MojeKolo

Freeride: Gaspi v prudkých sjezdech sicilských Valanghi

Autor: Keli, vydáno: 7.4.2021

Valanghi znamenají v italštině laviny a právě tak říkají freerideři oblasti pískovcových svahů ve vnitrozemí východní Sicílie.
Rozsáhlá oblast  freeridových lajn se rozkládá v oblasti pod sicilskými městečky Biancavilla a Paterno, kde za druhé světové války probíhaly líté boje. Několik měsíců zde proti sobě stály armády wehrmachtu a společných sborů USA a Skotska.
Stopy válečných běsů jsou zde dodnes patrné. Při pohledu na zem najdete kulky nebo šrapnely, které se po vydatnějších deštích vyplavují v erozních stěnách okolních kopců.

Již potřetí v rozmezí čtyř posledních let se motáme po úzkých prašných cestách k nejlepším místům a prudkým lajnám tohoto freeridového ráje.
Cestou potkáváme lokálního guru v sicilském stylu "Ferrari Fiat Ritmo" a průkopníka této freeridové lokality Andrea Motta, který nevěří vlastním očím, že nás opět vidí, a udílí nám pár tipů, kde najít další spoty. 
Každý freerider si tady připadá jako v hračkárně - neví, na jakou stěnu má skočit dřív. Ani za týden není možné celou oblast probádat a otisknout stopy pneumatik na všech svazích.

  

Na jednom z nich Gaspi okouší průraznost válečných střel, když mu při prudkém sjezdu prošla zadní pneumatikou kulka vypálená před téměř osmdesáti lety. Před pár lety v místních stráních našli dokonce i nevybuchlý granát. Dnes je tu využívaná zemědělská oblast, kde se pěstují citrusy a zelenina. "Po kopcích běhají ovce a krávy, které zřejmě kdysi a možná občas i dnes fungují jako detektor výbušnin," směje se Gaspi.

Dostat kolo nahoru po prudké stěně rozrušené erozí je dřina, ale odměnou za námahu a pot je vždy prudká freeridová lajna dle vlastního výběru.

 

Únava je vytlačena nadšením a novými výzvami v podobě stále prudších cest. Až na sněžení se během dne střídají snad všechny druhy počasí. Není se čemu divit, protože jsme v těsné blízkosti Etny s výškou přes tři tisíce metrů. Mraky se nad ní honí jak báby na trhu a my s přicházející tmou skáčeme do auta a jedeme se trochu ohřát směrem k lávě proudící krajinou na obzoru.

foto:    Miloš Štáfek
video: /selfie/ Gaspi DJI
text:   Adam Maršál
#nocompressorea

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí