Přestup: Sergio Layos - přeskakuje z BMX do MTB a bude jezdit za Mondraker

Autor: Keli, vydáno: 15.2.2023

Jedno z největších jmen světové BMX scény se stává jezdcem španělské značky Mondraker. Sedmatřicetiletý Sergio Layos, rodák z Madridu, má za sebou superúspěšnou kariéru v BMX a v posledních letech přenesl tyto dovednosti velkolepým způsobem i na horská kola a účastní se akcí jako FEST SERIES.

Od BMX k MTB

Stejně jako na BMX má i na horském kole Sergio mega stylu. To co se naučil a v čem je dobrý v BMX, přenesl na MTB. Jeho přerod od BMX k horskému kolu proběhl docela přirozeně.

BMX profíkem jsi od čtrnácti let. Jak jsi to dokázal?

Sergio: Pravdou je, že to bylo něco velmi organického, velmi přirozeného. V té době jsem ježdění nepovažoval za práci. Byl jsem dítě a jezdil na kole, protože mě to bavilo. Ani mě nenapadlo, že bych mohl brát peníze za to, že dělám něco, co mě baví. Značka FLYBIKES, se kterou jsem závodil v BMX, mě začala brát na všechny akce v Evropě. Někdy jsme dokonce jeli dodávkou i s celou rodinou a spali jsme tam. Všechno to bylo dobrodružství. V jedenácti letech jsem začal jezdit a ve čtrnácti už jsem cestoval přes půl světa, do Japonska a měl kontakty na značky jako Oakley nebo Red Bull.

Bydlíš v Madridu, v Majadahondě. Proč?

Sergio: Ano, vždycky jsem měl silné vazby na místo, kde jsem se narodil. Zkoušel jsem rok žít v USA, v Austinu, a i když mi pobyt tam hodně pomohl, co se týče práce a sponzorů, cítil jsem, že ani tam nejsem úplně šťastný. Rozhodl jsem se vrátit do Madridu, kde mám rodinu a přátele. To byl můj základní tábor po většinu života, přestože jsem neustále cestoval za prací.

Jak jsi se z elitního BMXáka, jednoho z nejlepších jezdců na světě, přesunul k horským kolům?

Sergio: No, pravdou je, že i když jsem to nikdy nezkusil, měl jsem spoustu kamarádů, kteří jezdili na horských kolech. Já vlastně začala kvůli zranění holenní a lýtkové kosti, tedhy jsem si koupil horské kolo, abych mohl rehabilitovat a začít zase trochu šlapat.Tak to všechno začalo. To bylo víceméně kolem roku 2016, takže ano, relativně nedávno.
Můj dobrý kamarád, který teď shodou okolností pracuje u Mondrakeru, mi doporučoval různé modely, ale byl si jistý, že nakonec skončím u enduro modelu, a nemýlil se...
Takže asi před čtyřmi lety jsem začal brát horská kola vážněji, postavil jsem si specifické kolo a opravdu jsem chtěl jezdit na horských kolech stejně jako na BMX. Byl to velmi přirozený krok k tomu, aby mě ježdění dál bavilo. Řekněme, že ideální den je, když ráno vyjedu na horském kole a odpoledne jedu na BMX.

Jak moc se horské kolo liší od BMX? Je to velký rozdíl?

Sergio: Bezpochyby. BMX má mnohem ostřejší ovládání a vůbec tě nenechá udělat chybu. Když uděláš chybu, zaplatíš za ni. Prostor pro chybu je velmi, velmi malý. Horské kolo vám však v porovnání s ním odpustí i mega chyhu, a to mi časem dodalo větší sebedůvěru. Zmínil jsem se, že jsem zkusil Moto-X? Má to hodně společného s horskou cyklistikou, jsou tam opravdu rychlé tratě a obrovské skoky, ale i když mi motorka poskytla ještě větší prostor pro chyby, měl jsem pocit, že to nejsem já, kdo má vše pod kontrolou. Na horském kole jsem měl pocit, že si můžu dovolit víc, ale přitom to mám mnohem víc pod kontrolou.

Postupem času jsem se také musel znovu naučit skákat na horském kole. Je to trochu jiné ve srovnání s tím, jak se skáče na BMX. Například akce jako FEST SERIES s obřími skoky, kde mi trvalo několik dní, než jsem si to osvojil. Setrvačnost obrovských těžkých kol horáku je úplně jiný než setrvačnost na BMX, je hrozně velmi znát. A taky kolik času strávíte ve vzduchu na skocích. Bylo to trochu šílené.

Občas dokonce dělám nějaké změny, například dávám na přední kolo lehčí plášť, abych ušetřil trochu váhy a lépe kontroloval celkové vyvážení kola, když je ve vzduchu nebo dělá triky.

Jaká kola Mondraker jsi si vybral?

Sergio: Jsem nadmíru spokojený. Vybral jsem si tři kola. FOXY CARBON RR na enduro, SUMMUM CARBON RR na sjezd a RAZE ALLOY R na skákání, ten má například i líp řešený vedení lanek, tak se dal dělat třeba barspin.

Sergio, jaké jsou tvoje plány na rok 2023?

Sergio: No, jako každou sezónu pojedu na všechno, co bude možné. Chci jet na FEST SERIES s horským kolem, ale také na nějaké BMX závody. Mám také v plánu několik opravdu zajímavých videoprojektů. Na konci března nás čeká focení s mým FOXY CARBON RR a pak akce FEST v Polsku, Royal Hills ve Francii a později se pokusím jet i na akci v Jižní Africe.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí