reklama

Report:Ondra Kolečík druhý v Mariboru na iXS Evropském poháru

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 9.5.2022

Závodní sezóna je konečně v plném proudu a tak pokračoval i Evropský pohár ve sjezdu iXS. Na programu byl slovinský Maribor a kam dorazilo více jak 320 závodníků z 30 zemí.

Maribor je ve sjezdovém cirkuse velmi známým místem. Ve slovinské metropoli se již řadu let konají závody nejvyšší třídy. O uplynulém víkendu na tuto historii navázal závod Evropského poháru ve sjezdu iXS. Trať byla pro tento závod speciálně připravena a některé nové úseky zajistily, že bývalá trať Světového poháru bude pravděpodobně patřit k nejoblíbenějším v letošní sezóně. Zejména nový strmý úsek, který vznikl kvůli nutnému vykácení lesa, se účastníkům líbil. Kromě toho byla trať opět mixem všeho, co kopec v Mariboru nabízel, například klopenky, skoky, ale i vyhlášené kořenové pasáže a skalky.

Na rozdíl od předchozích let tentokrát Maribor nebyl startem seriálu, protože ten začal už před měsícem v Lošinju. Na chorvatském ostrově odstartovala sezona ve zvláštní atmosféře se středomořskou příchutí. Závod sloužil jako první ukazatel výkonnosti, a proto v Mariboru byly role favoritů jasněji rozděleny.

Páteční trackwalk po trati proběhl za sucha, i když povrch byl místy trochu mokrý a kluzký. Poté bylo na programu obvyklých šest hodin volných tréninků. Sobota představila zcela jiný obrázek. Vytrvalý déšť změkčoval povrch a z 2,6kilometrové trati s převýšením 450 metrů udělal skutečnou výzvu. Existovala tenká hranice mezi potřebnou trakcí a nekontrolovaným klouzáním. Zejména psychická schopnost přizpůsobit se obtížným podmínkám však byla asi nejdůležitějším požadavkem. Monika Hrastnik (SLO - Dorval AM Commencal) a Jure Zabjek (SLO - Unior-Sinter Factory Racing) dokončili den jako nejrychlejší v kvalifikaci.

Závěrečný den vypadal z hlediska počasí mnohem lépe. Kolem poledne se dokonce ukázalo sluníčko. Samozřejmě si každý dokáže představit, co to znamená pro trať. Dříve tekuté bláto se stále více lepilo, což úroveň přilnavosti příliš nezvýšilo, protože běhoun pneumatik má v takových podmínkách tendenci se ucpávat. Navíc se typická plastelína ráda lepí na kolo, které je tak těžší. Takže i když se podmínky zlepšily, tak to nebylo o nic jednodušší.

V ženské kategorii Elite opět dominovala Monika Hrastnik s časem 4:28,512 minuty a náskokem 4,266 sekundy před Annou Newkirk (USA - Beyond Racing) a Lisou Gava (ITA - 3stars - Alessibici).
Monika Hrastnik: "Moje jízda byla šílená. Udělala jsem spoustu chyb. Bylo strašně těžké udržet se na trati, ale s prvním místem jsem opravdu spokojená."

V kategorii Elite muži zvítězil Luka Berginc (SLO - DH Visit Pohorje) s časem 3:27,149 minuty. Zopakoval tak své vítězství z Lošinje a zvýšil své vedení v seriálu. Druhý skončil Johannes Fischbach (GER - Raymon Racing) se ztrátou pouhé jedné sekundy, následovaný Oliverem Zwarem (SWE - Union). Luka Berginc: "Druhé kolo je za námi a jsem s ním nadmíru spokojený. Letos jsem v off seasonu hodně trénoval a vyplácí se to. Jsem z toho super nadšený. Moje závodní jízda byla dobrá, udělal jsem pár chyb jako asi každý, ale na vítězství to stačilo."

V Mariboru byly výrazně vidět i české, ale především slovenské dresy. V kategorii žen U17 druhé místo zajíždí Karolína Kadlecová a ještě lepší výsledky dosahují slečny ve starší kategorii U19. Tu vyhrává Vanesa Petrovská a druhé místo, po zlepšení o půl minuty oproti kvalifikaci, získává Sabina Košárková

Junioři a podobný příběh předvedl i Ondřej Kolečík, druhé místo. "V kvaldě jsem dál solidní jízdu, ale s pádem, takže 6. místo. Finále s čistou hlavou a dobrou jízdou, která samozřejmě měla taky nějaké krizovky, ty však výsledek ale neovlivnili. Padla tam druhá pozice a já jsem mega happy!"

V mužské elitě si po celovíkendovém boji s nemocí přijel umístění na pódiu Rasťo Baránek, 5. místo. Kompletní výsledky zde.

Foto: Rick Schubert

Diskuze

  • anonymní uživatel @Ondra 10.5.2022 - 8:26

    Takze na normalne funkcnim kole bys to asi vyhral ze? Gratulace !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí