Dobrodružství: Sean Green chce pokořit všechny skotské vrcholy

Autor: Keli, vydáno: 8.2.2021

Grizzly Munro Diaries je probíhající projekt ambassadora značky Urge Seana Greena, ten si před třemi lety dal za cíl pokořit všech 282 skotských Munro. Slovo Munro označuje ve Skotsku kopec, horu či vrchol, který má více jak 3000 stop, tedy cca 915 metrů.  

Jmenuji se Sean Green a jsem biker milující dobrodružství. Je mi 31 let a pocházím ze Skotska. Jezdím na kolech už 20 let, celé své mládí jsem se soustředil na závodění a downhill. Aktuálně své úsilí směřuji do velkých hor. 

Myšlenka na tento projekt mne napadlo poté, co jsem si už byl přesycen ježděním a stavěním na našich lokálních tratích. Zamířil jsem proto do kopců, které jsem měl prochozené z dřívějška. Pokořil jsem jich dvacet a byl nadšený jejich divokostí, drsnými sjezdy a krásou.

Byl jsem myšlenkou na zdolání dalších doslova posedlý. Řekl jsem si, není žádný důvod sjet 200 největších skotských hor a dalších 80 nechat ladem, protože jsou příliš náročné. Cíl byl jasný, zdolat všechny. Teď jsem o 145 Munro dál a pořád zavile jdu za svým snem.
Je zřejmé, že ne každá hora je zcela sjízdná, ale nejzajímavějšími částmi projektu je najít epické singletracky na úzkých hřebenech, na kterých ještě nikdo nejel na kole. 

Musím přiznat, že se svým nápadem jsem nebyl první. Mým vzorem je Paul Tattersall, který již podobnou cestu absolvoval a za pomoci kola se dostal na každý z 282 vrcholů, často však kolo použil jen jako dopravní prostředek k patě hory. Chci být první, kdo bude s kolem na každém z Munro.

  

I ve Skotsku se tvrdí, že horská kola způsobují větší erozi než chodci. Někteří dokonce tvrdí, že kola na skotské hory vůbec nepatří. Bohužel, ne všichni, které na horách potkávám jsou nadšeni, že mě vidí a že jezdím na stejných stezkách jako oni. Myslím si, že je důležité sdílet hory a přírodu společně bez bezdůvodného škatulkování - všichni jsme outdoorový nadšenci. Boty, kola i déšť způsobují erozi a je jen na nás jak velká bude.
V těchto místech často nelze jezdit tak, jako na klasickém bikovém trailu. Myslím si, že je důležité nechat cesty v takovém stavu v jakém jsme je nalezli. Jestli po mém průjezdu zůstanou vybržděné místa, tak dávám špatný příklad a rozhodně nedělám dobrou reklamu horským kolům. A to nemluvím o potenciálním poškození ekosystému.

Modré vrcholy dobyty, červené ještě zbývají... Hory jsou pro mě srdcovka a tomto projektu spojuji dvě své největší záliby - kolo a hory.

Až Grizzly Munro Diaries dokončím, mám v plánu prozkoumat další horské pásma různě po světě a posunout tak možnosti, kam lze vzít kolo. A taky napsat o svém dobrodružství knihu. A můj největší sen je stát se profi bajkerem, mít kolo jako práci. A pokud ani to nevyjde, tak i jen inspirovat lidi, aby šli ven a prozkoumali hory, je také docela v pohodě, ne?

Chceš vědět víc? Sleduj Seana na Facebooku nebo Instagramu.

Foto: ALC Photography & Grizzly Munro Diaries

Diskuze

  • anonymní uživatel Romcko (romcko (a) seznam.cz) 11.2.2021 000 17:55

    Borec!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí