji lesa a někde hluboko, kde se to snažím ukrýt a dělat pro sebe. Já sám se nebudu vztekat, když mi tam někdo bude jezdit a nebudu nadávat, když budu muset něco pošejpovat, jedná se tu spíš o to šíření mezi ostatní, které by se nemělo dít, pokud to stavitel nechce. Pamatuju ještě bez bikeparkovou dobu a opravdu by sis měl, Ato, uvědomit, jak ježdění začínalo, a že to nebyla masovka pro všechny, ale naopak pro těch pár lidí, co stavěli traily v lese za barákem a dávali do toho svůj čas a to ať u nás, nebo v B.C., Protože ty lidi co stavěli ilegály, dneska staví bikeparky a trailcentra. Takže tyhle lidi kolikrát mají velkou zásluhu na tom, že dnes jezdíš. Taky naprosto chápu frustraci Ádoše (ačkoliv to jako frustraci nebude chtít přijmout) z toho, že v bikeparku potkáš 3 lidi co jezdí dobře a pak 100 lidí na super kolech, v top hadrech co jezdí tužku, mají načtený internetový diskuze, všechno ví, všude byli, ale ten vztah k tomu sportu nemají takový, jako my. A může nám to být jedno, ale zároveň mě ty kecy některých opravdu iritují, sorry :) A nejde o žádný povyšování, někdo jezdí, protože to má jako odfrknutí od práce a stresu, někdo protože ho to baví a někdo tím žije, pořádá akce, staví traily a v podstatě nic z toho není špatně. Články o nějaké etiketě na ilegálech podle mě nemají smysl.., i lidi co jezdí xx let překopávají traily, jsou hádky kdo kopal a nekopal a kdo může nemůže jezdit na tom a tom spotu, u nás zcela běžná věc..., Třeba řetěz a zámek mezi stromama, abychom nemohli dávat lajnu skoků.. v CHKO :)) to nepochopíš. Ono není špatný to na chvíli opustit a opravdu jet na tu silnici, nebo xcčko a maximálně hledat pěšinky na trénink a sem tam dát nějakej těžší trail když jedu kolem. Hlavně nezapomenout, že cyklistika je jen jedna a to ta dobrá.

  • anonymní uživatel smeták 1.7.2020 v 14:02

    schánim levné hokejové brusle č. 46 zn. rychle!

  • anonymní uživatel DD 1.7.2020 v 19:22

    Mnooo, konecne to tady zije, chtelo by to vlakna jak na idnesu :D par borcu me fakt rozesmalo, mysleno v dobrym :D tema je bohuzel k placi, vse uz bylo receny 100x takze ados, jed dal a opikani spekacku zdar :D

  • anonymní uživatel PTBack 1.7.2020 v 23:54

    @Ato a podobní, děláte z toho trochu dost kovbojku. Rozohňuješ se tady nad jednou Kafíčkovou větou ale seš trochu hysterickej. On to Kafíčko, tak jak se tady kvůli tomu vztekáš (jo vztekáš) ,nemyslel. Má k tomu místu osobní vztah, z určitých důvodů ale fakt by mně zajímalo kde bereš tu sebedůvěru vidět mu do hlavy a říkat tady že si myslí, že mu ten les patří. Já si zase nemyslím, že si tohle myslí a ani si to nemyslí drtivá většina dalších stavěčů. To jen ke Tvý dost velký sebedůvěře soudit lidi. Pamatuju, jak jsem se někdy před osmi lety pídil v jednom mým novým bydlišti, kde je ten novej trail, ptal se kolegy v práci kterej znal stavitele kde to je a ten mi řekl, že nemůže říct, že se na to mám zeptat Jeho sám. Taky jsem byl tehdá uraženej. Ale prostě jsem do tý doby nic nepředvedl, byl jsem tam novej, ještě se s nikým nepotkal párkrát v lese a nepokecal. Vůbec to není o tom, že by tam -a jinde-místní komunita stavěčů nechtěla nikoho pouštět. Má to svý nepsaný pravidla a člověk kterej jezdí po lese a je přátelskej, se ke všemu dříve nebo později dostane. Ze jste si koupili kolo, hezký. Další věci se ale koupit nedaj. Je to jen na Vás. A kdo nestavěl, nepochopí a ani vlastně nechápu, proč se k tématu vyjadřuje. Proto , že jak už bylo řečeno, celý mtb vzniklo z ilegálu a kola takový, jaký se teď dělaj, se určitě nedělaj kvůli normovaným trail centrům. Zdar

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 2.7.2020 v 7:56

    Už to tady někdo napsal, a myslím, že v tom spočívá jádro pudla ..... když je někdo hovado člověk, tak mu můžeš stokrát vyprávět o nějakých pravidlech a etiketě , výsledkem tohoto snažení je jen a pouze ztráta času. S výbavou a oblečením dotyčného má tento problém pramálo společného. Dle mého se kretenismus lidí projevuje obecně při všech lidských činnostech. Bohužel byli a jsou mezi lidmi hovada a to se nezmění ani v budoucnu, takže tato plodná diskuze může pokračovat do nekonečna, ale bohužel nic na situaci nezmění... Kluci a děvčata vemte svoje vymazlené , nebo železné...jakékoli biky a běžte se bavit cyklistikou.

  • anonymní uživatel Koli 2.7.2020 v 7:59

    PTBack: dobře si to objasnil a shrnul, díky!

  • anonymní uživatel Ato 2.7.2020 v 8:31

    To PTBack: Už jsem se nechtěl vyjadřovat, ale dovolím si upřesnit, že nikde nenarážím na Kafíčkovo vyjádření, který se dle mého vyjádřil naprosto rozumně a jeho názor se mi libí. Nevím proč říkáš, že se vztekám a rozohňuji, nejvíc se zde rozohňujou Ti, kterým jsem evidentně narušil představu, že jim něco patří a přitom to tak není. Já narozdíl od Vás umít uznat, že MTB vzniklo z ilegálu, ale Vy neuznávate nic jiného než svoji pravdu a když Vám ji někdo naruší, tak nejste schopni na konkrétní dotaz ani odpověď a píšete něco o vztekání a povyšování, přitom jediný, kdo se povyšuje jste Vy, viz. zase nějaké blbé řeči o kupování kol, a že něco koupit nelze. O dalších urážkách ani nemluvě. A neboj, už Vám to nebudu zde narušovat.

  • anonymní uživatel Ato 2.7.2020 v 8:34

    To PDBack: Jo a ještě, co zase tvá sebedůvěra soudit lidi a tvrdit, že se vztekám? Ukaž mi, kde se vztekám? :-)

  • anonymní uživatel čusík 2.7.2020 v 8:52

    to Ato : prosím ťe ještě nám řekni jaké tričko si budeš objednávat A/ B/ nebo /. Abychom věděli , do jaké " elitní" kategorie ťě máme zařadit :-)

  • anonymní uživatel Ato 2.7.2020 v 8:59

    to Čusík: Asi A nebo C, musím promyslet. :-D

  • anonymní uživatel Koli 2.7.2020 v 9:30

    Ato: www.redbull.com/... doporučuju se podívat :) Nelze si koupit hustokrutopřísnou image, to víš! Ale musíš uznat, že vymóděný Němci pokřikující v bikeparku a tvářic se, že jim vše patří, vlastně se i tak chovají, nejsou to pravý ořechový, co by chtěl člověk potkávat na trailu, který sis postavil za cizím pozemku kdesi v lesích a jedeš si tam odpočinout od všeho a od všech (nejdřív jsem napsal "na svém trailu" ale to by rozproudilo nevoli). Naštěstí, tyhle lidi budeme potkávat jen v bikeparku a jejich českou obdobu taky. Ta sorta lidí, co se v tomhle odvětví pohybuje, se změnila a určitá opatření to chce, už jen kvůli tomu, aby lidi co nemají povědomí o tom, jak se chovat v lese, ti nelezli na trail, který si postavil na cizím pozemku a nedělali tam bordel, pak to někoho začne štvát.

  • anonymní uživatel Ato 2.7.2020 v 9:42

    Koli: Souhlasím s tebou, ale spíš než omezeními bych to nazýval jakousi "výchovou", čemuž podle mě nějaké kastování, kdo právo má a nemá nepomůžou. Pěkně to shrnul mates2502, hovada se najdou všude. :-)

  • anonymní uživatel Honza 2.7.2020 v 10:02

    Jak presne vzniklo MTB z "ilegalu"? Netrolim, jen se ptam. Diky za vysvetleni.

  • anonymní uživatel PTBack 2.7.2020 v 10:06

    Ato @ Omlouvám se, spletl jsem si autora posledního příspěvku, kterej teda opravdu nevyzněl moc sympaticky. Ať si to tam sežere a víc bych se tím já nezabýval. A iks krát to necitoval. Ale jak se komu líbí. Jinak zbytek jsem už napsal. Zdar

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.7.2020 v 10:54

    2 Ato

    to je tady takovej místní kolorit :-D, jakmile napíšeš něco, co se nelíbí pár dotyčným, tak nastoupí termíny jako mindrák, frustrace, ubožák, elitář, ztrápený život, závistivec, duševní mrzák atd. atd. :-D vždycky čůrám smíchy, když čtu jak si lidi představují, že při diskuzní rozepři třímám v jedné ruce nůžky a v druhé žiletku )))

  • anonymní uživatel Luk 2.7.2020 v 15:34

    Cyklisté jsou v mém lese v rozumné míře vítáni. Jako jeden z mála majitelů lesa tam chodím pracovat, nejsem slepej a vidím, kdo ho ničí. Jsou to jednak myslivci povýšení na veřejné činitele, kteří si z něho dělají chlív. Likvidují dravce a spárkatou zvěř udržují na neúnosné úrovni, takže mě spase a rozreje veškerou užitečnou floru. Po náletech ani památky. Druhou kapitolou jsou okolní majitelé pouze a jen orientovaní na zisk.

  • anonymní uživatel Shu Lin 2.7.2020 v 17:09

    Přece nemůžeš říct, že les je tvůj na základě nějaký lidský právní dohody. Les patří planetě.

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 2.7.2020 v 18:05

    Poslední

  • anonymní uživatel sry 2.7.2020 v 23:50

    bro

  • anonymní uživatel Honza (jmeno (a) prijmeni.cz) 3.7.2020 v 0:03

    Šulin: Dvě poznámky na okraj:
    1) Lidi toho nakecají... :-)
    2) Planety je i ten kousek země, na kterém bydlíš.

  • anonymní uživatel Ashtar 3.7.2020 v 1:02

    Jezdíš < 5 let. Mazej do trail centra. Nesmíš na cizi traily a do bikeparku.
    Jezdíš >5 let. Můžeš do bikeparku

  • anonymní uživatel Shu Lin 3.7.2020 v 8:38

    Honza: jinak bych tam ani bydlet nechtěl

  • anonymní uživatel planeta země a všehomír samotný 3.7.2020 v 14:25

    nejradši mám, když se reje biker v lesní hrabance, to je jak škrabání na zádech, (vrtání studní to je jako akupunktura) a nejradši bych viděla (jako já země) jak Adoš čůrá smíchem, mmm to bych fakt mohla :* Buďtež blaženi a šup na kolo!

  • profilová fotka hobit 4.7.2020 v 17:26

    Ještě se kuci prosím domluvte, kdo z vás je nejlepší jezdec a kdo nejlepší stavitel a jestli se to pozná podle kola nebo spíš hadrů. A nějak mi tu chybí borci, co ostatním řikaj, jaký maj mít vzorky na pneu aby mohli projet "jejich" lesem... A ne, článek jsem nečet, nesnažím se o diskuzi :D

  • profilová fotka hobit 4.7.2020 v 17:40

    Ale jestli k diskusi, tak souhlasim s Pavel Zak a jeho příběhem o plácku a ShuLin: "Jak je tam linka tak to šredim vy srabi!" :D :D :D

  • anonymní uživatel Věčný začátečník (pavlos177 (a) seznam.cz) 17.7.2020 v 9:25

    Ashtar 3.7.2020 v 1:02
    Ashtar napsal:
    Jezdíš < 5 let. Mazej do trail centra. Nesmíš na cizi traily a do bikeparku.
    Jezdíš >5 let. Můžeš do bikeparku
    Takže podle tvé logiky budou tito lidé jezdit 5 let po trailcentrech, kterých bez tak moc není a pro někoho jsou prostě daleko a nebo budou jeztit za barákem po sídlišti? Naštestí ty o tom nerozhoduješ a každý si rozhodne sám kde se bude učit. Důležité je, jak se dotyčný chová. Asi jsi zapomněl na svoje začátky, když ses učil jezdit....

  • anonymní uživatel disgust 19.7.2020 v 14:42

    A víte co? jděte do hajzlu všichni jak jste tady.

  • anonymní uživatel parodie 30.7.2020 v 8:47

    tohle se sem hrozně hodí ---> www.youtube.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí