MojeKolo

Test: Kona Hei Hei CR DL - maratonský bajk s výrazným trailovým potenciálem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 21.9.2020

Kona na svých stránkách model Hei Hei popisuje jako trochu XC a trochu rock'n'rollu. Záleží na úhlu pohledu, pokud se na toto kolo díváš jako ortodoxní cross country jezdec, pak vidíš málo XC a hodně rock'n'rollu, ale pokud se na něj díváš z pohledu sjezdaře, tak vidíš hodně XC a ještě víc rock'n'rollu.

Hei Hei ve zkratce

120mm zdvihu jak vepředu tak vzadu – základní parametry kola Kona Hei Hei. Hlavový úhel 67,5 stupňů, na XC super, na ostřejší traily málo. Nicméně celkové vyladění s ohledem k určení kola je skvělé. Materiál rámu je karbon, na kole kategorie XC a trail nelze čekat nic jiného. Rám je plně karbonový, tedy jak přední rámový trojúhelník, tak zadní stavba, ale i přepákování. Čepy jsou dost robustní, až nečekaně na toto kolo.

Odpružení

I předchozí generace Kona Hei Hei sázela na velmi podobnou konstrukci rámu. Systém odpružení je přepákovaný jednočep, přičemž čep na horních vzpěrách zadní stavby absentuje a sází se zde na flexi v materiálu. Praxe ukázala, že tento systém se bez problémů vyrovná klasickému řešení s běžným ložiskem. Díky tomu, že ve vzpěrách je drobné předpětí jdou velmi ochotně do ohybu – skoro jako lóžo, poznat rozdíl od klasiky si dovolím tvrdit nelze. Co ale poznáš jednoznačně je boční tuhost, tu ještě násobí i široké zploštělé horní a opravdu masivní řetězové vzpěry.

Řetězové vzpěry na zadní stavbě však mají drobnou vadu na kráse, u tohoto konkrétního kola jsem při šlapání často škrtl patou o právě spodní trubku zadní stavby. Kombinace nohy velikosti 45 a trošičku masivnějších bot a to i s kufrem umístěným docela vzadu není úplně nejvhodnější kombinaci. S XC tretrou však asi problém řešit nebudeš. Systém odpružení, ale rozdíl od minulé generace je výrazný. A tím je změna pozice tlumiče, dříve byl tlumič souběžně se sedlovou trubkou, aktuální generace jej má umístěný pod horní rámovou trubkou.

Vedení kabeláže vnitřkem nikoho nepřekvapí a počítalo se i dírou resp. vedením k přednímu čepu tlumiče. Proč? Samozřejmě kvůli dálkovému zamykání tlumáku. Kolo je určeno i pro velké žíznivce, umožňuje montáž dvou košíků na láhve.

Geometrie & velikost

Do testu jsem dostal velikost L a pro jezdce 185 cm vysokého jezdce se jeví jako optimální a to i se sedlovkou s 175mm zdvihu. Rám je dost dlouhý, 465 mm dlouhý reach je nadstandard v XC kategorii, ale v trailu je to hodnota naprosto v normě. Stejně tak by se dal označit i úhel sedlové trubky, 75 stupňů je hodnota odpovídající modernímu trailovému kolu. Na obratnosti přidává kratší 430 mm dlouhá zadní stavba, to vše postaveno na 29" kolech. A za doporučenou cenovku 164.999 Kč.

Stoupání

Jak vystihnout jízdní vlastnosti jedním slovem jednoznačně živost. Kona je neuvěřitelně živá a to jak ve výjezdech, tak ve sjezdech. Kolo velmi pěkně reaguje na každé šlápnutí. Cítíš, že sílu kterou dáváš do pedálu se výrazně převádí na dopředný pohyb. A tenhle pocit se ještě více zdůrazní při zamčení tlumiče. Ten není uzamčen úplně do tvrda, ale výrazně ztuhne. Ať nejsem úplně milovníkem různých zamykacích páček, tak zde bych zamykací páčku tlumiče opravdu uvítal. Často jsem měl pocit, že bych si chtěl zamčít tlumič, abych jel ještě rychleji.

Při otevřeném módu i při nejvíc přitažené pomalé kompresi kolo při jízdě do kopce lehce houpe. Opravdu lehce, jen kousíček zdvihu, tak, aby kolo eliminovalo drobné nerovnosti a jízdu vyhladilo. XC závodník by asi prohlásil, že se houpe až moc, jezdec zvyklý na kola s vyšším zdvihem bude jásat. Řešením by bylo přidat si více vzduchu do tlumiče, ale 25% sagu se jeví dost optimální především pro cestu dolů, přidaný tlak by ubral na citlivosti. Pocitu výborné jezdivosti přidávají i lehká kola a dobře se odvalující pláště.

Sjezd

Již dříve jsem zmiňoval živost kola. Hei Hei je živé, velmi ovladatelné kolo, ale přitom není uskákané či neposedné. Velmi ochotně reaguje na jakýkoliv povel, agilnost je obrovská. Ale přitom zůstává je i docela stabilní v rychlosti. Geometrie od laděna tak, že je přesně na hraně, mít o fous postavenější vidlici bude kolo již ve větší rychlosti vratké. Je však mít na paměti pořád zařazení kola, jedná se o vysokozdvihové XC kolo, nebo možná lépe maratonský speciál s přesahem do trailové kategorie. Cesta dolů by se dala rozlišit na dvě části, drncá vs. nedrncá.

První, jedu po hladkém a nebo lehoučko drncajícím, zde nepotkáváš téměř žádný limit, kolo je velmi jisté a precizní. Na takových tratích si jízdu vyloženě užíváš a potenciál kola naplňuješ na maximum. Druhá část, jízda v rozbitém a nebo v opravdu velké rychlosti, zde již kolo tolik neexceluje., důvodem je postavená hlavová trubka a tím pádem málo položená vidlice. Pokud ti nepomůže geometrie, což zde není – mysli na to, že je to stále XC kolo, tak musíš mít opravdu pevnou ruku a kolo hodně krotit. Dal jsem si dvě lajny v bikeparku na Lipně, který rozhodně není nějak extrémně rozbitý, i když to není ani úplně hladký a tam už kolo sahalo hodně k hraně.

Sjezdové schopnosti nejvíce limitují pláště mají dost kulatý profil a díky tomu slabší oporu v odkloněných svazích a šikminách. Sjezdovým vlastnostem nepomáhá ani nižší vzorek. Přední kolo vede, zadní kolo jede – to u Hei Hei neplatí – platí přední kolo jede, zadní taky jede. Nejsou ani moc čitelné. Hranice mezi tím, kdy plášť v náklonu drží a kdy jde do smyku je téměř nerozeznatelná. Vzhledem k potenciálu kola je výměna předního pláště za hrubší téměř nutná.

Specifikace

Osazení je jednoznačně bez jakéhokoliv kompromisu. Jelikož se jedná o model s DL přídomkem, Deluxe, nejvyšší osazení nepřekvapí. Kona na rozdíl od mnoha dalších značek pro rok 2021 sází plně na Sram, nejvyšší brzdy G2 RSC, XX1 pohon a tlumič Deluxe a vidlice bike obojí v ultimate verzi. Zlatý nápis na hlavní rámové trubce skvěle doplňují zlatá kazeta. Co naprosto zásadně potěší je vysoko zdvihová sedlovka 175 mm zdvihu jednoznačně oceníš i na kole této kategorie.

Avšak toto kolo je modelová řada 2020, na příští sezónu kolo doznalo změn v odpružení. To jde jednoznačně více XC směrem, Pike nahradí Sid a stejná tři písmena najdeme i na tlumiči. Váha půjde dolů, ale ruku v ruce s ní i tuhost. Hei Hei 2021 míří více k XC a maratonům a letošní kolo, model 2020, více k trailování. Proč ten posun? Domnívám se, že důvodem je vzájemné konkurování mezi modely 134 a Hei Hei. Tím, že osadí více XC odpružení kupujícím rozhodování dost usnadní.

Kona Hei Hei vs. Cannondale Habit SE

V paměti mám ještě nedávno testované kolo Cannondale Habit SE, který míří do zcela stejné kategorie. Dvě velmi podobná kola, která jsou ale svým vyzněním zásadně odlišná. Cannondale je hodně XC zaměřené jak geometrií, tak osazením či posedem, za to Kona ta je jednoznačně mnohem více trailová. Cannondale Koně do kopce určitě ujede, ale z kopce bude Kona o hodně zábavnější, jistější a také tužší. Především v oblasti odpružení – vidlice Pike na Hei Hei míří zcela do jiné kategorie než Sid použitý na Cannondale. Výše zmíněné platí na 100% pro testovaný model roku 2O2O, příští rok již nebudou rozdíly tak výrazné.

Letošní model Kona Hei Hei jsem si doslova zamiloval. Kolo, které má neskutečný potenciál jak při stoupání kopců, tak i z kopců dolů. Kolo, které tě bude hnát dopředu, co nejrychleji na kopec. A dolů? Tam ti umožní jet skoro jako na ostřejším kole s vyšší zdvihem. Libovat si bude především na hladších tratích, trailcentrech, na tratích typu Hardcode Blinduro však bude kolo plakat a ty také.

Infobox

Kona Hei Hei CR DL
Cena: 164.999 Kč

Foto: Boris Bujok/Borda13

Diskuze

  • anonymní uživatel Domrdal Comohl 21.9.2020 v 11:26

    proč to nestojí aspoň 230K?

  • profilová fotka esmo 22.9.2020 v 6:54

    Moc pěkná, podrobná recenze. Více takových !

  • profilová fotka esmo 22.9.2020 v 6:55

    Foceno v Anthroposu, že?

  • profilová fotka Keli 22.9.2020 v 8:01

    Esmo: ano, v Bike Aréna Antropos.

  • anonymní uživatel JK 24.9.2020 v 22:37

    Ahoj,srovnání s Canondalem je myšlen asi Scalpel Se 1. Jinak super recenze. Diky za ni.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí