Red Bull Hardline 2022 - Goldstone se stal nejmladším vítězem nejtěžšího sjezdu na světě

Autor: Keli, vydáno: 12.9.2022

Vycházející kanadská sjezdová hvězda Jackson Goldstone se stal nejmladším vítězem závodu Red Bull Hardline. Osmnáctiletý mladík ovládl nejtěžší sjezdovou trať na světě a závod ve Walesu vyhrál o více než šest sekund před místními jezdci Joem Smithem a Taylorem Vernonem. Zde je vše, co potřebujete vědět.

Goldstoneovi je sice teprve 18 let, ale už teď má na svém kontě působivou sbírku ocenění. Juniorský mistr světa z roku 2021 a celkový vítěz Světového poháru juniorů z roku 2022 během skvělé finálové jízdy ukázal, že už teď je více než zdatným soupeřem pro nejlepší jezdce.

Závod Red Bull Hardline je proslulý jako nejtěžší trať na světě. Jezdci se na ní potýkají s překážkami a skoky, které se hodí spíše pro motokros. Letošní dráha měla oproti předchozím ročníkům několik drobných úprav. Dlouholetá skokanská sekce Dirty Ferns prošla úpravou, když skok přes stromy nahradil obrovský on-off skok za nímž následovaly dva největší skoky celé trati. Oba měřily zhruba 27 metrů!

Nejúspěšnější závodník Hardline Bernard Kerr byl prvním jezdcem, který se v tréninku pokusil o nový dvojskok, ale na dopadu spadl. Naštěstí byl schopen pokračovat a díky jeho zpětné vazbě se mírně změnil úhel odpalu, což zajistilo, že skok mohli nalítnout i ostatní jezdci.

    

Goldstone do závodu vystartoval jako třetí od konce, za ním se na trať vydal již jen trojnásobný vítěz závodu Bernard Kerr a Adam Brayton. Mladík měl již na prvním mezičasu měl náskok a ten až do cíle jen zvětšoval. Mírná chyba v technickém úseku v polovině trati a nutnost vyšlápnout nohu z pedálu byla jedinou kaňkou na jeho úžasné jízdě. Přes cílovou čáru projel s více než šestisekundovým náskokem před dosud nejlepším časem Joea Smithe a k překonání Goldstoneova času 2 m 20 s by bylo zapotřebí něco mimořádného. To se však nepodařilo a poslední dva jezdci na trati, Brayton i Kerr, poznali nástrahy kluzké trati a Goldstone se tak stal nejmladším vítězem v historii Hardline.

V letošním ročníku jezdcům totiž během závodních jízd nedělaly největší problémy 30metrové skoky v rychlosti až 70 km/h, ale především vlhký velšský les v horní části trati. Jeho největší obětí se stal největší favorit Kerr, jehož snaha o čtvrté vítězství na Red Bull Hardline skončila dříve, než měl šanci ukázat, co umí. Ale nebyl sám, Adam Brayton, Craig Evans i Charlie Hatton také spadli během první minuty jejich jízd.

Překvapivý návrat k závodění na Red Bull Hardline si připsal vítěz této akce z roku 2018 Gee Atherton, pouhý rok poté, co utrpěl život ohrožující zranění při strašidelném pádu během natáčení videa. Gee ukázal, že je zpět v solidní formě, jeho páté místo je toho důkazem. Na trati se také ukázala novozélandská jezdkyně Jess Blewittová, která se zapsala do historie Red Bull Hardline tím, že se stala vůbec první ženou, která se na tuto ikonickou trať vydala. Bohužel, do finále se nepodívala, pád v tréninku a zlomená klíční kost jí vystavila stopku.

Výsledky Red Bull Hardline 2022

  1. Jackson Goldstone (CAN) 2m 20.525s
  2. Joe Smith (GBR) 2m 27.043s
  3. Taylor Vernon (GBR) 2m 27.084s
  4. Ronan Dunne (IRL) 2m 27.273s
  5. Gee Atherton (GBR) 2m 28.356s
  6. Sam Gale (GBR) 2m 28.902s
  7. Jim Monro (GBR) 2m 28.930s
  8. Harry Molloy (GBR) 2m 31.714s
  9. Thibault Laly (FRA) 2m 31.767s
  10. Florent Payet (FRA) 2m 37.436s

Foto: Red Bull content pool

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.9.2022 - 12:45

    Úplně jsem si liboval jak pěkně byl vychytanej livestream. Jezdci super výkony. Bavilo mě to od začátku až do konce.

  • anonymní uživatel Mára 12.9.2022 - 15:56

    Jackson Goldstone to, že zatopí i Eliťákům už letos dokázal několikrát, v Andoře měl celkově nejrychlejší čas ze všech (ano, možná neměl tak rozbitou trať). Na jeho ježdění je radost se dívat, lehkost, hravost, preciznost. Škoda že Kerr ani Bryton neustáli první les. Mohlo to být hodně zajímavý až do konce, oba měli čas v zeleném na prvním úseku.

    Jinak Kerr klobouk dolu, co jsem sledoval, tak otvíral všechny překážky. Velkej respekt.

  • anonymní uživatel Vojta 12.9.2022 - 21:16

    neskutečná pecka ! přesně jak píšou kluci nade mnou. krása pohledět

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 13.9.2022 - 6:56

    Parádní podívaná všem co to dali klobouk dolů.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí