Mistrovství ČR v downtownu přivítá za týden Ústí nad Labem

Autor: Vítězslav Stránský, vydáno: 19.6.2020

Jubilejní 10. ročník závodu ve sjezdu horských kol známý pod názvem UL-LET se koná 27.června v Ústí nad Labem. Severočeská metropole přivítá 150 závodníků v čele s mistrem světa Tomášem Slavíkem. Kapacita startovky je měsíc před závodem naplněna a najdeme na ní opravdu mnoho zvučných jmen z různých gravity disciplín.

Rideři startují tradičně z Letního kina a ulicí Bělehradskou je trať zavede kolem Krajského úřadu až na Mírové náměstí. O zábavu cestou bude postaráno dřevostavbami, které závod proslavily a několik dalších prvků jež se mohou nazývat různými slovy, nejčastěji jako ústecká vyfikundace.

UL-LET má dlouhou tradici, a i proto se pořadatelé rozhodli do poslední chvíle čekat. „Dlouho jsem řešil, zda závod uspořádat. Kdyby to nebyl 10.ročník v režimu MČR s domluveným Datlem na startovce, asi bych zvolil spíš relax u českých rybníků. Teprve v polovině května jsem se definitivně rozhodl, že do toho jdu. Obvolal jsem klíčové lidi a shodli jsme se na tom, že v mírně upraveném režimu to půjde,“ přiblížil rozhodovací proces Vítězslav „Stráňa“ Stránský.

Rozpočet závodu se musel hodně upravit, LED obrazovka s kamerovým řetězcem tak letos nebude. "Jednak z důvodu finančních a jednak i z důvodu anticovid opatření. Nechceme, aby se lidé srocovali pouze a jen na jednom místě. Trať je dostatečně atraktivní na to, aby lidé více korzovali, případně se rozmístili více podél celé trati, " vysvětluje dále.

I tak bude mít UL-LET svá dvě přirozená „srdce“. První v Letním kině, kde bude opět hrát prim již legendární překážka Mastodont ? celkem 25 metrů dlouhá dřevostavba. Zde budou stánky, ozvučení ikonickým autem Redbull Saurus, DJem a moderátorem Tomášem Žoržo Eiblem.

Druhé místo, kde si diváci jistě přijdou na své je pod Vanou na Mírovém náměstí. I letos budou jezdci skákat schody „U Vany“ a překonávat unikátní nejvys.cz skok přes dodávku. Stánky, ozvučení a moderátor Jiří Haff Haferník, to vše slibuje atmosféru, jakou známe. A něco organizátorům prý říká, že to letos bude hodně velký.

Pojedou se 2 soutěžní jízdy, bude rozhodovat lepší čas s obou jízd, nikoliv čas pouze z finále. První jízda se pojede podle startovních čísel, a to ve 13:00, ve druhé se jezdci srovnají podle času, aby se zachovala gradace závodu pro diváky. Praxe je taková, že ve druhé jízdě se časy povětšinou zlepšují. Divák bude mít lepší přehled o výkonnosti jezdců. Trénink potrvá 3 hodiny a proběhne dopoledne od 10:00.

Závodit se bude celkem ve 3 kategoriích pro licencované závodníky: junioři, elite, masters a open. Pro nejrychlejší závodníky v těchto kategoriích kategoriích jsou nachystané dresy, které má právo nosit jen mistr České republiky. Závodit budou i nelicencovaní závodníci v kategorii open a také ženy, kterých se přihlásilo celkem pět. Favoritkou bude osminásobná vítězka, rodačka z Ústí nad Labem, Simona Jirková, která závod nedokončila pouze v roce 2016 z důvodu ošklivého pádu v tréninku.

Závodní víkend začne už v pátek, kdy se diváci mohou těšit na tradiční Night dual show. Toho se zúčastní 16 pozvaných riderů a těšit se mohou i na startovací zařízen PRO GATE, kterou ochotně zapůjčil Tomáš Slavík. Nasvícená trať je unikátní věc a atmosféru umocní i Redull Saurus na kterém DJ´s roztočí gramce minimálně stejnou rychlostí, jako závodníci své oře. Program doplní Whip contest, do kterého se může přihlásit každý bez rozdílu věku a pohlaví. Warm up párty bude tedy opět více než důstojná.

UL-LET a jeho desátý ročník bude zároveň i poslední. „Jestli se UL-LET někdy na scénu vrátí, to momentálně nevím. Jsem po 10 letech celkem vyčepanej, přece jen, je to práce v podstatě celoroční. Skončíš jeden ročník, začneš plánovat další. Nikdy neříkej nikdy, pokud do toho někdy půjdeme znovu, bude to určitě hodně jiné v hodně ohledech. V roce 2021 to ale určitě nebude,“ uzavírá jednu kapitolu jeho ředitel.

Předpokládané vyhlášení vítězů je plánováno na 18:00. Bezprostředně poté bude akce pokračovat afterparty v Letním kině u již zmíněného Mastodontu až do 22:00. Poté mají pořadatelé nachystané další pokračování, ale na konkrétní info si návštěvníci počkají až na akci samotnou. Bude to úlet !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí