Evropský pohár v Mariboru: Tonda Král dojíždí 17.

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 6.8.2021

Ve slovinském Mariboru proběhla generálka na mistrovství Evropy, které se koná na zdejší trati právě tento víkend. Třetí kolo evropského poháru ve sjezdu bylo náhradou za posunutý dubnový závod ze stejné lokality.
Mariborska trat je všeobecně známá. Nicméně pro letošní sezónu doznala změn a kvalitní track walk byl opravdu zásadní. Drobnou komplikací ve volném tréninku způsobila bouřka a po jejím odeznění porucha lanovky. Úroveň neštěstí v rámci evropského poháru je dostatek času na trénink a dvouhodinový výpadek lanovky nehrál zásadní roli.

Poměrně nezvykle, ve středu, se odehrála kvalifikace na suché a prašné trati, ta zajistila velmi vyrovnané výsledky. Nicméně své kvality ukázali jak Greg Minnaar, tak vítězka žen Vali Hoell.
Podmínky ve finále byly naprosto odlišné od kvalifikace, čtvrteční ranní déšť dráhu upravil na velmi kluzkou a mokrou. Navíc těsně před začátkem finále začalo opět pršet. Mariborský závod by se tak dal označit jako mokrý, s blátem a kořeny se jen velmi těžko vyrovnávala velká část startovního pole.

O tom jak se dráha změnila oproti kvalifikaci napověděla hned první kategorie na startu. Její vítěz zajel o 20 vteřin horší čas než v kvalifikaci.
Vítězka kvalifikace a největší z favoritek na startu Vali Hoell měla prázdnou gumu již na startu, ale bohužel pravidla nedovolí opakovaný start a tak cestu k vítězství měla mnohem snazší Mille Johnset.

V elitní mužské kategorii ukázal kdo je letošním králem Mariboru. Ano, byl to téměř čtyřicátník Greg Minnaar, který nejen zajel nejrychlejší čas, před druhým měl náskok 3 vteřiny, tak také na trati zaznamenal nejvyšší rychlost. 2,5 km dlouhou dráhu s převýšením 450 metrů zdolal v čase 3:26.507.

 

Z českých jezdců se nejlépe umístil na 17. místě Tonda Král.  V malém finále končí Marin Hájek na 18. pozici. Nejlepší umístění kategorii v U19 zajel David Cvinger na 12. místě, záda mu kryl na 13. Robin Novotný. U17 Lukáš Krompolc končí na 14. fleku a nejlepší umístění, bednu v stejné dívčí kategorii si na druhém místě připisuje Šárka Košárková. Kompletní výsledky zde.

Jak již bylo zmíněno, o víkendu v Mariboru závodění pokračuje závody mistrovství Evropy a následující týdnu pak naváže Světový pohár ve sjezdu.

Diskuze

  • anonymní uživatel Jakub (jakubcupal (a) seznam.cz) 6.8.2021 000 20:53

    Jaky plaste jezdi v tomhle bahnu?

    • profilová fotka Keli 7.8.2021 000 8:06

      Pláště do bláta, např Maxxis Wetscream, ale variant je mnohem více

    • anonymní uživatel Adnot 7.8.2021 000 12:11

      90% jelo suché, na slizkych a tvrdých kořenech funguji lépe.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí