Pět zásadních parametrů výběru horského kola pro dítě či juniora

Autor: Keli, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 4.3.2021

V následujícím článku se pokusím shrnout zásadní parametry pro výběru dětského či juniorského kola určeného pro jízdu v terénu. Uvedu pět pro mne, otce dvou dětí, zásadních parametrů, podle kterých jsem vybíral kolo staršímu synovi. Snad vám pomohou s výběrem také.

      

Základní požadavky - zábavný univerzál

Ve svém rozhodování jsem počítal s tím, že kolo musí být univerzální, tedy takové, na kterém bude syn schopen sjet traily, zablbnout si v bikeparku, ale zároveň i může absolvovat celodenní výlet. S tím, že to bude kompromis jsem počítal. Ale i kompromis může být dobrý nebo horší. A stejně taková jsou i dětská kola - dobrá a horší.
Obecně je důležitý poměr mezi jednotlivými složkami, poměr používání mezi traily, bikeparky a výlety. U nás to bylo docela jednoduché, traily a bikeparky mají větší prioritu než celodenní výlety. Takže jsme hledali kolo spíše zábavné, ovladatelné než kolo rychle jedoucí.

Odpružení, Full vs. HT

V tomto bodě navážu na předchozí odstavec, pokud převažuje ve vašem rozhodování užívání si na kole a cesta dolů nabízí se sáhnout po celoodpruženém kole. Je zcela jasné, že full výrazně zlepší jízdní vlastnosti, míň to drncá, dítě může jet rychleji i v rozbitějším terénu. Celoodpružené kolo dítěti umete cestičku. Dovolí mu přejet věci, které by na pevném kole nezvládlo. Zdolat překážky na které nemá skill. Tudíž ho nenutí až tolik zlepšovat svojí techniku jízdy. Pevňák, ten nic neodpustí. Dítě se musí naučit mnohem lépe pracovat s těžištěm, s koleny, s lokty, řešit postoj, brždění... Pro rozvoj všestranného mladého cyklisty je full spíše na obtíž. Ve svém rozhodování jsem jej nezatratil, ale spíše jsem lehce preferoval pevné kolo.

Hmotnost

Hmotnost je taktéž velmi důležitým parametrem. Rozdíl v hmotnosti se samozřejmě liší osazení, dražší komponenty, vyšší modelové řady jsou zákonitě lehčí. Avšak vyjma úplně vstupních řad není rozdíl v hmotnosti zásadní. Do čeho se vyplatí zainvestovat jsou lehčí výplety a bezdušové provedení plášťů, tam dítě pozná rozdíl. Ale jestli má přehazovačku Deore nebo XT, to v drtivé většině případů nerozezná.
A opět zpět k předchozímu, full vs. hardtail. Celoodpružené kolo bude minimálně kilo, spíše kilogram a půl těžší než obdobný bicykl s pevnou zadní stavbu. Je to daň za pohodlí. Vzhledem k hmotnosti jezdce je to dost zásadní váhový nárůst.
S hmotností souvisí i optimální funkce odpružení. Lehké dítě s hmotností kolem 30 kilogramů vyžaduje speciálně upravený tlumič i vidlici. Dospělé verze s minimálním tlakem uvnitř nefungují kvůli vlastnímu vnitřnímu odporu. A řekněme si upřímně, velká část juniorských fullů má dospělácké odpružení.
Full nalezneme na jedné straně váhového spektra, na druhé je opačný extrém, honba za co nejlehčím kolem. Za kolem, které nemá ani odpruženou vidlici. Váhová úspora je sice extrémní, ale jízdní vlastnosti jsou výrazně horší. Při mém výběru jsem si položil otázku "chtěl bych na kole bez odpružené vidlice jezdit?" Nechtěl! A tím bylo vymalováno.

Výbava, brzdy, kotouče vs. ráfkové

Komponentová výbava v mém rozhodování nehrála až tak zásadní roli. Jestli bude kolo osazeno pohonem od Shimano nebo Srám mi bylo v podstatě jedno. Nicméně velkou pozornost jsem věnoval brzdám. Na mnoha juniorských a dětských kol stále nalezneme ráfkové brzdy. Kolo do terénu a ráfkové brzdy, to si dle mého názoru úplně nerozumí. Kotoučové brzdy i s mikro kotouči velmi snadno - s minimálním úsilím a námahou - zabrzdí doslova na pětníku lehkého jezdce. a je v podstatě jedno jestli jsou lankové nebo hydraulické. Správně seřízená lanková kotoučovka se naprosto vyrovná hydraulice, samozřejmě bavíme se o použití s jezdci a jezdkyněmi muších vah. Kotoučové brzdy jsou prostě "must have"!

Velikost, průměr kol

Výběr správné velikosti rámu je elementární. Kupovat kolo s tím, že ne něj dítě pár let doroste, je špatně. Člověk se holt musí smířit s tím, že zakoupené kolo nevydrží dítěti extrémně dlouho. Naštěstí, výhodou je, že děti se rodí neustále a prodat kvalitní kolo lze velmi snadno a to i s velmi malou finanční ztrátou.
Výběr průměru kol je mnohem složitější, zde jsou v dětských kategoriích na výběr všechny možné varianty. 
Uvedu konkrétní příklad, pro mého 10letého syna s výškou 140 cm bylo v nabídce k dispozici od 24" kol až po 29" kola. Jelikož z 24" kol přecházel, tuto kategorii jsem rovnou zamítl. Stejně tak i 29", pro větší kola potřebujete více síly a té malé děti nemají na rozdávání. Devětadvacítka znamená větší rychlost, to je jednoznačné a pokud se podíváte na dětské závody, tak drtivá většina malinkých závodníků na devětadvacítkách jezdí a to i často tehdy, kdy nejsou schopny na kolo téměř sami nasednout. Jak asi může být zábavná jízda na tak obřím kole? Na rozhodování mi proto zůstali 26" a 27,5". Přestože průměr kol není zásadně odlišný, u dětského kola ovlivní výrazně další rozměr, stand over. I při velkém slopingu rámu větší kola ztíží nastupování. Takže po dlouhém bádání jsem nakonec sáhl po dobré staré dobré šestadvacítce.

Cena

Parametr poslední, bohužel v často zásadní a tím je cena. Pokud nahlédnete do ceníků dětská a juniorská kola lehce vyšší řad stojí skoro stejně jako kola dospělá. Ono se vlastně není čemu divit, protože obě kola jak dětské, tak dospělé mají stejné komponenty.

A co ty? Jaké jsou tvé parametry výběru

Tak, takové byly parametry mého výběru. Řídil jsem se jimi a dle zpětné vazby od syna jsem se trefil dokonale. Avšak každé dítě je jiné a jen jeho rodič ho a jeho potřeby zná nejlépe. Co je pro tebe a tvé dítě prioritou výběru? Podle čeho vybíráš kolo dětem ty? Dej nám vědět v komentářích.

Diskuze

  • anonymní uživatel Pavel 4.3.2021 000 21:09

    Ahoj. Já jsem řešil kolo pro 4 letou slečnu, která již od 2 let rada jezdí rada na kole. Tak že velikost kol byla jasné 20” a co jsem řešil zda odpružení či ne. Jelikož rád jezdím v terénu a nemám rád asfalt koupil jsem celoodpružené kolo. Byla to správná volba.

  • anonymní uživatel Kev 4.3.2021 000 22:50

    Taky jsem nedávno objednával pro dceru 6 let. Ale rozhodoval jsem jestli full nebo bmx. Nakonec jsme vzali elektrokolo crussis e guera a je moc spokojená.

    • anonymní uživatel CanaLL 5.3.2021 000 0:39

      pro 6ti letou dceru elektrokolo crussis?! no tykrávo! :D

    • anonymní uživatel Jirka (Jiri.Tuma.ml (a) seznam.cz) 6.3.2021 000 14:14

      to Kev: mohu poprosit o vysvětlení, proč 6ti leté dítě dostalo elektrokolo? Nemyslím to jakkoliv zle, taky už jsem se na elektrokole svezl (ne na svém, měl jsem na chvilku vypůjčené Specialized Enduro) ale ani u sebe ani u dětí (mám dceru 12 let a syna 7 let) nevidím jediný důvod pro koupi elektrokola. Věřím, že jsi měl určitě dobrý důvod a jak říkám, nepíšu tento komentář jako hate, jen bych rád věděl, proč na elektrokolo došlo. Třeba je nějaký úhel pohledu, který na elektrokola doposud nemám :-)

    • profilová fotka jf 6.3.2021 000 17:32

      znamenitá volba!

    • anonymní uživatel Gabosh 10.3.2021 000 10:46

      Pro dceru elektrokolo? Tak..to už je totálka...... svět se v prdel obrací:-)

  • anonymní uživatel Tom (a (a) a.a) 4.3.2021 000 23:25

    No a co za kolo si teda nakonec vybral? Postavil? Jaky ram a vidlice? Diky, budu resit podobne rostle decko a taky se rozhoduju mezi 26 a 27.5. HT to bude urcite a stejne jak vy budeme vic v bikeparkach a na trailech nez na celodennich rodinovyletech.

    • profilová fotka Keli 5.3.2021 000 9:37

      Měl jsem možnost vyzkoušet i Ghost Asket Kid (ten, co je na fotkách) a nakonec ho vzal. Doplnil jsem jen teleskopickou sedlovku.

      • anonymní uživatel Tom (a (a) a.a) 5.3.2021 000 18:29

        Dik, ten vypada hezky. Jeste se mi libil treba Stoic od Canyonu v nejmensi XXS variante (je na 27.5 kolech), ale to by byl kup na slepo. Koukam, ze kdyz ho ted objednam, tak by mohl dorazit se stestim akorat na Vanoce :D
        Bohuzel vubec netusim, co cekat od tech vidlic, co na tahle kola davaji, jestli to bude aspon castecne funkcni pod ditem (moje dite je navic koncentrakovy typ).

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 5.3.2021 000 8:27

    Pro svého syna (5 a půl roku) jsem teď kupoval HT s pevnou vidlí, kola 20 x 2,8", řazení 1x8, kotoučovky a hodně nízký standover. Syn váží jenom 18 kg, takže jsem váhu docela řešil... Kolo má takhle 10,5 kg.

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 5.3.2021 000 8:47

    tak tohle je jedna z věcí, kterou řešit nemusím. Spíš mě zaujalo, pro je článek veden jako "obchodní sdělení" Nevidím tam žádnou reklamu ani prodakt plejsment nebo tak něco. No nic. Nudim se v práci. :)

    • anonymní uživatel Shu Lin 5.3.2021 000 9:06

      ani ten ghost ti nepřijde jako product placement? :D

      • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 5.3.2021 000 10:22

        to jsem nějak neřešil..vidim na fotkách kloučka na červeným bajku, text ghost bych snad ani nerozluštil, kdybys to nenapsal. :) Njn, jak řikám, nudim se v práci...tak špekuluju nad blbostma.:)

    • profilová fotka Keli 5.3.2021 000 9:33

      Hledej odkaz v textu :)

  • anonymní uživatel Sojer (Nevim (a) gmail.com) 5.3.2021 000 13:36

    Vidim to naprosto stejně, jen snad pokud ten človíček už umí trochu jezdit a bude prioritou bikepark asi bych volil odpruženej rám. Tam se i malej zdvih hodí

  • anonymní uživatel Nadvora 5.3.2021 000 13:57

    Samozřejmě záleží na věku a ochotě jezdit. Zvolili jsme Sup Team 20. Hleděli jsme hlavně na váhu. Předchozí kola byla Woom 14 a 16. Kotoučovky byly spíše bonus, Véčka třeba na Sup FLY 20 myslím v pohodě a za lepší cenu, stejná váha.
    Zatím jsme zvolili nepérovací kolo a to z důvodu, aby se naučil dobře jezdit spíše všestranně. Samozřejmě rád jezdí i drncáky, ale vzhledem váze kluka, cca 18kg, stačí ladit tlak v gumách (ověřeno).
    Teď jsem koukal a hlavně hodně větších výrobců se konečně zaměřilo na váhu svých dětských kol, takže je z čeho vybírat.
    Tak ať to jezdí!

  • anonymní uživatel Strejda (lucidecz (a) gmail.cz) 6.3.2021 000 6:42

    Ještě bych do těch bodů zahrnul geometrii, aby to bylo hravé do terénu, protože třeba SUP je spíše XC já zvolil třeba Beany blaster enduro 26" kluk byl z toho úplně v extázi. 1x11 deore včetně hydraulik, doplnil jsem o sedlovka a hotovo.

  • anonymní uživatel whatever 6.3.2021 000 9:13

    Keli moc pekne jsi to shrnul. Konecne nekdo kdo vidi velikost z pohledu budoucnosti. Moje heslo je: "nechte decko z kola (lyzi, golf holi atd) radeji vyrustat, nez je do nich nechat dorustat". Aktualni roky mozna nebude tak rychly (nebo u golfu dlouhy) ale nauci se o moc lip ty veci ovladat a dlouhodobe az vyroste bude sikovnejsi a lepsi , nez decka co jezdilly vzdy na o cisle vetsim naradi, aby byly na rovine rychlejsi.

  • anonymní uživatel Jirka (luska.jiri (a) seznam.cz) 6.3.2021 000 13:15

    Hezké shrnutí, kolikrát je opravdu o kompromisu a moc kol pro děti do BP není a nebo jsou příšerně drahé, z pohledu chrtění XC už je situace o něco lepší. Bohužel i komponentů pro stavbu je pramálo.. My skončili u takového pokusu, zatím je malý (6 let/127cm/28kg) nadšený a technické sekce zvládá s opravdovou jistotou včetně skoků. Je pravda, že celodenní výšlap už se neobejde bez fňukání a to hlavně proto, že ho to nebaví a bike není z nejlehčích. Pořád nevím, jestli by třeba lehčí záplety vydržely ty skoky, schody, dropy a lehčí pláště ho tak dobře podržely v horším térénu či byly odolné vůči defektu a i kdyby, jsou buď velice drahé, nedají se sehnat nebo se vůbec nevyrábí.. Tady je náš pokus: www.bike-forum.cz/...

  • anonymní uživatel Marcel (marcellius(zavinac)seznam.cz) 6.3.2021 000 21:35

    Kolo pro mého kluka čerstvých 7 let, 28 kg řeším delší dobu. Pohled mám podobný jako Keli. Kluk jezdil 20 Orbeu a po čase na ni dostal odpruženou vidlici. A to hlavně kvůli Baronu na Klínovci. Rozhodl jsem se nakonec pro ht a to Orbeu Laufey 24 H10 ale jsem v koncích, neboť teď není a bude nejspíš až po novém roce ☹️ to kolo pro něj prostě chci. Fula jsem zamítl právě kvůli moc snadnému ježdění, ale stejně mu Fula letos půjčím na Klínovci. Ale kdyby někdo prodával 24 co je spíš dolekop.com tak dejte vědět. Jinak toho Ghosta jsem taky řešil, ale 26 nedá a nakonec si říkám, že když budu čekat na příští rok, tak skoro mohu přemýšlet o 26" a teď co???

  • anonymní uživatel Sjezdar (petr.lochman (a) gmail.com) 9.3.2021 000 1:10

    Jo orbeu laufey 24 H10 ted zvazuju pro syna 7let, 127cm. Podle mne super kolo do narocnejsiho terenu, ja nasel jedno v UK (bydlim tu) skladem.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí