Hledáš kvalitní gravity MTB boty?

Autor: Katmar, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 17.6.2022

O americké značce Ride Concepts (RC) se obecně mluví jako o nejvážnějším konkurentovi Fiveten/Adidas. Ve vývoj postupuje neskutečně kupředu a nabízí hodně vychytávek, které konkurence nemá. V současné chvíli má jednu z největších nabídek modelů pro platformy i SPD, která zahrnuje kromě pánských také speciály pro ženy a děti. Na vývoji směsí podrážek se podílí kultovní firma Rubber Kinetics z koncernu Good Year. To je zárukou výborných vlastností v oblasti přilnavosti i odolnosti.. V poslední době byla nabídka rozšířena o další modely a barvy. A také signature modely hvězd světového bikingu.

Původ ze Sierra Nevada 

Ale než se budeme věnovat konkrétním modelům ještě chvíli ke značce obecně. Pochází z ráje gravity ježdění, z kalifornského pohoří Sierra Nevada s výškou až 4400 m.n.m. Sídlo RC, městečko Truckee, leží ve výšce 1800 m.n.m. a takové prostředí klade na boty extrémní nároky. Jezdci oceňují především vysoce nadstandardní kvalitu, přilnavost podrážek, odolnost a množství vychytávek (například D3O vložky, které chrání nohu a patu před "odražením", použití Cordury, nebo elastic tuck prvky zajišťující tkaničky). Každý model je vyvíjen na základě dlouholetých zkušeností a testování hvězdami světového bikingu. Své signature modely tak mají Sam Pilgrim, Kyle Strait, Caroline Buchanan, Andreu Lacondeguy, Marine Cabirou a řádí v nich například také Tomáš "Leader" Zejda, jeden z mála Čechů, kteří se na kole dostali do skutečné světové špičky

Výběr různých tvrdostí podrážek

Podrážka je alfou a omegou platformových bot. RC využívá směsí od kultovní firmy Rubber Kinetics patřící pod gumárenský koncern Good Year. RC nabízí podrážky v několika tvrdostech, v několika směsích. Od "tvrdých" Clip Grip (DST 8.0), které jsou na SPD modelech, přes Mid Grip a High Grip (DST 6.0) s kvalitním gripem a velmi dlouhou výdrží, až po super měkké Max Grip (DST 4.0). Hexagonal vzorek podrážek je složen z šestiúhelníků s proměnnou velikostí a podporuje výborný grip i při špatném počasí. Jak jsme se sami přesvědčili při testu modelu Hellion pro Dolekop.com: "...přilnavost na pedálech je velmi dobrá a rozhodně se zcela bez uzardění může rovnat s etalonem přilnavosti, směsmi firmy FiveTen...". Obecně jsou materiály a konstrukce RC dělány tak, aby se ergonomicky přizpůsobily a podpořily nohy jezdce. Na počátku může být pocit z boty trochu "tužší", ale po ujetí 50-100 km se přizpůsobí specifikům nohy a o to víc to oceníte při dalším používání.

Nabídka pro všechny typy MTB disciplín

Livewire

Nejprodávanějším modelem jsou Livewire, všestranné All-mountain, Traily, Enduro a BMX boty pro platformy. Při stejně ceně jako freeridery nabízejí nadstandardní výbavu (včetně unikátních EVA/d3o ochranných prvků), výbornou přilnavost podrážky Max Grip , odolnost, špičkový design a nekompromisní kvalitu provedení. Jezdci oceňují, že výborně sedí na noze, odvětrávají, jsou pevné a přitom velmi pohodlné.

   

V nabídce pokračují také designy Livewire s podrážkou High Grip

V nabídce jsou také dámské a dětské modely. Například:

Vice

Extrémně populární je model Vice za velmi příznivou cenu. Vice je signature model Kyle Straita a je určený pro traily, dirty, freestyle, street atd. Vice má tzv. Fuzion inverzní design podrážky, kdy šestiúhelníky nejsou vystouplé, ale naopak zapuštěné. Základní myšlenka inverzního designu vzešla od závodníků dirtových disciplín, kteří potřebují dostat pedál blíže chodidlu a díky tomu poskytnout více kontroly a lepší kontakt s pedálem při tricích a dopadech. Pro takové použití je laděna i směs Fuzion: High Grip.

V nabídce jsou pánské modely standardní výšky i kotníkové, které jsou Andreu Lacondeguy signature modelem:

 

A samozřejmě také dámské a dětské:

Hellion a Hellion Elite

Hellion a Hellion Elite jsou modely určené podobně jako Livewire na All-mountain, Traily, Enduro.
Nabízejí směs podrážky Max Grip a všechny další vychytávky. Navíc mají zvýšenou odolnost proti nepříznivému počasí.

Hellion Clip

Velkou novinkou je SPD verze Hellion Clip, která si bere vše podstatné z modelu Hellion a přidává Oversize SPD box s délkou 42 mm a tedy opravdu dostatečnou možností nastavení. Směs je optimalizovaná pro SPD boty - Clip Grip.

Tallac a Flume

Velmi pokrokovou novinkou je řada Tallac (v dámské verzi Flume), elitní lehké, odolné a odvětrané boty na platform pedály, které kombinují pokročilé technologie a materiály pro konstrukci off-road bot se specifickými prvky cyklo obuvi. Nabízejí elitní materiály (včetně Cordury, d3o, DST Max grip, High Impact Zone Tech...) s nadstandardní ochranou nohy a odolností vůči rozmarům počasí. Při vývoji bylo myšleno i na pohyb mimo kolo, díky tomu nalezneme vzorek protažený přes špičku a patu.

Dělá se také SPD verze:

A brzy se očekává verze se zapínáním BOA

Powerline

Dalším zajímavým modelem je Powerline, což je zjednodušeně řečeno zvýšená verze populárních Livewirů. Poskytuje zvýšenou ochranu kotníku a zajímavostí je, že horní část konstrukce je asymetrická. Díky tomu chrání, ale neomezuje v pohybu a šetří váhu. Dámská verze nese název Skyline.

Transition a Traverse

SPD verzí Powerlinů je model Transition a dámská verze Traverse

Wildcat

Zvýšenou ochranu kotníků nabízí také platformové Wildcaty, signature model Sama Pilgrima. To definuje i jejich určení na nejtvrdší disciplíny Freeride, Dirt Jump, ostré Enduro, DH apod.

 

TNT

Nejdrsnější model na platformové pedály model nese jméno TNT a jeho určení je DH a Freeride a používá je například Atherton racing.

Ponožky RC

Pokud chceš mít nohy skutečně stylově vyladěné, jsou tu nově také ponožky RC v několika verzích a designech. V dospělých i dětských velikostech.

Katmar dodává

Distribuci v celé střední Evropě (Česká Republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko) zajišťuje www.katmar.cz

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 17.6.2022 - 10:17

    "nejvážnější konkurent Fiveten/Adidas" - heh, fiften jsou nejhorší bikeboty co jsem jezdil... podrážka jak z papíru.

    • anonymní uživatel Villain 17.6.2022 - 11:25

      ..proto mají více modelů, ať si můžeš správně vybrat.

      • anonymní uživatel Shu Lin 17.6.2022 - 13:12

        více modelů sice mají, ale ke správnému výběru ani jeden vhodný.

        • anonymní uživatel PTBack 18.6.2022 - 22:49

          Kecy. Jezdím je asi 12 let. Akorát teda nejezdím ta modely, o kterejch si notoricky můžeš přečíst, že maj podrážku z papíru.

          • anonymní uživatel Shu Lin 19.6.2022 - 10:03

            A jak větraj?

          • anonymní uživatel PTBack 19.6.2022 - 19:18

            Nevím, těmahle otázkama se nezabejvám. Prostě v nich jezdím. V létě počítám s tím, že mi může bejt horko ale zrovna dneska jsem v nich strávil celej den na tt a jestli mne něco limitovalo, tak to určitě nebyly boty :D

          • anonymní uživatel Shu Lin 20.6.2022 - 8:45

            Tak to já se takovejma otázkama při výběru bot rozhodně zabejvám. Nepotřebuju mít nohu celej den ve skleníku.

          • anonymní uživatel PTBack 20.6.2022 - 9:11

            A to jsem si myslel, že seš pankáč :D

          • anonymní uživatel Shu Lin 20.6.2022 - 9:34

            jen když chlastám

    • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 20.6.2022 - 10:32

      Jsi totálně mimo, podívej se kolik lidí v komunitě jezdí 5:10....A zajímaly by mě teda ty tvoje super odvětrávané boty? Jaké jezdíš? Kroksy?

      • anonymní uživatel Shu Lin 20.6.2022 - 10:37

        trefa, ale píše se to s "C", ty komunito.

        • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 21.6.2022 - 6:33

          Nevím jak se píšou, nevyhledávám plastové zahradní boty k jízdě na kole. Pořád si mi nesdělil, jaké boty teda jezdíš? A fakt by mě to zajímalo...Od takové kapacity jako ty, si nechám vždy rád poradit! :-D

          • anonymní uživatel Shu Lin 21.6.2022 - 9:06

            Kup si hadry co nosí trailhunter a běž s ním na koupaliště trénovat kraula, ty komunito.

          • anonymní uživatel Alladeen (wadiya (a) islam.com) 21.6.2022 - 10:50

            LOL TOP :D k narozkam bych si pral video MARAHORIS feat Trailhunter

          • anonymní uživatel Alladeen (wadiya (a) islam.com) 21.6.2022 - 10:51

            Este bych tam prihodil nejaky vocasy z Trailguidu a mame tam celou Endjuro community ve steezovym shredu....pecka

          • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 22.6.2022 - 7:00

            Mara "fakin" Horis !!!!!

  • anonymní uživatel Kule 18.6.2022 - 17:24

    Az budou naky boty co vydrzi aspon to co shimana tak me vzbudte..

    • anonymní uživatel Delamdokol (lukashulva (a) gmail.com) 19.6.2022 - 7:21

      Giro Chamber 2 . 3 sezóny a nic jí není.

    • anonymní uživatel walter (lukowicz (a) gmail.com) 25.6.2022 - 17:41

      Přesně tak..... GR7 pořád jak nové !

  • anonymní uživatel plzen12 20.6.2022 - 11:18

    A nějaké boty, co mají podobný grip jako staré freeridery (před adidasem) doporučíte? Pořídil jsem nové Freerider Pro a ten grip je teda o dost horší než u původních.... Tak jestli je to jen modelem, nebo jsou všechny tak na pikaču....

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 20.6.2022 - 15:05

      Ahoj, taky mám starý five ten a podrážka lepí jako žvýkačka. Ty nové fungují ,ale už nelepí. Ten grip je tak o 20% menší.
      Také mě napadlo, že to může být modelem bot. Možná i výškou vzorku podrážky. Přesedlal jsem na Specialized a jsem velmi spokojený.

      • anonymní uživatel Vojta 20.6.2022 - 21:31

        2FO od spešlu top vy shulini

        • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 21.6.2022 - 6:30

          2Fo mám nějakých 5 sezón a spokojenost, jen je mám v SPD provedení, tak těžko říct, jak ,,lepí,, ty klasické.

          • anonymní uživatel Vojta 21.6.2022 - 21:41

            mám platformy třetím rokem a podrážka už jde do kytek, ale jinak top ! za ty prachy na tři roky naprostá spokojenost. koukal jsem že jsou nové modely tak u nich zatím nevím.

    • anonymní uživatel Roman 20.6.2022 - 16:58

      Přešel jsem z Freeriderů na Vaude moab tech a jsem nadšený. Za prvé podrážka vydrží násobně více a bota je tužší o velký kus. Rychleji schnou, mají boa a drží díky hrubší podrážce +- stejně. Navíc mají i vzorek, takže na blátě to není krok v před a krok vzad.

    • anonymní uživatel Jirka ION CLUB KARPATHOS (jirirejnek (a) gmail.com) 24.6.2022 - 18:10

      Bohuzel, mam stejnou zkusenost. Freeridery si kupuji jiz nekolik let, ale grip je horsi a horsi. Mam boty vzdy jen na jednu sezonu, vic u me nevydrzi, ale jsem s tim v pohode, jelikoz jezdim dost. 6x tydne 3-4h XC/traily + 3x tydne 1-2h street/trial. Mam komplet zdarma veci od ION, ale boty jsem vzdy kupoval Freeridry za svoje penize, protoze mi prisly proste nejlepsi. Ted mam nove mesic a dohnalo me to k tomu je hodit do kouta a vozit naslapy. Aktualne testuji boty od ION. Nechci byt neobjektivni, ale grip je rozhodne lepsi, vydrz zatim posoudit nemuzu. Jo, a nejsem typ cloveka "Koho chleba jis, toho pisen zpivej."

      • anonymní uživatel Moshino (martinmoshin (a) gmail.com) 24.6.2022 - 23:56

        Stejná zkušenost. Boty od IONu jsem před lety odložil stranou protože mi nepřirostly úplně k srdci a pokračoval jsem v Freeridrech Pro. Teď jsem objednal další FR Pro a to co přišlo jsem hned vracel a pořídil IONy, které naopak hodně pokročily a mega spoko, az na lehce horší ochranu palce a nártu.

  • anonymní uživatel simpancz (simpancz (a) gmail.com) 21.6.2022 - 21:54

    TNT jsou sice "nejdrsnejsi" v nabidce RC, ale SPD rozhodne nejsou ;-) . Jestli po nich nekdo kouka, tak bacha, nakej matlak neumi prevest palce na centimetry a i kdyz si zmeris nohu a zaokrouhlis nahoru, tak boty, co prijdou, jsou maly. Doporucuju se kouknout na stranky vyrobce a ridit se podle toho.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí