Test: brzdové obložení Sinter S2032 - organické, se super výkonem i výdrží

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.7.2020

Je s podivem, že velcí výrobci brzd většinou příliš neřeší brzdové obložení. Mluvím o Sramu či Shimanu, ti nabízí v podstatě jen dvě verze metalickou a organickou. Samozřejmě je řeč o obložení, o té části brzd, která ve skutečnosti přináší brzdnou sílu z páky potažmo třmenu přímo na brzdový kotouč. Tím, že to velcí výrobci neřeší, se otevírá pole působnosti pro menší producenty, kteří se mohou specializovat jen a přímo na brzdové obložení.

Jednou z takových firem je i nový hráč na trhu s brzdovými destičkami pro MTB segment – slovinská firma Sinter. Pro mnohé z nás neznámá značka, která v horských kolech nemá dlouhou historii, kterou píše již od roku 1969. Nicméně v motosportu, konkrétně v motokárách patří k absolutní světové špičce. U motokár, které jezdí poměrně rychle a mají velmi malý průměr kol je brzdové obložení velmi důležité, ostatně jako ve všech motoristických sportech. Tepelné namáhání je zde řádově větší než u horských kol. Takže, když destičky Sinter fungují na motokárách, není důvodem proč by nefungovaly i na bajcích.
A že svému brzdového obložení věří, tak zainvestovali do sjezdového závodního týmu, který pomáhá vyvíjet a testovat destičky.

Sinter má v nabídce mnoho modelů brzdových destiček pro různé značky a typy, to je běžné. Mimo to, má v nabídce i různé směsi pro různá určení. To už zcela běžné nebývá.

Já dostal na vyzkoušení nejvyšší zelenou řadu, určenou pro závodní použití. Jednotlivé provedení jsou barevně odlišeny. U tohoto modelu není zelená barva zvolena náhodou, jedná se totiž o zcela organický výrobek v němž nenajdeme ani kus kovu – samozřejmě je řeč pouze o brzdné směsi.

Sinter vyjmenovává největší výhody této směsi: velká kousavost, vysoká tepelná stabilita a nevadnoucí výkon. Samozřejmě testovat brzdové obložení je velmi individuální, protože v podstatě nikdy v reálném světě mimo laboratoř nejste schopni nasimulovat podmínky, tak aby výsledek jakéhokoliv testování byl souměřitelný. Takže budu psát čistě jen subjektivně.
Testovací brzdy byly Sram Code RSC. Model, který oplývá velkým výkonem a zároveň i poměrně velkorysým rozsahem nastavení. Nicméně ani při nejostřejším nastavení nejsou brzdy tak digitální jako například Shimano Saint. Digitální znamená brzdí – nebrzdí a v podstatě nic mezi. V podstatě brzdím skoro vždy na plný výkon a přibržďování řeším jen občasným ťuknutím na brzdu. Tak, aby destička byla v kontaktu s kotoučem poměrně krátkou dobu a brždění bylo velmi intenzivní. Se standardními deskami od Sramu jsem se nebyl schopen k chodu, tak, jak jej mám rád, přiblížit. S Sinter deskami jsem ale již velmi blízko.

Brzdný výkon je velmi vyrovnaný za studena i po delším brždění. Bohužel, tepelné namáhání tak dobře jako samotné obložení nezvládá nosný plech a jeho nátěr a díky tomu se na něm po čase objeví koroze. Vliv na funkci to samozřejmě nemá.

Zelená verze se také chlubí i minimálním časem pro zajetí, návod doporučené výrobcem níže na obrázku je poměrně jednoznačný a zajetí desek by mělo být téměř okamžitě. Nicméně slibem nezarmoutíš a takhle rychle to do úplně plného výkonu není.

Nejen výkon je důležitý, ale také i výdrž. Obecně platí, že organické destičky vydrží kratší dobu. U některých značek brzdové obložení mizí doslova před očima. Zde jsem tento pocit neměl, brzdové destičky ubývaly tak nějak v pohodě a v akceptovatelné tempu. Najeli jsme společně nepočítaně dnů zde v ČR, k tomu týden shuttlování v italském Sanremu a Finale a stále byl brzdné směsi dostatek. Na kole vydržely skoro půl roku, na organiku, ale i metaliku je to nadprůměrný výsledek. A i brzdný výkon byl konzistentní až do téměř kompletního ojetí obložení.

Výrobce se chlubí i tichostí projevu, to bohužel potvrdit nemohu, ano, jsou tišší než standardní obložení z dílny SRAM, ale i ony si občasné kvílení neodpustí, především za mokra.

Sinter jsou rozhodně zajímavou alternativou v brzdovém obložení pro MTB. Kdo chce výkon, výdrž a myslí i na ekologii, může do svého hledáčku přidat i slovinskou firmu Sinter.

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 13.7.2020 v 9:17

    neni to spíš nedostatkem citu v prstech než brzdama?

  • anonymní uživatel LM 13.7.2020 v 10:06

    KDE se to dá koupit? www.sinter.si/... je teprve ve výstavbě :-)

    • anonymní uživatel Jakub Mrkva (toploziska (a) gmail.com) 22.1.2022 - 11:43

      Na našem webu jsou k dispozici.
      www.toploziska.cz

  • anonymní uživatel Matthew 13.7.2020 v 12:37

    Pěkná recenze, škoda, že se nedají nikde koupit a cena je neznámá.

    • anonymní uživatel Jakub Mrkva (toploziska (a) gmail.com) 22.1.2022 - 11:43

      www.toploziska.cz

  • anonymní uživatel Kubec (kubec0702 (a) gmail.com) 13.7.2020 v 14:53

    "new braking expiriance" celkom fail dať si spraviť "príbalový letáčik" k produktu s chybou
    Nefunkčná stránka, resp. takmer žiadna dostupnosť?
    Výrobca by mohol prejaviť viac záujmu distribuovať svoj produkt bežne dostupným bike shopom a neriešiť iba directsale (čo teraz tiež nevyzerá moc nádejne)

  • anonymní uživatel Vysocina (martin.vysak (a) seznam.cz) 14.7.2020 v 14:52

    Nebyla tady ta recenze už jednou?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí