Novinka: Antidote Darkmatter - sjezdový šperk z Polska

Autor: Keli, vydáno: 11.1.2022

Sjezdové závody bývají často srovnávány s Formulí 1, vždy je to výzva jak pro jezdce, tak pro tvůrce kol. Sjezdové dráhy se změnily, je to přirozený vývoj, a dřívější kola již nedokáží na takto těžkých a rychlých drahách konkurovat. 29palcová kola přinesla velké změny. To si uvědomili i u polského výrobce Antidote a proto přišli s inovovaným modelem sjezdového kola Darkmatter.
Přepracovaná geometrie i kinematika, k tomu konstrukce založená na vysoko umístěném čepu, to jsou zásadní body sjezdového kola Darkmatter.

 

Darkmatter vychází ze svého předchůdce postaveného na středním průměru kol. Byl však kompletně přepracován a zabalen do unikátního designu. Kromě úžasného vzhledu nabízí moderní závodní platformu, v podobě odpružení s vysokou umístěným čepem s kladkou, dále nízko umístěné těžiště. Postaven ze špičkových materiálů určených pro letecký průmysl a díky tomu se může pyšnit nízkou váhou a skvělou odolností. Karbonový rám spolu s titanovými šrouby, to rozhodně není tuctovka.

Darkmatter je určen pro největší výzvy a pro jakoukoliv trať. Výrobce dodává dvě různá přepákování jimiž lze kolo snadno a rychle transformovat do takzvaného mullet módu s menším 27,5 palcovým zadním kolem. Větší kola nabídnou 190 mm zdvihu, menší kola pak o jeden centimetr více.
Geometricky by se dalo říct, že Darkmatter vychází z klasické vyvážené sjezdové geometrie s mírně kratším předním rámovým trojúhelníkem a delší zadní stavbou. Obojí pak zajistí jezdci výbornou stabilní pozici ve středu kola.

          

Odpružení Noster Kinematics je založeno na otáčení zadní stavby okolo vysoko umístěného čepu. Toto řešení je v současné době velmi moderní, nicméně polský výrobce s ním vyrukoval již před lety u svého předchozího modelu Darkmatter.
Největší výhodou je to, že délka mezi středem a zadní osou se v průběhu zdvihu mění, zvětšuje, zadní kolo "uhýbá" před nárazy a snadněji překonává překážky. Pohyb zadní osy je u Darkmatteru dost výrazný, prodloužení dosahuje 20 mm 29" a dokonce 26 mm u 27,5" verze.
Odpružení je vyladěno tak, aby šlo dobře za pedálem, zároveň bylo aktivní a zachovalo si i dostatečnou oporu v kompresích v zatáčkách. V průběhu zdvihu výrazně narůstá jeho progresivita, ta zajistí, že má jezdec na kole pocit nekonečného zdvihu.

     

Unikátní je umístění tlumiče. Tlumič se nachází velmi nízko doslova u šlapacího středu. Směřuje paralelně se spodní rámovou trubkou a je uchycen otočen o 90 stupňů než bývá obvykle. Výhodou je, že veškeré nastavení jsou dobře přístupné ze strany. To však nejsou všechny výhody. při stlačování tlumiče nedochází k jeho rotaci tak, jak je to obvyklé u jiných kol. Vliv na životnosti těsnění a ložisek, stejně tak jako na lepší citlivosti odpružení je nepopiratelný. Umístění podél spodní rámové trubky taktéž sníží namáhání rámu a celé spodní rámovky.

Polský výrobce se rozhodně nebojí cen a nabízí dvě verze celých kola jejichž cena se točí okolo 10000 Euro. K dispozici jsou také rámové sety, jejich cena se liší dle použitého tlumiče. Nicméně i 5900 Euro za nejlevnější verzi je docela raketa, ne?
Jak se mám nový Antidote Darkmatter líbí?

Diskuze

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 12.1.2022 - 19:14

    ale jo, líbí...jen ta cena je drobet z jínýho vesmíru

  • anonymní uživatel Pjasopes 12.1.2022 - 20:13

    Ty vole z polska bych se bál jezdit i Gripy natož celej bike za 10k€

    • anonymní uživatel čikita 13.1.2022 - 8:24

      A to jako prosím z jakého důvodu? Můžeš to vysvětlit?

      • anonymní uživatel Villain 13.1.2022 - 9:26

        Zlatý taiwanský ručičky, to je jasný, nee?!

      • anonymní uživatel Ádoš 13.1.2022 - 14:14

        řekl bych, že je to v nás historicky zakořeněné :-) pšonci jsou neskuteční šmelináři, kvalita komponentů druhovýroby v autoprůmyslu je vyloženě otřesná napříč značkami, čest výjimkám. Ale zlepšují se, to se jim zase musí nechat. V posledních letech jdou hodně nahoru, co se týče střihu, kvality zpracování, materiálů.

        Každopádně ještě tak 10 let zpátky byly namátkově značky Dartmoor, Helikon-Tex apod. za málo peněz málo
        muziky.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 13.1.2022 - 16:45

    Už přes 15 let kupuji komponenty od NS bikes a celého biku bych se taky nebál. Soudit takle obecně... no nic...

    • anonymní uživatel Shu Lin 13.1.2022 - 17:04

      NS Bikes je cenově jinde než Dartmoor a je to poznat i na kvalitě. Třeba kliky od Dartmoor bych nerisknul ale pevňáky jsem měl 2 za bezkonkurenční cenu a bez problému.

  • anonymní uživatel Cikita 14.1.2022 - 20:57

    Až Češi postaví takový bajk..smeknu.
    Bajkum czest!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí