Novinka: Ghost Riot - nový a zcela jiný

Autor: Keli, vydáno: 9.11.2020

Po pár letech odmlky je zde opět Ghost Riot. Nový model s původním nemá zhola nic společného, ale má na co navazovat. Tehdejší použitý systém odpružení s takzvaným Riot linkem zajišťoval naprosto dokonalý způsob odpružení zadní stavby, ze začátku degresivní, následně lineární a ke konci zdvihu progresivní. Fungoval skvěle, ale velké množství čepů na kluzných pouzdrech vyžadovalo velkou dávku servisování. Kdyby Ghost ke kolu přibaloval mechanika, měli bychom původní systém ještě teď. Mechaniků byl však nedostatek a tak zde máme nového Riota.

Jedná se o zcela přepracované kolo s úplným jiný jiným systémem odpružení. Zadní stavba se otáčí okolo virtuálního čepu. Veškeré detaily najdete níže ve videu, upozorním jen na trajektorii osy zadního kola to chodí po svislé přímce - poměrně nečekané u virtuálního zavěšení. Ghost tvrdí že, odpružení Traction Link bude super citlivé a zároveň efektivní pro šlapání. Na první pohled se zdá, že se jedná o zzájemně si odporující vlastnosti. Nezbývá než si počkat na zkušenosti z jízdy.

Pokud ti způsob odpružení je povědomý s dříve používaným systémem odpružení na kolech Lapierre nejsi zřejmě úplně mimo. Podobnost nebude náhodná, protože jak Lapierre, tak Ghost patří pod jednu mateřskou firmu a některé jiné modely jsou totožné jako u francouzské, tak německé značky.

Nový Riot bude založen na filozofii, kterou Ghost vede již delší dobu. Na jedné rámové platformě s drobnými modifikacemi postaví více kol, ty se nebudou lišit jen osazením, ale především svým určením zdvihem i geometrii. Chceš ostré enduro s přesahem do freeride? Máme. Chceš univerzální all-mountain kolo? Máme. Chceš rychlou trailovou raketu? Máme. Přesně takhle to funguje u Ghostu a vše se bude jmenovat Riot. Lišit se budou zdvihem, čekej hodnoty 160, 150 a 140mm. Všechny modely budou na rámu z hliníkové slitiny a primárně postavené na 29 palcových kolech.

Ze všech modelů jednoznačně vyčnívá nejvyšší model. Riot enduro full party. Kolo pro nejostřejší ježdění postavené na odpružení Formula a to jak vidlice, tak tlumič. Čekej hodnoty 170 a 160mm zdvihu. Vidlice Formula Selva S, tlumič Formula MOD. Cenovka Full Party je příznivá, 95 tisíc korun českých!

Geometrie je docela divočina, 64 stupňů na hlavovce, 450mm dlouhá zadní stavba, rozvor v nejmenší velikosti 1224 mm.

Stejně jako ostatní modely nového Riotu bude mít hliníkový rám s kabeláží vedenou z vnější strany. Její umístění je zespod spodní rámové trubky, kde je ukrytá pomocí šikovného krytu, který kombinuje plast a gumu. Kromě ochranné funkce plní i funkce vizuální při pohledu z větší dálky máš dojem, že kolo má vnitřní vedení.

Velkou libůstkou je integrovaná teleskopická sedlovka 8pin sedlovka. Ghost jako jeden z mála výrobců se nebál a zásadní komponent integroval přímo do sedlové trubky. Výhody jsou zřejmé, v podstatě neomezený zdvih, tuhost a velký průměr sedlové trubky.

Tolik ve zkratce o novém Ghost Riot. Podrobnější zkušenosti s tímto kolem si necháme až po redakčním testu, který máme přislíben. Hledáš něco dalšího, mrkni na produktovou stránku.


Jo a nesmím zapomenout i na to, že klasický Riot má i svého elektrického bráchu.

Diskuze

  • anonymní uživatel Marek 9.11.2020 000 6:55

    Jo, tohle se povedlo, zatím to vypadá moc dobře a Ghosty mám rád. Jen ty 29” bez volby 27,5 mi malinko vadí. A taky na tvrdé enduro a freeride mohli přidat 10-20mm zdvihu vzadu.

  • anonymní uživatel Shu Lin 9.11.2020 000 7:04

    chápu dobře že si jen dokoupím kratší vidlici a tlumák a z endura si můžu přehodit na trail?

  • anonymní uživatel Matthew 9.11.2020 000 7:47

    líbí se mi to, jestli ty kola budou na jaře dostupné, tak budu hodně zvažovat tu AM variantu.

  • anonymní uživatel Michal (mtbikermichal (a) gmail.com) 9.11.2020 000 8:34

    To gufero na té sedlovce je volaké čudné

  • anonymní uživatel Ondra 9.11.2020 000 12:34

    Až tu bude mít Formula důstojné zastoupení, tak to má smysl. Vidlice, brzdy jsou asi to nejlepší co jsem jezdil a co si lze pověsit na kolo... Ale servis a podpora je katastrofa...

  • anonymní uživatel pps 9.11.2020 000 15:38

    Na to jak měli vyladěnou předchozí generaci rámu, po stránce vhledu, tak tohle je za mě pořádná hrůza. Před 15 roky snad, ale dneska? Za mě teda fakt neee

  • anonymní uživatel Martin 9.11.2020 000 16:29

    myslel jsem, že není hnusnější kolo než Rockmachine, tak bohužel je...

  • profilová fotka Baba-Ji 10.11.2020 000 3:55

    Ondra: Formulu u nás dělá Bartoníček, pokud chceš mít 100% jistotu, pak německý Cosmic Sports (komplet servis i s odesláním zpět trvá tak týden). Za mně absolutně no-problem.

  • profilová fotka Oncek 10.11.2020 000 9:03

    Baba-Ji: No Bartoníček to je kapitola sama pro sebe... :D Cosmic Sports jsem ještě neviděl, dík za tip. :)

  • anonymní uživatel Showlinz 10.11.2020 000 17:31

    Bartoňíček je paun!

  • anonymní uživatel Dušan (Bishopcheb (a) seznam.cz) 10.11.2020 000 22:54

    To je pořádnej nemeckej hnus prostě aintopf jak má bejt

  • anonymní uživatel agrrr 16.11.2020 000 19:41

    Takto riesena kabelaz by mohla byt konecne na kazdom bajku, z estetickeho hladiska OK a z hladiska funkcneho uplna topka. Jednak to ochrani a jednak je to pristupne :) A ten razvor a sedlovka su pekny extrem :D Za mna palec hore !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí