Balanche a Pierron vyhrávají Světový pohár ve sjezdu v Lurdech

Autor: Keli, vydáno: 28.3.2022

Víkendu ve francouzských Lurdech bylo odjeto první kolo světového poháru ve sjezdu. Po loňském ročníku, kdy se závody často jeli bez účasti diváků toto bylo zcela jiný level závodění. Obsypaná závodní dráha a na ní neskutečné jezdecké výkony, to byl začátek sezóny jak se patří.

Do slavného poutního místa ve Francii, do Lurd,  se světový pohár vrátil po několikaleté odmlce a zájem o něj byl mezi jezdci obrovský. To se projevilo i na ve frontě na vývoz. Kdo neměl vyjeté pořadí z předchozího ročníku světového poháru si v tréninku mnoho nezajezdil. Důvodem bylo čekání v až dvou a půl hodinové frontě, to prostě nechceš.

Prudká a náročná dráha a k tomu přidejte minimum jízd v tréninku zaručilo, že uspět můžou jen ti nejlepší. Kvalifikace naznačila, že prim budou hrát především domácí jezdci a jezdkyně. Urvat první pohár v vítězství v sezóně a navíc na domácí půdě, to pro ně byla obrovská motivace.

Závodu se zúčastnilo i několik českých a slovenských zástupců, jejich úspěšnost v kvalifikaci však nebyla nejvyšší. Junior Ondra Kolečík měl smůlu, když mu o jednu příčku utekla účast ve finále. V juniorkách zajela velmi slušně kvaldu Vanessa Petrovská, ve finále pak dojíždí na čtvrtém místě. V mužích se do finále z 59. místa dostal Rasťo Baránek, nikdo jiný se extrémně našlapanou kvalifikací neprobojoval. V nedělním závodě se slovenský zástupce zlepšil o 9 míst a skončil na 50. pozici.

 

A jak do dopadlo? Vypíchneme to nejzajímavější.
Dramatický byl závod žen, Camille Balanche zajela dobrou útočnou jízdu a posadila se do hot seat s působivým časem 3:19,983 s, nicméně favoritky byly ještě na startu. Zdálo se, že Britka Tahnée Seagrave má po super začátku našlápnuto k výjimečnému výsledku, ale několik chyb v pozdějších úsecích ji posunulo na průběžné druhé místo. Myriam Nicole, která v ranním tréninku utrpěla těžký pád, neukázala žádné známky nervozity a jela naplno, posunula se před Seagraveovou na druhé místo. Poslední jezdkyní byla úřadující mistryně ve sjezdu Valentina Höll, mladá Rakušanka nedokázala vyzvat Balancheovou a nakonec se musela spokojit se čtvrtým místem.

V elitním závodě mužů předvedl Luca Shaw super čistou jízdu a ujal se vedení, až do doby, kdy Francouz Benoit Coulanges zlepšil jeho čas o sekundu. Dalším na řadě byl místní favorit Thibaut Dapréla, těžký pád v polovině jízdy však zhatil jeho šance na vítězství. Diváci šíleli, když po trati letěl Amaury Pierron, závod dokončil v ohromujícím čase 2:47,711. Kanaďan Finn Illes vypadal, že je na koni, ale přestože jel naplno, musel se spokojit až s druhým místem a skončil o 0,847 s za Pierronem. Nakonec přišel na řadu úřadující mistr světa ve sjezdu Loic Bruni, který měl obří podporu bouřícího francouzského publika. Sedmadvacetiletý rodák z Nice skončil v kvalifikaci první, ale v závodě svůj výsledek zopakovat nedokázal a zbylo na něj třetí místo.

Ženy Elite 

Camille Balanche (SUI) - 03:19:983 
Myriam Nicole (FRA) - 03:20:607 
Tahnee Seagrave (GBR) - 03:20:980 

Muži Elite

Amaury   (FRA) - 2:47.711
Finn Iles (CAN) - 2:48.558
Loic Bruni (FRA) - 2:48.797
...
Rastislav Baránek (SVK) - 3:02.571

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí