Report: Český pohár ve sjezdu Rokytnice - český sjezd žije

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 25.5.2021

Kdo jede na sjezdové závody? Píšu na fejsbůk a nikdo se moc nechytá. Prej počasí, prej daleko, blbá trať, prostě klasická spousta výmluv. Kule situaci zachraňuje, že pro jednou, když nepůjde sázet kytky tak se nic nestane. Navíc se připojuje i Broňa, ten se přidá až v sobotu přímo na místě.

Forma bude!

Když Kuleho v pátek večer ho nabírám, první co dává do dodávky je basa piv. Cesta je dlouhá a bude žízeň. Ale asi nám kluk stárne, protože kde jsou ty časy, kdy basa padla na trase Brno - Liberec. Tentokrát mu tam kuželek dost zbylo. Asi nebyla forma.

Já ale natrénováno mám. Na sjezdovém kole jsem byl naposledy v roce 2019 v Peci pod Sněžkou a teď ve čtvrtek na dvě hodiny. Gradace tréninkových dávek před závodem je jednoznačná. Forma bude!

Dráha stejná jako před lety

V Rokytnici jsem nebyl snad 8 let a v podstatě se zde nic nezměnilo. Dráha i přes snahu a drobné změny zůstává stále stejná. Nepříliš těžká, hodně skákavá a o dvou rozdílných polovinách. V horní půlce je to jen o klopených zatáčkách a paletových skocích. Slovo rádius v Rokytnici neznají a tak jsou všechny rovné jak když střelí. Skákat není úplně o radosti, zvlášť když se k tomu přidají poryvy větru. Občas je to o zdraví, pár lidem nepříjemně fouklo a poznali tvrdost místní země.
Naopak druhá polovina, to je krásný sjezd. Dráha zde nově vyjela několikrát z úzkého koridoru pod lanovkou bokem do lesa. Tím vznikly nejzajímavější úseky celé trati. Škoda jen, že jich nebylo více.

 

Za málo peněz spoustu zábavy

"Kolik koštuje startovné?"
"Dvanáct kil!"
"Tvl, to je paleta."
"No jo, ale máš v tom dva dny lana!"

Když to srovnám s Enduroserií, kde za stejný love ti při troše štěstí zůstane nějakej žvanec na občerstvovačce. Trochu nepoměr... On je to trochu nepoměr při pohledu na cenu za denní permici v Rokytce. 780 Kč. WTF, to jako fakt?

Když ti foukne

"Je super, že jste tady dva. Kdyby se mi něco stalo, tak mě má aspoň kdo odvézt domů," říká Broňa při poslední sobotní jízdě lanovkou. Pouští to dolů a za druhým přescesťákem mu fouklo, kutululů a klička na tři kusy. Sotva se dostane pryč z dráhy už je tu horská... Tvl, to je kalup. No nejeli k Broňovi, ale ke klukovi, co se vyndal chvíli předtím a asi si vykloubil prst. Z toho nakonec nic nebylo, ale díky Broňovi horská nejela zbytečně. Broňa nemá rád plýtvání...

Počasí jako na houpačce

Víkendová předpověď počasí nebyla úplně pozitivní, ale jako nezlomný optimista věřím, že nevyjde. V noci na sobotu chcanda jak sviňa, sobota ráno taky, ale pak přestalo a jezdilo se i na suchým. Někdo to zvládl i v neděli, některé kategorie ne. Ti méně šťastní při své finálové jízdě zažili průtrž mračen i kroupy. Elita si to vyžrala nejvíc, ale ukázali proč jsou elita. Mega respekt za předvedené výkony.

 

Kdo si počká, ten se dočká

Už vím, co mi na sjezdu vadilo. To čekání, ty neustálé prostoje. No, nechyběly ani teď. Čekat na start o dvacet minut dýl je v poho pokud je 25 stupňů a svítí slunko. Ale v šesti stupních a vichru je to dost na prd. Zvláště když už na kopec přijedeš promrzlej z ultra pomalé lanovky.

Lokty máš?

"Chrániče na lokty máš?"
"Nemám!"

"Co ta kamera? Tu nesmíš mít, leda bys točil pro TV Nova. Krátký rukávy, to se taky nesmí. A co to číslo, vždyť to nejde přečíst..."
"Já to pane rozhodčí na finále zlepším, slibuju."

Slibem nezarmoutíš! Ale jak je vidět na fotkách od Romana Jahelky (romanfoti.cz) tak v semi s kamerou a krátkým rukávem, ve finále bez kamery a s dlouhým. Jestli byly i chrániče můžeš hádat.

To je hafo lidí!

180 lidí na startu! Spousta mladých, spousta holek, sjezd není v háji jak by se mohlo zdát. Letos se nově, resp. zase jezdí i v kategorii enduro kol, kdo čekal, že v ní bude pár lidí, byl mimo. Překvapivě plno a to i přesto, že se tento víkend jela Enduroserie na Kraličáku.

  

Zdeňku, díky!

Spousta lidí tvrdí, že sjezd je mrtvý. Ono to možná na první pohled vypadá, ale není tomu tak. Je radost vidět kolik mladých střelců jezdí. A kolik holek. I přes víceméně nulovou podporu od svazu cyklistiky drží již dlouho český sjezd nad vodou Zdeněk Florián. Díky mu za to!

Další závod je ve Špindlu, nehážu flintu do žita a rozhodně neříkám, že nepojedu. Nechávám to otevřené, ale červík hlodá. A co ty?

Výsledky

Foto: Honza Křenek @honzamalemfotografem, díky!!!

Diskuze

  • anonymní uživatel Mike 25.5.2021 000 8:43

    Hezky reportik

  • profilová fotka Zdeněk 25.5.2021 000 9:17

    super report ! Za čekání se musím všem omluvit ! Vloni se to nestávalo a vše klapalo. Teď se nám to natáhlo hned u kategorie nadějí . Příště naplánuji větší pauzu po nadějích a ženách . Lidi ze svazu a počasí asi neovlivním :) ale budu doufat, že s příchodem léta se to zlepší :)

  • anonymní uživatel PTBack 25.5.2021 000 10:00

    Možná si tady pár lidí zaklepe na čelo ale jen bych chtěl k tomu článku-a podobnejm-říct, že ačkoliv oceňuju, že se v něm nevypráví o tom "jak jsem jel dolů a kde jsem zatáčel ",což bejvá největší trapárna, tak to zdůrazňovaný a nezbytný lití piva a stavění na tom života bajkera, je přesně jeden z těch důvodů, proč ve světovým měřítku Český DH nebo Enduro neexistuje. Nebo snad byl někdo za posledních nevím deset let na bedně? Pár kluků k tomu možná přistupuje s touhou po úspěchu ale pivní kulturou to opravdu nikdo nikam nedotáhne. Já už jsem docela starej ale umím si představit, že třeba pár dvacetiletejch kluků touží po tom bejt světový a spíš by bylo lepší vidět, jak k tomu přistupuje opravdová elita. Ačkoliv chápu, že článek nepsala "opravdová elita " a sám se řadím do kategorie "opravdová jelita ".

    • anonymní uživatel Lettak 25.5.2021 000 14:41

      No a pak se bavíš s klukama na xc českém poháru a ti ti vypráví jak v juniorech Jarda Kulhavý dál večer x piv, tak tak se dopotácel na pokoj a ráno dal všem kolo :D

      • anonymní uživatel PTBack 25.5.2021 000 19:04

        To může bejt klidně pravda :)
        Otázka je,jestli se tak vožral i před oběma Olympiádama. A vo tom to je. Každej ať si vezme příklad z úrovně, na kterou cílí. :)

      • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 25.5.2021 000 21:53

        Tak na zbytkáč se jezdí nejlépe, dragstery taky jezdí na etanol. Problém bývá trefit to dávkování předtím... :-D A zároveň je to i skvělé analgetikum. :-)

  • anonymní uživatel Kuna 25.5.2021 000 10:19

    Myslim, že trať je ok, ať je na ní co chce. Co mi tam připravěj,přes to se musím dostat. Kdyby tratě stavili ideálně s rádiusama, byla by to nuda..... čekání na start je k nasrání, ale stane se. Cena startovnýho vzhledem k cenám areálu je super. Ze strany pořadatele je zajímavé, že na internetové diskuzy tvrdili bezproblémovost použití kamery při závodě, asi by se měli taky dohodnout.... toť můj názor k určitým věcem, report mi přijde trochu negativní... jinak super, že někdo něco napíše, názor je osobní :)

  • anonymní uživatel PSM (vojtech.posmourny (a) email.cz) 25.5.2021 000 11:02

    Parádní report, díky za něj.

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 25.5.2021 000 11:12

    DH žije ! díky za to.

  • anonymní uživatel Vojta 25.5.2021 000 12:22

    Tyhle reporty mám na dolekopcu nejradši, super report, díky.

  • anonymní uživatel Roman 25.5.2021 000 18:19

    Report super! Ceny v Rokytnici větší než v Livignu. No aspoň v něčem je to tam evropské. Sorry, ale musel jsem.

  • anonymní uživatel Džordž 25.5.2021 000 21:39

    Super report, škoda že mi to nevyšlo. Čučel jsem jak byla našlapaná kategorie enduro. Rokytnice není špatná, ale prostě loni mě odradila nejpomalejší lanovka v ČR a nejdražší lano, což je prostě peklo. Zajímalo by mě za kolik tam jezděj přes zimu.

  • anonymní uživatel Kev 25.5.2021 000 22:14

    To lano je na prt jak rychlostí, tak cenou. Což nás osobně s partou tahá raději do Špindlu nebo Tanvaldu. S tím větrem taky souhlas, loni zlomená noha díky poryvu nahoře pod lesem.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí