Report: Blinduro Trail Fest ovládl Vojta Bláha

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 31.8.2020

Letošní Blinduro na Lipně zažilé mnohé poprvé. Poprvé pod názvem Blinduro Trail Fest, poprvé se akce konala na konci prázdnin, poprvé trvala tři dny, poprvé změnila zázemí a bylo toho mnohem víc.

Michal Prokop a Blinduro je již velmi dobře etablovaná značka na českém enduro závodním poli. Letošní závodní sezóna je rozhodně specifická. Na jaře se závodit nemohlo a tak se v současné době se závody roztrhl pytel, každý víkend je nespočet závodů, které si i navzájem konkurují. Nicméně Blinduro si své závodníky vždy najde zcela bez problémů. Tentokrát počet závodníků ve všech disciplínách atakoval tisícovku.

Největší letošní změnou, kromě vynucené změny termínu, bylo i rozšíření samotného závodu na třídenní festival. Sice to nebyl festival v pravém slova, smyslu pořád je zde velký důraz na samotné závody, ale byl zde i docela rozsáhlý doprovodný program. Další změnou – rozhodně k lepšímu – byla i změna zázemí, letos se vše zásadní odehrávalo v kempu Modřín a nikoliv na parkovišti u spodní stanice lanovky na Lipně.

Celý program začal páteční enduro rozcvičkou v podání Kill the Trail a „fotokoutkem“ Roba Trnky. A poté se již začalo z ostra závodit. Na startovní čáru se jako první postavily děti a účastníci Blinduro Duo. Závod dvojic byl velice populární a pro mnohé byl tento formát naprostou novinkou a něčím zcela nepoznaným.
Odpoledne pak měli zájemci možnost si zazávodit v Air DH, sjezdovém závodě na červené lajně lipenského bikeparku, která nabídla spoustu skoků a hodně času ve vzduchu. Na páteční večer byla nachystána i přednáška Vaška Volrába z Čemby, kterou bohužel navštívila jen menší část Blinduristů. Mohli litovat, protože se zde měli šanci dozvědět mnoho zásadního ohledně právních aspektů bajkování v přírodě a nejen to.

Sobota první den hlavního závodu Blinduro, kemp se výrazně zaplnil a úderem desáté začali jezdci vyrážet na trať. Na startu jsme mohli vidět jak ostřílené jezdce, tak úplné nováčky, kteří zde jeli svůj první závod, ale také se zde daly potkat i legendy, které výrazně promlouvali do výsledkových listin dřívějších závodů. Za všechny uvedu jen jeden příklad, dřívějšího elitního sjezdaře Adama Vágnera.

Na všechny čekalo v sobotu a neděli celkem osm erzet a rozmanitý terén i počasí. Bylo slunečno, ale i deštivo byla mlha, ale i nebyla. Na tratích byly kameny, ale byla i hrabanka, místy se jelo rychleji, jinde to bylo techničtější. A to vše bez možnosti předchozího tréninku, na oči. Rozmanitost tratí dokonale otestovala jak fyzickou, tak technickou připravenost jezdců a do popředí se dostali jen ti nejlepší.
Celková délka erzet jak v sobotu, tak v neděli byla spíše kratší. Výsledný čas nejrychlejšího jezdce v součtu všech erzet byl lehce nad dvacet minut.

A jak to všechno dopadlo. Vojta Bláha přijel a vyhrál, co se dalo. V pátek si připsal jak vítězství v závodě dvojic (s parťákem Frantou Žilákem), tak vítězství v Air DH a v neděli přidal i celkové vítězství v Blinduro 500. Za ním s 10 vteřinovou ztrátou skončil Kuba Říha a na třetím místě Vojtu doplnil Franta Žilák.
A jak dopadla legenda českého sjezdu Adam Vágner? Ten dojel na 10. místě.
V ženách zajela nejrychleji Simona Kuchyňková. Kompletní výsledky všech závodů v rámci Blinduro Trail Fest najdeš zde.

Na závodě Blinduro je krásně vidět progres, který během let zažívá. Od menší akce až po obrovský festival pro skoro tisíc lidí. Ale stále platí to stejné, dvojice Prokop-Pól je sázka na jistotu. Jako obvykle vše šlapalo jak má. A drobné zádrhele jako prasklý intercooler u Red Bull Saurusu a díky tomu absenci kompletního ozvučení vyřeší během pár minut a telefonů. Asi se na mne nikdo nebude zlobit, když za všechny účastníky řeknu: „Dobrá práce pánové, jako vždy!“



Foto: Blinduro / Patrik Procházka a Robin Nevřava

Diskuze

  • profilová fotka lubosalbi 31.8.2020 v 10:53

    bylo to super

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí