Test: E*thirteen Helix R - kazeta s jedním z největší rozsahů na trhu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.1.2023

Kazeta s jedním z největší rozsahů na trhu, to je e13 Helix R. E*thirteen jde na rozdíl od ostatních opačným směrem, zatímco Sram či Shimano maximalizují počet zubů na největší převodníku, e13 jde směrem dolů. Zmenšuje počet zubů na nejmenším pastorku. I přesto že největší pastorek má jen 50 zubů, tak na kazetě Helix R je k dispozici rozsah celkem 556 procent. A díky tomu jsi schopen i s menším převodníkem, s menším počtem zubů vepředu, dosáhnout stejné rychlosti anebo vyjet stejně prudký kopec. Menší převodník méně vyčnívá z kola, je více chráněný, kompaktnější, tužší. V podstatě použití menších převodníků má jen samá pozitiva.

 

Montáž složitější

Montáž kazety Helix R je výrazně složitější než u klasické kazety na xD driver. U ní stačí pouze tisícihran a kazetu našroubovat na ořech. U e13 je hodně specifická. Na ořech je nutno nejdříve namontovat jednodílný unašeč, který je zároveň funguje jako dva největší pastorky. Unašeč na těle ořechu zajistím šroubem s inbusovou hlavou a následně na tento unašeč umístíme druhý díl kazety (spodních 10 koleček). Postup je následující, pastorky nasuneme na ořech a pootočíme, tím se pomocí několika zářezů vzájemně zaaretují a následně již stačí zajistit dalším imbusovým šroubem.
Tato kazeta je zřejmě jediná na trhu která pro montáž vyžaduje klasický bič na povolování ořechů. Bez něj totiž kazetu nenamontujete. Pootočení zbytku kazety vůči unašeči vyžaduje poměrně velkou sílu, zapomeň, že by jsi to udělal jen rukama.
Posledním nezbytným krokem je drobné zkrácení řetězu (o proti Sram Eagle), jeden článek stačí. Pokud to neuděláš, tak na nejmenším pastorku nebude řetěz dostatečně napnutý.

Závit na ořechu není třeba

Proč je montáž takto složitá? Důvodem je použití devět zubového nejmenšího pastorku. Ten je opravdu titěrný a jeho velikost neumožní použít běžné řešení, kdy jsou pastorky na ořech našroubovány. Ano, u Helix R závit na těle ořechu zůstává nevyužitý.

Hmotnost srovnatelná

Pokud kazetu Helix R váhově srovnáme s konkurencí, tak si stojí více než dobře. V hrubém srovnání s XX1 Eagle kazetou prohrává o zanedbatelných 12 gramů (377 g Eagle 10-52z vs. 389 g Helix R 9-50z). Nicméně rozdíl je i v rozsahu, Helix nabídne o 36 procentních bodů větší rozsah i přesto, že největší pastorek je u Eagle kazety o dva zuby větší.

Funguje dle očekávání

Kazety E13 Helix R jsou kompatibilní jen a pouze s xD ořechem firmy Sram. Avšak samotné pastorky jsou kompatibilní jak s Shimano, tak se Sram pohonným systémem. Mohu toto potvrdit, vyzkoušel jsem Helix na obojím. 
Řazení funguje bezvadně, ale je určitě hlasitější než s využitím originálních kazet. Řazení je ostřejší, razantnější, řetěz na jednotlivé pastorky nenajede tak hladce jako u originálu. Obdobné chování je jak se Sram Eagle, tak se Shimano HG řetězem.

Osobně mi zvukový doprovod při řazení vůbec nevadí, spíše naopak, protože vím, že se řetěz skutečně přesunul z pastorku na pastorek. Jakmile se ale řetěz usadí na pastorku, tak již žádné další rušící zvuky nevznikají. V tomto ohledu se bez problémů vyrovnají kazetám dominantních výrobců.

Rozdíl skoro nepoznáš

V terénu si rozdíl ani neuvědomíš a pokud budeš kazetu používat s původním převodníkem, tak jediný rozdíl, který poznáš je ten, že jedeš trochu rychleji. Alespoň já ano. Odstupňování jednotlivých pastorků (9, 11, 13, 15, 17, 20, 23, 27, 31, 36, 42, 50) je příjemné a především pokud jsi zvyklý na Sram kazety, tak nebude třeba si zvykat.
Pokud jsi odkojen kazetami Shimano, tak ty mají jemněji odstupňované poslední čtyři nejlehčí pastorky a pokud jezdíš opravdu dlouhé štreky do mega kopců, tak poznáš rozdíl. 

Suchý řetěz není problém

Zajímalo mě, jak se kazeta bude chovat i při trochu méně namazaném řetězu, Sram kazety mají totiž tendenci "střílet" na menších pastorcích pokud není řetěz optimálně namazán. Helix R tímto absolutně netrpí, takže i když zapomeneš namazat řetěz na funkci se to zásadně neprojeví.
K řetězu se váže i další záležitost, někteří výrobci s takto malým nejmenším pastorkem nepočítají při výrobě rámu. Řetěz pak jde velice blízko řetězové vzpěry a snadno dojde ke kolizi řetězu s rámem.

Dva biče na demontáž

Během testovacích kilometrů jsem nezaznamenal jediný problém, který by použití kazety E13 Helix R na mém kole komplikoval. Na komplikaci jsem narazil až při demontáži kazety, zde ti totiž jen jeden bič pro pohodlnou demontáž nestačí. Na podržení pastorků jsou třeba dva. Jedním z nich si podržíš unašeč (horní dva největší pastorky) a druhým pootočíš zbytkem kazety, tak aby se ostatní pastorky "vycvakly" z unašeče. Je třeba využít opravdu velkou sílu a bez velké páky není šance. Schválně, kdo z vás má v dílně biče dva?
Ano, existuje i trochu "ghetto" řešení, pomoci si řetězem na kole, zařadíš řetěz na jednu část kazety a druhou povoluješ bičem. Trochu komplikovanější, ale jde to.

Odstavec výše neplatí! Repre mechanik a majitel obchodu Tom Woosak Service v Liberci Tomáš Vosyka mne upozornil na to, že spodní díl má osazení pro tisícihran a není třeba dvou bičů. Díky za doplnění.

Za tři měsíce bez známky opotřebení

Přístup E13 jdoucí opačným směrem než zvětšení největšího pastorku se mi líbí. Otázkou je jaká bude vydrž nejmenšího pastorku, protože 9 zubů je opravdu málo. Během zhruba tří měsíců ježdění jak na klasickém, tak elektrokole jsem žádné výraznější opotřebení nezaznamenal.

Kazeta E*thirteen Helix R je zajímavou alternativou, exceluje jedním z největší rozsahů na trhu a k tomu konkurence schopnou hmotností. Výkonově se bez problémů vyrovnává kazetám nejvyšších řad ostatních výrobců. Jediné co lze vytknout je trochu komplikovanější montáž a demontáž, ale ruku na srdce, jak často tyto činnosti provádíš? Já úplně minimálně.

Diskuze

  • anonymní uživatel Pavel 18.1.2023 - 8:55

    Dovolim si podotknout,ze existuji kazety 9-52,tudiz tato neni s nejvetsim rozsahem.

    • anonymní uživatel Pedro Sanchez 18.1.2023 - 21:38

      i 52 je málo. Já chci ještě víc. Jinak nevyjedu.

      • anonymní uživatel Lemra 29.1.2023 - 16:15

        Chtělo by to 29" kazetu.

    • profilová fotka Keli 20.1.2023 000 14:28

      Omlouvám se, chyba je na mé straně, o existenci 9-52z kazet jsem nevěděl. Nedělal jsem si rešerši a věřil informacím od E13

  • anonymní uživatel pps 18.1.2023 - 12:47

    "Proč je montáž takto složitá? Důvodem je použití devět zubového nejmenšího pastorku."
    Česky to napsat nešlo?

  • profilová fotka Michal 20.1.2023 - 15:20

    Měl jsem na ni zálusk, ale recenze, kde lidi říkali, že pouze 9 zubů má znatelný vliv na životnost řetězu a že hliníkový unašeč spolu s horními dvěma pastorky taky nesnese mnoho, mě odradily.

  • anonymní uživatel Michal Flídr (flidr.michal (a) seznam.cz) 20.1.2023 - 15:53

    Roky vozím E13 11sp 9-46. Výdrží nejmenší pastorek problém není.. Naopak výdrž největších 3(al) problém je.. Kdo jezdí víc, tak mu nevydrží víc než sezónu..
    Největší pastorky se dají koupit samostatně, ale cena není o mnoho menší než za komplet kazetu..

  • anonymní uživatel nenimito (nenimito (a) volny.cz) 23.1.2023 - 19:50

    Taky jsem měl 11sp. 9-46.
    Problem byl ve spojení těch "jazýčků" hliniku a kovu, co zapadávaj do sebe. Dostával se tam mezi to prach i bordel a lupalo to. Každý 1-2měsíce rozboka, vyčistit, sborka...
    Jinak dobrý.

  • anonymní uživatel lt (ltokar_nospam (a) yahoo.com) 2.2.2023 - 13:18

    Mam kazetu ( china made) s najmensim 9z pastorkom a montuje sa uplne normalne na xD, ako kazda ina xD.

  • anonymní uživatel Martin (polarisek (a) seznam.cz) 14.6.2023 - 22:10

    E13 jezdím sezónu, pouze enduro traily. Instalace je v pohodě, doporučuji dva biče. Vicehranovy stahovák není kompaktní Shimano ani Campa. Vyměnil jsem poslední dva pastorek, z důvodu barevné kombinace. Cena cca 1800 Kč. Řazení není úplně hladke, páčka se musi déle podržet. Používám v setu s XT. Asi bych volil spíše original...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí