TOCSEN: Nápad, který může zachránit váš život nebo život přítele!

Autor: Keli, vydáno: 14.4.2022

Tento příběh vypráví o vášnivém cyklistovi. Ten měl během jedné ze svých vyjížděk na kole nehodu a naštěstí ho zachránili kolemjdoucí. Ale co kdyby ho nikdo nenašel? Nebo kdyby pomoc dorazila příliš pozdě? Kolik podobných příběhů, bohužel, známe?

V tomto případě se jedná o cyklistu, ale mohl to být třeba lyžař nebo horolezec, nebo také motorkář při projížďce na skútru, v odlehlé ulici nebo v malé uličce v centru, nebo také někdo, kdo si vyjel na koni do otevřené přírody...

Tom je obyčejný kluk, který se rozhodne vyjet si na horském kole na projížďku. Tuhle stezku v lese projel už tisíckrát a cítí se bezpečně, i když je sám.
Chvilka nepozornosti, možná nějaký kořen, a spadne na zem.
Tom má na hlavě přilbu, ale přesto se silně udeří do hlavy a ztratí vědomí. V jeho okolí nikdo není.
Když se Tom probere z bezvědomí, neví, kde je. Nic si nepamatuje, nemůže si zavolat pomoc. Pak znovu omdlí.
Nakonec se k němu čirou náhodou dostane několik kolemjdoucích, kteří ho zachrání.

 

Alexander Schumacher, automobilový inženýr, Andreas Botsch, inženýr ekonomie a Malte Buttjer, který má dlouholeté zkušenosti v oblasti digitálních médií, jsou tři cyklisté a Tomovi přátelé. To, co se stalo jejich příteli, se kterým často vyráželi na společné výlety na kole, jimi otřáslo. Rozhodli se, že bezpečnost nesmí být ponechána náhodě.
Alexander Schumacher vysvětluje: "Měli jsme jasnou představu o tom, jaký nouzový systém chceme vymyslet: musí být stoprocentně spolehlivý, snadno použitelný a především by nijak neměl narušovat potěšení z jízdy na kole."

Odpovědí je TOCSEN: kombinace malého přesného detektoru a bezplatné aplikace pro smartphony. Jakmile senzor zaznamená pád, aplikace se uživatele zeptá, zda je vše v pořádku. Pokud nezaznamená odpověď do 30 vteřin, Tocsen automaticky odešle nouzové hlášení, spolu s udáním přesné polohy GPS, jak osobním nouzovým kontaktům, tak všem uživatelům aplikace, Tocsen Rescue Community, v okruhu 3 km. Komunita se skládá jednak ze všech, kteří mají na své přilbě senzor Tocsen, a také z těch, kteří si stáhli aplikaci (je zdarma) a jsou, v případě potřeby, komunitě k dispozici.

 

Bezpečnostní zařízení Tocsen lze použít při jakémkoli sportu, při kterém se používá přilba. Všechny druhy cyklosportů, včetně jízdy po městě, až po zimní sporty, jako je sjezdové lyžování a snowboarding, ale také jízda na koni nebo horolezectví a alpinismus. Je užitečná i pro ty, kdo dojíždějí do práce na kole nebo koloběžce.

 

První sériová výroba byla financována prostřednictvím crowdfundingu a start-up nyní detektory prodává ve svém internetovém obchodě. Dnes společnost Tocsen zaměstnává 12 lidí. Systém je distribuován v předních německých outdoorových a cyklistických obchodech a komunita má více než 19 000 členů.
Nápad byl tak úspěšný, že se společnosti ALPINA, Uvex a Ekoi, lídři ve výrobě outdoorových, cyklistických, jezdeckých a zimních přileb, rozhodly integrovat toto zařízení do některých svých modelů.

 

Malý a lehký detektor otřesů je konečně k dispozici i v České republice, online, s aplikací v češtině, a to jak ve verzi pro externí aplikaci na přilbu, tak i integrovaný do některých modelů ALPINA, Uvex a Ekoi. Další informace naleznete na www.tocsen.com

Diskuze

  • anonymní uživatel Jirka (jirirejnek (a) gmail.com) 14.4.2022 - 17:09

    Nikde jsem nenašel informací, jestli to funguje i bez mobilního signálu. Předpokládám, ale že spíš ne, jelikož klíčové je to odeslání SMS. Nevíte někdo?

    • anonymní uživatel PTBack 15.4.2022 - 8:55

      Nefunguje, musíš mít mobil, se kterým je to spárovaný a ten odešle data o nehodě Zvoleným kontaktům.
      Vyhrál jsem to loni v tombole :D

      • anonymní uživatel Jirka (jirirejnek (a) gmail.com) 15.4.2022 - 14:44

        Dík, dost často se pohybují na místech bez signálu a sám. Tak asi padne volba na satelit.

    • anonymní uživatel PTBack 15.4.2022 - 8:58

      Ale i bez signálu to začne hlasitě pípat. Ten mobil.

  • anonymní uživatel Roman 16.4.2022 - 12:34

    A funguje ta appka? Ne jako u spešlu ANGi, kdy spadneš a app je kousnutá a nepošle nikomu nic?

    • anonymní uživatel PTBack 16.4.2022 - 21:20

      Jo, funguje. Maj to opravdu docela i vyladěný. Jakože když je naráz a pak další a další tak to nedělá nic ( protože teda asi stále nějak jedeš nebo se hýbeš) ale když je náraz a pak nic, tak to docela i dlouho chroupe co se asi děje ( třeba pět, sedm vteřin (jakože ne hned) a pak to spustí alarm a za chvíli Ti píše kámoš, co ho máš uvedeného jako "emergency", jestli si má fakt dojet na souřadnice pro nový kolo. Přiznám se teda, že zatím jsem to naštěstí testoval jen flákáním helmou o matraci postele. Ale zase alespoň žádný planný poplachy. Najezdil jsem toho v ní (vyhrál jsem celou helmu, kde je to integrovaný) docela dost. Snad jen jediný, že když to teda usoudí, že se něco děje, tak to začne jakože odpočítávat nějakej čas, do kterýho to musíš deaktivovat, aby to nespustilo pravej poplach a ten čas je akorát tak tak, abych rychle strhnul batoh a rychle vylovil mobil a deaktivoval to. Ale těžko najít ideální míru. Za mně to funguje dobře,zapneš to hned a můžu to doporučit. Že to nefunguje bez signálu je fakt ale to mne nějak zas netrápí. Na těžký věci si beru integrálu, kde to nemám a lehký, tam je většinou lidí hafo... A zároveň je stará pravda, že většinou máš zranění z něčeho lehkýho, kde se prostě tak nesoustředíš.

      • anonymní uživatel Roman 17.4.2022 - 12:46

        díky to zní zajímavě.

      • anonymní uživatel Roman 25.4.2022 - 10:31

        Prosím tě, tak to mám doma. Akorát jsem celkem nesvůj z toho jak hrozně musím helmou švihnout do matrace. Myslím, že se dá v pohodě vypnout i při mnohem menší rychlosti. Jak to funguje tobě? Díky

  • anonymní uživatel Delamdokol (lukashulva (a) gmail.com) 19.4.2022 - 6:50

    Cratoni todle už jede pár let a funguje to ;-) … Cratoni C-Safe

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) cosinevirady) 19.4.2022 - 21:11

    Nemohl y mi tu někdo poradit jakym stylem je vysílačka propojena s telefonem? A lze provozovat BT sluchátka a zároveň být v bezpečí že mě to hlídá? A poslední otázka je jak někoho nechat, aby mě sledoval na mapách v reálném čase? Často jezdim sám a nikdy přesně nevim kam mě vítr zanese, takže bych rád aby někdo měl apku kde by si mě naše a hlídal případně kdyby se něco dělo...
    Nešel by na tohle téma udělat článek? Možnosti hlídání a bezpečnost když jsme na trailu sami, sdílení polohy atd? Zatim co jsem hledal a našel tak buď placený (což nevadí) ale ne úplně spolehlivý, nestabilní, nutnost mít stále dost dat a být na nich atd...

    • anonymní uživatel PTBack 20.4.2022 - 7:53

      Sdílet Svoji polohu můžeš jednoduše třeba přes Google mapy. Prostě si někoho vybereš (třeba někomu pošleš odkaz na google mapy se svou polohou přes whatsapp) a ten Tě pak vidí. Jsou i další způsoby, s čímž začal Apple. Pak se dělají i satelitní alarmy-majáky, co používají třeba osamělí kajakáři na moři. Stačí trochu anglicky googlit.
      Technologii šifrování u toho Toscenu neznám ale taky to určitě vygooglíš a sluchátka asi normálně používat můžeš, nevidím důvod, proč ne. Za apka běží na pozadí a navíc se spouští sama, poté co ji aktivuješ, když je ten senzor v pohybu. Pak se to vypne a při pohybu zase zapne. Sory, víc toho nevím.

  • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 9:17

    cetl sem jen titulek, ale tipuju, ze kdyz nemam pritele, tak nejsem cilovka, ze?

    • anonymní uživatel Susa 20.4.2022 - 9:31

      Jak to, že nemáš přítele? Toho posledního blba ti ukradla nějaká koc a nechala se od něj zbouchnout? Nebo co?

      • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 9:54

        jo a pak mu jeste natlacila hovna do hlavy :/

        • anonymní uživatel Susa 20.4.2022 - 9:58

          To už snad víc ani nešlo... nebo snad jo?

          • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 10:27

            hej on tam prave mel dost mista...takze to nebyl az takovej problem..

    • anonymní uživatel PTBack 20.4.2022 - 9:45

      To nejseš no *:

  • anonymní uživatel Susa 20.4.2022 - 10:37

    Cheš snad říct, že to byl uplný dement? Nebo co?

    • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 10:40

      ne, urcite sem nechtel rict, ze byl... :)

      • anonymní uživatel Susa 20.4.2022 - 11:23

        Takže je pořád dement? To bych do Kacziho nikdy neřekl teda tvle...

        • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 13:02

          ja to cejtil uz davno prave..

          • anonymní uživatel Susa 20.4.2022 - 13:09

            To snad ví všichni, že je Kaczi cítit na kilometr ne?

          • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 13:12

            tak vono dybys spal tejden v chranicich a podvlikackach, tak bys taky kandlil ligu kamo..

          • anonymní uživatel Susa 20.4.2022 - 13:16

            Tvle to snad ani nejde ne? Spát týden v chráničách, ten musel jet monstrózně! Hlavně když víš jaké má brutální kyselé pyžmo....

          • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 13:41

            jono s takovym kyslym duncem aj kdybys spal tyden ve sprchacu, tak to nepomuze..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí