reklama

Dokument: Gasperotti sjel na kole jako první 250 metrů hluboký lom

Autor: Keli, vydáno: 10.12.2021

Čech s italským jménem a temperamentem, to je profesionální freerider Richard Gasperotti. Ten se kvůli natočení unikátního videa vrátil potřetí do hnědouhelného povrchového lomu Bílina, aby se svou K!LL H!LL produkcí natočili krátké video na pomezí akčního videa a osobní zpovědi extrémního cyklisty, který se přišel postavit tváří v tvář démonovi z dětství. Tedy sjet jako první v historii 250 metrů hlubokou pánev, ve které probíhá aktivní těžba.

Gaspi, jak bikerovi jeho kamarádi okolo horských kol s oblibou říkají, nebyl v lomu Bílina zdaleka poprvé. S tímto, v očích každého gravity cyklisty "rájem", se Richard seznámil už jako dítě. Žil totiž v nedalekém městečku, kam se s odstupem času rád vrací. Později se do lomu podíval tak trošku na černo, už jako zkušený freeride jezdec, který má za sebou hned několik startů na extrémním Red Bull Rampage v americkém Utahu. Tato stále se pohybují díra (za rok urazí vzdálenost 100 metrů), ve které dobývá hnědé uhlí společnost Severočeské doly a.s., ale nedala ani po několika "punkových" návštěvách bikerovi spát. Přeci jen, když jste někde na tajňačku, taky se tam úplně neroztahujete. Ani Gaspi kdysi nedokázal využít skrze zákazy pohybu potenciál tohoto speciálního freeride zapovězeného svatostánku naplno. Možná se musela změnit doba, možná musel Gaspi získat coby extrémní atlet časem větší renomé, ale právě díky aktuálnímu vedení výše zmíněné těžební společnosti, se po letech začaly pomyslné "hnědouhelné ledy" hýbat. Štěstí přeje připraveným a vytrvalým, to se Gasperottimu v jeho kariéře několikrát prokázalo. V tomto případě tomu nakonec nebylo jinak.

 

První návštěva se povedla Gaspimu a jeho tvůrčí partě na jaře tohoto roku, a i když se jednalo pouze o obhlídky místa a seznámení se s oficiálním chodem průmyslového pracoviště, došlo skupině, že rozdíl oproti toulání se například mongolskými pouštěmi nebo po úpatích italské sopky, bude dost zásadní, a to nejen co se týká panoramatických výhledů. Pohyb po nebezpečných, stále se měnících cestách mezi těžkou technikou, upravuje tzv. Horní zákon. A že ho bezpečnostní dozory dodržují do puntíku, na to vezměte jed. Nikdo z vedení společnosti, jejich zaměstnanců ani skupina sama nestála o to, aby se stala obětí nečekaného závalu, nebo utržené hrany vyrýpané zeminy. Teprve až když se dostanete na okraj 40 km2 velkého lomu, dojde vám jeho zásadní význam pro získávání energie v rámci České republiky. Je zkrátka gigantický a všechno v něm je doslova obří. Z dronových záběrů připomínají stroje těžící skrývku bagříky z dětských pískovišť, ale věřte, že rypadlo K 10 000, jehož název vychází ze schopnosti probrat se až 10 000 kubíků (m3) zeminy za hodinu, připomíná všechno možné, jen ne stroj na hraní. Toto rýpadlo je největším strojem tohoto druhu v tuzemsku, ale patří také k výběru největších mechanických obrů na celém světě. Při druhé návštěvě dolu pořídil extrémní freerider se svým dvorním a často oceňovaným fotografem Milošem Štáfkem několik fotek, které prolítly českými médii, ale to bylo díky deštivému počasí vše. Richard si slíbil, že video musí zkrátka vzniknout a bude nutné se vrátit s celou produkcí za lepších podmínek. 

 

K!LL H!LL produkce, kterou sestavil Gasperotti ze svých dlouholetých přátel, audiovizuálních tvůrců a také zkušených cyklistů, měla začátkem srpna už sucho. Teploty se v druhém srpnovém týdnu pohybovaly v Čechách kolem třiceti stupňů Celsia. V díře to bylo zhruba o deset a více stupňů navrch. Úkol na dva natáčecí dny byl jasný - najít ideální "lajnu" kudy profrčí Gaspi na svém e-biku (kolo s elektrickým motorem pozn.red.) od horní hrany, až po dno lomu, které se nachází zhruba na úrovni hladiny Baltského moře. Pekelná show mohla začít... Z video záběrů z krátkého filmu se může zdát, že si to Gasperotti prostě namířil nejbližší cestou, která se mu líbila dolů, pustil brzdy, zapnuly se kamery, a šlo se na věc. Ale realita natáčení byla trochu jiná. Biker se svou skupinou měli jednak zásadní úkol - vyhnout se strojům, které jsou v běhu, a těm nejfrekventovanějším cestám, na to dbali bratři Patočkové z divize bezpečnostního dohledu. Dále bylo nutné se poprat s realitou, že zdaleka ne každý úsek je bez většího zásahu předem sjízdný. Tedy naplánovat návaznost cesty dolů způsobem, aby si Gaspi splnil svůj dětský sen, a tak, aby to vypadalo i dobře na kamery. To byla v šílených vedrech vážně výzva.

K čemu pohyb v dole a celé natáčení nejlépe přirovnat? Zkuste si představit, že chodíte dva dny po písečné pláži v nejteplejší víkend sezóny. Akorát s tím rozdílem, že písek se vám zarývá do každého póru těla a záhybu oblečení v podobě jemného šedého prachu. Ušetřena není ani technika. Na této zvláštní pláži neexistují slunečníky a necítíte svěží mořský vánek.

A jak si pohyb po povrchu, který už v tuto chvíli obrovská rýpadla zase přetvořila na jiný dočasný terén, který bude v budoucnu zcela zrekultivován užil sám Richard Gasperotti, který byl první a zřejmě i poslední člověk, který se v lomu projel na kole? Vyřešil s démonem svou minulost? Posouzení necháme na vás po zhlédnutí jeho dokumentu LEGAL DEEPER.

Fotograf: Miloš Štáfek
A kamera a dron: Márty Smolík
B kamera a  edit : Big Buba
Jezdec: Richard Gasperotti

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 10.12.2021 000 6:42

    Takto vypada splneny sen ? Projizdka v dole na elektrokole .. no tvl .

    • profilová fotka Keli 10.12.2021 000 11:08

      Proč by nemohl? Představ si, že jsi jezdit skoro všude na světě, byl jsi na Red Bull Rampage a za barákem máš místo, kam se běžný smrtelník nepodívá, natož na kole. Já v tom smysl vidím!

      • anonymní uživatel Honza 10.12.2021 000 12:19

        Samozrejme ze to muze byt jeho sen . Ale jak pises ... byl vsude .. rampage atd . Tohle smutne misto me atraktivni nepripada a zdaleka nedosahuje levelu na kterem jsou jeho prechozi akce. I po sportovni strance me projizdka 250 m po upati dolu nepripadne zadne bajo. Marosiho mam rad, no hejt a tesim se na pristi lepsi lokalitu.

        • anonymní uživatel Fujar_a_ja (mam_ale (a) nedam.cz) 13.12.2021 000 9:05

          Tvl Gaspi, Márošák, holinky, hodinky, vono je to jedno, ty první dva oba jezděj na kole a to druhý se obojí natahuje, co? :D

      • anonymní uživatel Píčobijec 10.12.2021 000 17:20

        Normální smrtelník si může zajet k sousedům do polska a tam se jezdí každý víkend po obědě na mx :))
        A ikdyž to byl jeho sen, mohl to elektrokolo nechat doma…

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 10.12.2021 000 8:43

    Může mi prosím někdo objasnit přínos elektrokola pro jízdu z kopce? To to měl na tom mopedu vyjet nahoru...

    • anonymní uživatel Pedro Sanchez 10.12.2021 000 10:11

      To prostě musíš zkusit, a uvidíš ;)

      • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 10.12.2021 000 11:12

        Zkusil jsem a neviděl jsem. :-)

    • anonymní uživatel Kobliha 10.12.2021 000 22:36

      Jako ten dovod zobrat si tam elektro kolo bol pekne ubohy. Malo to byt prave presne naopak. Cely zivot vyrastal u dolu, ktoreho surovina sluzi ako palivo elektrarni aby si mohol dobit svoj ebike. Na jazdu z kopca. To fakt nevymyslis. Ale chapem, ze ma asi nejake propagacne zavazky voci sponzorovi. A ten chce propagovat ebiky.

  • anonymní uživatel Miki 10.12.2021 000 13:56

    To je Maroši?

  • anonymní uživatel Ewa Farna (knedlik (a) zeli.com) 10.12.2021 000 14:01

    No je to takovy smutny, nechci rict k nicemu... Marosak ma na vic.

    • anonymní uživatel PTBack 10.12.2021 000 14:05

      Jo no, s Marošákem to jde z kopce.

  • anonymní uživatel Karel 10.12.2021 000 22:31

    Vim jak Marošák fungoval než zmoudřel a jsem fakt rád že se toho dožil ale toto jsem nedokoukal sory doufám že to splnilo účel poplatilo účty a uspokojilo sponzory

  • profilová fotka Pavel 11.12.2021 000 9:50

    no... taky mi lehce uniká smysl takové věci... reklama na nějakou značku kol a aut se podle mě nemusí schovávat za "super cool mega projekt". Pořád mi nejde do hlavy, čím to je, že ty české videa až na výjimky působí tak naivně a trapně a je skoro fuk, jestli to točí Lojza od vedle s kamarádem na telefon nebo taková ikona jako je Marošák s nepopíratelně schopným týmem. A je mi úplně fuk, jestli tam jezdí na ebajku nebo na čemkoliv jiném. Asi by mi to bylo sympatičtější, kdyby to byla 30s dlouhá přiznaná reklama na ebajk od Moondrakeru, než tento osmi minutový "příběh"...

  • anonymní uživatel Frank Sinatra 11.12.2021 000 22:43

    Kluci nevim jestli jste četli aspoň nadpis... Marošák s tim nemá snad nic společnýho. Tady jde o jinýho tejpka

    • anonymní uživatel Pedro Sanchez 12.12.2021 000 10:05

      To není možný.

      • anonymní uživatel Dendys 12.12.2021 000 18:46

        haha tak to je trochu trapas nepoznat takovou legendu. sice má brýle a helmu, ale Maroši vypadá jinak! hoši to se pozná jak tady jsou noví děti. kde sou ty časy...dnes už abys tady starého ortodox bikera pohledal. Je to samé elektro všechno a hlavně, že ani nemáme na elektriku skoro, tak čím to všechno budeme nabíjet? Ale MND má teď docela dobré ceny. Nechtělo by to inovovat stránky?

        • profilová fotka Pavel 13.12.2021 000 15:53

          ...aneb jak se dokonale ztrapnit vlastníma hláškama :D Milý Dendysi, kdybys četl Dolekop opravdu, ale opravdu dávno, tak bys ten fór pochopil...

    • anonymní uživatel Honza 12.12.2021 000 19:48

      Jasnej Marosi, ste slepy nebo blby? :)

      • profilová fotka Pavel 13.12.2021 000 15:55

        já taky nechápu, že někdo nepozná MRSN... :))

  • anonymní uživatel @world.andrews (ondra.bacov (a) seznam.cz) 12.12.2021 000 21:13

    Já nevím, nepříjde mi to jako něco extra. Gaspi je borec, produkčně je to super, má můj obdiv za to, že se pohybuje tak dobře ve světě mladších. Nechci nějak rýpat, já jsem jeho největší úspěchy asi ani nezažil, ale tohle bych sjel na dirťáku s nefunkční vidlí.. Určitě bych to neměl takto hezké, ale zajímavější bych byl. Gaspiho mám rád, pro ty sponzory je asi zajímavý tím jaké fotky dokáže udělat. Nikdo jiný to nedělá.. to asi pro to, že všichni dělají něco akčnějšího. Ale přéjde mi že je mu věnováno příliž pozornosti, ikdyž to nejsou žádné vraždy. Ale nějakým způsobem to asi chápu, prý je to legenda..
    @world.andrews

    • anonymní uživatel Koli 14.12.2021 000 6:58

      Podle mě bys to sjel i na koloběžce a líp než Marošák voe. Jestli vono není lepší se na ty ramenatý kecy vod klávesnice vykašlat aby ti pak někde Gaspi.. teda Marošák nenatrhl díru! :pila: :pila: čus

      • anonymní uživatel @world.andrews (111 (a) 111.cz) 15.12.2021 000 13:08

        Gaspiho poznám.. Na koloběžce asi ne, ale na tom dirťáku si myslím že jo. Klidně se můžete podívat jak jezdím, já se rád podívám jak jezdíte Vy. Já sem to nemyslel tak, že by to bylo nějak trapné, myslím to tak jak jsem to napsal, a určitě to většina lidí pochopila. :)

  • anonymní uživatel Villain 13.12.2021 000 8:17

    Prej Marošák :D Dementi fakt.

  • anonymní uživatel Steve (steve.rider (a) seznam.cz) 13.12.2021 000 8:41

    Sorry ale tohle je ukrutnej shit.....

  • anonymní uživatel Fujar_a_ja (mam_ale (a) nedam.cz) 13.12.2021 000 9:07

    Ještě, že těch věhlasnejch jmen u nás zas tolik nemáme. To by si některý borci v diskuzi nepletli jen Gaspiho s Márošákem :D. Řízci, fakt.

    • anonymní uživatel Kopy 20.12.2021 - 11:22

      Máme, zapomněl jsi na Leták

  • anonymní uživatel Luděk (Pražák) 13.12.2021 000 9:51

    Dít Gaspi má plameny na rukách ne?!

    • profilová fotka Pavel 13.12.2021 000 16:03

      nene, Marošák... Gaspi má plameny u zadnice... :)

  • anonymní uživatel Luboš 13.12.2021 000 12:43

    Taky mi to přijde hodně slabý, lajna mohla být myslím zajímavější, sjel by jí kde kdo. A splnění životního snu, no jako sorry...
    Ale Mondraker asi spoko.

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 14.12.2021 000 9:18

    Shitstorm internetových odborníků na všechno, tak ještě , že je máme.

  • anonymní uživatel MD 14.12.2021 000 9:23

    Co furt máte s tím zaměňováním Gaspiho za Marošáka? Asi nejsem úplně v obraze. Jinak video a celý příběh celkem dietní záležitost.

    • anonymní uživatel Ewa Farna (knedlik (a) zeli.com) 14.12.2021 000 9:41

      Kdo tady zamenuje Gaspiho a Marosiho? To zas nechapu ja?! Asi mi neco unika a moc to tentokrat nebude.

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 14.12.2021 000 9:47

      To neřeš, oni tomu stejně nerozumí. Přitom to byl Datel... :-D Ale jinak vysvětlení už psal Pavel někde výše.

      • anonymní uživatel PTBack 14.12.2021 000 10:35

        Datel....??! Jakej?? Neeeeee.... Jasnej Marošák.

        • anonymní uživatel Pedro Sanchez 14.12.2021 000 10:46

          Maroši Bomber.

          • anonymní uživatel Ewa Farna (knedlik (a) zeli.com) 14.12.2021 000 13:03

            Akorat ze Marosak uz z vidlicema Marosi nema nic spolenyho. Jen jeho jmeno tam zustalo. Bohuzel. Za jeho ery meli diky nemu Marosi vidlice alespon nejakej vyvoj.

          • anonymní uživatel PTBack 14.12.2021 000 13:22

            Moje první vidle, Marosi Bomber a celých 70 mm zdvihu. A jak chodila!

          • anonymní uživatel PTBack 14.12.2021 000 13:29

            Jo no, od dob co byl třeba Gaspi druhej na RB Rampage se toho změnilo dost. Snad o Něm taky někdy vyjde článek :)

          • anonymní uživatel Ewa Farna (knedlik (a) zeli.com) 14.12.2021 000 16:34

            Gaspi byl nejlip ctvrtej ne? Kazdopadne Marosak to tam jako prvni cech votevrel.

          • profilová fotka Pavel 14.12.2021 000 16:50

            :D

          • profilová fotka Pavel 14.12.2021 000 16:51

            Hoši, tak z Maroši Bomber jsem se teď málem pochcal... :))

  • anonymní uživatel Shu Lin 15.12.2021 000 14:45

    Vy hovada, Marzzošimu nesaháte ani po žalud. Navíc na jedný fotce s tím ekolem jede dokopcom.

    • anonymní uživatel PTBack 15.12.2021 000 17:41

      Tak myslím že nikdo tu nezpochybňuje Marzzošiho skill, já mu nesahám určitě ani po kotníky. Ale co týče tohohle videa, tak si to jde samo naproti, protože to je video jasně udělaný pro čtenáře webů typu idnes apod., kde to může omráčit mnoho lidí, kteří se prostě s podobnou tematikou v životě nesetkali a přijde jim to hustý,podobně jako další den jinej nějakej čin. A některý to třeba přivede k tomu, že si koupěj kolo aby takový věci dělali, aby pak zjistili, že všechno je jinak ale kolo už maj a můžou jezdit. Prostě když video s tímhle obsahem dáš na web typu dolekop, tak se pak nemůžeš divit, že se z toho stane skvělá platforma pro zábavu. Což je asi to nejlepší, co se vzhledem k obsahu s tím mohlo stát.

      • anonymní uživatel Shu Lin 16.12.2021 000 10:35

        Já si to video ani nepouštěl, nemám na to čas, ale fotky jsou hezký a je z nich cítit jak je to prostředí monstrózní.

      • profilová fotka Pavel 17.12.2021 000 9:49

        Lépe bych to nenapsal....

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 19.12.2021 000 13:47

    Marzotchi taky dobrý, ale za mně to je stoprocentně Vágner

    • anonymní uživatel Filous (filipscz (a) seznam.cz) 20.12.2021 - 8:12

      Nene, to je preci Vlasta Tlasek

  • anonymní uživatel Technik 24.12.2021 - 2:53

    Me se to libi sny se maj plnit a klidne i s ebajkem :-)

  • anonymní uživatel hlinak 29.12.2021 - 18:46

    kupuju medvěda a ebike, jinak to nejde...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí