Repre: česká reprezentace na Mistrovství světa v Les Gets nezklamala

Autor: Milan Suchomel, kategorie: Report, vydáno: 29.8.2022

Reprezentační trenér Milan Suchomel shrnuje a hodnotí právě skončené Mistrovství světa horských kol Les Gets 2022. Jak si vedla česká výprava ve srovnání s světovou konkurencí?

Neúspěch? V žádném případě!

O uplynulém víkendu se konalo Mistrovství světa horských kol ve francouzském Les Gets. Akce se zúčastnila i skromná výprava českých sjezdařů. Je velice těžké hodnotit výsledky, kterých naši reprezentanti dosáhli, protože tyto přímo souvisí s mnoha okolnostmi, které je ovlivňují. Skončila reprezentace neúspěchem? Z mé pozice reprezentačního trenéra si myslím, že nikoliv i přesto, že nikdo z reprezentantů nedosáhl na přední příčky.

 

Junioři

V juniorské kategorii se vkládali největší šance po 10. místě na SP v Leogangu do Ondřeje Kolečíka. Bohužel zasáhla vyšší moc a Ondra ve kvalifikaci sundal zadní plášť. Zdali šlo o smůlu, jezdeckou chybu nebo nesprávně zvolený materiál nevím, ale pneumatika včetně ráfku byla téměř nová. Každopádně Ondra se o jedno místo nekvalifikoval do závodu. Druhý zástupce junior Robin Novotný po jarní zlomenině ani nezklamal, ale ani nenadchl 29. místem.

 

Ženy

Po odchodu Jany Bártové ze sjezdové scény žen není v ČR bohužel nikdo kdo by mohl přiblížit k nejrychlejším jezdkyním. Monika Mixová, která žije již dlouhodobě ve Velké Británii si poměrně slušně vedla na Světovém poháru ve Fort Williamu a proto dostala příležitost. Její 28. místo určitě není žádné oslnivé, ale určitě nezklamala. Jízdu zvládnula bez pádu a mimo road gapu a cílového skoku skočila na trati vše.

  

Muži

V elitní kategorii mužů byl úspěchem pro nováčka v reprezentaci Martina Hájka postup do finálové top 80. Bohužel měl po kvalifikaci v následném tréninku pád a zhmoždil si zápěstí, které ho limitovalo ve finálové jízdě. Nicméně tlak první velké akce ustál a bez pádu si dojel pro 77. místo. Zkušenější Antonín Král 56. místem nezklamal. Odstup na mistra světa 18 sekund není vůbec propastný a dojel na úrovni profesionálů (např. Sama Blenkinsopa či Brooka Macdonalda).  Mistrovství světa se bohužel z pracovních důvodů nemohl zúčastnit mistr republiky a aktuálně nejúspěšnější sjezdař historie (15. místo na MS Leogangu) Stanislav Sehnal. Stále hodně rychlý Matěj Charvát a Jan Čepelák již na akce MS jezdit nechtějí. 

Lze se srovnávat s profíky?

Z uvedeného plyne, že na českých kopcích aktuálně není nikdo, kdo by svými výkony překonával stabilně účastníky MS, a proto by byla kritika na jejich osoby nevhodná. Mnoha bikerům neznalých okolností by se mohlo zdát, že výsledky jsou špatné. Musíme si však uvědomit, že svět světového sjezdu doznal za poslední roky obrovských změn a uspět na světové scéně lze pouze s profesionálním zázemím jak v podobě profesionálních pracovních smluv, tak materiálního zabezpečení a koneckonců i realizačního týmu. To v ČR bohužel dlouhodobě není. Čeští účastníci jdou na rozdíl od jiných již v pondělí do práce, která je živí. Nikoliv závodění na kole. Nelze tedy jako amatér porážet jezdce z týmů napr. Gravity Specialized, Trek, Syndicate, Commencal apod. Tyto týmy totiž investují obrovské finanční prostředky do vývoje kol a absolvují stovky hodin jejich testováním. Objem tréninku profi jezdců je tudíž nesrovnatelný s amatéry. Navíc tratě SP nebo MS jsou extrémně náročné a jen velice těžko u nás nalezneme něco srovnatelné. Přímo s tímto souvisí velké množství úrazů, a to nejen amatérů, ale i top jezdců. Namátkou, v letošní sezoně se zranil  Loic Bruni, Finn Illes, Camile Balanche atd. V přímém přenosu z MS jsme mohli vidět  hrozivý pád Suarez Angel Alonso.

50000 lidí okolo trati

Bohužel tak atraktivní disciplína jako je sjezd na horských kolech je v ČR masovými médii dlouhodobě přehlížen, a proto lze velice těžce nabídnout cokoliv případným privátním sponzorům, protože se na obrazovky sjezd dostane jednou za rok. V den závodu sjezdu bylo Les Gets 50 tisíc diváků podél trati, kteří tam vytvořili peklo, což bylo možná v televizním přenosu vidět a je to důkaz toho, že jde o velice divácky atraktivní disciplínu a zakopaný pes je tedy ve větší mediální propagaci ze strany zvláště televizních stanic v ČR. Navíc sjezd není doposud stále olympijskou disciplínou, a tudíž ho nelze podporovat ze strany státu (např. zařazením sportovců do programu Dukla - Armádní sportovní centrum aj.). Na státní peníze si sjezd sáhne jen v rámci reprezentace, které podporuje Národní sportovní agentura prostřednictvím Českého svazu cyklistiky.

Na závěr bych chtěl poděkovat mechanikovi akce Tomáši Vosykovi a fotografu Romanu Jahelkovi, kteří věnovali týden svého volného času ve prospěch sjezdu.

Jak to dopadlo?

Jednoznačně nejúspěšnější zemí na Mistrovství světa se stala hostitelská Francii, v Elitní mužské kategorii její zástupci obsadili všechna tři místa na stupních vítězů k tomu třetí místo v ženách. Loic Bruni získal pátý titul mistra světa a Vali Höll v ženách udělala radost celému Rakousku.
Přímé přenosy najdete v archivu České televize.

Ženy Elite

1. Valentina Höll 3:53.857
2. Nina Hoffmann 3:54.763
3. Myriam Nicole 3:57.304

Muži Elite

1. Loic Bruni 3:20.478
2. Amaury Pierron 3:23.059
3. Loris Vergier 3:23.864

Juniorky

1. Jenna Hastings 4:18.541
2. Gracey Hemstreet 4:20.411
3. Valentina Roa Sanchez 4:34.485

Junioři

1. Jordan Williams 3:28.324
2. Remy Meier-Smith 3:34.240
3. Davide Cappello 3:36.021

Foto: Roman Jahelka / romanfotí.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Fridex 29.8.2022 - 9:05

    Mixová na MS nemá co dělat…

    • anonymní uživatel woosak (woosak.t (a) gmail.com) 29.8.2022 - 9:26

      Trole a víš o nějaký jiný ženský která by to sjela a dostala min jak minutu? Furt narozdíl od 99% český xc výpravy neudělala ostudu...

      • anonymní uživatel Miloš 29.8.2022 - 10:51

        To máš pravdu, minutu nedostala. Pouze 57,6s :D

        • anonymní uživatel Pavel 30.8.2022 - 9:28

          Komentář byl označen jako nevhodný, urážlivý, vulgární či nenávistný. Chci jej přesto zobrazit.

          ten čas dobře znáš viď? to dostává tvoje stará pravidelně chudák ;)

        • anonymní uživatel Pomala Mixerka 30.8.2022 - 11:45

          Cau Fridex & Milosi, diky za analyzu. rada bych si s vama zajezdila, aspon bych se neco naucila. 20 misto v zenach je +40s. ale od Vali Holl, to je jeji prace, ja uz sedim v kanclu. a tak jako ja mam respekt k ni, by ste mohli mit respekt ke vsem co ten svet jeli. prat lidem dobro zahreje u srdicka, zkuste to nekdy :) oni to totiz nejsou jen cisla, jsou tam pady, zraneni, dest, chyby a 4 dny jezdeni na rozryty trati. a pak jedna jizda. Tak by me zajimala nejaka konstruktivni kritika, at mam na cem pracovat na pristi rok. Pokud by ste mi alespon jeden z vas mohli prijet pristi rok na nejakej svetak checkovat stopy, byla bych vdecna za experty v oboru, ja na ty trati totiz nikoho nemam. Jeste mi prosim okomentujte nejaky videa na instagramu, at se mi zvetsi sledovanost. Diky kluci a vidime se u obrazovek :)

          • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 30.8.2022 - 13:18

            Ať se daří v závodech, ať jezdíš bez zranění. A dva blbce z dolekop.com ignoruj. Závist a zoufalství. To je to, co je v životě provází. Lituji jejich okolí. Měj pěkný den. A napsala jsi jim to moc pěkně :)

          • anonymní uživatel poki 30.8.2022 - 13:39

            respekt, jak k trefné reakci, tak k výkonu.
            good luck

          • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 31.8.2022 - 10:05

            Ahoj pomala Mixerko:), priznam se, ze me prekvapilo, ze takova bajkerka jako ty a s celkem rozumnym názorem na věc, vubec na takovy hrdiny reaguje. Lidi co tomu jen malinko rozumi, si nad nimi poklepou na hlavu a jen se jim smeji. Prijde mi to fakt pod uroven na ne reagovat. Rozumim, ze ta frustrace je obrovska, jak z toho ze clovek ikdyz dava vse co muze, tak proste vi dopředu jak to dopadne, tak z toho ze na to někdo rekne nesmysl… Ale vybrala jsi si tenhle krasny sport a i tohle k tomu patri. Ja fandim vsem, kdo se tomuhle sportu venuje, protoze obecne cyklistika je jeden z nejnarocnejsich sportu vůbec a gravity je ještě dal. Myslim si,ze každý, kdo to ma rád a chape a zna situaci u nas, ti drzi palce. Takze priste se na ne vy…
            Bohuzel presto, ze kola jsou u nas nesmirne obecne oblibena, v podstate nikoho u nas tenhle druh cyklistiky nezajima...Ano v komunite jsou lidi, ale kolik to je %... Ja se byl podivat letos na 2 svetakovych tratich, a nemyslim si, ze bych jezdil uplne zle. Ale uprimne vim, ze pokud na tom nejsi kazdy den, a nevenujes tomu ten cas, kterej je naprosto enormni, proste nemuzes mit sebemensi sanci. A to se nebavim o financích a další materialni podpore…. U nas 99% lidi v gravity discipline, je odsouzena k neuspechu. Je to hrozne smutny, ale tak to bohužel je. To 1% jediny procento, aktualne snad reprezentuje mladej klokan, kterej by bez pomoci rodicu zapadl v davu tak jako všichni. Strasne mu drzim palce, aby to vydrzel a abychom mohli aspoň nekomu fandit ve svete. Tobe drzim palce taky, ale na tyhle lidi fakt nereaguj… je to zbytecny…

          • anonymní uživatel Ádoš 31.8.2022 - 10:44

            Moniko, že se vůbec na takové hejty máš potřebu ozývat - ale chápu, tohle vždycky zabolí. Člověk má pak zbytečně potřebu "uvádět věci na pravou míru", ačkoli je to každému, kromě haters, jasné. Popřípadě úplně volné.

            To už je holt DK - každej pičus, kterej navštívil bikeparky v Rakousku, Slovinsku, Německu má hned pocit, že je STAR Number One. A vůbec těm kriplům nedochází, že stejnou kudlu jezdí v konečném součtu další tisíce zapálených hobby jezdců z celé Evropy.

            Nicméně, v porovnání se světovou špičkou je z "kudly" rázem "tužka". To už tihle Pepíci nevědí, protože závody nejezdí a vychází z volných jízd, kdy je jednooký mezi slepými králem.

            Hodně štěstí ve sportu, (osobním životě zejména) a držím palce, ať se ti vyhnou těžká zranění. Na hatery srát, ti byli, jsou a budou. Já hejtuju též, ale většinou služby, produkty - lidi jen zcela výjmečně.

    • anonymní uživatel Pavel (paul.feifrlik (a) gmail.com) 30.8.2022 - 9:24

      Komentář byl označen jako nevhodný, urážlivý, vulgární či nenávistný. Chci jej přesto zobrazit.

      Říká nějaká uchcaná mrdka z pohodlí gauče v obýváku.. myslim, že by ses po první sekci posral a před roadgapem rozbrečel, prodal kolo a utekl domů k mamince...

      • anonymní uživatel Fridex 30.8.2022 - 9:57

        Myslíš, že jsem nikdy takovou trať nejel ty inženýre??

        • anonymní uživatel Pavel 30.8.2022 - 10:14

          Jel jsi Les Gets? opravdu? nebo jsi drandil s holkama za barákem? Dej si facku a jdi dělat něco užitečnýho radši ;)

          • anonymní uživatel Shu Lin 30.8.2022 - 11:06

            tak ono na videu to vypadá jak klínovec :D skutečnost je ale opravdu hodně jinde a to jsem tam nebyl za tak prašných podmínek. Z mě čtveřice nejlepších kopců v Evropě = Morzine - Pleney - Les Gets - Chatel

          • anonymní uživatel Shu Lin 30.8.2022 - 11:07

            a permice za cenu jak na plešivci :,D

        • anonymní uživatel Jeseter 31.8.2022 - 9:55

          Tak nám ukaž něco z tvého repertoáru ? Čekám video ze sjezdu, kterým se kvalifikuješ na příští MS.

    • anonymní uživatel Lubomir Kostorek (kostorek (a) gmail.com) 30.8.2022 - 14:22

      Nechcete raději komentovat hokejisty, nebo fotbalisty, nebo jiný idioty? A ne něco, čemu nerozumíte? Za klávesnicí je každý profík ;).

  • anonymní uživatel Fanda Jetel 30.8.2022 - 14:36

    Pohonil sem...

    • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 30.8.2022 - 15:36

      ja też!

      • anonymní uživatel Shu Lin 30.8.2022 - 15:38

        ty ale dyk tátovi

        • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 30.8.2022 - 17:11

          ale ale, copak ty cype? :)))))

          • anonymní uživatel Shu Lin 31.8.2022 - 14:19

            co pak? to víš jen ty nebo dyk táty, jestli si mu ho pak ještě třeba vyhulíš :))))

          • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 31.8.2022 - 14:56

            tak to potom jo ;)

    • anonymní uživatel Ádoš 30.8.2022 - 15:41

      2 Fanda
      :THUMBS UP: to je základ!
      + bych nezapomněl na "ten je tam neuvěřitelně zaháknutej!!" nebo "Svarta! je ti něco? ty pýčo! je mu hodně!" bez navratdoreality.cz/dodiri.cz by život neměl tu správnou šťávu...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí