Test: Ghost ASKET 4.6 Kid - dětský trailový pevňák

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.9.2020

Požadavek na dětské trailové kolo pro mého 10letého syna zněl jasně: pevňák, 26" kola, odpružená vidlice a kotoučové brzdy. Jednotlivé požadavky vysvětlím. Pevňák - hardtail - je dle mého názoru mnohem lepší pro začínajícího jezdce. Za prvé HT ti nic neodpustí, každou chybu ti spočítá a naučíš se na něm díky tomu jezdit lépe. Možná budeš pomalejší než na fullu, ale budeš jezdit více technicky správně. Za druhé a to je pro menšího jezdce dost důležitý parametr je nižší váha. Celoodpružené kolo je logicky těžší, hmotnost čepů, ložisek, složitější rám, to vše se nasčítá.

26" kola jsou mrtvá. Snad mimo dirtové speciály je v nabídce výrobců již skoro nenajdeme a to ani v dětských kategoriích. Nemám na mysli low-cost kategorie, ale spíše střední a vyšší třídu. Pro výrobce je to logická volba, další rozměr kol jim totiž komplikuje výrobu a zvyšuje náklady, k tomu přidejte snižující se nabídku komponentů jako jsou například ráfky či pláště. Takže i dětská kola se staví na 27,5 a dokonce i 29" kolech. Rozdíl v ovladatelnosti 26" a 27,5" kol sice není až zásadní pro dospělého, ale když jezdec váží i s postelí 30 kilogramů a síly nemá na rozdávání, tak větší kola rozhodně nejsou výhodou.

Model Asket byl v nabídce Ghostu již dlouho a to jak v 29", tak 27,5" provedení. 26" chybělo. Rozdíl mezi 27,5" a 26" je malinký, takže stačí osadit jen kola s menším průměrem, 26" vidlici a šestadváca je na světě. U juniorského kola to dává smysl, jeden rám dítěti vydrží v podstatě až do dospělosti. Když vyroste, stačí zaměnit výplety a vidlici a větší kolo je připraveno.

Geometricky je malý Asket ideální trail bike, kombinace 66.8 stupňové hlavovky a 430 milimetrů dlouhé zadní stavby je pro zaměření tohoto kola přesně jak má být. Kolo je k dispozici pouze v jedné velikosti. Matěj měří 145 cm a přestože má docela dlouhé nohy, tak nasedání a přehození nohy přes horní rámovou trubku není jako nic. Nižší rám, tedy menší standover by mu to usnadnil. Tento problém je pouze při nastupování, při jízdě má jezdec nad rámem dostatek prostoru. Je třeba zmínit, že výrobce doporučuje kolo pro jezdce od 155 do 170 cm, nicméně co dělat, když z menšího 24" kola jezdec vyrostl a 155 cm ještě nemá? Asket 4.6 není jen juniorské kolo, za necelých 24 tisíc si dospělák může pořídit super 4X speciál - ano, dokáži si to v pohodě představit.

Dětské kolo musí mít odpruženou vidlici. Odpružená vidlice dodá komfort a posune kolo mnohem dál. Spousta výrobců dětských a juniorských kol řeší primárně hmotnost a i na juniorská kola dávají pevné vidlice. V terénu i s mega ufouknutými gumami musí být jízda šílená. Já sám bych na pevné vidlici jezdit nechtěl, tak proč by dítě mělo? Použitá vidlice SR Suntour Raidon XC LO R disponuje 120 mm zdvihu, nastavitelným odskokem a zamykáním. Bohužel to není juniorská vidlice a to ovlivňuje její chod. Díky velmi nízkému tlaku - lehký jezdec = málo tlaku. Citlivost vidlice ovlivňuje vnitřní tření, pro optimální chod je nezbytné kvalitní promazání.

Desetirychlostní pohon s rozsahem 11-42 zubů je skvělý, přidej k tomu nepadací 28z jednopřevodník a máš skoro nerozbitné kombo. Které umožní vyjet i dost ostrý kopec a přitom extra neztrácet na rovinách. Dětský XC závoďák to není, v maximální rychlosti se s nimi rovnat nemůže, chybí těžké převody, ale zaměření je jiné. Široký řetěz je odolný i proti neopatrnému řazení, protože vysvětlit, že se řadí, když nejsi v plném zápřahu je obtížné. Dvoupístové brzdy Tektro HD-M282 nepatří k tomu, co by dospělí chtěl mít osazeno na trailovém kole, ale pro dítě jsou výkonově až moc. Zvláště s kotouči průměru 180 mm vepředu a 160 mm vzadu. Delší páčka prodlouží páku a i dětské prstíky jsou schopny vyvinout dostatečnou brzdnou sílu. "*Tati, já brzdím jedním prstem a jde to!*" To hned po prvním trailu zahlásí Matěj.

Zaměření kola odpovídají i pláště od WTB, vepředu Vigilante doplňuje vzadu TrailBoss, přední guma ostřejší a o fous širší (2,3"), zadní rychlejší a užší (2,25"), obojí obuto na 25mm širokém ráfku. Optimální kombinace. Pokud však nasadíš širší pláště již asi nebudou mít optimální tvar.

Ostatní doplňky jsou v velké části brandované od Ghostu, teleskopická sedlovka absentuje, ale díky průměru sedlové trubky 31,6mm snadno doplníš. No snadno... potřebuješ co nejkratší, 10cm zdvihu je hraniční hodnota pro 145cm vysokého jezdce.

Kokpit, zásadní komponent, který ovlivňuje ovládání a i pocit z kola. Na malém Asketu jsou řídítka 64 cm široká a 15 mm nízká. "Ty řídítka jsou divný, jsou nějaký malý!" "Jak malý? Myslíš úzký?" "Jo, mám ruce moc u sebe" To byly první dojmy, nicméně řídítka jsme nechali a další stížnosti již nezazněly, takže asi šlo jen o zvyk.

Poslední co zmíním je, že rám umožňuje montáž napínáku či vodítka, ISCG díry nechybí, stejně tak je možná i instalace košíku na láhev a také má vnější vedení kabeláže po spodku hlavní rámové trubky, ano, tvůj mechanik jásá!

Dostat z mladíka nějaké jízdní dojmy je obtížné. *"Jo, dobrý!"* Univerzální odpověď na vše. Nicméně je vidět, že kolo Matějovi dodalo hodně jistoty, bez bázně se pouštěl do věcí, které by normálně sešel. A také byl vidět zásadní rozdíl v rychlosti, jak na trailech dolů, tak na výjezdech nahoru. Vliv na to má vyvážená geometrie, skvělé pláště a pro dítě dost výkonné brzdy.

Infobox

"Ghost ASKET 4.6 Kid":[https://www.ghost-bikes.cz/produkt/asket-kid-46/5116] Cena: 23.990 Kč

Diskuze

  • anonymní uživatel DD 14.9.2020 v 7:36

    Budu resit na pristi rok taky, dik za tip...vahu vis? Dik

  • profilová fotka Keli 14.9.2020 v 8:58

    Váha není důležitá :-). Ale je to 12,5kg bez pedálů s dušema.

  • anonymní uživatel Petr 14.9.2020 v 9:01

    A pokud bys přeci jen měl vybrat nějaké celopéro za rozumnou cenu v 26", co by to bylo?

  • anonymní uživatel Honza (jan.drbosal (a) gmail.com) 14.9.2020 v 9:15

    Podobné kolo dělá i Whyte modle 405.

  • anonymní uživatel Honza (jan.drbosal (a) gmail.com) 14.9.2020 v 9:21

    Syn ho jezdí 2 roky a naprostá spokojenost. Kolo zvládá s přehledem Rychlebky, Trutnov i sem tam nějaký bikepark, takže není překážkou v získávání dovedností jezdce.

  • anonymní uživatel Shu Lin 14.9.2020 v 10:12

    Pedály asi taky nebyly továrně od ghostu, že?

  • anonymní uživatel wilda 14.9.2020 v 10:41

    Keli: v recenzi ale píšeš "Za druhé a to je pro menšího jezdce dost důležitý parametr je nižší váha."

  • anonymní uživatel PTBack 14.9.2020 v 11:03

    Keli x Wilda @ Má pravdu, předsedo :D

  • profilová fotka Keli 14.9.2020 v 12:40

    Wilda komentář myšlen s nadsázkou. V článku srovnávám hmotnost s fullem.

  • anonymní uživatel Luboš (lubos.albi (a) gmail.com) 14.9.2020 v 14:42

    Tady další podobné kolo do party
    www.beany.cz/...

  • profilová fotka Petr Fiedler 14.9.2020 v 21:11

    Beany blaster 26 můžu doporučit jezdí na nich moje dvojčata a hodňe povedené kolofoto ke komentáři

  • anonymní uživatel Michal (Mvybiral (a) volny.cz) 14.9.2020 v 21:20

    Nebo čerstvé novinky od Orbea, Laufey 20, 24 a 27.5"

    Hezké moc! Geo taky zajímavá.

    www.orbea.com/...

  • anonymní uživatel Petr 16.9.2020 v 1:19

    Ta Orbea vypadá fakt dobře - i s teleskopickou sedlovkou, konečně si to někdo z výrobců uvědomil...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí