Mysli na ochranu očí v létě! Jak si vybrat správné sluneční brýle?

Autor: Shotek Tiskarz, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 30.7.2021

Brýle by měly být nezbytným doplňkem každého cyklisty. Důvodů, proč je nosit je více, ale prvním a tím nejzásadnějším je ochrana zraku. Ochrana před větvičkami, letícími kamínky nebo třeba ochrana před UV zářením. Na co se zaměřit při výběru brýlí napoví tento článek.

Ochrana je to nejdůležitější

Jak už bylo zmíněno v prvním odstavci, ochrana očí je to nejdůležitější. A co chrání oči nejvíce? Jsou to jednoznačně zorníky, tedy skla. Ať se obvykle nazývají skla, tak u sportovních brýlí sklo v drtivé většině případů nenajdeme. Materiál vzorníku je obvykle polykarbonát. Jeho výhodou je, že při prasknutí netvoří ostré střepy a nehrozí tak poranění obličeje či očí.
Dražší modely využívají v zornících tvrzený polykarbonát, který dodává sklu ještě větší odolnost.

Na výběr je mnoho typů brýlí, některé jsou spíše modním doplňkem, jiné jsou naopak především doplňkem funkčním. Rozsáhlou nabídku sportovních i civilních brýlí najdeš v online eshopu Modivo. A samozřejmě lze výbírat jak dámské, tak i pánské sluneční brýle na modivo.cz.

     

Tvar brýlí musí odpovídat obličeji

Provedení brýlí může být jak rámečkové, tak bezrámečkové. Rámečkové provedení má rám brýlí okolo celého vzorníku a hrana vzorníku není volně přístupná. Pro agresivnější ježdění v náročnějším terénu je tato varianta rozhodně lepší.

Aby brýle plnili svou ochrannou funkci dokonalé je třeba aby správně seděly. Mnoho modelů disponuje nastavitelnými nosníky i nožičkami. Brýle musí sedět na svém místě i při drncání při jízdě, tak při případném pádu.

Škodlivé záření odfiltruj!

Mechanická ochrana je základní vlastností, ale neméně důležitou vlastností je i ochrana proti neviditelnému ultrafialovému záření. Filtr proti UV záření má naprostá většina brýlí, nicméně optimální je volit brýle, které mají hodnotu filtrace UV A a UV B záření blížící se 100%.

Spousta výrobců se do skel snaží zakomponovat i různé vychytávky zlepšující vidění. Většinou se jedná o technologie, které upravují či zvyšují kontrast, případně filtrují některé vlnové délky světla. Příkladem mohou být technologie Chromapop od Smithu nebo Prizm od amerického výrobce Oakley.
Stejně tak je velmi obvyklá úprava proti mlžení na vnitřní straně skel. Sklo je potaženo speciální vrstvou, která brání kondenzování vodních par. Každé lepší zorníky mají i ochranu proti poškrábání, takže je můžeš bez obav nosit třeba i v kapse pánských šortek.

Výměnu skel oceníš

Nepřehlédnutelnou vlastností pro výběr sportovních brýlí je i možnost výměny zorníků. Univerzální sklo do všech druhů počasí prostě neexistuje. Pokud je zataženo s tmavými brýlemi neuspějete. Jednoduchost výměny skel je také důležitou vlastností, která by neměla být přehlížena.
Částečně tento problém řeší fotochromatické zorníky, které se samo zabarvují dle intenzity slunečního světla. U levnějších brýlí je často patrná prodleva při zatmavení či zesvětlení brýlí, u dražších modelů nastává změna téměř okamžitě.

Je to jen na tobě!

Výběr brýlí není jednoduchou záležitostí na trhu je nespočet druhů variant modelů či provedení. Vybrat ty pravé pro konkrétní obličej je často svízelné. Nicméně výše zmíněné parametry by měli ve vašem výběru převládat.

/* Obchodní sdělení, sponzorovaný článek */

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 3.8.2021 000 11:20

    Hroznej shit... plnej vzorníků :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí